Överlåta en bostad

Lär dig hur man överlåter ett kontrakt och vad som påverkar överlåtelsen

Att överlåta en bostad innebär att den som äger bostadsrätten eller hyresrätten ger bort bostaden till någon annan. Att överlåta bostäder är reglerat i svensk lag. Det är olika regler som gäller beroende på vilken typ av bostad överlåtaren vill ge bort, vem överlåtaren vill ge bostaden till och varför bostaden ska överlåtas.

Att överlåta en bostadsrätt är relativt enkelt

Att överlåta en bostadsrätt är relativt okomplicerat och brukar i praktiken inte innebära några problem för varken överlåtaren eller den som bostadsrätten ska överlåtas till. En ny innehavare av en bostadsrätt endast får nyttja bostadsrätten om han eller hon antas till medlem i bostadsrättsföreningen.

Detta görs i princip alltid så länge personen uppfyller de krav som en bostadsrättsförening normalt ställer på sina medlemmar. Att se till att den tänkta nya ägaren antas som medlem går bra att göra innan själva överlåtelsen sker.

Tips! Att överlåta en bostadsrätt är fullt möjligt. Se dock till att utforma avtalen korrekt så att överlåtelsen är giltig.

Vidare ställs det vissa formkrav på en överlåtelse av bostadsrätt. Exempelvis måste överlåtelseavtalet vara skriftligt, både överlåtaren och den nye ägaren ska skriva under avtalet och avtalet måste innehålla uppgifter om vilken lägenhet som överlåtes och priset för överlåtelsen (vid en ren överlåtelse är köpeskillingen noll kronor). Mer specifika regler om att överlåta en bostadsrätt står i bostadsrättslagens sjätte kapitel.

Att överlåta en hyresrätt är betydligt svårare

Att ha en hyresrätt är inte samma sak som att äga en lägenhet. Hyresrätten är ett avtal mellan hyresgästen och hyresvärden och gäller i första hand mellan dessa två parter. Eftersom det inte är en fysisk sak går det inte att ge bort hursomhelst – huvudprincipen är alltså att det inte går att överlåta en hyresrätt. Det finns däremot undantag till den här huvudregeln. För det första är det alltid tillåtet att överlåta en hyresrätt så länge hyresvärden är med på det. 

Tänk på! I regel går det att överlåta en hyresrätt om hyresvärden går med på det. Dock har många hyresvärdar ofta en bostadskö och därför är det inte så vanligt med överlåtelser. För att ha chans att överlåta din hyresrätt kan det vara bra att skriva ett brev eller mail till hyresvärden där du förklarar varför du borde få överlåta din hyresrätt.

Om hyresvärden, den nuvarande hyresgästen och den tilltänkte hyresgästen alla godkänner en överlåtelse finns det ju ingen tvist – alla som berörs av överlåtelsen är med på det. Om hyresvärden däremot inte godkänner en överlåtelse finns det fortfarande en chans att få överlåtelsen godkänd av Hyresnämnden. Hyresnämnden står alltså över hyresvärden i den här frågan. Läs med om överlåtelse av hyresrätt under ta över förstahandskontrakt.

Överlåtelse till närstående brukar tillåtas

Om du ska överlåta en hyresrätt till en närstående kan det vara andra regler som gäller – och dina möjligheter är därför större. Om din hyresvärd inte godkänner en överlåtelse till en närstående kan du överklaga detta till Hyresnämnden. Hyresnämnden godkänner i regel överlåtelse av en hyresrätt om överlåtelsen är till en närstående som dessutom varaktigt sammanbor med den nuvarande hyresgästen och det inte finns några skäliga invändningar från hyresvärdens sida.

Vad det innebär i praktiken är att Hyresnämnden godkänner överlåtelser till familjemedlemmar som bott tillsammans med hyresgästen under en längre tid (normalt minst tre år). Exempel på familjemedlemmar som Hyresnämnden godkänner överlåtelse till är föräldrar, barn, sambos och syskon. Hyresvärden kan i princip bara stoppa en sådan överlåtelse om det skulle visa sig att familjemedlemmen som ska få överta hyresrätten inte har ekonomiska förutsättningar för att betala hyra.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

22 Relaterade frågor & svar

Idah skriver:

Hej!

Jag undrar om man står på kö och vill har en annan lägenhet mellan han vill fortfarande bor på sin nuvarand lägenhet är det möjlighet att överlåta den nya lägenheten eller hyresvärda ska ta den nuvarande lägenhet som han bor nu.

Evelina skriver:

Hej Idah,

Tyvärr förstår jag inte riktigt din fråga. Utveckla den gärna så ska jag se om jag kan svara på vad som gäller.

Paulina skriver:

Hej!
Har en fråga gällande en hyresrätt man fått som först varit listad som tillsvidare ungdomslägenhet? Om man skulle byta denna genom ett lägenhetsbyte, måste detta då vara till en annan ungdom inom ett visst åldersspann? Är lägenheten dvs stämplad som ungdomslägenhet? Eller är den enbart stämplad som ett förstahandskontrakt? Om jag nu skulle vilja kunna byta den i framtiden? Skulle detta kunna vara möjligt?
Stort tack på förhand för svar!!

Evelina skriver:

Hej Paulina,

Vad jag kan se tillåter vissa hyresvärdar att du kan byta ett sådant kontrakt med någon som inte är ungdom. Där räknas det som ett vanligt förstahandskontrakt. Jag vet dock inte om det gäller alla hyresvärdar, så det kan vara bra att kolla med dem.

Rasi skriver:

Hej,

Kan en hyresvärd neka överlåtelse till syskon om syskonet lever på socialbidrag fastän Socialtjänsten garanterar hyran?

Evelina skriver:

Hej Rasi,

Ja, det är upp till hyresvärden att avgöra om kriterierna uppfylls för att överlåta kontraktet. Det går att överklaga hyresvärdens beslut hos Hyresnämnden, men då måste alla följande kriterier uppfyllas för att någon ska få ta över kontraktet:
– Kontraktet överlåts till närstående
– Ni har bott tillsammans i minst tre år
– Personen som tar över kontraktet klarar att betala hyran

Linda skriver:

Hej
Ska man ha bott tillsammans på just den lägenhet som överlåtelsen avser eller räknas tiden som man bott tillsammans även innan flytten till lägenheten?

Evelina skriver:

Hej Linda,

Det framgår inte i hyresnämndens krav om ni ska ha bott i just den lägenheten som ska överlåtas eller inte. Jag skulle därför tro att det är hur länge ni har bott tillsammans som avgör, inte hur länge ni bott i själva lägenheten i fråga. Du kan läsa mer på hyresnämndens egen sida om att överlåta bostad.

Anna skriver:

Hej!
Kan en fastighetsägare ge ett hyres kontrakt till en vän till honom?

Evelina skriver:

Hej Anna,

Ja, jag tror inte att det finns något hinder för det.

Alida skriver:

Hej,

Om en förälder överlåter hyreskontrakt till sitt barn, förlorar då föräldern sin kö plats i bostadskön?

Evelina skriver:

Hej Alida,

Jag känner inte till att en överlåtelse av hyreskontrakt skulle påverka platsen i bostadskön. Men det kan vara säkrast att kolla med den hyresvärd som du står i kö hos vad som gäller.

Zeinab skriver:

Hej kan jag ta över hyreskontraktet för min sons lägenhet om han blir dömt ifängelse

Evelina skriver:

Hej Zeinab,

Samma regler gäller i det fallet som vid annan överlåtelse av bostad. Kolla därför med din hyresvärd eller se till att du uppfyller kraven som vi tar upp i sista stycket. Här kan du läsa mer: Ta över förstahandskontrakt

AnnaKarin Nordstrand skriver:

Hej. En bekant till mig har informerats om uppsägning av sin hyresrätt då värden anser att hon inte ”bor” där utan tillsammans med sin särbo i annan bostad, som hon även är gift med. Min bekant har kvar sin lägenhet då de är särbos.
Hennes vuxna dotter bor däremot i lägenheten – kan hon överlåta bostaden i detta läge? Eller gäller uppsägningen?

Daniel skriver:

Hej AnnaKarin,

Det kan finnas en möjlighet för din vän att överlåta kontraktet. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om hur man gör för att ta över ett förstahandskontrakt.

Något som kan försvåra det hela är faktumet att hyresvärden sagt upp din vän som hyresgäst. Det kan möjligtvis vara så att eftersom kontraktet är uppsagt så finns inte längre möjligheten att överlåta förstahandskontraktet. Jag råder din vän att kontakta Hyresnämnden för närmare vägledning.

Lycka till!

Paulina skriver:

Hejsan! Jag bor ensam i en hyresrätt som är klassad som en tillsvidare ungdomslägenhet. Det är således förstahandskontrakt. Jag funderar på att köpa bostadsrätt och i sådanafall försöka kombinera det med att hjälpa min lillebror med lägenhet. Jag är född 96 och han 00, han har god inkomst. Hur exakt går en överlåtelse av hyresrätt till när det handlar om syskon? Skall man ha varit skrivna båda två på den lägenhet som skall överlåtas i tex 3 år för att det skall vara möjligt? Om det nu skulle godkännas av hyresvärden? Tack för svar!

Daniel skriver:

Hej Paulina!

Vi har skrivit relativt ingående om hur förfarandet ser ut i vår artikel om att ta över ett förstahandskontrakt. Din hyresvärd kan gå med på att din bror övertar kontraktet även om ni inte bott ihop. Däremot måste hyresvärden låta din bror ta över kontraktet om ni bott ihop i över tre år. Eftersom man ska vara skriven på den adress man bor på kan ett utdrag ur folkbokföringen som visar att ni båda varit skrivna på adressen ses som ett enkelt sätt att bevisa att ni bott ihop. Lycka till!

Mariah skriver:

Hej! Jag har sökt hyreslägenhet och nu efterfrågas olika beslutsunderlag från hyresvärden. Det som också efterfrågas är en överlåtelsehandling då min man ska köpa ut mig från huset. Vi har dock inte kommit så långt i den processen än så inga papper eller bankbesök är gjorda. Vi har inte haft så bråttom med det och vill att allt ska gå lugnt till då vi skiljs som vänner. Vet inte ens vad en sådan handling är eller innebär? Varför efterfrågas det av en hyresvärd? Dom får ju tjänsgöringsintyg, lönespec och personbevis. Det borde väl vara det som är intressant? Tacksam för svar!

Evelina skriver:

Hej Mariah,

Troligtvis vill hyresvärden försäkra sig om att du inte kommer att ha två boenden, utan att lägenheten du vill hyra kommer att vara din huvudsakliga bostad. Överlåtelsehandlingen visar att du inte längre kommer att vara ägare av huset. En del hyresvärdar tillåter inte att man äger en annan bostad samtidigt som man hyr en bostad hos dem.

Maud Göranssonb skriver:

Hej. Vilken blankett skall användas för en överlåtelse av bostadsrätt?
Tack på förhand

Evelina skriver:

Hej Maud,

Bostadsrättsföreningar och deras organisationer har mallar som du kan använda för att skriva överlåtelseavtal för bostadsrätter. Du kan vanligtvis hitta dessa på din bostadsrättsförenings eller den anslutna organisationens hemsida.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen