Abonnemang

Allt om abonnemangen du behöver i din bostad

När du flyttar in i en ny bostad behöver du ofta teckna en hel del abonnemang. Vissa kan gå att flytta med från din tidigare bostad medan andra kan behöva tecknas på nytt. Innan du tecknar abonnemang till bostaden bör du fundera på vilka du faktiskt behöver och jämföra erbjudanden från olika företag. Det kan även vara bra att ha bindningstiden i åtanke, beroende på hur länge du ska bo i bostaden.

1. Kontrollera vilka tjänster som ingår

Innan du börjar teckna nya abonnemang bör du kontrollera vilka avtal som redan finns. För en hyresrätt kan du kontakta hyresvärden eller se över ditt hyresavtal. I avtalet står det oftast om det ingår el, internet m.m. eller inte. För bostadsrätter kan också vissa tjänster ingå. Ibland kan det även vara så att hyresrättshuset eller bostadsrättsföreningen har avtal med en operatör eller ett företag att alla boende ska teckna deras tjänst (ofta till ett rabatterat pris).

Tänk på! En hemförsäkring ingår aldrig eftersom denna är personlig. Detta är bland det viktigaste avtalet du kan teckna till din bostad. Om du vill jämföra hemförsäkringar kan du enklast göra det på Insplanet.com. Vill du läsa mer om hur hemförsäkringar fungerar och varför du bör teckna en kan du göra det i den stora guiden om försäkringar.

För hus är det i regel ditt ansvar att teckna de olika abonnemangen som behövs. I ett hus är det oftast fler avtal som måste tecknas. Ofta kan du höra med mäklaren för att få veta om det exempelvis finns fiber draget i huset och vilka andra tjänster som behövs.

2. Teckna de tjänster som inte ingår

Om du ska teckna abonnemang till din bostad är det viktigt att jämföra olika alternativ först. Genom jämförelser tvingas företagen pressa ner sina priser för att vara konkurrenskraftiga. Detta kan du utnyttja och genom att teckna rätt abonnemang till din bostad. På så sätt kan du även minska dina boendekostnader.

Abonnemang du ofta behöver teckna

  • Elavtal. För att få el till din bostad kan du behöva teckna ett elnätsavtal och även ett elhandelsavtal.
  • Fast bredband. I vissa fall finns en speciell operatör som levererar internet till bostaden och som du då måste skaffa ett avtal hos.
  • Hemtelefoni. Om du vill ha telefoni i bostaden ska du skaffa ett abonnemang för detta. Det finns även många moderna lösningar som låter dig ha hemtelefoni kopplat till ditt mobilabonnemang och liknande.
  • Larm. Om du vill ha larm i bostaden tecknar du ett abonnemang för detta med en operatör. Larm är särskilt nödvändigt för hus och villor men finns även för lägenheter.
  • Mobilt bredband. Ett alternativ till att ha fast bredband är att teckna ett mobilt bredband.

Övriga tjänster och avtal

Vissa tjänster fungerar också som ett abonnemang men dessa behöver du i regel bara teckna vid speciella tillfällen. Om du ska flytta in i ett hus kan dessa tjänster också vara aktuella:

  • Avfallshantering. Som fastighetsägare har du ansvar för hushållets avfall. Detta berör inte dig som bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Du som bor i hus kan dock behöva ordna med avtal för hur dina sopor ska hanteras. Kommunen ansvar för att samla in avfallet men du kan alltså behöva ett avtal med kommunen.
  • V/A-avtal. Om du flyttar in i ett hus kan du behöva teckna ett avtal för vatten och avlopp. Det kan vara så att det redan finns en gemensam lösning för vatten och/eller avlopp. Hör med mäklaren och fråga dina grannar innan du tecknar något.
  • Fjärrvärme. I ett hus kan det behövas fjärrvärme. Om den tidigare ägaren redan installerat fjärrvärme behöver du i regel bara teckna ett nytt avtal med leverantören.
  • Gas. Om det finns gasspis i ditt kök behöver du ett gasavtal. Du kan behöva kontrollera vilka som äger gasledningarna och därefter kontakta ett företag som levererar själva gasen till din bostad.

3. Tänk på bindningstid och teckna autogiro

Oavsett vilket abonnemang du tecknar till din bostad kan det vara bra att ha bindningstiden i åtanke, beroende på hur länge du ska bo där. Om bindningstiden är längre än exempelvis ditt hyresavtal kommer du behöva betala för abonnemanget i onödan.

Det kan även vara bra att teckna autogiro för dina abonnemang. På så sätt slipper du hålla på med fakturor och betalningen sköter sig själv. Dock bör du se över dina abonnemang en gång per år för att se om du kan förhandla och teckna ett bättre abonnemang.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen