SEB

Bolån hos en av Sveriges ledande banker

Utskriftsvänlig PDF

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, har varit en del av nordeuropas finansmarknad sedan 1856. Stora lån ges mot en liten och konkurrenskraftig ränta. Många kunder finner säkerhet i bankens storlek och stabilitet.

Fördelar

  • En av Sveriges största banker
  • Mycket snabb kundtjänst
  • Stor möjlighet till personligt bemötande

Nackdelar

  • Krav på fast inkomst
ansökningsprocess
produkter utöver bolån
ränterabatter
räntor & kostnader
support
villkor & krav

Totalbetyg

av 5

SEBs ansökningsprocess

4.0/5

Ansökningen för ett bolån eller ett lånelöfte sker via hemsidan. Ditt lånelöfte är det preliminära bankutlåtandet och kan komma att ändras. Beroende på hur komplicerade dina bankaffärer är sedan tidigare och storleken på lånet varierar handläggningstiden.

Handläggningstiden för ett bolån ligger vanligtvis på några dagar men för mer komplicerade ärenden kan det även ta veckor. När ditt lånelöfte beviljas kan du börja spekulera i bostäder för att sedan ta det riktiga bolånet.

SEBs produkter utöver bolån

4.0/5

SEB hanterar det mesta som rör finansiering och utlåning kring bostäder. Därför erbjuder de även tjänster som överbryggningslån. Det ger dig möjligheten att ha dubbla boendekostnader när du säljer din gamla bostad samtidigt som du ska köpa en ny. Man kan även teckna låneskydd för att försäkra sig om att kunna betala sina lånekostnader om man tillfälligt förlorar sin arbetsförmåga eller av andra anledningar blir arbetslös.

SEBs ränterabatter

4.0/5

Ränterabatter hos SEB baseras främst på dina tidigare affärer hos banken. Exakt hur den bedömning görs framgår inte, men praxis indikerar på att totalsumman av dina tillgångar hos banken påverkar din bolåneränta. Du som är helhetskund har alltså möjlighet att få ränterabatter eftersom att banken till stor del förmedlar dina tillgångar vilket gör att de känner en trygghet i förvaltningen av dina tillgångar.

SEBs räntor & kostnader

4.0/5

SEB har en konkurrenskraftig ränta och har historiskt en mycket bra snittränta för bindningstiden över tre månader. Eftersom att SEB har en viss personlig prissättning på sina räntor kan din ekonomiska situation och framförallt hur mycket du sedan tidigare har i affärer hos SEB påverka din ränta. För dig som redan tidigare är kund hos SEB finns det alltså möjlighet till en mycket bra bolåneränta.

SEBs support

4.5/5

Supportverksamheten hos SEB är mycket välutvecklad och hjälp erbjuds dygnet runt på flera språk.

  • Telefon. På telefon kan du kontakta SEB dygnet runt alla dagar i veckan.
  • Privat rådgivning. Du kan boka privat handläggning med din bankman via hemsidan.
  • Vanliga frågor och svar. På hemsidan kan du även finna svar på frågor som redan ställts av andra kunder.

SEBs villkor & krav

3.5/5

Du som tecknar ett bolån hos SEB har en del villkor och krav att uppfylla för ditt bolån. Vid ansökan om bolån tas hänsyn till hur mycket du lånar och vad du tjänar på ett år. Detta anges som skuldkvoten och är ett sätt att avgöra om din privatekonomi klarar av de kostnader som bolånet innebär. Skuldkvoten hos SEB är 5 gånger din årsinkomst. De har amorteringskrav på alla sina bolån, även nyproduktioner. Du kan dock ansöka om amorteringsfria bolån, men det är ingen garanti att detta beviljas. Om du ska omvärdera din bostad kan banken hjälpa till i viss del men en mäklarvärdering kan vara nödvändig.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se
Exempel
Om ett lån på 100 000 kronor från SEB binds på 60 månader, med 300 kronor som uppläggningsavgift och en nominell årsränta på 4,65 procent, resulterar det i en total summa på 112 568 kronor att återbetala.