Inredning

Hur du inreder din bostad på bästa sätt

Utskriftsvänlig PDF

Inredning är ett samlingsnamn för den dekor i hemmet som kanske inte alltid fyller en praktisk funktion. Klassisk inredning är exempelvis gardiner, tavlor och prydnadssaker. När det kommer till inredningen är det viktigt att bygga runt befintliga strukturer i hemmet. Det kan även vara effektfullt att blanda olika inredningsstilar.

Inred som det passar dig

Det finns tusentals olika inredningsstilar och vissa passar bara specifika hem. För den som letar efter en genomgående inredningsstil är det därför klokt att finna en stil som passar dig och ditt hem.

Tips! Det viktigaste med inredningen är att den passar ditt tycke och smak.

Ett första steg i att hitta en inredningsstil du gillar är att titta i inredningstidningar och webbplatser. Ofta presenteras flera olika stilar som skiljer sig åt i stora avseenden.

Inredning varierar kraftigt i pris

Inredning har blivit ett lönsamt område för designers och inredare. För den som inte vill spendera allt för mycket på inredningen finns det dock gott om alternativ. Det går att lyckas så länge man använder sin fantasi.

Det finns massvis med guider på nätet som beskriver hur du exempelvis syr egna gardiner, skapar kollage för väggar och liknande. Är du beredd att investera tid snarare än pengar kan du lyckas riktigt bra.

Tips! Du kan hitta prisvärd inredning i second hand-butiker.

Flera element i inredningen

Eftersom inredning är ett så brett begrepp är det ibland svårt att veta vad som faktiskt menas. Här följer några exempel på inredning som har stor effekt på hur bostaden upplevs.

  1. Gardiner. Något som ofta förbises är gardiner, men faktum är att de påverkar rummets atmosfär i stor utsträckning.
  2. Tavlor. Utan tavlor upplevs väggarna lätt som kala. Det finns oändligt många sätt att placera tavlor, och lika många motiv.
  3. Skulpturer. Ett sätt att göra sitt hem mer exklusivt och ge det en mer personlig prägel är att placera statyer på lämpliga ställen.
  4. Prydnadsföremål. Det kanske mest klassiska exemplet. Det spelar ingen roll om du dekorerar med souvenirer från resor eller arvegods.

De flesta hem har redan nu flera av dessa inredningsdetaljer. Beroende på vilken stil du väljer kan dock ”less is more” gälla, det vill säga att relativt lite inredning krävs för att förverkliga ditt drömhem.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen