Inteckning

Så kan du ge säkerhet i bostaden

Utskriftsvänlig PDF

En inteckning är ett krav för att kunna använda bostaden som säkerhet vid exempelvis ett bolån. För bostadslån används ett pantbrev som bevis på att inteckningen i bostaden faktiskt existerar. Inteckningen ansöker du om hos Lantmäteriet, som även för register över vilka inteckningar som finns i Sveriges bostäder.

En inteckning krävs för att lämna säkerhet i bostaden

För att kunna erbjuda banken en säkerhet i bostaden krävs att du intecknar beloppet i din bostad. En inteckning behöver inte göras på hela bostadens värde, utan det är fullt möjligt att söka inteckningar på mindre belopp. När en inteckning har gjorts får du ett pantbrev utfärdat.

Pantbrevet lämnas till banken vid ett bolån. Med pantbrevet har banken rätt till det intecknade värdet i din bostad, vilket gör att de har en säkerhet i lånet.

Ansökan om inteckningar görs hos Lantmäteriet

Du kan inte själv göra en inteckning på din bostad. Istället vänder du dig till Lantmäteriet för att få din inteckning godkänd. Vid ett bolån är det dock vanligt att banken skickar in en ansökan i samband med lånet.

Info! Inteckningar i bostäder görs hos Lantmäteriet, som även för register över vilka inteckningar som finns i Sveriges bostäder.

Inteckningar i bostäder lyder under flera regler. Exempelvis måste en inteckning gälla i flera fastigheter, om det finns tidigare inteckningar som gör det. Reglerna för inteckningar i fastigheter finner du i sin helhet i Jordabalkens 22:a kapitel.

Flera inteckningar kan finnas i en bostad

Något som är viktigt att vara uppmärksam på är att det kan finnas mer än en inteckning i en fastighet. Det innebär att hela bostaden kan stå som säkerhet för flera olika lån, något som är viktigt att vara medveten om exempelvis vid köp av en bostad.

Registret över inteckningar i bostäder hos Lantmäteriet. Fastighetsägare har rätt att få utdrag ur registret, men även mäklare kan vid en försäljning göra utdrag ur registret för att presentera informationen till berörda spekulanter.

Att göra en inteckning omfattas av en avgift

Den som ansöker om en inteckning behöver betala en stämpelskatt till Lantmäteriet. Avgiften består av 375 kronor i administrationsavgift plus 2 procent av det belopp som inteckningen avser. För den som ska ansöka om en större inteckning till ett bolån kan avgiften alltså bli relativt stor. Den som planerar att ansöka om ett nytt bolån bör därför vara förberedd på avgiften.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen