Lägenhetsnummer

Så ser du ditt lägenhetsnummer

Utskriftsvänlig PDF

Lägenhetsnumret är en angivelse på vilken våning, och var på våningen lägenheten finns. Lägenhetsnumret noteras av Lantmäteriet och används bland annat för att framställa statistik av SCB. Det kan förekomma flera nummerangivelser på en lägenhet, den som Lantmäteriet tar hänsyn till har dock alltid fyra siffror.

Lägenhetsnumret har alltid fyra siffror

Det kan hända att en lägenhet har flera nummer. Exempelvis kan föreningen använda en typ av nummer för att hantera sina interna ärenden. Det lägenhetsnummer som är en officiell del av lägenhetens adress är dock alltid fyra siffror.

Det gör att lägenhetsnumret är lätt att särskilja från andra nummer som finns kopplade till lägenheten. Utöver det finns lägenhetsnumret alltid tydligt angivet i närheten av lägenheten.

Ditt lägenhetsnummer finns i anslutning till lägenheten

Lägenhetsnumret finns alltid angivet på utsidan av lägenheten. Enligt Skatteverket ska numret alltid finnas i entrén, på ytterdörren, på postfacket eller i kontraktet. Vanligtvis finns lägenhetsnumret både i kontraktet och ytterligare ett ställe utanför lägenheten. Kanske vanligast är en angivelse på kanten av dörren eller på postfacket.

Tips! Lägenhetsnumret ska alltid finnas angivet i kontraktet, och vanligtvis finns det även angivet utanför lägenheten.

Det innebär att du alltid ska kunna hitta lägenhetsnumret på kontraktet om det inte finns på dörren eller postfacket.

Lägenhetsnumret används för att föra statistik

Ditt lägenhetsnummer är en del i arbetet att kunna identifiera olika bostäder och deras attribut. För att kunna identifiera en specifik lägenhet krävs ett lägenhetsnummer, annars skulle statistiken bli betydligt mer generell.

Observera dock att statistiken som samlas in inte innehåller några uppgifter om dig som person. Lägenhetsuppgifterna samlas bara in för att kunna kartlägga levnadsstandarden och utvecklingar i demografin i området.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Susanne Davidsson skriver:

finns det fyrsiffriga lägenhetsnummer även till bostadsrätter

Evelina skriver:

Hej Susanne,

Ja, lägenhetsnummer finns till bostadsrätter. Är du osäker på vilket det är kan du fråga bostadsrättsföreningen.

Sofia skriver:

Jag har fått fel lägenhetsnummer tillhörande min adress. Hur ändrar man sitt lägenhetsnummer?

Daniel skriver:

Hej Sofia,

Om du vill ändra din folkbokföring kan du kontakta Skatteverket med en flyttanmälan. Du kan också kontakta din hyresvärd om det är fel lägenhetsnummer angivet i bostaden. Lycka till!

Mvh,
Daniel

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen