Hyresrätt

Boendeformen hyresrätt och dess fördelar

Utskriftsvänlig PDF

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara privatpersoner, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Hyresrätter ger dig som boende en större frihet än att bo i t.ex. bostadsrätter eller villor. Du behöver inte avsätta lika mycket tid och engagemang i boendet, i och med att hyresvärden har en del ansvar.

Fördelar med att bo i hyresrätt

Det kan kännas som en stor frihet att bo i en hyresrätt. Boendeformen kan även anses fördelaktig på många andra sätt.

  • Inget krav på kontantinsats. Det behövs inga större summor för en kontantinsats. Det mesta som kan begäras är en deposition. Vanligtvis ligger denna på 1-2 månadshyror.
  • Ingen risk. Du kommer aldrig behöva investera i en hyresrätt och därmed kan du inte heller förlora några insatser.
  • Relativt fasta hyra. Hyrorna brukar vanligtvis vara rätt fasta och inga större höjningar bör ske.
  • Hjälp med reparation. Om något som tillhör hyresrätten går sönder kan du få hjälp av hyresvärden.
  • Enkelt. Du behöver inte ta hänsyn till bostadsbubblor och marknaden när du ska flytta ut. Därav är utflyttningsprocessen snabbare än exempelvis i bostadsrätter.
  • Möjlighet till byte. Du har rätt att byta bostad om den nya bostaden ägs av samma hyresvärd.

Nackdelar med att bo i hyresrätt

Trots att bo i en hyresrätt kan kännas som en stor frihet, finns ändå vissa begränsningar och nackdelar med bostadstypen.

  • Begränsade renoveringsmöjligheter. Du får ofta byta tapeter eller måla om, men får sällan göra större ingrepp i bostaden.
  • Värdeökning av fastigheten. Den värdeökning av fastigheten som sker under tiden du bor där går till hyresvärden och inte till dig.
  • Mindre inflytande. Du har som hyresgäst knappt något inflytande på förändringar i fastigheten.
  • Ansvar mot hyresvärden. Trots att hyresvärden hjälper till med mycket, har du ett ansvar för hyresrätten. Om du orsakar skador på hyresrätten med flit, blir du skyldig att ersätta detta. Du måste alltid anmäla fel i god tid för att inte felen ska sprida sig till andra delar av fastigheten.

Hyresgästen har inte stora ansvar i en hyresrätt

I en hyresrätt har hyresvärden ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten. Hyresvärden ska se till att hyresrätten är i skick för stadigt bruk. Trots att en del ansvar ligger på denne part, har du som hyresgäst också vissa ansvar. Ansvarsområdena är inte lika stora, om du jämför med exempelvis bostadsrätter, i och med att du inte äger bostaden eller någon andel i en förening.

Allt förbrukningsmaterial samt enklare åtgärder i bostaden åtgärdas av dig, även alla tillhörande ytor till lägenheten ska vårdas av dig. Skador som uppstår under tiden du bor i lägenhet och inte beror på vårdslöshet är inte din sak att ersätta. Om du däremot skadar lägenheten till följd av vårdslöshet är du ersättningsskyldig.

Tänk på! Hyresvärdar lägger mycket vikt i att hyresgäster ska trivas i fastigheterna. Som hyresgäst måste du därför ta stor hänsyn till din omgivning och förhålla dig till de regler som finns.

Ett stort och viktigt ansvar i hyresrätter är ordningsreglerna i fastigheten. I och med att det är ett flertal hyresrätter i ett och samma hus gäller det att respektera sina grannar. Specifika och viktiga regler brukar finnas med i hyresavtalet. Annars gäller allmänt folkvett och hyresgästen måste visa hänsyn till sin omgivning. Att inte spela hög musik är ett praktexemplar på en förhållningsregel.

Andrahandsuthyrning av hyresrätt kan vara komplicerat

Att hyra ut en hyresrätt i andrahand är aningen svårare än exempelvis bostadsrätter och fristående hus. Som uthyrare behöver du godkännande från hyresvärden. Detta kan vara svårt att få, då många hyresvärdar föredrar att enbart ha förstahandskontrakt. Om din värd nekar dig att hyra ut kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden.

Tänk på! För att bli godkänd behöver du ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet.

För att bli godkänd behöver du däremot ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet. Om du hyr ut bostaden möblerad får du lägga på 10-15 procent på hyran. Hyran ska alltid vara skälig till andra hyror i området, och för vad bostaden kan tänkas vara värd att betala i månaden.

Svarta kontrakt på hyresrätter är olagliga

Du som hyresgäst får enbart hyra lägenheten för att själva bruka den. Det vill säga, du ”lånar” bostaden av din hyresvärd. Det är därför olagligt att sälja hyresrätter eller hyreskontrakt. Detta kallas för svarta kontrakt. Den som överlåtit en hyresrätt och fått otillåten ersättning för detta, är skyldig att betala tillbaka den.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

24 Relaterade frågor & svar

Daniel skriver:

Hejsan , jag hyr en lägenhet som tydligen är har felmärkt lägenhetsnummer , vilket har lett till att jag varken kunnat ha någon sorts av internet som driver tv o allt annat it baserat ( mer eller mindre allt är it baserat idag. Tills jag en dag kollade upp detta riktigt o där va felet.
Hyresbolaget har märkt om lägenheterna men inte tagit bort de gamla. Så nu 1 ½ månad som jag tyvärr inte kunnat bo i lägenheten fått betala full hyra. Är de rimligt att få någon kompensation av drag på hyran då absolut inget funkat. testat 5 olika leverantörer av mobilt bredband dock ligger huset i en radioskugga så jag har inte ens kunnat kolla på tv. Och och adsl går inte för min lägenhet finns inte , i deras ord ” de går inte att få adsl på plan 2″ dock ligger huset i en radioskugga så jag har inte ens kunnat kolla på tv.
De känns väldigt olustigt och orimligt att betala full hyra när hyresbolaget gjort fel.

Evelina skriver:

Hej Daniel,

Kontakta hyresbolaget och även Hyresgästföreningen för att kolla om du kan få sänkt hyra för detta. De har koll på vilka fel i lägenheten som ger rätt till sänkt hyra. Jag är tyvärr osäker på vad som gäller för just tv och bredband när de tjänsterna inte ingår i själva hyran.

Ellen skriver:

Hej, jag haft min hyresrätt nästan 15 år, under tiden en del av mina grannar blev pensionärer. Problemet är att deras pension räcker endast till avgifter för boende,
samtliga inväntar sig att andra grannar bör bjuda in på mat, tv …
Annars brukar de samlas utanför min dörr, att jag skulle låta dem komma in. Har klagat
men utan nån effekt, fick svar ” vi kan inte förbjuda dom att prata utanför dörren”
Förutom verkar som hyresvärden är ointresserad och har inga krav, vad en hyresgäst
ska leva på, detta fick några trevliga hyresgäster att lämna huset.

Evelina skriver:

Hej Ellen,

Det är mycket riktigt hyresvärden som ska ta tag i saken om hyresgäster störs av andra hyresgäster. Är ni flera hyresgäster som störs av det kan det vara bra om fler kan lämna klagomål, så att hyresvärden förstår att det är ett problem. Lyssnar inte hyresvärden rekommenderar jag att vända dig till Hyresgästföreningen om du eller någon annan hyresgäst är medlem där.

George skriver:

Hej. Jag bor i en hyresrätt. Bor på högsta våningen. Eftersom att vår hall är så smal så brukar jag ha mina skor + tofflor utanför vid min dörr. Min hyresvärd hotar med att vräka mig om han ser skorna där igen. Undrar om det är tillåtet/giltig anledning att vräka någon för att man har två par av skor utanför? Har bott här i 6 år, betalar alltid hyran, aldrig stört någon, bråkat eller liknande.

Evelina skriver:

Hej George,

Nej, det borde inte vara en giltig anledning. Hyresvärden kan i regel bara vräka hyresgäster med besittningsskydd om du skulle ha stört andra hyresgäster, vanvårdat bostaden eller misskött dig på annat sätt. Att lämna skor utanför dörren kanske kan upplevas störande, men borde inte räknas in som ett skäl för vräkning.

Maria Williams skriver:

Jag vill veta hur man ska tänka då man som hyresgäst haft en hund som orsakat några fläckar på ett stort massivt trägolv som behöver repareras. Jag har bott i huset 1 1/2 år och golvet är typ 20 år gammalt. Golvet behöver slipas för att ta bort fläckarna, och då måste hela ytan av golvet slipas så det blir en jämn yta. Jag känner att jag som hyresgäst inte ska behöva stå för hela den kostnaden, speciellt då golvytan är väldigt stor.

Evelina skriver:

Hej Maria,

Det beror på hur pass mycket slitage hunden har orsakat. Det sker alltid visst slitage när du bor i en lägenhet, oavsett om du har hund eller inte. Det brukar kallas för normalt slitage. Om det inte är värre skador än så är det ingenting som du ska behöva betala någon kostnad för.

