Överlåta en bostad

Lär dig hur man överlåter ett kontrakt och vad som påverkar överlåtelsen

Utskriftsvänlig PDF

Att överlåta en bostad innebär att den som äger bostadsrätten eller hyresrätten ger bort bostaden till någon annan. Att överlåta bostäder är reglerat i svensk lag. Det är olika regler som gäller beroende på vilken typ av bostad överlåtaren vill ge bort, vem överlåtaren vill ge bostaden till och varför bostaden ska överlåtas.

Att överlåta en bostadsrätt är relativt enkelt

Att överlåta en bostadsrätt är relativt okomplicerat och brukar i praktiken inte innebära några problem för varken överlåtaren eller den som bostadsrätten ska överlåtas till. En ny innehavare av en bostadsrätt endast får nyttja bostadsrätten om han eller hon antas till medlem i bostadsrättsföreningen.

Detta görs i princip alltid så länge personen uppfyller de krav som en bostadsrättsförening normalt ställer på sina medlemmar. Att se till att den tänkta nya ägaren antas som medlem går bra att göra innan själva överlåtelsen sker.

Tips! Att överlåta en bostadsrätt är fullt möjligt. Se dock till att utforma avtalen korrekt så att överlåtelsen är giltig.

Vidare ställs det vissa formkrav på en överlåtelse av bostadsrätt. Exempelvis måste överlåtelseavtalet vara skriftligt, både överlåtaren och den nye ägaren ska skriva under avtalet och avtalet måste innehålla uppgifter om vilken lägenhet som överlåtes och priset för överlåtelsen (vid en ren överlåtelse är köpeskillingen noll kronor). Mer specifika regler om att överlåta en bostadsrätt står i bostadsrättslagens sjätte kapitel.

Att överlåta en hyresrätt är betydligt svårare

Att ha en hyresrätt är inte samma sak som att äga en lägenhet. Hyresrätten är ett avtal mellan hyresgästen och hyresvärden och gäller i första hand mellan dessa två parter. Eftersom det inte är en fysisk sak går det inte att ge bort hursomhelst – huvudprincipen är alltså att det inte går att överlåta en hyresrätt. Det finns däremot undantag till den här huvudregeln. För det första är det alltid tillåtet att överlåta en hyresrätt så länge hyresvärden är med på det. 

Tänk på! I regel går det att överlåta en hyresrätt om hyresvärden går med på det. Dock har många hyresvärdar ofta en bostadskö och därför är det inte så vanligt med överlåtelser. För att ha chans att överlåta din hyresrätt kan det vara bra att skriva ett brev eller mail till hyresvärden där du förklarar varför du borde få överlåta din hyresrätt.

Om hyresvärden, den nuvarande hyresgästen och den tilltänkte hyresgästen alla godkänner en överlåtelse finns det ju ingen tvist – alla som berörs av överlåtelsen är med på det. Om hyresvärden däremot inte godkänner en överlåtelse finns det fortfarande en chans att få överlåtelsen godkänd av Hyresnämnden. Hyresnämnden står alltså över hyresvärden i den här frågan. Läs med om överlåtelse av hyresrätt under ta över förstahandskontrakt.

Överlåtelse till närstående brukar tillåtas

Om du ska överlåta en hyresrätt till en närstående kan det vara andra regler som gäller – och dina möjligheter är därför större. Om din hyresvärd inte godkänner en överlåtelse till en närstående kan du överklaga detta till Hyresnämnden. Hyresnämnden godkänner i regel överlåtelse av en hyresrätt om överlåtelsen är till en närstående som dessutom varaktigt sammanbor med den nuvarande hyresgästen och det inte finns några skäliga invändningar från hyresvärdens sida.

Vad det innebär i praktiken är att Hyresnämnden godkänner överlåtelser till familjemedlemmar som bott tillsammans med hyresgästen under en längre tid (normalt minst tre år). Exempel på familjemedlemmar som Hyresnämnden godkänner överlåtelse till är föräldrar, barn, sambos och syskon. Hyresvärden kan i princip bara stoppa en sådan överlåtelse om det skulle visa sig att familjemedlemmen som ska få överta hyresrätten inte har ekonomiska förutsättningar för att betala hyra.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

4 Relaterade frågor & svar

Mariah skriver:

Hej! Jag har sökt hyreslägenhet och nu efterfrågas olika beslutsunderlag från hyresvärden. Det som också efterfrågas är en överlåtelsehandling då min man ska köpa ut mig från huset. Vi har dock inte kommit så långt i den processen än så inga papper eller bankbesök är gjorda. Vi har inte haft så bråttom med det och vill att allt ska gå lugnt till då vi skiljs som vänner. Vet inte ens vad en sådan handling är eller innebär? Varför efterfrågas det av en hyresvärd? Dom får ju tjänsgöringsintyg, lönespec och personbevis. Det borde väl vara det som är intressant? Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Mariah,

Troligtvis vill hyresvärden försäkra sig om att du inte kommer att ha två boenden, utan att lägenheten du vill hyra kommer att vara din huvudsakliga bostad. Överlåtelsehandlingen visar att du inte längre kommer att vara ägare av huset. En del hyresvärdar tillåter inte att man äger en annan bostad samtidigt som man hyr en bostad hos dem.

Maud Göranssonb skriver:

Hej. Vilken blankett skall användas för en överlåtelse av bostadsrätt?
Tack på förhand

Evelina skriver:

Hej Maud,

Bostadsrättsföreningar och deras organisationer har mallar som du kan använda för att skriva överlåtelseavtal för bostadsrätter. Du kan vanligtvis hitta dessa på din bostadsrättsförenings eller den anslutna organisationens hemsida.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen