Bostadsannonser

Så hittar du en bostad genom annonser

Utskriftsvänlig PDF

Sidor för bostadsannonser är en form av förmedling där köpare och säljare alternativt uthyrare och hyresgäst kan hitta varandra. Sidorna fungerar genom att den som äger eller har kontraktet för bostaden lägger ut en annons som intressenter kan svara på. Idag finns det flera olika sidor för bostadsannonser som inriktar sig på olika typer av bostäder och ägandeformer.

Bostadsannonser för köp och sälj

Bostadsannonser inom köp och sälj fungerar genom att mäklaren eller personen som äger bostaden lägger upp en beskrivning av sin bostad. I annonsen ingår ofta de mest grundläggande fakta om bostaden såväl som mer specifika egenskaper. Det pris som står angett i annonserna är alltid ett utropspris, vilket innebär att det faktiska priset beror på budgivningen. Förmedlas bostaden av en mäklare finner du ofta mer information på deras hemsida.

Att tänka på när du tittar på bostadsannonser för att köpa bostad

Innan du börjar bläddra igenom bostadsannonser kan det vara klokt att redan från början klargöra vad du vill ha ut av lägenheten och vad du kan tänka dig att betala.

 • Månadsavgift. Månadsavgiften för en bostadsrätt kan påverka hela din privatekonomi. Om du räknar på månadsavgiften och eventuell amortering får den totala kostnaden inte bli så stor att du får svårigheter att leva som vanligt. Om du har en låg månadsinkomst är det klokt att lägga fokus på att hitta ett boende med låg månadsavgift.
 • Närhet till kommunaltrafik. För den som jobbar eller pendlar utan bil kan kommunaltrafiken vara avgörande. Även för den som bor en bit från stan betyder kommunikationerna mycket. Se därför till att klarlägga hur möjligheterna till att använda kollektivtrafiken ser ut.
 • Renoveringar. Om renoveringar är gjorda i bostaden innan du flyttar in kommer du att slippa göra de själv. Det är inte bara dyrt att renovera en lägenhet, det tar lång tid och är oftast bökigt för den som bor där.
 • Bostadsförening. Kolla om föreningen för din bostadsrätt har god ekonomi och vilka arbeten de har planerat framöver. Större renoveringar kan ge högre kostnader och om detta gjordes innan du flyttade in slipper du betala dessa.

För dig som går i tankarna att köpa en bostad kan det vara bra att kika på den mer utförliga köpa bostads-guiden.

Hemnet – Sveriges största sida inom köp och sälj

Hemnet är Sveriges största sida för bostadsannonser och används flitigt av både mäklare och privatpersoner. Genom Hemnet kan du leta igenom tusentals bostadsannonser i hela Sverige och hitta den bostad du letar efter. Du kan se statistik som vad slutpriserna i området historiskt sett har varit, liknande annonser i området och mycket mer. Hemnet är närmast ett helhetsverktyg för den som letar bostad och är ett mycket bra stället att börja din jakt efter bostad på.

För- och nackdelar med Hemnet

 • Största sidan för bostadsannonser
 • Flera praktiska verktyg
 • Se historisk data om området
 • Dyra annonser
 • Begränsad exponeringstid

Hitta en bostad eller sälj din egna på Hemnet.se

Booli.se – Bostadsannonser och relaterad information

Booli är likt Hemnet en sida för bostadsannonser och verktyg kring bostadsköp. Du kan se hundratals annonser och har tillgång till flera verktyg för att köpa bostäder och för att värdera din befintliga bostad. De har även flera artikelserier relaterade till bostäder och bostadsförsäljning.

