Bostadstillägg

Vad bostadstillägget är och vem som har rätt till det

Utskriftsvänlig PDF

Bostadstillägg är en form av bostadsbidrag som går till pensionärer och de som lever på sjukersättning eller aktivitetsersättning. Tillägget används för att hjälpa till att betala boendekostnader, oavsett om du bor i bostadsrätt, fastighet eller hyr din bostad.

 Personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker om bostadstillägget hos Försäkringskassan medan pensionärer ansöker hos Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägget är skattefritt och påverkas av bland annat din inkomst

Bostadstillägget är helt skattefritt och kan som max uppgå till 5 560 kronor i månaden för ensamstående. Den som är gift eller sambo kan som mest få 2 610 kronor i månaden.

Hur mycket man i slutändan får beror på boendekostnaderna, ens inkomster och förmögenhet. Även ens levnadssituation, exempelvis om man bor själv, i par, eller har en inneboende hemma hos sig spelar roll i beräkningen.

Info! Om du har en inneboende som hyr en del av din bostad kommer din del av boendekostnaderna ligga till grund för beräkningen av bostadstillägget.

En tumregel är att en ensamstående med en inkomst på mindre än 13 000 kronor i månaden efter skatt åtminstone bör kolla upp möjligheten till bostadstillägg. I parförhållanden ligger den summan på ungefär 9 000 kronor vardera, efter skatt.

Mer än bara lön och pension räknas som inkomst

När Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten ska räkna ut hur mycket en person kan få i bostadstillägg tar de hänsyn till personens inkomst. 

Tänk på! Det är möjligt att få bostadstillägget retroaktivt.

Som inkomst räknas mer än bara exempelvis lön, pension, arbetslöshetsersättning och sjukpenning. 

Följande inkomster räknas med i bostadstillägget:

  • Inkomst av tjänst. Exempelvis lön, tjänstepension/avtalspension, arbetslöshetsersättning och privat pensionsförsäkring
  • Inkomst av näringsverksamhet. Exempelvis från aktiebolag och handelsbolag.
  • Inkomst av kapital. Exempelvis uthyrning av privata tillgångar, aktieutdelning eller vinst vid försäljning av tillgångar.

Även skattefria inkomster tas med i beräkningen av bostadstillägget:

  • Studiemedel i form av studiebidrag och studiestartstöd.
  • Stipendier på mer än 3 000 kronor i månaden.
  • Etableringsersättning.

Pensionärer måste ta ut hela den allmänna pensionen

För att en pensionär ska ha rätt till bostadstillägg måste han eller hon ta ut hela sin allmänna pension. Endast halvpension eller premiepension är inte tillräckligt för att bli berättigad bostadstillägg.

Dessutom måste pensionären ha fyllt 65 år. Förtidspensionärer har inte rätt till något tillägg.

Bostadstillägget kan gälla utomlands i upp till ett år

Om man har rätt till bostadstillägget i utlandet eller inte beror på hur länge man tänker stanna. För utlandsvistelser inom EU/EES eller Schweiz har man rätt att behålla sitt bostadstillägg förutsatt att man har kvar sin svenska bostad, betalar kostnaden för den och inte ska vara borta från Sverige i mer än ett år.

Tänk på! Är du borta i mer än ett år anses du inte vara bosatt i Sverige och förlorar därmed ditt bostadstillägg.

Om man besöker länder utanför EU/EES gäller samma regler men då endast i sex månader.

Vid permanent flytt upphör bostadstillägget månaden efter att flytten har ägt rum.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Tord Olsson skriver:

Hej, jag undrar vad som räknas in i hyran. Jag hyr även ett garage som betalas genom hyresavin, får jag ta med den hyran också, när jag ska ansöka om bostadstillägg?

Evelina skriver:

Hej Tord,

Det verkar troligt att även hyran för garaget räknas in i boendekostnaden som du kan söka bostadstillägg för, men jag är tyvärr inte helt säker. När du ansöker om bostadstillägg hos Försäkringskassan får du dock bifoga hyreskontrakt och hyresspecifikation, så de kommer att se i din ansökan vad som ingår i hyran. Vill du veta mer precis vad som kan räknas in i ditt bostadstillägg rekommenderar jag att du kontaktar Försäkringskassan direkt.

Karin Johansson skriver:

Hej,
Kan man få bostadstillägg om man blivit sjukpensionär och är född 1960?

Daniel skriver:

Hej Karin,

Eftersom du är under 65 år ansöker du om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Där kan du få sjukersättning om du bor i Sverige, har aktivitetsersättning eller sjukersättning och har en låg inkomst och kostnader för bostaden. Jag råder dig att ringa till Försäkringskassan direkt om du har fler frågor som rör din specifika situation. Lycka till!

jakob skriver:

hej kan man få bostadstilägg om man arbetar i så fall hur mycket?

Evelina skriver:

Hej Jakob,

Bostadstillägget är ett bidrag för den som lever på ersättning och alltså i regel inte får någon inkomst från arbete. Det kan dock vara möjligt att arbeta litegrann och ändå få bostadstillägg, så länge inte inkomsten överskrider tumregeln på 13 000 kronor efter skatt.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen