mette frederiksen, danmarks statsministerDanmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade på första maj att den danska regeringen satsar på hyresrätter för att få landets ekonomi på fötter. Foto: 360b/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Danmark satsar på renovering av hyresrätter som ett sätt att starta igång ekonomin under den pågående krisen. Både Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta ser behov av liknande initiativ i Sverige, vilket även bostadsministern intygar, skriver Hem & Hyra

Den danska statsministern Mette Frederiksen utlovar investeringar i hyresrätter på 43 miljarder kronor. Pengarna ska användas till renoveringar som ska startas igång redan i år.

Tanken är att lägenheter som är otidsenliga ska rustas upp, och mögel i lägenheterna ska bort, meddelade Mette Frederiksen i sitt första maj-tal. Det ska också göras en klimatsatsning där energislösande hus ska bli grönare. 

Förutom vinsterna för såväl hyresgäster som klimatet kommer renoveringssatsningen att skapa byggjobb, som förväntas kunna hjälpa landet ur den ekonomiska krisen som coronapandemin har orsakat.

Kontrast mot Sveriges utredning av fri hyressättning

Erik Elmgren, Hyresgästföreningens bostadspolitiska chef, tycker att detta är en klok satsning. Det finns stora behov av att satsa på allmännyttan i den rådande krisen, menar han, och Danmarks initiativ ger ett nytt perspektiv på hyresrätter i Sverige.

– Här utreder regeringen hur man kan försämra för hyresgästerna genom fri hyressättning. Samt att vissa kommuner, som Stockholm, fortsätter att sälja ut allmännyttan. I Danmark väljer man en helt annan väg, den rätta, och utvecklar allmännyttan.

Finns ett stort renoveringsbehov av svenska hyresrätter

Anders Nordstrand, vd för Sveriges allmännytta, håller med. För att möta renoveringsbehovet hos svenska hyresrätter behövs i nuläget 63 miljarder kronor. Men med nuvarande resurser har man satt målet att renovera 15 000 lägenheter per år, vilket motsvarar ungefär 6,3 miljarder kronor.

Anders Nordstrand påpekar att Sveriges allmännytta inte får några bidrag för sådana upprustningar. Däremot har bostadsrättsföreningar och villor möjlighet till rotbidrag på tio miljarder kronor per år, men detta gäller inte hyresrätter.

Bostadsministern: Utesluter inte liknande åtgärder

Sveriges bostadsminister Per Bolund utesluter inte att någon liknande satsning kommer att göras i Sverige, enligt ett mejl till Hem & Hyra. Däremot finns inga konkreta planer på någon sådan åtgärd.

Bostadsministern påpekar att byggbranschen är en viktig motor för Sveriges ekonomi, precis som i Danmark. Dessutom finns ett behov av klimatomställningar för hyresrätter.

När det gäller Hyresgästföreningens kritik mot utredningen om fri hyressättning påpekar han att detta bara gäller nyproduktion, enligt direktiven. Det kommer alltså inte att omfatta de befintliga lägenheter som behöver rustas upp, enligt Per Bolund.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]