Mobilt bredband

Så kan du få bärbart internet till din bostad

Ett mobilt bredband är ett smidigt sätt att få internetanslutning till din bostad som även går att ta med. Det kan vara ett bra alternativ om du spenderar somrarna på landet och vill kunna ta med internet. Ett mobilt bredband går att ansluta direkt i din dator och kan fungera som Wi-Fi för flera enheter.

1. Bestäm hur mycket data du behöver

Till skillnad från ett fast bredband så har ett mobilt bredband en viss datamängd som du får förbruka varje månad. Du tecknar ett mobilt bredband hos en operatör som erbjuder olika abonnemang, där det ingår olika surfmängd. Det första du bör göra om du vill ha ett mobilt bredband till din bostad är därför att försöka avgöra hur mycket surf du kommer förbruka varje månad.

Tänk på! Om det dessutom är flera som ska surfa på det mobila bredbandet måste du räkna med varje persons dataanvändning.

Fundera över vad du kommer göra med det mobila bredbandet. Om det endast ska användas för att betala räkningar behöver du betydligt mindre surfmängd än om du ska streama film. Mer data innebär ofta högre pris, men genom att välja rätt operatör kan du hålla nere kostnaderna.

Tjänst Exempel MB/minut MB/timme
Röstsamtal Skype
0,75
45
Videosamtal Viber 7,5 450
Musik Spotify 2,4 144
Video SVT Play/Netflix 18 1080
Sociala media Instagram 7,5 450
Onlinespel Playstation Online 5,25 315
Cloud-tjänster Google Dokument 15 900

2. Hitta ett mobilt bredband som passar dig

Om du vet hur mycket data du behöver kan du jämföra mobila bredband från olika operatörer för att hitta det mest prisvärda för dig. Datamängden är den stora skillnaden om man jämför mobila bredband förutom täckningen. Kontrollera även operatörernas täckning för att säkerställa att det finns täckning på de platser du tänkt använda bredbandet på. Du kan enkelt jämföra alla mobila bredband på Mobilt Bredband.

3. Skaffa en router till ditt mobila bredband

Om du vill använda ditt mobila bredband som Wi-Fi i bostaden kan det vara bra att skaffa en router till. Du kan då koppla ditt mobila bredband till routern och därefter kan flera enheter ansluta, precis som vid ett vanligt fast bredband.

Det finns flera olika routrar att välja mellan. Det finns även speciella routrar exempelvis för bilen. Genom en sådan kan ditt mobila bredband även fungera som Wi-Fi i bilen. Perfekt för semestern!

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Johnny Lindersson skriver:

Vi har ett fritidsboende där ingen fast telefonförbindelse finns ej heller någon tillgång av fiberanslutning,
Vi har mobiltelefoner, därtill en router med fiberanslutning och bredband i vår ordinarie bostad.
På vilket sätt och med vilken kompletterande utrustning kan en bredbandsanslutning vara möjlig när vi befinner oss på vårt fritidsboende.
Vi är flera personer som är i behov av möjlig internet- bredbanduppkoppling.
Emotser Er rådgivning

Med vänlig hälsning
Johnny Lindersson

Evelina skriver:

Hej Johnny,

Det låter som att en router och mobilt bredband kan passa i ert fall. Ni skaffar då ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband och sätter in simkortet ni får i routern. Då kan ni koppla upp er trådlöst till internet med mobiltelefoner och andra enheter. Ni behöver då välja en surfmängd som räcker för att alla personer ska kunna dela på den.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen