Privatekonomi

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Lägenhetsinbrotten ökar, och då främst i huvudstaden. Tjuvarna anpassar sig till den nya tiden och använder ibland tunnelbanan som flyktbil. En sak förändras dock inte – flest inbrott sker oftast i mörkret.

Under förra året ökade antalet bostadsinbrott. Enligt Brottsförebyggande rådet var det 22 500 inbrott som anmäldes. Trenden har skiftat något, då antalet villainbrott sjönk med ungefär en procent. Lägenhetsinbrotten ökade istället drastiskt och blev 9 procent vanligare. Sammanlagt ökade inbrotten med 3 procent jämfört med tidigare år.

Stockholm är mest utsatt

Att bli utsatt för lägenhetsinbrott är vanligast i Stockholmsområdet – både i centrala stan och i dess förorter. Antalet inbrottstjuvar med en förkärlek till lägenheter har ökat med hela 30 procent från året innan.
Andra storstäder såsom Göteborg och Malmö har istället haft en omvänd trend. Där har inbrotten minskat rejält, även om de fortfarande ligger högt i statistiken.
Tryggast är det att bo i mindre samhällen i norra Sverige, som exempelvis Dorotea eller Övertorneå.

Fönster och tunnelbanor – inte den vanliga flyktbilen

En anledning till att brottsfördelningen ser ut som den gör kan vara nya trender bland tjuvarna. I Stockholm har man bland annat iakttagit att tjuvar allt oftare väljer kollektivtrafiken. Per Åkermark, operativ samordnare för polisen i Täby, kommenterar fenomenet i en intervju för Hem & Hyra.
– Inte sällan färdas gärningsmän i anslutning till tunnelbana, vilket förekommer både i Mörby och Danderyd. Det går snabbt att ta sig till lägenhetskomplex och det går snabbt att ta sig därifrån.
En annan trend som uppmärksammats är att många tjuvar hellre tar sig in genom fönster än dörrar. Ett fönster, som går att krossa, är därför ett mer inbjudande alternativ än exempelvis en säkerhtsdörr.
Nackdelen med fönster för tjuvarna är att det, precis som på tunnelbanan, är svårt att få med sig större stöldgods obemärkt. Olyckligtvis är dyrbara saker idag även av stöldvänlig storlek. Elektronik och smycken är båda tacksamma kategorier att stjäla och sälja vidare.

November månad är den mest inbrottstäta

Inte helt oväntat sker de flesta inbrotten under mörka månader. Under just november kom flest inbrottsanmälningar in. Majoriteten sker i skydd av mörkret när ingen är hemma, vilket ofta innebär under dagtid.
Trygg-Hansas produktspecialist Håkan Franzén berättar att en av de mest effektiva skydden mot inbrott är att få hemmet att se bebott ut. Inför en resa går det att be grannar ta in post. Vet man att man ska vara länge på jobbet kan det vara bra att ha lampan tänd och radion på.
Dessutom är larm bevisat väldigt effektivt i att skrämma bort inbrottstjuvar. På Boupplysningen har vi tidigare skrivit hur du väljer det larm som passar dig.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]