Hemtelefoni

Så skaffar du hemtelefon till din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Hemtelefoni innebar förut att du kopplar en telefon till telefonjacket i väggen i din bostad. Denna lösning är dock inte lika vanlig som förut. Numera är det allt vanligare, och smidigare, att ha hemtelefoni via mobilnätet istället. Den största anledningen till att fler använder sig av denna lösning är att det helt enkelt är billigare.

Hemtelefoni via mobilnät fungerar som vanligt

De som har hemtelefoni är vana vid att denna är ansluten till ett telefonjack. Dock är detta en onödigt dyr lösning. Detta beror på att Telia kontrollerar det som kallas accessnätet, vilket kortfattat är den delen av nätet som leder till din bostad. Oavsett om du skaffar hemtelefoni hos en annan operatör behöver du betala en avgift till Telia för accessnätet.

Tänk på! Hemtelefoni via mobilnätet är betydligt billigare.

Genom att ha hemtelefoni via mobilnätet går samtalen automatiskt via mobilnätet. För dig som användare fungerar detta på samma sätt som tidigare. Du kan alltså ha ett hemtelefon-nummer, och samma telefon. Eftersom du slipper betala avgiften för accessnätet är detta mycket billigare.

Två alternativ för hemtelefoni till din bostad

Om du vill ha hemtelefoni till din bostad rekommenderas att du tecknar detta via mobilnätet. Det finns två sätt för att skaffa detta.

1. Hemtelefoni genom mobilabonnemang

De flesta operatörer erbjuder hemtelefoni som fungerar genom ditt mobilabonnemang. Det innebär att du kopplar ditt hemtelefon-nummer till ditt mobilabonnemang och kan därför använda din mobiltelefon för alla inkommande och utgående samtal.

Tips! Med hemtelefoni via ditt mobilabonnemang behöver du i regel bara hålla koll på en faktura.

Oftast finns många smidiga lösningar om ni är flera i hushållet. Exempelvis går det att vidarekoppla hemnumret till en eller flera mobiltelefoner. Dessutom går det i regel att välja en ordning så någon i familjen tar emot samtal till hemtelefonen först.

Jämför och hitta billigaste mobilabonnemanget

Om du ska skaffa hemtelefoni via ditt mobilabonnemang är det en bra idé att se över alla priser först. Vi rekommenderar Mobilabonnemang.se som jämför sveriges alla operetörer och visar enkelt vilken som är billigast.

2. Hemtelefoni genom modem och mobilnät

Ett annat alternativ är att skaffa ett modem till din fasta stationära telefon. Du kan då ha kvar din traditionella hemtelefon som är kopplad till jacket i väggen. Modemet gör att samtal kopplas till mobilnätet istället för att gå via telefonledningen i väggen.

Välj en telefon som passar för hemtelfoni

Har du inte redan en telefon eller mobiltelefon kommer du att behöva köpa en. I många fall får du en telefon på köpet när du tecknar ett mobilabonnemang men det kan vara bra att dubbelkolla så att du är helt säker.

Tänk på! Om du ska använda en mobiltelefon som hemtelefon i bostaden är det en bra idé att den har lång batteritid.

Det finns idag mobiltelefoner som är utformade för alla olika typer av behov. Vet du med dig att du vill använda en mobiltelefon som hemtelefon och bara ringa på den är det onödigt att betala extra för funktioner du inte kommer att använda. Förra årets modell är garanterat betydligt mycket billigare i år och kan fungera mycket bra som hemtelefon.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Gunnar Nyström skriver:

Hej!
Jag har idag fast telefon via telejack. Ni säger att jag kan behålla mina befintliga telefoner om jag övergår till hemtelefoni via mobilnätet. Hur överförs telefonsamtalen till/från mina telefoner anpassade för telejack från er modul för telefoni via mobilnätet? Jag är beroende av mina hörselanpassade befintliga telefoner.

Evelina skriver:

Hej Gunnar,

Jag rekommenderar att du kontaktar leverantören av mobilnätet du skulle vilja byta till för att hitta en passande lösning. Lycka till!

Roland Engström skriver:

Fungerar hemtelefoni via mobilnätet om man bor där mobiltäckningen är mycket dålig.

Filip Svensson skriver:

Hej Roland,
Om mobiltäckningen är svag kommer den troligtvis vara det även med mobil hemtelefoni. Något som kan förbättra signalen är en förstärkningsantenn, vilket operatören tillhandahåller. Lycka till!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen