annika winsth, chefsekonom nordea, och jens magnusson, privatekonom SEBMånga kan spara pengar på att binda sitt bolån, menar både Annika Winsth på Nordea och Jens Magnusson på SEB. Men den som snart ska flytta bör låta räntan vara rörlig. Foto: Pressbild/Nordea och Pressbild/SEB

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I går kom det senaste räntebeskedet från Riksbanken. Som väntat kommer styrräntan att ligga kvar på noll även i fortsättningen. SvD har pratat med två experter om hur bolånetagare bör hantera en fortsatt nollränta.

Redan innan beskedet menade Jens Magnusson, privatekonom på SEB, att räntan sannolikt kommer bli oförändrad. Han tror att det kommer förbli så under en bra tid framöver.

– Det är rätt att inte gå tillbaks till minusränta eftersom det har visat sig orsaka större störningar och problem än vad det tillför i stimulans, säger han till SvD Näringsliv.

Billigt att binda räntan just nu – men inte för alla

Vad innebär då det för den som har bolån? Enligt Jens Magnusson är det klokt för många att binda sin ränta. De bundna räntorna har nämligen varit lägre än någonsin förut – ibland lägre än de rörliga, vilket är ovanligt. På så sätt behöver låntagare inte betala extra för den trygghet som följer med att binda räntan.

En period med lägre ränta är också ett perfekt tillfälle att stärka sin ekonomi. Bygg upp en buffert, spara långsiktigt och amortera på lånen för att minska din skuldsättning, tipsar Jens Magnusson.

Det är dock inte alla som bör binda räntan. Ska du flytta i närtid och kan behöva lösa ditt bolån bör du inte binda räntan. I så fall finns nämligen risken att du får betala ränteskillnadsersättning.

Välj tre till fem års bindningstid, beroende på långivare

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror dock inte att räntorna kommer förbli låga för evigt. Enligt en prognos kommer boräntor som bundits på två år att bli dyrare inom det närmsta året, skriver SvD Näringsliv.

Hon råder den som har stora lån, små marginaler och inga planer på att sälja att binda sin ränta. Även hon lyfter dock att man bör avstå från att binda räntan om man snart tänker flytta. När det gäller bindningstiden beror det till stor del på var man lånar.

– Prisbilden ser lite olika ut hos olika banker och bolåneinstitut och det bör man ta hänsyn till. Men på både tre och fem år finns attraktiva boräntor, säger Annika Winsth.

Ett alternativ som är bra för många är också att dela upp boräntan i en rörlig del och några bundna delar med olika bindningstid.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]