Äldreboende (seniorboende)

Mer om äldreboenden och vilka som kan bo där

Som äldre kan det kännas jobbigt att ha ett boende som behöver mycket skötsel, och som inte är anpassat efter dina behov. Beroende på vad du har för behov, finns det två olika boendealternativ för dig som är äldre. Dessa alternativ är äldreboende och seniorboende. De kan låta relativt lika i namnen, men skiljer sig en del på hur de är utformade.

Äldreboende

Ett äldreboende är ett omfattande namn för olika typer av bostäder som är till för äldre som behöver vård, omsorg och service. Boende på ett äldreboende kan alltså inte längre klara av att bo i sitt egna hem.

Äldreboende fungerar som stöd för behövande

Ett äldreboende är till för äldre som inte längre klarar av att bo i sitt egna hem. På ett äldreboende får de istället hjälp av personal som kan underlätta för deras behov. Boendet är ofta utformat som en egen lägenhet eller rum, med tillgång till gemensamma utrymmen som matsal, vardagsrum, trädgård och uteplats. Det finns möjligheter att bo i ett äldreboende permanent, men även för dig som bara behöver bo en kortare tid.

Tips! Sök efter olika äldreboenden i din kommun för att hitta det boendet som uppfyller dina behov bäst.

Beroende på vilken kommun du bor i, har du olika möjligheter att välja äldreboende. Det finns både kommunala och privata boenden. Om du bor i en kommun som låter dig välja boende, får du själv rangordna vilket alternativ du föredrar mest.

De kommuner som inte låter dig välja boende ger dig fortfarande rätten att önska ett äldreboende. Kommunen vill att du ska trivas och tar därför hänsyn till dina önskemål. Se därför över att diskutera med din familj och läs på om varje äldreboende innan du fattar ett beslut. Det kan skilja sig från boende till boende och hur väl anpassade de är utefter det just du behöver hjälp med.

Kostnader för äldreboende

Att bo på ett äldreboende är inte kostnadsfritt, utan har en avgift som betalas varje månad. Avgiften inkluderar kostnader för själva bostaden, alla måltider och den vården du får. Priserna kan skilja sig mycket från person till person. Detta beror på hur stora behov du har och var du bor. En bostad som har ett bra läge, är större och håller en högre standard har snäppet högre avgifter, som generellt gäller för alla bostäder. Hyran regleras av hyreslagen och bruksvärdesprincipen.

Tänk på! Hur ditt äldreboende är utformat kan påverka hur mycket du betalar för boendet. Se därför till att söka upp rätt boende för dig för att inte få en för hög hyra.

Kostnader för äldreboendet kan även skilja sig från boende till boende. När det kommer till måltidsavgiften kan det exempelvis ingå olika mängd mat. I vanliga fall är det frukost, lunch, mellanmål och middag som ingår.

Den sista kostnaden för äldreboendet är det så kallade omsorgsavgiften. Denna bestäms utifrån din egen betalningsförmåga och gäller oavsett hur äldreboendet är utformat. Däremot har alla kommuner en egen omsorgsavgift, som däremot aldrig överstiger maxtaxan som ligger på 2 013 kr per månad (2017). Denna taxa är densamma i hela Sverige.

Fördelar med att bo i äldreboende

 • Du får kunnig personal som tar hand om dig och hjälper dig med dina behov.
 • Du bor inte ensam på ett äldreboende utan flera andra personer i samma sits bor där.
 • Bostadstypen är anpassad för äldre personer.
 • I vissa fall får du välja vilket boende du ska hamna i.

Nackdelar med att bo i äldreboende

 • Du kan inte längre bo med din familj och eventuellt inte träffa de lika ofta.
 • Du kan ibland inte få välja själv vilket boende du ska hamna i.

Seniorboende

Seniorboenden är till för personer över en viss ålder och är anpassade utefter detta. Boendet passar för äldre som inte vill tänka på att sköta sin bostad och som vill bo bekvämt. Fastigheterna är ofta utformade för att ta hänsyn till de äldre som bor där. En del boenden har även gemensamma utrymmen med plats för umgänge med grannar och besökare.

Seniorboenden är till för att skapa trygghet hos äldre

Seniorboenden är anpassade för äldre personer. Anledningen till seniorboendets uppkomst är för att skapa trygghet hos dessa. Det kan kännas jobbigt att ha en lägenhet eller ett hus som inte är anpassat för dig, när du börjar känna att din kropp säger ifrån. Boendeformen ger dig egen frihet i och med att du har en egen hyresrätt. Däremot är hyresrätterna anpassade efter äldre, med allt från hissar till anpassade badrum och låga trösklar som inte ska gå att snubbla på.

Tänk på! Seniorboenden kan kännas tråkiga eller instängda, men är anpassade för att vara säkra för äldre och erbjuder för många en stor trygghet.

I många seniorboenden finns gemensamma utrymmen, både inomhus och utomhus, för att främja social gemenskap. I vissa äldreboenden finns det även en värdinna eller kontaktperson som ser till att du trivs och känner dig säker.

Bostadsköer gäller i de flesta fall för seniorboende

Seniorboende fungerar som hyresrätter. För att få tillgång till ett seniorboende måste du ha stått i bostadskö. Vissa seniorboenden har egna bostadsköer, medan andra går att söka via Bostadsförmedlingen. Det är däremot betydligt enklare att få tag på ett seniorboende än en vanlig hyresrätt. Anledningen är för att du måste vara över en viss ålder för att ens kunna söka en bostad. Detta sållar bort en hel del personer. Vanligtvis brukar åldersgränsen gå mellan 55-60 år, utan någon maxgräns.

Fördelar med att bo i seniorboende

 • Bostaden är anpassad för äldre personers behov.
 • Det bor flera personer i samma ålder i fastigheten.
 • Det finns andra faciliteter och gemensamma utrymmen, förutom din egna lägenhet.

Nackdelar med att bo i seniorboende

 • Bostadsköer gäller för seniorboende och om du har otur kan du få stå i kö länge för att få en bostad.
 • Utbudet av seniorboende är inte lika stort som vanliga hyresrätter.
 • Det kan kännas jobbigt att behöva bo i en lägenhet där allt är förenklat, för att du inte kan utföra vissa saker på grund av åldern.

 

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen