Hyresrätt

Boendeformen hyresrätt och dess fördelar

Utskriftsvänlig PDF

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara privatpersoner, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Hyresrätter ger dig som boende en större frihet än att bo i t.ex. bostadsrätter eller villor. Du behöver inte avsätta lika mycket tid och engagemang i boendet, i och med att hyresvärden har en del ansvar.

Fördelar med att bo i hyresrätt

Det kan kännas som en stor frihet att bo i en hyresrätt. Boendeformen kan även anses fördelaktig på många andra sätt.

  • Inget krav på kontantinsats. Det behövs inga större summor för en kontantinsats. Det mesta som kan begäras är en deposition. Vanligtvis ligger denna på 1-2 månadshyror.
  • Ingen risk. Du kommer aldrig behöva investera i en hyresrätt och därmed kan du inte heller förlora några insatser.
  • Relativt fasta hyra. Hyrorna brukar vanligtvis vara rätt fasta och inga större höjningar bör ske.
  • Hjälp med reparation. Om något som tillhör hyresrätten går sönder kan du få hjälp av hyresvärden.
  • Enkelt. Du behöver inte ta hänsyn till bostadsbubblor och marknaden när du ska flytta ut. Därav är utflyttningsprocessen snabbare än exempelvis i bostadsrätter.
  • Möjlighet till byte. Du har rätt att byta bostad om den nya bostaden ägs av samma hyresvärd.

Nackdelar med att bo i hyresrätt

Trots att bo i en hyresrätt kan kännas som en stor frihet, finns ändå vissa begränsningar och nackdelar med bostadstypen.

  • Begränsade renoveringsmöjligheter. Du får ofta byta tapeter eller måla om, men får sällan göra större ingrepp i bostaden.
  • Värdeökning av fastigheten. Den värdeökning av fastigheten som sker under tiden du bor där går till hyresvärden och inte till dig.
  • Mindre inflytande. Du har som hyresgäst knappt något inflytande på förändringar i fastigheten.
  • Ansvar mot hyresvärden. Trots att hyresvärden hjälper till med mycket, har du ett ansvar för hyresrätten. Om du orsakar skador på hyresrätten med flit, blir du skyldig att ersätta detta. Du måste alltid anmäla fel i god tid för att inte felen ska sprida sig till andra delar av fastigheten.

Hyresgästen har inte stora ansvar i en hyresrätt

I en hyresrätt har hyresvärden ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten. Hyresvärden ska se till att hyresrätten är i skick för stadigt bruk. Trots att en del ansvar ligger på denne part, har du som hyresgäst också vissa ansvar. Ansvarsområdena är inte lika stora, om du jämför med exempelvis bostadsrätter, i och med att du inte äger bostaden eller någon andel i en förening.

Allt förbrukningsmaterial samt enklare åtgärder i bostaden åtgärdas av dig, även alla tillhörande ytor till lägenheten ska vårdas av dig. Skador som uppstår under tiden du bor i lägenhet och inte beror på vårdslöshet är inte din sak att ersätta. Om du däremot skadar lägenheten till följd av vårdslöshet är du ersättningsskyldig.

Tänk på! Hyresvärdar lägger mycket vikt i att hyresgäster ska trivas i fastigheterna. Som hyresgäst måste du därför ta stor hänsyn till din omgivning och förhålla dig till de regler som finns.

Ett stort och viktigt ansvar i hyresrätter är ordningsreglerna i fastigheten. I och med att det är ett flertal hyresrätter i ett och samma hus gäller det att respektera sina grannar. Specifika och viktiga regler brukar finnas med i hyresavtalet. Annars gäller allmänt folkvett och hyresgästen måste visa hänsyn till sin omgivning. Att inte spela hög musik är ett praktexemplar på en förhållningsregel.

Andrahandsuthyrning av hyresrätt kan vara komplicerat

Att hyra ut en hyresrätt i andrahand är aningen svårare än exempelvis bostadsrätter och fristående hus. Som uthyrare behöver du godkännande från hyresvärden. Detta kan vara svårt att få, då många hyresvärdar föredrar att enbart ha förstahandskontrakt. Om din värd nekar dig att hyra ut kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden.

Tänk på! För att bli godkänd behöver du ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet.

För att bli godkänd behöver du däremot ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet. Om du hyr ut bostaden möblerad får du lägga på 10-15 procent på hyran. Hyran ska alltid vara skälig till andra hyror i området, och för vad bostaden kan tänkas vara värd att betala i månaden.

Svarta kontrakt på hyresrätter är olagliga

Du som hyresgäst får enbart hyra lägenheten för att själva bruka den. Det vill säga, du ”lånar” bostaden av din hyresvärd. Det är därför olagligt att sälja hyresrätter eller hyreskontrakt. Detta kallas för svarta kontrakt. Den som överlåtit en hyresrätt och fått otillåten ersättning för detta, är skyldig att betala tillbaka den.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Sofia Johansson skriver:

Hej!

Jag är hyresgäst och bor i en fin liten etta.
Jag är inte medlem i hyresgästföreningen och har ett stort problem med min hyresrätt just nu som kräver kostnader av mig.. Detta problemet är dock i hela mitt område och därför är problemet lite större än så.
En oktoberkväll när jag stod i badrummet så ramlar ena spegeln helt oförberett ner från mitt badrumsskåp och som tur var fick jag den inte i huvudet. Blev helt paff att det bara hände sådär?
Kontaktade vaktmästare och han kollar på skåpet och säger:
”det är fuktskadat för att det är gjort av trä. Vi har fått byta många badrumsskåp i området för exakt samma problem”..
”Jaha okej, men hur kommer det sig att det blir så för så många då?”
”ja det blir väl fuktigt..”
Ställer en följdfråga:
”Det är inte jag som kommer stå för det väl? För jag gjorde ju inget med skåpet?”
Han säger:
”jo. Detta är ju DITT FEL.”
”Mitt fel?! Hur då menar du?” Men får inget svar på det.
Dom byter iallafall detta skåpet och byter det till ett badrumsskåp i PLÅT denna gången. Varför inte göra det på ALLA skåpen första gången så slipper folk bli lurade på pengar för att dom väljer det billigaste skåpen som finns på marknaden..
I förmiddags hade jag förvaltaren här på (oinbjudet) besök med en kollega här. Dom kommer fram till att det är MITT FEL för att jag tydligen inte har vädrat i mitt badrum efter dusch och för att jag valt att ha tvättmaskin och valt att hänga min tvätt i badrummet. Ändå är det färdig installerat i badrummet att man kan använda tvättmaskin och hänga sin tvätt i badrummet. Men ändå säger han ”Det är klart det blir fuktigt när man duschar och tvättar mycket i ett badrum! Då kan det ju bli såhär! Då får man ju vädra lite för att ventilationen inte klarar av det!
Nu kommer vi till det mest komiska. Innan detta, så hade han sparkat lite lätt med sina fula skor på mitt dörrstopp som sitter på dörren till toan och som är till för att katterna ska kunna komma in till sin kattlåda. Alltså är dörren ALLTID öppen, aldrig någonsin stängd helt och jag vädrar ofrivilligt vad jag än gör. Jag har alltid dörren öppen tillomed vid toabesök (ja jag vet men jag bor ensam haha), så en stängd dörr och att jag inte vädrar? Näe!! Dessutom så säger han att det ABSOLUT INTE är fel på ventilationen.
Är detta mitt fel som hyresgäst?! Borde jag betala över 600kr för detta? Ps. Samtalet spelades in när han var här så jag har bevis på det han har sagt. Han fick veta det sen och sa bara ”åh vabra!” och hånskrattade. Han har varit så elak mot mig och aldrig hjälpt mig när jag haft problem med äggkastning, när det ligger skräp på gräsmattor osv. Nu blev det för mycket när han krävde mig på pengar för något jag absolut inte orsakat!

Ska verkligen jag behöva betala över 600kr för detta skåpet som inte tål fukt pga tvättmaskin, tvätthängande och duschande? Det är ju ett VÅTRUM! Jag ska ju kunna göra allt detta utan problem!
Vilka ska jag vända mig till för att få min röst hörd och för att få hyresrätten att förstå? (Inte hyresgästföreningen…)
Och skåpen i området… vad kan man göra åt dom? Det är nästan bara äldre människor häromkring och är orolig för dom.
Kan hyresnämnden hjälpa mig med detta och faktiskt gräva djupare i detta?

Filip Svensson skriver:

Hej Sofia,
Jag är tyvärr osäker vem som bär ansvaret för det trasiga badrumsskåpet. Det du kan göra är att kontakta hyresnämnden som hjälper till att medla i tvister.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen