Fritidshus

Allt om boendeformen fritidshus samt dess för och nackdelar

Ett fritidshus är ett hus, en stuga eller ett torp på landsbygden. Sådana typer av hus är huvudsakligen utformade efter att bara bo i under vissa perioder. Att bara bo i ett fritidshus under de anpassade perioderna är inga problem. Fler väljer däremot att bosätta sig permanent i sina fritidshus. Där uppkommer det flera saker att tänka på.

Fördelar med att bo i ett fritidshus

Att bo i ett fritidshus kan ge harmoni och är för många ett sätt att komma bort från stress. Förutom detta, finns det några andra fördelar med att bo i ett fritidshus.

 • Närhet till natur.
 • Betydligt lägre priser än på vanliga villor.
 • Det finns en möjlighet att bygga vidare på huset för en lägre kostnad än att köpa en villa.
 • Värdet på huset höjs vid en eventuell utbyggnad.

Nackdelar med att bo i ett fritidshus

Trots att fritidshus utstrålar ett lugn och är en mysig plats att spendera tid på, finns det en del nackdelar med att bo i ett fritidshus som bör beaktas. Fritidshus är från början byggda och anpassade till att bara bo i under vissa delar av året. Att bo i ett fritidshus permanent förändrar därför en del.

 • Byggstandarden kan skilja sig från villor. Alla fritidshus har inte kommunalt vatten, toalett eller dusch. Om du har ett behov av en vanlig toalett måste du undersöka om det är tillåtet att installera en.
 • Fritidshusens grund är ofta känslig. Om du utnyttjar denna fel kan det skada huset. Exempelvis kan förvaring av virke dra åt sig fukt som leder till fuktskador.
 • Mögel kan uppstå. Genom att använda ett fritidshus under de kallare årstiderna kan detta skapa en fuktigare luft på vinden, vilket bidrar till mögel.
 • Vattentillförsel. Många fritidshus är beroende av egna brunnar, vilket gör att konsumtionen av vatten begränsas.
 • Fritidshus är ofta lokaliserade på landsbygden. Detta innebär längre avstånd till skolor, affärer, vårdcentraler och liknande.

Fritidshus är speciella jämfört med vanliga hus

Ett fritidshus kan utvändigt se ut som en vanlig villa. Det finns däremot en hel del i fritidshus som skiljer sig från ett vanligt hus. Detta kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att flytta in i ditt sommarhus.

Avlopp

Olika fritidshus har olika typer av avlopp. Om inte avloppet har ett tillstånd räknas det som att avlopp saknas. Ibland har fritidshus kommunalt avlopp och ibland inte, det skiljer sig från kommun till kommun.

Vatten

Vattenkvaliteten kan var betydligt sämre på landsbygden än vad den är i städer och större orter. Vattenanalyser kan ofta krävas för att kontrollera om vattnet innehåller bakterier eller andra farliga ämnen, och är tillåtet att dricka. Det kan även finnas begränsad förbrukning av vatten, framför allt varmvatten.

El

Elsystemet i ett fritidshus är ofta gammalt och omodernt. Det är endast anpassat till de får elektriska apparaterna som krävs för att enbart spendera under vissa perioder av året. Att tillföra mer hemelektronik ställer höga krav på elen. Detta skapar både brandrisk och risk för att proppar ofta går. För att anpassa ett hus efter åretruntboende bör elsystemet uppgraderas efter behov.

Tips!

Elskling – Hitta det billigaste elavtalet för ditt fritidshus

 • Jämför flera olika elavtal
 • Hitta det billigaste elavtalet för ditt fritidshus
 • Helt kostnadsfritt
Gå till Elskling

Uppvärmning

Många fritidshus, framför allt fritidshusen som är anpassade till att bo i på sommaren, använder direktverkande el. Direktverkande el är element. Detta är en smidig typ av uppvärmning, men kan bli dyrt i längden om fritidshuset ska fungera som boende på vintern. För att hålla nere kostnaderna kan det därför vara värt att ha en luftvärmepump inställd på underhållsvärme som huvudsaklig värmekälla.

Bredband

Först och främst har hus på landsbygden inte lika bra täckning vad gäller det svenska nätverket. Utbyggnaden av bredband i ditt område kan även vara begränsat. För att kunna vara uppkopplad mycket bör det undersökas vad för bredband som levereras i området.

Isolering

Gamla fritidshus behöver ofta tilläggsisoleras. Detta är viktigt när mer tid spenderas i huset. Luften blir både varmare och fuktigare tidigare, vilket ökar risken för mögel och fuktskador.

Tips!

Dorunner – Hitta hantverkare till ditt fritidshus

 • Hitta de bästa lokala hantverkarna
 • Jämför offerter från upp till olika hantverkare
 • Helt kostnadsfritt för dig som begär offerter
Gå till Dorunner

Olika byggrätt för fritidshus kan påverka ditt boende

Något som ofta krävs för att ett fritidshus ska fungera som ett permanent boende är att bygga ut huset. Byggrätten kan däremot skilja sig från kommun till kommun. I vissa fall är utbyggnader inte tillåtna, och det blir därför svårt att genomföra sin renovering från sommarstuga till vanlig villa.

Tänk på! För att kunna bo i ett fritidshus kan det ofta krävas utbyggnad. Se till att denna utbyggnad är laglig.

Ett problem i Sverige har varit att många olagligt bor i sina fritidshus året om, för att de inte fått lov att bygga ut huset men gjort det ändå. Regleringarna kring byggrätt har däremot släppts och det blir allt enklare att bygga om och bygga ut fritidshus. I allmänhet finns det inga hinder för att bosätta sig i fritidshuset.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

14 Relaterade frågor & svar

Inger skriver:

Hej. Vi är fyra syskon om har en andel var i barndomshemmet på landet.Från februari är det ingen som bor där,Kan man göra om det till fritidshus, isåfall kostar det något?

Evelina skriver:

Hej Inger,

Det krävs inget särskilt för att använda ett hus som ett fritidshus, och kostar därför inte heller något. Skillnaden mellan permanentbostad och fritidshus är att det senare inte omfattas av samma krav på uppvärmning, tillgänglighet och annan utformning.

Carina Ekdahl skriver:

Finns det regler om hur många nätter per år man får vistas i sin sommarstuga?

Evelina skriver:

Hej Carina,

Nej, det finns inga regler som styr hur många nätter per år du får vistas i sommarstugan. Om du använder fritidshuset som permanentbostad gäller dock andra byggregler än för fritidshus, så det är det som kan påverkas. Till exempel är reglerna mer tvingande för hur tillgängligt huset behöver vara.

Sven Andersson skriver:

Får man bosätta sig permanent i ett fritidshus som är vinterbonat, anslutet till godkänt avlopp, eget provtaget och godkänt vatten samt luft/luft värme och varmvatten?

Evelina skriver:

Hej Sven,

Ja, man får bosätta sig permanent i ett fritidshus, så länge det uppfyller standarden för ett åretruntboende.

Mensur skriver:

Hej!
Kan man ha sommarstuga i andra kommuner? T ex jag bor i Malmö vill ha en stuga i Landskrona.

Evelina skriver:

Hej Mensur,

Ja, du kan ha sommarstuga i en annan kommun än där du bor.

mirza skriver:

hej kostar något att bytta namn på fritidshus till en liten vila? och vad kostar det?

Evelina skriver:

Hej Mirza,

Om du vill registrera din fastighet som en villa i stället för fritidshus gör du det hos Lantmäteriet. Du behöver skicka en ansökan för att få reda på om ändringen går att genomföra och vad det i så fall skulle kosta.

Tänk på att fritidshuset kan behöva uppfylla vissa krav för att få räknas som en villa, till exempel gällande byggstandard, isolering och uppvärmning.

Erik Laurell skriver:

Det här tycker jag inte stämmer? Lantmäteriet hanterar inte begreppet fritidshus i fastighetsregistret. Ändamålet Bostad används och det innefattar såväl permanent- som fritidsboende.

Evelina skriver:

Hej Erik,

Tack för din feedback. Jag har tittat närmare på detta och du verkar ha rätt. Både fritidshus och villor räknas som bostad/småhus juridiskt sett, så du verkar inte behöva byta registrering på huset om du vill kalla det för villa. Som svar på Mirzas fråga ovan bör det då inte kosta något heller.

Det är dock viktigt att komma ihåg att fritidshus och villor har olika byggstandard, och att man därför kan behöva göra ändringar på huset för att det ska fungera som permanentboende.

Anders Bergman skriver:

Konstigt påstående att direktverkande el inte skulle kunna innebära stora kostnader. Inte sällan är fritidshus -med dagens mått mätt- dåligt isolerade vilket innebär att det kan behövas rätt mycket el för att hålla värmen!

Evelina skriver:

Hej Anders,

Tack för din feedback. Jag har sett över texten och uppdaterat informationen.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen