gul villa och aturo arques, privatekonom på SwedbankSkattesatserna i kommunerna ändras sällan särskilt mycket, så bostadsköpare har mycket att tjäna på att välja hus efter kommunskatt, menar privatekonomen Arturo Arques på Swedbank. Foto: Evikka/Shutterstock.com och Pressbild/Swedbank

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsköpare kan spara pengar genom att flytta till en kommun med lägre skattesats. Det skriver SvD Näringsliv efter en beräkning från Swedbank. Ofta tjänar hushållet mer på att köpa ett dyrare hus om de i längden får betala lägre skatt, än att välja ett billigare hus i en högskattekommun.

Det finns stora skatteskillnader mellan olika kommuner i Sverige. Till exempel i Munkedal och Dorotea är skattesatsen hög, ungefär 35:40 kronor totalt under nästa år. I Stockholmskommuner som Österåker och Solna är skattesatsen närapå sex kronor lägre.

Det här kan påverka vad kommuninvånarna har för köpkraft när de ska köpa hus. Enligt Swedbank kan låg kommunalskatt ibland göra att det lönar sig att betala ett högre bostadspris.

Till exempel om en villa i en kommun kostar 4 miljoner och ett hus i grannkommunen kostar 3,6 miljoner, kan skatteskillnaden göra att prisskillnaden ändå blir överkomlig.

Lägre skattesats kan löna sig mer än lägre huspris

Genomsnittsvillan i Knivsta kostar 4 244 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. I Österåker är genomsnittspriset 4 472 000 kronor. Om du skulle välja det billigare huset sparar du alltså in 228 000 kronor.

Men köpkraften blir högre om ett hushåll med två personer, som tillsammans tjänar 75 000 kronor i månaden, köper hus i en kommun där skatten är 29 procent, jämfört med 33 procent i kommunskatt. Då blir köpkraften 800 000 kronor högre, vilket alltså är betydligt mer än prisskillnaden mellan exempelvillorna i Knivsta och Österåker.

Hushållets ekonomi styr vad som är bäst

I sin kalkyl har Swedbank räknat med en belåningsgrad på 85 procent, boränta på 2 procent och amortering på 2 procent. Detta är en relativt hög kapitalkostnad.

– Självklart gör varje hushåll sitt eget val utifrån sina preferenser och önskemål. Men att kommunalskatten skiljer mellan kommuner påverkar hushållets ekonomi och det bör man också ta hänsyn till, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Visserligen kan kommunalskatterna ändras emellanåt, men det handlar sällan om så stora förändringar att hushållen skulle förlora på det.

Skattesatsen är en av många faktorer

Även Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB, tycker att bostadsköpare bör ha hänsyn till skattesatserna när de väljer bostad. Särskilt om regionen i fråga inte sedan tidigare har några bindningar till en särskild kommun, är det en faktor som spelar stor roll. 

Det finns dock många fler faktorer att utgå från när man ska välja bostad, påpekar Claudia Wörmann.

– Vi människor är ju väldigt lokala och lojala med var vi vill bo, och bor ofta kvar där vi har vänner och barn i skolan.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]