Lyftkran vid bostäder under uppbyggnadBostadsbyggandet nådde rekordnivåer förra året och allra flest bostäder var hyresrätter. Foto: Mikael Damkier/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 10 maj, 2023

Bostadsbyggandet förra året var det högsta på 20 år och hyresrätter är återigen den populäraste boendeformen, det visar siffror från SCB. Det ökade bostadsbyggandet ser dock ut att minska under 2019.

Förra året nådde bostadsbyggandet rekordnivåer. Det byggdes totalt 42 844 lägenheter vilket är fler än på 20 år.

Jämfört med bostadsbyggandet året därpå var det en ökning med 20 procent, och det har inte byggts så många nya bostäder sedan 1973.

Hyresrätter är återigen populärast

Av de nybyggda bostäderna var en majoritet hyresrätter. Det innebär att hyresrätterna återigen är den populäraste upplåtelseformen i Sverige.

Totalt byggdes det 22 296 hyresrätter och 20 513 bostadsrätter. Dessutom färdigställdes 35 ägandelägenheter.

Utöver dessa bostäder kom det till ytterligare 3 495 lägenheter genom att vindsförråd och lokaler byggdes om.

Byggdes tre gånger så många hyresrätter som bostadsrätter i början på 90-talet

Trots att det byggdes fler hyresrätter än bostadsrätter förra året var det ingen större skillnad mellan de två upplåtelseformerna. Annat var det däremot i början av 90-talet. Då byggdes det tre gånger så många hyresrätter som bostadsrätter.

Var någonstans i landet som de olika  upplåtelseformerna är populärast skiljer sig åt. I Stockholm är bostadsrätterna dominerande och endast 33 procent av alla bostäder är hyresrätter. I Norrbottens län ser det dock helt annorlunda ut. Där byggdes det bara hyresrätter förra året, totalt 767 stycken.

Byggandet väntas avta

Byggandet som var förra året ser inte ut att fortsätta under 2019. I stället tyder mycket på en minskning, trots att Boverket har gått ut och sagt att det behövs omkring 67 000 nya bostäder varje år.

Martin Hofverberg, Hyresgästföreningens chefsekonom, säger till Hem och Hyra att det behövs en ny bostadspolitik när Sverige går in i en lågkonjunktur. Han vill bland annat se ökade subventioner för att byggandet ska kunna fortsätta i en hög takt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]