Larm

Utskriftsvänlig PDF

Ett larm till bostaden är ett effektivt skydd mot inbrott. Dessutom kan larm ha många andra funktioner som både skyddar och underlättar hanterandet av din bostad. Olika larm kan vara mer eller mindre lämpade beroende på om du bor i lägenhet eller hus. Ta reda på vilket larm som passar bäst till din bostad och vad du ska tänka på när du skaffar hemlarm.

Ett larm skyddar mot mer än inbrott

Cirka 1 % av alla bostäder utsätts för inbrott årligen. För att skydda sig mot detta är det många som väljer att installera larm. Det finns flera olika larm på marknaden som har mer eller mindre omfattande skydd. Det kan vara svårt att veta vilket larm du ska välja och hur pass omfattande skydd din bostad behöver.

Med dagens teknologi har hemlarm kommit att bli ett mycket användbart skydd mot inbrott. Eftersom allt fler vill ha larm i bostaden finns det även många hemlarm och tilläggstjänster att välja bland. I regel har leverantörer av larm ett grundpaket där följande ingår:

 • Magnetkontakt
 • Kamera med rörelsedetektor
 • En rökdetektor
 • En huvudenhet med kontrollpanel

Utöver detta erbjuder även många leverantörer tilläggstjänster så som:

 • Mobilapp att hantera larmet med
 • Väktartjänst med yttre och/eller inre kontroll
 • Skalskydd för yttre delar av bostaden (användbart när du sover)
 • Utomhus kamera och utomhussiren
 • Möjlighet att styra belysning och elektroniska apparater
 • Kamera som kan ta bilder i hemmet
 • Tjänst för att kontrollera inomhusklimatet

Hur omfattande skydd som behövs varierar oerhört mycket beroende på din bostadssituation, var du bor och vilket behov du har. Dessa 5 steg kan underlätta när du ska skaffa larm till bostaden.

1. Tänk igenom vilket skydd du behöver

Vilket skydd som behövs är svårt att säga. Statistiskt kan man säga att:

 1. Risken för inbrott är högre om du bor i hus än lägenhet
 2. Risken är större om du bor i storstadsregion än glesbygd (dock små skillnader)
 3. Risken minskar om du har larm installerat

Beroende på din bostadssituation kan ett larm vara en mycket bra investering. Om du känner att du behöver ett larm till bostaden kan det även vara bra att fundera på hur omfattande hemlarmet ska vara. Fundera på om du vill ha uppkoppling till väktartjänst eller inte, om du vill kunna styra larmet i mobilen och om du vill ha andra tilläggstjänster som möjlighet att kontrollera elektroniska apparater på distans.

Tips! I regel rekommenderas larm med både uppkoppling till vaktbolag och siren som tjuter i och utanför huset.

När du vet hur omfattande larm du behöver kan du enklare hitta rätt larm till din bostad.

2. Skaffa ett larm utifrån dina önskemål

Ett larm har ofta en startavgift för installation och därefter betalar du en månadsavgift. Det finns även larm utan abonnemang eller månadsavgift men dessa har oftast ingen uppkoppling till väktare. Till villa behövs oftast ett mer omfattande larm och dessa är i regel dyrare än larm till bostadsrätt.

Svenskaalarm.seVill du ha ett larm som ger bra skydd till ett överkomligt pris kan du beställa hemlarm från Svenska Alarm. Svenska Alarm är en leverantör av larm som i majoriteten av alla tester visats vara mycket prisvärt.

Villalarm – Minskar risken för inbrott med 22 %

Om du bor i villa ska du skaffa ett larm som de flesta operatörer kallar Villalarm. Ett villalarm har oftast mycket omfattande skydd med skalskydd för de yttre delarna av bostaden och kameraövervakning.

Ett villalarm kan vara bra att ha en app till så du kan styra larmet på distans. På så sätt kan du se vad som pågår runt din villa be grannar gå och titta om något misstänksamt inträffar. Enligt en underökning minskar risken för villainbrott med 22 % om du har ett villalarm installerat. Om faran väl inträffar kan ett villalarm också minimera skadorna, särskilt om du har en tjänst som gör att väktare åker ut till villan om larmet går.

Larm till bostadsrätt/Lägenhetslarm

Larm har genom åren varit mest populärt bland villaägare eftersom det är högre risk att utsättas för inbrott i villa. Enligt Brottsförebyggande Rådet ökar dock antalet inbrott i lägenheter – vilket gjort att allt fler vill ha larm till bostadsrätt, så kallat lägenhetslarm.

Tips! Om du bor på bottenvåningen är ett lägenhetslarm särskilt aktuellt.

Ett lägenhetslarm fungerar som ett villalarm – du får själv välja hur omfattande skydd du behöver. För lägenhetslarm är det även bra att ha en skylt eller liknande utanför bostaden som visar att du har larm. Detta kan å ena sidan tyda på att du har mycket värdefulla saker hemma. Dock har det i majoriteten av alla fall avskräckande effekt och eftersom det finns fler lägenheter i ett bostadshus är det enklare för inbrottstjuvar att göra inbrott där det inte finns larm.

Gratis skydd till bostaden genom några enkla knep

Ett larm är generellt en mycket värdefull investering och det behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan. Det finns dock några enkla knep, som kan komplettera ett larm, och ge extra skydd till din bostad.

Do’s

 • Vaksamma grannar. Genom att prata med dina grannar och starta en slags grannsamverkan minskar antalet inbrott mycket.
 • Säkerhetsdörrar. Installera säkerhetsdörrar i din bostad som även har en vredkåpa som täcker insidan av dörren.
 • Byte av lås. Se till att byta lås när du flyttar in i en ny bostad (förutsatt att det inte är en hyresrätt). Den tidigare ägaren kan nämligen ha nyckelkopior på drift.

Dont’s

 • Överproppade brevlådor. Om du är bortrest och din brevlåda fylls med post är bostaden ett lätt byte för inbrottstjuven. Fråga en familjemedlem, vän eller granne om de kan hämta din post när du är borta.
 • Skriv inte på sociala medier att du är borta. Kriminella lever på tips och dessa är ofta enkla att få på sociala medier. Att lägga upp på Facebook och andra sociala medier att du är bortrest kan locka inbrottstjuvar till din bostad. Se till att du i såna fall har stängd profil så att endast dina vänner kan se att du inte är hemma.