Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Helgen närmar sig och det betyder att det är dags att presentera några av veckans läsarfrågor. Vi har till denna fredag plockat ut frågor som vi tror ska vara av intresse för dig och kanske även bringa ny kunskap. Här är fyra frågor från veckan som har gått.

Är det för varmt eller kallt i din bostad ska du få det åtgärdat

Fråga: Vad gör jag om det är för varmt eller kallt i min hyresrätt?

Svar: Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade temperaturen mellan 20 – 23 grader. Om du upplever att det är för kallt eller varmt bör du kontakta din hyresvärd för att få problemet åtgärdat.
Får du ingen hjälp kan du istället vända dig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun för hjälp. De kommer kontakta och be värden undersöka problemet. Vid behov kommer åtgärder sättas in.

Kontakta hyresnämnden om hyresvärden inte lämnar besked om andrahandsuthyrning

Fråga: Min hyresvärd ger, trots flera försök, inte något besked om jag får hyra ut min lägenhet i andrahand eller inte. Vad ska jag göra?

Svar: Om du trots upprepade försök inte får något besked kan du kontakta hyresnämnden och be dem pröva frågan.

Mäklaren kan vilja se ditt lånelöfte

Fråga: Har mäklaren rätt att se mitt lånelöfte?

Svar: En mäklare har rätt att se ditt lånelöfte, förutsatt att du godkänner det. I vissa fall kan nämligen säljaren och mäklaren ställa krav på att du som spekulant måste kunna visa att du kan finansiera bostaden.

Se till att få alla tidigare pantbrev vid en bostadsaffär

Fråga: Finns det någon risk med att köpa en pantsatt lägenhet?

Svar: Vanligtvis är det banker som har pantbrev, vilket kortfattat sagt är bankens säkerhet för lånet. Men en fastighetsägare kan även ansöka om ett skriftligt pantbrev om denne lånat pengar av en privatperson. Pantbrevet blir då långivarens säkerhet för lånet.
Risken som finns med detta är om den tidigare fastighetsägaren inte kan betala sin skuld till långivaren. Pantbreven gäller nämligen även om fastigheten bytt ägare, vilket innebär att långivaren kan begära utmätning i fastigheten du precis köpt.
Att en lägenhet är pantsatt är i sig ingenting ovanligt, och inget du bör oroa dig över. Se bara till att du som köpare får alla tidigare pantbrev. I samband med ett bostadsköp ska det framgå hur många pantbrev som finns och till vilka belopp.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]