Byggvaruhus

Så vet du vart du ska köpa byggmaterial

Utskriftsvänlig PDF

Ett byggvaruhus är ett återförsäljningsställe av byggvaror som trävirke och verktyg. Det finns i dagsläget flera stora byggvaruhus i Sverige och branschen omsätter mycket stora pengar. Som konsument finns det även mycket pengar att spara på att välja rätt byggvaruhus.

Det bästa byggvaruhuset kan variera beroende på projektet

För den som bygger själv kan det vara svårt att veta vilket varuhus man ska vända sig till. Det finns inte heller något generellt svar, utan det varierar ofta beroende på vilken typ av byggprojekt det rör sig om. Exempelvis kan ett varuhus ha lägre priser för trävirke, medan ett annat har billigare skruvar och maskiner.

Ett gott råd är därför att som privatperson först ta reda på exakt vad som behövs. Därefter kan du enkelt på byggvaruhusens hemsida sammanställa din varukorg och se hur mycket priset skiljer mellan de olika kedjorna. När du har gjort det största inköpet kan du sedan välja det byggvaruhus som ligger närmast för att köpa det du eventuellt har glömt bort.

Proffskedjorna har högre priser för privatpersoner

Några av de mest populära byggvaruhuset i Sverige är så kallade proffskedjor, det vill säga att de tillhandahåller mer avancerade material och har fackkunskap inom området. Dessa kedjor lockar många privatkunder eftersom de kan erbjuda hjälp och kunskap för de flesta byggprojekt.

Det gäller dock att vara medveten om priset som denna kunskap kommer till. I en undersökning som genomfördes av en oberoende jämförelsetjänst visade sig dessa varuhus hålla betydligt högre priser för ett vanligt byggprojekt.

Tips! Proffskedjorna inom byggvaror har ofta högre priser för dig som privatkonsument.

Deras affärsmodell är nämligen ofta att hålla höga priser för att kunna ge sina företagskunder ett stort avdrag, vilket ger dem återkommande storkunder.

Kan vara fördelaktigt att låta hantverkare köpa material

Anlitar man en hantverkare i sitt byggprojekt är det  ofta en god idé att låta hantverkaren köpa in materialet. Det beror dels på att företagskunder ofta får rabatter på de större byggvaruhusen, och dels på att hantverkarna bättre kan bedöma vad som behövs och vilken kvalitet som måste upprätthållas.

Tänk på! Med tanke på företagsrabatter och hantverkarnas kunskap är det oftast bäst om de köper in materialet till byggprojektet.

Planerar man för inköp av exempelvis virke själv är det lätt att antingen dra in på kostnaden för mycket och få fel sorts virke, eller följa rekommendationer i så stor utsträckning att man spenderar för mycket. Använd därför hantverkarens kompetens genom att låta han eller hon stå för virkesinköpet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen