Migrationsverkets röda logga på en fasadFastighetsägare vill ha miljonbelopp från Migrationsverket för förstörda lägenheter. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fastighetsägare kräver Migrationsverket på miljonbelopp för förstörda rum. För att få in pengarna har fastighetsägarna vänt sig till Kronofogden, skriver Hem och Hyra. Migrationsverket har för avsikt att bestrida alla ersättningskrav som kommer till Kronofogden.

Flera fastighetsvärdar tycker att deras fastigheter har utsatts för onormalt slitage när de hyrt ut till Migrationsverket. Värdarna har därför vänt sig till Kronofogden med förhoppning om att få ersättning för skadorna. Totalt behandlas ärenden från 16 olika fastighetsvärdar just nu, skriver Hem och Hyra.
Totalt kräver värdarna cirka 1 miljon kronor.
Myndighetens presskommunikatör, Irene Sokolow säger till Hem och Hyra att man bestridit kraven och att ingen indrivning har påbörjats.

Bestrider kraven varje gång

Migrationsverket gör allt för att inte betala för de skador som uppstår och alla krav som går till Kronofogden bestrider myndigheten. Bara vid ett fåtal tillfällen har Migrationsverket inte bestridit kraven på ett korrekt sätt.
I flera fall kräver fastighetsägarna inte bara ersättning för skador som uppstått utan även för saker som stulits. Flera gånger har persienner, gardiner, brandvarnare och toalettsitsar försvunnit från bostäderna. Migrationsverket hävdar dock att man inte kan stå till svars för vad andra gör medan fastighetsägarna menar att man hyr ut till Migrationsverket som i sin tur hyr ut i andra hand och därmed ansvarar för hyresgästerna.

Inte första gången Migrationsverket krävs på ersättning

Detta är inte första gången som fastighetsvärdar vill ha ersättning för fastigheter som utsatts för slitage. Hem och Hyra har tidigare skrivit om Way in Hotel som krävde Migrationsverket på 21 miljoner kronor för förstörda rum.
Migrationsverket betalade bara 80 av de 190 miljoner kronorna och därför har Way in Hotel nu valt att driva ärendet juridiskt. Det är dock inte något alla fastighetsägare har råd att göra.
Hem och Hyra har tidigare pratat med en fastighetsägare som är missnöjda med hur Migrationsverket hanterar fastighetsägarnas krav.
– De går till konflikt i allt som går att gå i konflikt med – och lite till. Deras jurister vet att jag måste bevisa till 100 procent hur gamla ytskikten är och när skadan uppstått, sa en fastighetsägare till Hem & Hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]