stadsvy över göteborgGöteborg bryter bostadstrend. Här är det nämligen betydligt dyrare att köpa en bostad än att hyra en. Foto: Maykova Galina/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I Sverige är det i regel dyrare att hyra en bostad än att köpa en, framför allt i landets större städer. Men i Göteborg bryts trenden. Där ligger den genomsnittliga andrahandshyran ungefär en hundralapp under månadskostnaden för en bostadsrätt. Det skriver SvD Näringsliv som har pratat med SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

Enligt statistiken är det i många svenska storstäder betydligt dyrare att hyra en bostad än att köpa en. SBAB menar att en andrahandshyra i vissa fall är 50 procent dyrare än månadsavgiften för en bostadsrätt. I Västerås, för att ta ett konkret exempel, ligger genomsnittskostnaden för en etta på 25 kvadrat på 620 000 kronor, vilket per månad blir cirka 3 600 kronor. Ett andrahandskontrakt däremot, landar på över 5 500 kronor i månaden.

Men i Göteborg bryts den tydliga trenden. Där är månadskostnaderna för en bostadsrätt, inklusive avgift, amortering och ränta, ungefär en hundralapp dyrare än den genomsnittliga månadshyran för ett andrahandskontrakt.

Bättre att köpa än att hyra säger boendeekonomen

SvD Näringsliv har pratat med SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann, som säger att hela skillnaden ligger i ingångspriset. Om man vill ta steget in på bostadsmarknaden menar Wörmann ändå att det i de flesta fall är bättre att försöka spara pengar och köpa en egen bostad.

– Jag förstår att man vill flytta, men tänk en, två och tre gånger innan du skriver på andrahandskontraktet. Sätt den kostnaden i relation till hur mycket det går att spara, säger hon till SvD Näringsliv.

Ingen oro för räntehöjning

De som vill ta sig in på bostadsmarknaden, men oroar sig för höjda räntor och därmed stigande månadsavgifter kan enligt Claudia Wörmann andas ut. Hon menar att det är mycket som tyder på att räntorna kommer förbli låga ett bra tag framöver.

Lyft blicken och leta bostad utanför stadskärnan

Förutom att spara, kanske ta ett extrajobb under en period och minska på andra ”onödiga” kostnader, finns det enligt boendeekonomen även andra sätt att nå framgång på bostadsmarknaden. Hon tipsar om att inte begränsa bostadsletandet till ett och samma område, utan att bredda sig lite. Ju längre bort från stadskärnan man kommer, desto billigare är bostäderna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]