Har hunden orsakat mer än normalt slitage är det dock du som blir ansvarig för att betala för det. Det kan till exempel vara om hunden har kissat inom hus och det har orsakat bestående fläckar, eller om golvet har slitits väldigt mycket i förhållande till hur länge du har bott där.

Katarina skriver:

Hej,
Jag och min fästman har köpt en villa tillsammans som vi ska flytta till. Den nya bostaden ligger ca 1h körtid från där jag arbetar. På grund av att jag har barn varannan vecka samt arbetar där jag bor nu så behöver jag behålla min hyresrätt. Är det möjligt även om jag skriver mig på annan ort?

Tack för svar!

Evelina skriver:

Hej Katarina,

Det kan vara möjligt, men du behöver kolla med hyresvärden om det är okej. En del hyresvärdar vill bara ha hyresgäster som bor och är folkbokförda i hyresrätten, medan andra är öppna för andra lösningar.

Faby skriver:

Hej jag har en fråga jag bor i en hyresrätt och betalar 30mt kv av parker som var redan där när vi flyttade jag har bot 8 år i lägenheten jag undrar måste jag betala tills jag dör en parker som var inte byt men hon insisterar att det var nytt .. men en då .. jag betalar 240 varje månad .. för 8 år måste man betala vidare eller händer nånting tokig .. tack

Evelina skriver:

Hej,

Tyvärr förstår jag inte riktigt din fråga. Skulle du kunna förklara närmare vad det är du betalar för och inte är nöjd med?

Emma skriver:

Har man som hyresgäst rätt att se en hyresrätt innan man ska skriva kontrakt på den? De ända vi vet om lägenheten är hur många kvm den är.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Emma,

Det är alltid säkrast att titta på hyresrätten innan man skriver på. Däremot vet jag inte om det är en rättighet att få göra det. Om hyresvärden av någon anledning skulle motsätta sig att ni tittar på lägenheten innan ni skriver på skulle jag råda er att vara försiktiga, och stå fast vid att få se lägenheten innan ni skriver kontrakt.

andrea skriver:

hej, är det okej att det ej finns fonder på lägenheter inom ett företag? det har tidigare funnits men nu när ett annat företag köpt bostäderna så har fonden blivit borttagen

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Andrea,

Är det underhållsfonder för hyresrätter du menar? Det finns i dag ingen skyldighet för bostadsföretag att ha sådana fonder, utan eventuellt underhåll betalas i stället av hyresgästerna via hyran.

Grazyna skriver:

Hej! Jag bor i en privat fastighet och från länge sen sparar de värme på element. Flera gånger har jag ringt och anmält att de är väldigt kallt i lägenheten men de ignorerar och sagt att om jag har 19 grader inne i lägenhet är det ok. Just nu har jag nästan kalla värmeelement och de tycker att det är varmt ute. Jag är pensionär och det är svårt att flytta. Jag har också reumatiska och ryggbesvär, är ofta förkyld så det påverkar mitt hälsa. Hoppas att jag få positivt svar eftersom jag känner mig hjälplös. Med vänliga hälsningar.

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Grazyna,

19 grader är för kallt under vintern. Temperaturen ska ligga mellan 20 och 23 grader på vintern enligt Folkhälsomyndigheten.

Om hyresvärden inte gör något åt värmen kan du kontakta miljökontoret i din kommun, så kan de hjälpa dig.

Sofia Johansson skriver:

Hej!

Jag är hyresgäst och bor i en fin liten etta.
Jag är inte medlem i hyresgästföreningen och har ett stort problem med min hyresrätt just nu som kräver kostnader av mig.. Detta problemet är dock i hela mitt område och därför är problemet lite större än så.
En oktoberkväll när jag stod i badrummet så ramlar ena spegeln helt oförberett ner från mitt badrumsskåp och som tur var fick jag den inte i huvudet. Blev helt paff att det bara hände sådär?
Kontaktade vaktmästare och han kollar på skåpet och säger:
”det är fuktskadat för att det är gjort av trä. Vi har fått byta många badrumsskåp i området för exakt samma problem”..
”Jaha okej, men hur kommer det sig att det blir så för så många då?”
”ja det blir väl fuktigt..”
Ställer en följdfråga:
”Det är inte jag som kommer stå för det väl? För jag gjorde ju inget med skåpet?”
Han säger:
”jo. Detta är ju DITT FEL.”
”Mitt fel?! Hur då menar du?” Men får inget svar på det.
Dom byter iallafall detta skåpet och byter det till ett badrumsskåp i PLÅT denna gången. Varför inte göra det på ALLA skåpen första gången så slipper folk bli lurade på pengar för att dom väljer det billigaste skåpen som finns på marknaden..
I förmiddags hade jag förvaltaren här på (oinbjudet) besök med en kollega här. Dom kommer fram till att det är MITT FEL för att jag tydligen inte har vädrat i mitt badrum efter dusch och för att jag valt att ha tvättmaskin och valt att hänga min tvätt i badrummet. Ändå är det färdig installerat i badrummet att man kan använda tvättmaskin och hänga sin tvätt i badrummet. Men ändå säger han ”Det är klart det blir fuktigt när man duschar och tvättar mycket i ett badrum! Då kan det ju bli såhär! Då får man ju vädra lite för att ventilationen inte klarar av det!
Nu kommer vi till det mest komiska. Innan detta, så hade han sparkat lite lätt med sina fula skor på mitt dörrstopp som sitter på dörren till toan och som är till för att katterna ska kunna komma in till sin kattlåda. Alltså är dörren ALLTID öppen, aldrig någonsin stängd helt och jag vädrar ofrivilligt vad jag än gör. Jag har alltid dörren öppen tillomed vid toabesök (ja jag vet men jag bor ensam haha), så en stängd dörr och att jag inte vädrar? Näe!! Dessutom så säger han att det ABSOLUT INTE är fel på ventilationen.
Är detta mitt fel som hyresgäst?! Borde jag betala över 600kr för detta? Ps. Samtalet spelades in när han var här så jag har bevis på det han har sagt. Han fick veta det sen och sa bara ”åh vabra!” och hånskrattade. Han har varit så elak mot mig och aldrig hjälpt mig när jag haft problem med äggkastning, när det ligger skräp på gräsmattor osv. Nu blev det för mycket när han krävde mig på pengar för något jag absolut inte orsakat!

Ska verkligen jag behöva betala över 600kr för detta skåpet som inte tål fukt pga tvättmaskin, tvätthängande och duschande? Det är ju ett VÅTRUM! Jag ska ju kunna göra allt detta utan problem!
Vilka ska jag vända mig till för att få min röst hörd och för att få hyresrätten att förstå? (Inte hyresgästföreningen…)
Och skåpen i området… vad kan man göra åt dom? Det är nästan bara äldre människor häromkring och är orolig för dom.
Kan hyresnämnden hjälpa mig med detta och faktiskt gräva djupare i detta?

Filip Svensson skriver:

Hej Sofia,
Jag är tyvärr osäker vem som bär ansvaret för det trasiga badrumsskåpet. Det du kan göra är att kontakta hyresnämnden som hjälper till att medla i tvister.

Maria Jansson skriver:

Hej!
Försökt och läsa mig till detta, men hittar det ingenstans.

För ett tag sen så bytte de fönster och dörr i min lägenhet.
Min fråga är, är det rimligt att jag som hyresgäst ska betala detta i en hyreslägenhet?

Igår fick jag papper om att de ska ta bort tv utbudet som ingår i hyran och jag som hyresgäst ska täckna ett eget abonnemang. Men jag ska ha kvar samma hyra. Kan man verkligen bete sig så här?

Med vänlig hälsning
Maria

Evelina skriver:

Hej Maria,

Det är hyresvärden som ska betala för fönsterbyte och dörrbyte, så länge bytet behövs på grund av normalt slitage eller ålder. Är det däremot du som orsakat skada på fönstret och dörren är det du som ska stå för betalningen. Behöver ni hjälp med att avgöra vilket som gäller kan ni kontakta Hyresgästföreningen, alternativt hyresnämnden som medlare.

Jag kan inte hitta något som säger att hyresvärden inte får ta bort tv-utbudet ur hyran och låta hyresgästerna stå för det själva.
Det verkar också vanligt att hyran förblir den samma, men Hyresgästföreningen tycker att det är fel och har i liknande fall förhandlat med hyresvärden om sänkt hyra. Därför skulle Hyresgästföreningen kunna vara till hjälp även här, om du är medlem.

Marie Olofsson skriver:

Hej, har en fråga ang. hyreslägenhet. Kan jag hyra en lägenhet som min son skall bo i? Han är arbetssökande, skall flytta till annan ort än hemorten.

Evelina skriver:

Hej Marie,

Det är upp till hyresvärden att avgöra om du som förälder får hyra lägenhet till din son. En del hyresvärdar tillåter att en förälder hyr lägenheten åt sitt barn medan andra hyresvärdar inte godkänner det.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen