Nordnet

Bolån hos en investeringsbank

Utskriftsvänlig PDF

Investeringsbanken Nordnet omfattar stora delar av Norden och är Sveriges första internetmäklare. Förutom de vanliga banktjänsterna har de också ett starkt investeringsfokus.

För den som har större besparingar eller investeringar hos banken erbjuder de en av marknadens bästa boräntor. Även de som inte har haft Nordnet som bank tidigare kan få bolån med goda villkor.

Fördelar

  • Möjlighet till stora ränterabatter
  • Stor bank

Nackdelar

  • Enbart lån till 50% av värdet
ansökningsprocess
produkter utöver bolån
ränterabatter
räntor & kostnader
support
villkor & krav

Totalbetyg

av 5

Nordnets ansökningsprocess

4.0/5

Att ansöka om ett bolån hos Nordnet är enkelt att göra via internetbanken. Du fyller i en utförlig ansökan på hemsidan som de senare behandlar under cirka fyra veckors tid. Efter det får du ditt lånebesked och kan välja att teckna ditt bolån. Eftersom Nordnet är speciella i sin utlåning finns det inte lika stor anledning till vidare kontakt, du kan enbart ha en rörlig ränta och du kan enbart låna till 50% av bostadens värde. Handläggningstiden är två veckor efter att de har gått igenom ansökan tillsammans med dig och du blir kontaktad tre dagar efter att du lämnat in ansökan.

Nordnets produkter utöver bolån

3.5/5

Nordnet är rätt nischade i sin bankverksamhet och kan inte påstås vara inriktade på bolån. De erbjuder trots detta låneskydd för ditt bolån. Försäkringen tecknas separat men finns för att ersätta dina bostadskostnader om du av någon anledning skulle förlora din arbetsförmåga. För mer information om att teckna ett låneskydd för ditt bolån kan du kontakta Nordnet via telefon eller via deras hemsida.

Nordnets ränterabatter

5.0/5

Ränterabatter hos Nordnet baseras på ditt tidigare sparande. För de som har sparat 2 500 000 kr får man ett stort avdrag på sin bolåneränta, har du över 5 000 000 kr sparat får du ännu en omfattande ränterabatt. För de som inte tidigare har investerat pengar med banken ger dock inte Nordnet några ränterabatter.

Nordnets räntor & kostnader

3.5/5

Nordnet har möjligen marknadens lägsta bolåneränta för sina private banking-kunder. För dig som har över 5 000 000 kr i tillgångar hos Nordnet kan du ebjudas en så låg räntesats som 0,79 %. Även du som har 2 500 000 kr i besparingar hos Nordnet får en mycket låg ränta på 0,99%. För de som inte har några befintliga besparingar eller som har under 2 500 000 kr så är räntan på en medelnivå sett till marknaden i helhet. Det här innebär att du som sedan tidigare har större besparingar hos Nordnet har mycket goda initiativ att även teckna bolån hos Nordnet.

Nordnets support

3.5/5

Supporten hos Nordnet är tillräcklig för de flesta bankkunder. De har support och kundtjänst via flera olika kanaler:

  • Telefon. Nordnet har telefonsupport som har öppet under dagtid. Beroende på vilken tjänst du behöver hjälp med varierar dock öppettiderna.
  • Mail. Du kan nå Nordnet via mail som besvaras så snart de har möjlighet.
  • Sociala medier. Nordnet erbjuder support via Facebook och Twitter. Oftast besvaras enbart generella frågor via sociala medier.

Nordnets villkor & krav

3.0/5

Nordnet är relativt nischade i sin bolåneverksamhet och de omfattas därför av vissa krav. Dels måste du vara en befintlig kund hos Nordnet för att kunna teckna ett bolån. Du kan maximalt låna 10 000 000 kr och detta får max vara 50% av bostadens värde. Nordnet tar även säkerhet i dina tillgångar och investeringar hos Nordnet vid ditt bostadsköp.

För att få ta ett bolån hos Nordnet behöver du även avse bo stadigvarande i bostaden, du kan alltså inte låna i rent investeringssyfte. Eftersom Nordnet bara lånar 50% av bostadens värde är lånet amorteringsfritt, men du kan välja att själv amortera, vilket de också uppmuntrar.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se
Exempel
Om du lånar 1 000 000 kr hos Nordnet med en löptid som omfattar 30 år blir det totala beloppet att återbetala 1 236 146 kr (övriga avgifter inräknade). Här är en ordinarie nominell ränta på 1,78 % inräknad, vilket innebär en effektiv ränta på 0,79 %.