Inbrottstjuv som gör inbrottBostadsinbrotten har minskat kraftigt det senaste året. Foto: Alexander Kirch

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bostadsinbrotten har minskat i Sverige och inte sedan 2004 anmäldes så få inbrott som förra året, det rapporterar Hem och Hyra. Svenskarnas medvetenhet och säkerhetstänk uppges vara anledningar till de positiva siffrorna.

Något positivt har skett när vi tittar på statistik över antalet anmälda inbrott i Sverige. Under 2018 anmäldes lite fler än 5 000 lägenhetsinbrott, det är en minskning med 19 procent jämfört med 2017. För radhus och villor var minskningen ännu större med 28 procent.
Hem och Hyra har varit i kontakt med Polisen Tomas Håkansson som talar om att det har skett ett trendbrott. Inte sedan 2004 har så få inbrott anmälts. Den glädjande utvecklingen är förvånande för Håkansson trots 37 år i branschen där han varit med om det mesta.

Svenskarna har blivit bättre på att skydda sig

Än så länge är det svårt att säga vad minskningen beror på. Tomas Håkansson tror dock att det har att göra med att svenskarna har blivit bättre på att skydda sig.
Det finns ett helt annat säkerhetstänk än tidigare vilket kan ha påverkat siffrorna. Dessutom har det blivit vanligare med grannsamverkan vilket håller inbrottstjuvarna borta.

I Stockholm sker 25 procent av alla anmälningar

25 procent av alla anmälda inbrott förra året kom från Stockholms Kommun. Under 2018 kom 0,1 procent av Stockholmarna hem till en lägenhet som blivit länsad. Även på mindre orter sker många inbrott sett till antal invånare. I Burlövs Kommun kom lika stor del av befolkningen hem till en tom lägenhet som i Stockholm.
Intressant nog är det i Stockholm som inbrotten minskat allra mest det senaste året.

Hoppas statistiken är en ihållande trend

Om antalet minskade inbrott faktiskt är en ihållande trend eller om vi bara varit med om ett lugnt år går inte att svara på i dagsläget. Tomas Håkansson hoppas självklart på att det är en trend som håller i sig.
– Nu är vi jätteintresserade av att ta reda på vad det beror på. Att se hur vi ska bibehålla det här är minst lika viktigt, säger Tomas Håkansson.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]