två tvåplansvillor innanför staket längs gataÄven om det finns faktorer som kan få bostadspriserna att sjunka, tror experterna på en fortsatt stigning. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bopriserna stiger, men i lägre takt än 2020. Det tror tre bostadsexperter om det kommande året på bostadsmarknaden, rapporterar SvD Näringsliv via TT. Samtidigt finns det flera faktorer som gör prognosen osäker.

Priserna kommer fortsätta att stiga uppåt, men inte i fullt lika hög takt som under 2020, tror experterna. Svensk Mäklarstatistiks senaste mätning visar att bostadsrätterna stigit med 7 procent under året och villorna med 11 procent.

Stigande bopriser, men inte lika hög takt

SEB:s privatekonom Jens Magnusson tror inte att prisuppgångarna blir tvåsiffriga, men att vi kommer att se en stabil utveckling uppåt.

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling håller med. Med tanke på den ändrade synen på arbetsplatser tror hon att ökningen kommer stanna på fyra till fem procent.

Hans Flink är chef för försäljning och affärsutveckling på Svensk Mäklarstatistik. Han påpekar att löneuppgången kommer vara nästan obefintlig, och om våra intäkter inte ökar kan inte våra omkostnader heller göra det. Därför kommer priserna inte stiga fullt så mycket i år, menar han.

Räntor, vaccin och arbetslöshet kan vända utvecklingen

Ingen av experterna tror att priserna kommer att vända neråt. Det vore om räntorna skulle stiga, menar Jens Magnusson, men det är inte särskilt sannolikt i nuläget. Mycket beror också på vad vaccinet kommer få för effekt – om pandemin kommer att avta, eller om distributionen eller virusets mutering kommer innebära nya svårigheter.

De andra två pekar på arbetslösheten som en viktig faktor i utvecklingen. Enligt Hans Flink skulle det ha större påverkan på priserna än en hög räntehöjning från Riksbanken. Liza Nyberg har en liknande syn på saken.

– Vi vet att vi kommer ha en låg ränta men vad vi inte vet är hur hårt arbetslösheten kommer att slå på ekonomin. Det är klart, får vi en hög arbetslöshet då är jag tveksam till en prisuppgång, säger Liza Nyberg.

Intresset för fritidshus kan avta

Ett annat frågetecken är marknaden för fritidshus. Hans Flink tror att det ökade hemmajobbandet kan få oss att flytta längre ut från staden och vilja ha större yta. Jens Magnusson tror däremot att trenden kommer att mattas av, då många även upptäckt nackdelarna med att jobba hemifrån.

Liza Nyberg nämner resemöjligheterna som en viktig faktor. Intresset för fritidshus växte framför allt när semesterresorna blev färre. Om befolkningen får börja resa igen kommer det förmodligen prioriteras högre än fritidshusköp.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]