Solpaneler

Utskriftsvänlig PDF

Solpaneler är en teknik som omvandlar solens energi till elektricitet. Solpaneler har blivit populära att montera på hemmet. Genom solceller kan hushåll både spara pengar och skapa förnybar energi själva. För den som ska köpa solpaneler är det viktigt att tänka på att hitta rätt effekt och hitta paneler som passar husets fasad.

Solpaneler omvandlar solens energi till elektricitet

Solceller är en förhållandevis gammal teknik som har blivit kommersialiserad. Solceller används främst i form av solpaneler som monteras på hustak för att generera elektricitet till privata hushåll.

Förutom möjligheten att kunna göra hushållet självförsörjande på el kan även resterande framställd el säljas vidare via elnätverket. På så sätt kan solpaneler i områden med mycket sol utgöra en passiv inkomst för hushållet och därmed betala av sig ännu snabbare.

Välj solpaneler med bra pris per watt

För att hitta en prisvärd solpanel är det viktigt att undersöka vad de kostar och vad de väntas producera. Vanligtvis jämförs priset på solpaneler i form av kr/watt, alltså hur mycket solpanelen kostar i förhållande till hur mycket energi den producerar.

Vad som är ett bra värde går självklart att diskutera. Genom att jämföra flera fabrikat kan du själv bilda en uppfattning om vad som är en god investering.

Enbart certifierade solpaneler bör användas

Om du planerar att köpa solpaneler till ditt hem är det bra att undersöka vilka certifieringar solpanelen har för att se vilken standard solpanelen håller. Se till att solpanelen har fått sin certifiering av ett betrott certifieringsorgan. Då kan du vara säker på att solpanelen klarar det den ska. Certifieringsorganet framgår antingen digitalt eller på produktbladet.

Betrodda certifieringsorgan är

  • VDE
  • TÜV Rheinland.

Tänk på! Välj alltid certifierade solpaneler för att säkerställa deras kvalitet och livslängd.

De olika testerna kan nämligen ha olika relevans beroende på var solpanelerna ska monteras. Exempelvis kan den som bor i områden nära havet vilja att solpanelerna har större motståndskraft mot denna typ av påfrestning.

Ha installationskostnader i åtanke

När man jämför solpaneler gäller det att ha i åtanke att installationskostnaderna ofta utgör en förhållandevis stor utgift. Priserna för installationen av solpaneler varierar beroende på vilken montör du väljer. Undersök därför vilka som installerar solceller i ditt område.

Välj alltid certifierade montörer för att säkerställa att eventuella garantier gäller.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen