Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ännu en deadline har missats av den nyetablerade långivaren Enkla Bolån. I nuläget har inte en krona av de 100 utlovade miljarderna lånats ut, trots att en tredjedel av tidsramen har gått.

Enkla var till en början en enorm succé, men en del saker verkar för bra för att vara sanna. Erbjudandet om 0,95 procent bunden ränta fick många bolånetagare att nappa.
Nu, ett halvår senare, är det dock ingen som sett till några resultat.

Enklas utbetalningar uteblivna

Lanseringen av Enkla Bolån skapade många rubriker i och med målsättningen om att låna ut 100 miljarder på 18 månader. Ingen av de sökande har dock beviljats någon flytt av sina lån.
Anledningen till bristen är att finansieringen ännu inte är i rullning, då de nödvändiga bostadsobligationerna inte har sålts. Ursprungliga prognoser från Enkla siktade på en miljard i tid till midsommar.
Det gick inte som planerat. Målet blev i stället att ha finansieringen klar till kräftskiveperioden, uppgav vd Alexander Widegren i en intervju med Breakit. Kräftsäsongen är i full gång, men ännu syns pengarna inte till.

Enkla var mer komplicerat än först trott

Utöver kritiken kring dröjsmålen kring utbetalningar, finns det fler överraskningar kring den ursprungliga succén.
Den hyllade affärsplanen var att kunder kunde flytta bolån och binda dem hos Enkla i tre år, och på så sätt få en oslagbart låg ränta under en procent.
Kritiken kommer dock av vad som kommer efter att bindningstiden är över. Då stiger nämligen räntan drastiskt till 1,7 procent.
Enligt Widegren har räntehöjningen varit aktuell hela tiden. Många anser dock att kunderna har blivit förda bakom ljuset, då höjningen av lockräntan inte nämndes till en början.

Förändrade bostadsmarknaden drastiskt vid lansering

Några veckor efter att det striktare amorteringskravet trädde i kraft i mars i år, trädde Enkla Bolån in på bolånemarknaden. Målet var kaxigt – Enkla hoppades på att utgöra tre procent av den svenska bolånemarknaden efter ett och ett halvt år i branschen.
Ett flertal av de traditionella bankerna vek sig och erbjöd konkurrerande räntor, och många innovativa noviser tog sig an utmaningen och etablerade sig. Oavsett om långivaren lyckas med det satta målet eller inte, så har de definitivt förändrat bolånemarknaden något enormt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]