 • Bra överblick över objekt till försäljning
 • Bra information och guider
 • Enkel geografisk sökfunktion
 • Mindre känd än Hemnet
 • Något rörigare filtrering

Leta bland bostadsannonser på Booli.se

Bostadsannonser för hyra och hyra ut

För dig som vill hyra ut din bostad under en viss tid eller för dig som letar boende finns det även särskilda sidor för detta. Bostadsannonser för de som vill hyra ut eller hyra blir allt vanligare och det finns idag flera sidor som hjälper dig med detta. Sidorna fungerar likt de annonssidor där du köper bostäder, uthyraren gör en annons som den som letar bostad kollar igenom och vid intresse kan denna lätt kontakta uthyraren. I annonserna anges bland annat ofta om det är möblerat eller inte, vilken tidsperiod det avser, hyra med mera.

Att tänka på när du tittar på bostadsannonser för att hyra bostad

 • Hyra. Hyran är ofta en avgörande faktor när man letar efter en bostad att hyra. Ofta avgörs hyran främst av läget och hur lång tid hyreskontraktet avser. Ska du hyra en bostad under en längre period kan det bli onödigt dyrt om hyran är hög. Se därför till att hitta en lägenhet med en hyra som du har råd att betala en längre tid framöver.
 • Hyresperiod. Vissa bostäder hyrs ut under mycket korta perioder. Även om det kan vara lockande villkor i övrigt kan det vara utmattande att flytta mycket, försök därför att hitta en bostad som hyrs ut under en längre period än några månader.
 • Möblering. Om bostaden inte hyrs ut möblerad kan det bli problematiskt. Om du börjar inreda bostaden för att senare förlora kontraktet har du lagt ner onödigt mycket tid och pengar på att inreda. Är det ett kortare kontrakt är det därför bäst att hyra bostaden färdigmöblerad.
 • Krav och villkor. Hyresvärden kan ställa olika krav på dig som hyresgäst, vissa är mycket hårda. Se därför till att hitta en hyresvärd som du kommer bra överens med för att undvika framtida dispyter.

Vill du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska hyra en bostad kan du läsa vår stora guide om att hyra bostad.

Tips!

Samtrygg – Lägg upp din annons på Sveriges tryggaste marknadsplats

 • Speciellt framtagen försäkring för uthyrning i andra hand
 • Tryggt under hela hyresperioden med personliga rådgivare
 • Garanterad hyra varje månad
TIll Samtrygg

Bostadsannonser för byte av bostad

För den som inte bara vill hyra ut sin bostad eller sälja den utan även vill hitta en ny bostad i samma veva finns det en helhetslösning. Bostadsannonser för byten av bostäder är något relativt nytt som gör att du kan byta din befintliga bostad mot en annan bostad.

Att tänka på när du tittar på bostadsannonser för att byta bostad

 • Nöj dig inte för lätt. När du ska byta bostad är det klokt att leta efter det du verkligen vill ha och inte nöja sig med mindre. Annars riskerar du att behöva gå igenom samma process igenom inom en snar framtid.
 • Bytt är bytt. Se till att du inte ångrar dig när du väl bytt för det kan bli minst sagt problematiskt att försöka få tillbaka din gamla bostad.
 • Undvik tillfälliga ändringar. Vill du byta bostad bara för att din levnadssituation ändras under en kortare tid kan det vara enklare att hyra ut din befintliga bostad. Om du byter bort din bostad blir du tvungen att leta efter en ny bostad igen om du skulle ångra ditt val.

Vill du läsa mer om hur det går till att byta bostad och vad du bör tänka på kan du läsa vår byta bostads-guide.

Lägenhetsbyte.se – Den största sidan för byte

Lägenhetsbyte är Sveriges största sida för byten av bostäder. Du kan lägga upp annonser på din bostad lätt och hitta någon som är villig att byta med dig. Du kan även göra byten mellan flera personer, byta din bostad mot flera bostäder och liknande. Processen är mycket enkelt och du kan lätt se vilka som har visat intresse för din bostad och du kan antingen välja att ignorera eller visa intresse för bytet. Hela processen förmedlas via sidan som ger dig en enkel och snabb process för att byta bostad.

 • Enkelt sätt att byta bostad
 • Sveriges största sida för bostadsbyte
 • Flera olika möjligheter till byten
 • Lång förmedlingstid

Byt bostad genom Lägenhetsbyte.se.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se