Hyresrätt

Boendeformen hyresrätt och dess fördelar

Utskriftsvänlig PDF

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara privatpersoner, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Hyresrätter ger dig som boende en större frihet än att bo i t.ex. bostadsrätter eller villor. Du behöver inte avsätta lika mycket tid och engagemang i boendet, i och med att hyresvärden har en del ansvar.

SamtryggOm du vill hyra en bostad tryggt och smidigt kan du ta hjälp av Samtrygg. Samtrygg är en säker förmedlare och hjälper digHyra i andrahand. Genom deras tjänst kan du tryggt och enkelt hitta en hyresrätt för dig.

Fördelar med att bo i hyresrätt

Det kan kännas som en stor frihet att bo i en hyresrätt. Boendeformen kan även anses fördelaktig på många andra sätt.

 • Det behövs inga större summor för en kontantinsats. Det mesta som kan begäras är en deposition. Vanligtvis ligger denna på 1-2 månadshyror.
 • Du kommer aldrig behöva investera i en hyresrätt och därmed kan du inte heller förlora några insatser.
 • Hyrorna brukar vanligtvis vara rätt fasta och inga större höjningar bör ske.
 • Om något som tillhör hyresrätten går sönder kan du få hjälp av hyresvärden.
 • Du behöver inte ta hänsyn till bostadsbubblor och marknaden när du ska flytta ut. Därav är utflyttningsprocessen snabbare än exempelvis i bostadsrätter.
 • Du har rätt att byta bostad om den nya bostaden ägs av samma hyresvärd.

Nackdelar med att bo i hyresrätt

Trots att bo i en hyresrätt kan kännas som en stor frihet, finns ändå vissa begränsningar och nackdelar med bostadstypen.

 • Du är väldigt begränsad till att renovera. Du får ofta byta tapeter eller måla om, men får sällan göra större ingrepp i bostaden.
 • Den värdeökning av fastigheten som sker under tiden du bor där går till hyresvärden och inte till dig.
 • Du har som hyresgäst knappt något inflytande på förändringar i fastigheten.
 • Trots att hyresvärden hjälper till med mycket, har du ett ansvar för hyresrätten. Om du orsakar skador på hyresrätten med flit, blir du skyldig att ersätta detta.
 • Du måste anmäla fel i god tid för att inte felen ska sprida sig till andra delar av fastigheten.

Hyresgästen har inte stora ansvar i en hyresrätt

I en hyresrätt har hyresvärden ansvar vad gäller den stora helheten för hyresrätten. Hyresvärden ska se till att hyresrätten är i skick för stadigt bruk. Trots att en del ansvar ligger på denne part, har du som hyresgäst också vissa ansvar. Ansvarsområdena är inte lika stora, om du jämför med exempelvis bostadsrätter, i och med att du inte äger bostaden eller någon andel i en förening.

Allt förbrukningsmaterial samt enklare åtgärder i bostaden åtgärdas av dig, även alla tillhörande ytor till lägenheten ska vårdas av dig. Skador som uppstår under tiden du bor i lägenhet och inte beror på vårdslöshet är inte din sak att ersätta. Om du däremot skadar lägenheten till följd av vårdslöshet är du ersättningsskyldig.

Tänk på! Hyresvärdar lägger mycket vikt i att hyresgäster ska trivas i fastigheterna. Som hyresgäst måste du därför ta stor hänsyn till din omgivning och förhålla dig till de regler som finns.

Ett stort och viktigt ansvar i hyresrätter är ordningsreglerna i fastigheten. I och med att det är ett flertal hyresrätter i ett och samma hus gäller det att respektera sina grannar. Specifika och viktiga regler brukar finnas med i hyresavtalet. Annars gäller allmänt folkvett och hyresgästen måste visa hänsyn till sin omgivning. Att inte spela hög musik är ett praktexemplar på en förhållningsregel.

Andrahandsuthyrning av hyresrätt kan vara komplicerat

Att hyra ut en hyresrätt i andrahand är aningen svårare än exempelvis bostadsrätter och fristående hus. Som uthyrare behöver du godkännande från hyresvärden. Detta kan vara svårt att få, då många hyresvärdar föredrar att enbart ha förstahandskontrakt. Om din värd nekar dig att hyra ut kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden.

Tänk på! För att bli godkänd behöver du ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet.

För att bli godkänd behöver du däremot ha rimliga skäl till uthyrningen. Ett sådant skäl kan vara att du blivit anställd på annan ort eller ska testa på samboskapet. Om du hyr ut bostaden möblerad får du lägga på 10-15 procent på hyran. Hyran ska alltid vara skälig till andra hyror i området, och för vad bostaden kan tänkas vara värd att betala i månaden.

Svarta kontrakt på hyresrätter är olagliga

Du som hyresgäst får enbart hyra lägenheten för att själva bruka den. Det vill säga, du ”lånar” bostaden av din hyresvärd. Det är därför olagligt att sälja hyresrätter eller hyreskontrakt. Detta kallas för svarta kontrakt. Den som överlåtit en hyresrätt och fått otillåten ersättning för detta, är skyldig att betala tillbaka den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen