Bostadstillägg

Vad bostadstillägget är och vem som har rätt till det

Utskriftsvänlig PDF

Bostadstillägg är en form av bostadsbidrag som går till pensionärer och de som lever på sjukersättning eller aktivitetsersättning. Tillägget används för att hjälpa till att betala boendekostnader, oavsett om du bor i bostadsrätt, fastighet eller hyr din bostad.

Personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ansöker om bostadstillägget hos Försäkringskassan, medan pensionärer ansöker hos Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägget är skattefritt och påverkas av bland annat din inkomst

Bostadstillägget är helt skattefritt och kan som max uppgå till 5 220 kronor i månaden för ensamstående. Den som är gift eller sambo kan som mest få 2 610 kronor i månaden.

Hur mycket man i slutändan får beror på boendekostnaderna, ens inkomster och förmögenhet. Även ens levnadssituation, exempelvis om man bor själv, i par, eller har en inneboende hemma hos sig spelar roll i beräkningen.

Info! Om du har en inneboende som hyr en del av din bostad kommer din del av boendekostnaderna ligga till grund för beräkningen av bostadstillägget.

En tumregel är att en ensamstående med en inkomst på mindre än 16 500 kronor i månaden efter skatt åtminstone bör kolla upp möjligheten till bostadstillägg. I parförhållanden ligger den summan på ungefär hälften.

Mer än bara lön och pension räknas som inkomst

När Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten ska räkna ut hur mycket en person kan få i bostadstillägg tar de hänsyn till personens inkomst. 

Tänk på! Det är möjligt att få bostadstillägget retroaktivt.

Som inkomst räknas mer än bara exempelvis lön, pension, arbetslöshetsersättning och sjukpenning. 

Följande inkomster räknas med i bostadstillägget:

  • Inkomst av tjänst. Exempelvis lön, tjänstepension/avtalspension, arbetslöshetsersättning och privat pensionsförsäkring
  • Inkomst av näringsverksamhet. Exempelvis från aktiebolag och handelsbolag.
  • Inkomst av kapital. Exempelvis uthyrning av privata tillgångar, aktieutdelning eller vinst vid försäljning av tillgångar.

Även skattefria inkomster tas med i beräkningen av bostadstillägget:

  • Studiemedel i form av studiebidrag och studiestartstöd.
  • Stipendier på mer än 3 000 kronor i månaden.
  • Etableringsersättning.

Pensionärer måste ta ut hela den allmänna pensionen

För att en pensionär ska ha rätt till bostadstillägg måste han eller hon ta ut hela sin allmänna pension. Endast halvpension eller premiepension är inte tillräckligt för att bli berättigad bostadstillägg.

Dessutom måste pensionären ha fyllt 65 år. Förtidspensionärer har inte rätt till något tillägg.

Bostadstillägget kan gälla utomlands i upp till ett år

Om man har rätt till bostadstillägget i utlandet eller inte beror på hur länge man tänker stanna. För utlandsvistelser inom EU/EES eller Schweiz har man rätt att behålla sitt bostadstillägg förutsatt att man har kvar sin svenska bostad, betalar kostnaden för den och inte ska vara borta från Sverige i mer än ett år.

Tänk på! Är du borta i mer än ett år anses du inte vara bosatt i Sverige och förlorar därmed ditt bostadstillägg.

Om man besöker länder utanför EU/EES gäller samma regler men då endast i sex månader.

Vid permanent flytt upphör bostadstillägget månaden efter att flytten har ägt rum.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

16 Relaterade frågor & svar

Crissi skriver:

Hej!
Jag har nu aktivitetsstöd efter att ha haft a-kassa. Innan dess var jag långtidssjukskriven. Jag är ensamstående 55+. Under dessa perioder, sammanlagt ca 3,5 år, har min inkomst varit 11.000-12.500 kr/mån netto. Har jag rätt till bostadstillägg idag? I så fall, har jag även rätt till det retroaktivt?

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Crissi,

Ja, utifrån din beskrivning kan du ha rätt till bostadstillägg. Försäkringskassan nämner dock inte någon gällande maxinkomst i sin information, så jag kan inte garantera att du kan få det.

Ja, du kan ansöka om bostadstillägg för tre månader bakåt i tiden. Om du skickar ansökan månaden efter att du fick beslut om aktivitetsersättning kan du även ansöka om bostadstillägg längre tillbaka.

christina skriver:

hej
jag får en ny hyra efter 20200301
på 7793,00 , idag får jag 2834,00 i bostadstillägg
och har en hyra på 6111,00

får man byta upp sig så pass mycket och få högre bostadstillägg ?
den preliminära uträkningen säger 4200,00

men enligt annan sida verkar jag ha ett för dyrt boende som ensamstående

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Christina,

När du får en ny hyra ska du meddela det till Försäkringskassan. Då justerar de bidraget efter vad du har rätt till. Jag tror att ditt boende ligger innanför ramen för bostadstillägg, men kan tyvärr inte svara säkert på den frågan, utan det är upp till Försäkringskassan att bedöma.

Bo-Göran skriver:

Får alla med sjukersättning, bostadstillägg ?
Jag har sjukersättning men Försäkringskassan har inte nämnt något om bostadstillägg , tjänar 11000 kr netto , hyra 4500 kr får bostadsbidrag med 1440 kr , min kompis hon har också sjukersättning tjänar ca lika mycket som jag får bostadstillägg 4400kr (hyra 4900kr)
Varför??

Evelina skriver:

Hej Bo-Göran,

Som du säkert har läst ovan är det flera faktorer som spelar in i om du kan få bostadstillägg eller inte. Inkomst och bostadskostnader är några av faktorerna, men även om du bor själv eller tillsammans med någon är avgörande för om du kan få bostadstillägg.

Du behöver själv ansöka om bostadstillägg för att kunna få det. Försäkringskassan beviljar alltså inte automatiskt bostadstillägget till dem med sjukersättning. Hur du ansöker kan du läsa mer om på Försäkringskassans hemsida.

Marie skriver:

Kan man få bostadstillägg för ett hyrköp av en fastighet?

Evelina skriver:

Hej Marie,

Jag vet tyvärr inte om man kan få bostadstillägg för ett hyrköp av fastighet. Jag föreslår att du kontaktar Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten, beroende på var du ska ansöka om bostadstillägg, och frågar dem om saken.

Tord Olsson skriver:

Hej, jag undrar vad som räknas in i hyran. Jag hyr även ett garage som betalas genom hyresavin, får jag ta med den hyran också, när jag ska ansöka om bostadstillägg?

Evelina skriver:

Hej Tord,

Det verkar troligt att även hyran för garaget räknas in i boendekostnaden som du kan söka bostadstillägg för, men jag är tyvärr inte helt säker. När du ansöker om bostadstillägg hos Försäkringskassan får du dock bifoga hyreskontrakt och hyresspecifikation, så de kommer att se i din ansökan vad som ingår i hyran. Vill du veta mer precis vad som kan räknas in i ditt bostadstillägg rekommenderar jag att du kontaktar Försäkringskassan direkt.

Karin Johansson skriver:

Hej,
Kan man få bostadstillägg om man blivit sjukpensionär och är född 1960?

Daniel skriver:

Hej Karin,

Eftersom du är under 65 år ansöker du om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Där kan du få sjukersättning om du bor i Sverige, har aktivitetsersättning eller sjukersättning och har en låg inkomst och kostnader för bostaden. Jag råder dig att ringa till Försäkringskassan direkt om du har fler frågor som rör din specifika situation. Lycka till!

Marie Sunnerdahl skriver:

Hej! Jag undrar har hus..men min son står med som medlånstagare typ säkerhet..Betalar lånen själv hur räknas det på bostadstillägget? Lever själv och har sjukersättning.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Marie,

Har du ett lån med bostaden som säkerhet får du räkna med 70 procent av räntekostnaderna när du ansöker om bostadstillägg. Om det påverkar att din sån är medlånstagare kan jag tyvärr inte svara på, utan får hänvisa till Försäkringskassan.

jakob skriver:

hej kan man få bostadstilägg om man arbetar i så fall hur mycket?

Evelina skriver:

Hej Jakob,

Bostadstillägget är ett bidrag för den som lever på ersättning och alltså i regel inte får någon inkomst från arbete. Det kan dock vara möjligt att arbeta litegrann och ändå få bostadstillägg, så länge inte inkomsten överskrider tumregeln på 13 000 kronor efter skatt.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen