Hemtelefoni

Utskriftsvänlig PDF

Hemtelefoni har tidigare funnits via telefonjack i de flesta hem. Numera är det allt vanligare att ha hemtelefoni via mobilnätet istället. Hemtelefoni via mobilnät är en betydligt smidigare lösning. Dessutom är det betydligt billigare att ha hemtelefoni via mobilnätet.

Hemtelefoni via mobilnät fungerar som vanligt

De flesta som har hemtelefoni är vana vid att denna är ansluten till ett telefonjack i väggen. Dock är detta en onödigt dyr lösning. Detta beror på att Telia kontrollerar det som kallas accessnätet, vilket kortfattat är den sista delen av nätet som leder in till din bostad. Oavsett om du skaffar hemtelefoni hos en annan operatör behöver du betala en avgift till Telia för accessnätet.

Genom att ha hemtelefoni via mobilnätet går samtalen automatiskt via mobilnätet. För dig som användare fungerar detta på samma sätt som tidigare. Du kan alltså ha ett hemtelefon-nummer, och samma telefon. Eftersom du slipper betala avgiften för accessnätet är detta mycket billigare.

Teckna hemtelefoni till din bostad

Om du vill ha hemtelefoni till din bostad rekommenderas att du tecknar detta via mobilnätet. Det finns två sätt för att skaffa detta:

1. Hemtelefoni genom mobilabonnemang

De flesta operatörer erbjuder hemtelefoni som fungerar genom ditt mobilabonnemang. Det innebär att du kopplar ditt hemtelefon-nummer till ditt mobilabonnemang och kan därför använda din mobiltelefon för alla inkommande och utgående samtal.

Tips! Att ha hemtelefoni via ditt mobilabonnemang är ofta ett väldigt billigt alternativ, eftersom du enbart betalar för ett abonnemang. Detta kan dock variera beroende på vilken operatör du har mobilabonnemang hos.

Oftast finns många smidiga lösningar om ni är flera i hushållet. Exempelvis går det att vidarekoppla hemnumret till en eller flera mobiltelefoner. Dessutom går det i regel att välja en ordning så någon i familjen tar emot samtal till hemtelefonen först.

Gör en jämförelse innan du tecknar abonnemang

Om du ska skaffa hemtelefoni via ditt mobilabonnemang är det en bra idé att se över priser först. Du måste även säkerställa att den operatör du tecknar abonnemang hos har täckning i din bostad, annars kommer hemtelefonen inte fungera.

Mobilabonnemang.sePå Mobilabonnemang.se kan du enkelt jämföra mobilabonnemang och se vilken operatör som är bäst för dig att skaffa hemtelefoni genom. Dessutom kan du oftast minska dina kostnader för mobilabonnemang rejält.

2. Hemtelefoni genom modem och mobilnät

Ett annat alternativ är att skaffa ett modem till din fasta stationära telefon. Du kan då ha kvar din traditionella hemtelefon som är kopplad till jacket i väggen. Modemet gör att samtal kopplas till mobilnätet istället för att gå via telefonledningen i väggen.

Se till att ha rätt hemtelefon

Har du inte redan en telefon eller mobiltelefon kommer du att behöva köpa en. I många fall får du en telefon på köpet när du tecknar ett mobilabonnemang men det kan vara bra att dubbelkolla så att du är helt säker. Tänk på att om du ska använda en mobiltelefon som hemtelefon i bostaden är det en bra idé att den har långt batteritid.

Det finns idag mobiltelefoner som är utformade för alla olika typer av behov. Vet du med dig att du vill använda en mobiltelefon som hemtelefon och bara ringa på den är det onödigt att betala extra för funktioner du inte kommer att använda. Förra årets modell är garanterat betydligt mycket billigare i år och kan fungera mycket bra som hemtelefon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen