migrationsverkets logotyp på husfasadEnligt Migrationsverket har de flesta kommuner lättare att ordna bostad till nyanlända personer än för några år sedan. Foto: guteksk7/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Sveriges kommuner har fått sina anvisningar om hur många nyanlända de ska ordna bostad till under 2020. Även om en del kommuner anser sig ha brist på bostäder, menar Migrationsverket att mottagandet i stort fungerar bra nu. Det skriver Hem & hyra.

Enligt bosättningslagen ska Sverige ta emot 7 100 nyanlända personer under nästa år. 5 000 av dessa är kvotflyktingar, och resterande 2 100 är personer med uppehållstillstånd som väntar på en placering på Migrationsverkets anläggningar.

De flesta svenska kommuner kommer att ta emot färre personer än under de senaste åren. Det beror på att Sverige i stort tar emot färre nyanlända än tidigare.

Staffanstorp vill ha färre anvisningar på grund av bostadsbrist

Alla kommuner är dock inte nöjda med fördelningen. Ett exempel är Staffanstorps kommun i Skåne. De ska ta emot 54 personer det här året och 44 nästa år, vilket är för mycket enligt kommunalrådet Christian Sonesson.

– Det är svårt att hitta bostäder bland annat. Det har vi sagt sedan 2016 och det blir inte lättare för varje år som går.

För några år sedan sålde Staffanstorps kommun sitt bostadsbolag, och de vill inte bygga modulhus för de nyanlända som anvisas till kommunen. En lösning som de har använt hittills är att placera ett hundratal personer i närliggande kommuner, och ytterligare några har fått bo i husvagn.

Det har varit en kostnadseffektiv lösning enligt kommunalrådet, och personerna söker sig ganska snabbt till nya bostäder.

För de flesta kommuner fungerar mottagandet bra

I stort fungerar dock anvisningarna bra i nuläget. Migrationsverkets expert på bosättningsfrågor, Jens Carlander, säger att fler kommuner än tidigare klarar av tidsfristen utan problem med bostadsbrist. Därför behöver de nyanlända inte vänta kvar på Migrationsverkets boenden i lika hög grad.

– Kommunerna har haft snart fyra år på sig att arbeta efter de förutsättningar som finns och har insett att bosättningslagen är här för att stanna, säger Jens Carlander.

En annan faktor är att betydligt färre nyanlända anvisas till Sverige. Antalet anvisningar 2017 var 23 600 stycken, och till i år har det sjunkit till bara 9 000. För vissa kommuner är detta dåliga nyheter, eftersom de vill att fler ska flytta dit. Men enligt de gällande reglerna är detta inte möjligt, enligt Jens Carlander.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]