Luftvärmepump

Så minskar luftvärme dina boendekostnader

Utskriftsvänlig PDF

En luftvärmepump är en apparat som omvandlar utomhusluften till luft som har den temperatur som du vill ha inomhus. Luftvärmepumpar är väldigt populära i Sverige eftersom de kan användas både för att kyla och värma inomhusluften. De är dessutom energieffektiva.

Ska man välja mellan olika luftpumpar bör man se till deras energiåtgång och deras storlek i förhållande till väggen där den monteras.

Luftvärmepumpar omvandlar utomhusluften till rätt tempererad luft inomhus

Luftvärmepumpar suger in luft från utsidan och pumpar in luften inomhus. Luften tempereras efter inställningen, vilket innebär att den både kan bli svalare och varmare. Det spelar heller ingen roll vad utomhustemperaturen är, utan pumpen kan användas för att värma bostaden även under vintern.

Tänk på! Luftvärmepumpar kan användas under hela året, vilket gör att de både kan kyla och värma bostaden.

Dagens mer avancerade luftvärmepumpar kan effektivt producera en inomhustemperatur mellan 15–25 grader. Det gör att många som i dagsläget använder direktverkande el kan spara både pengar och tid på sin uppvärmning.

Energieffektiviteten är avgörande i valet av luftvärmepump

Eftersom luftvärmepumpen för många är ett sätt att minska sina uppvärmningskostnader är det viktigt att ha en effektiv luftvärmepump. Vissa pumpar erbjuder snabbare temperaturanpassningar, men då drar de också betydligt mer energi.

Tips! En energieffektiv värmepump gör att investeringen betalar av sig snabbare genom minskade uppvärmningskostnader.

Alla tillverkare satsar självklart på att göra effektiva pumpar, men vissa har lyckats bättre än andra. Det finns energideklarationer på luftvärmepumpar, vilket är något man bör titta närmare på inför ett köp. Ytterligare ett gott råd är att prata med en reparatör av luftvärmepumpar, eftersom de har koll på vanliga fel hos de olika modellerna.

Utseende kan spela stor roll i valet av värmepump

Värmepumpar har enligt de flesta en stor nackdel: deras utseende. Deras design inomhus är oftast diskret, men på utsidan av byggnaden är de vanligtvis både stora och fula. Även om de har mycket användbara funktioner bör även utseendet vara en avgörande faktor i valet av värmepump.

En luftvärmepump som du ser som ett störande moment kommer troligtvis inte att bli uppskattad. Se istället till att du trivs med både funktionerna och utseendet. Då kommer affären säkerligen att bli lyckad.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen