husnyckel med miniatyrhus i trä på en sängMånga unga vill flytta men få har möjligheten att ta steget. Det visar en undersökning från Swedbank och sparbankerna via Kantar Sifo. Foto: oatawa/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I en undersökning som Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna uppger många unga vuxna mellan 18 och 34 år att de vill flytta, men att de har svårt att hitta en bostad som matchar deras ekonomiska förutsättningar. Privatekonomen Arturo Arques menar att effekterna av den rådande situationen på bostadsmarknaden drabbar både individen och samhället.

I oktober deltog 3 043 personer mellan 18 och 65 år i en undersökning initierad av Swedbank och sparbankerna, där de fick svara på frågor om sin boendesituation och hur tankarna gick gällande bostadsbyte. Undersökningen visar att intresset för flytt är stort bland yngre. I åldersgruppen 18 till 34 år vill över hälften byta bostad, men en tredjedel av dem uppger samtidigt att det är väldigt svårt att få in en fot på bostadsmarknaden.

Många drabbas av svårigheterna på bostadsmarknaden

Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, menar att både den enskilda individen och samhället i stort drabbas av den tuffa situationen på bostadsmarknaden.

– Unga vuxna tvingas bo kvar hemma, sammanboende kan inte skiljas och många kan inte flytta till orter där det finns jobb eller utbildning, säger han i ett pressmeddelande.

Höga bostadspriser är ett stort hinder

Enligt undersökningen har fyra av tio flyttintresserade svårt att hitta en bostad som matchar budgeten. Det är framför allt många yngre som uppger att de varken har möjlighet att lägga in en kontantinsats, eller får ett lån från banken. Många uppger även att det är svårt att hitta en hyresbostad.

Arturo Arques vittnar också om att det på flera ställen i landet är svårt att snabbt få tag i ett hyreskontrakt. Och eftersom bostadspriserna är högre än på länge, är en bostadsrätt sällan ett alternativ. Även här menar han att situationen för unga vuxna är extra svår, eftersom det sällan finns någon vinst från tidigare bostadsförsäljning med i spelet.

Större och bättre boende vanligaste drivkraften bakom flyttankar

De flesta som vill flytta är intresserade av att få en större bostad, bättre läge eller högre standard. Men enligt undersökningen finns det även fler faktorer som får många att vilja byta bostad. Till exempel så vill två av tio flytta i syfte att ordna upp livspusslet och helt enkelt minska stressen i vardagen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]