Aktuella bolåneräntor

Få hjälp att förhandla ner boräntan
Snittränta på 1.38% senaste månaden
Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Endast en kreditupplysning tas
Räntor kontrollerade idag 2020-11-18
Företag 3 mån 1 år 2 år 3 år 5 år
3 mån 1.35% 1 år 1.27% 2 år - 3 år 1.35% 5 år 1.45%
3 mån 1.41% 1 år 1.39% 2 år 1.38% 3 år 1.37% 5 år 1.30%
3 mån 1.46% 1 år 1.39% 2 år 1.32% 3 år 1.20% 5 år 1.36%
3 mån 1.49% 1 år 1.33% 2 år 1.29% 3 år 1.35% 5 år 1.37%
3 mån 1.67% 1 år 1.28% 2 år 1.20% 3 år 1.19% 5 år 1.31%
3 mån 1.54% 1 år 1.37% 2 år 1.34% 3 år 1.38% 5 år 1.47%
3 mån 1.78% 1 år 1.36% 2 år 1.32% 3 år 1.35% 5 år 1.37%
3 mån 1.59% 1 år 1.39% 2 år 1.32% 3 år 1.38% 5 år 1.44%
Visa fler
Utskriftsvänlig PDF

Jämför bolåneräntor hos olika banker

Att ha koll på ränteläget i dag och hur räntorna har sett ut historiskt sett kan vara till hjälp när du ska förhandla om räntan på ditt eget bolån. Se därför till att hålla koll på ränteläget hos olika banker och jämföra dem med varandra för att hitta den bästa ingången till förhandling.

Den ränta som visas i tabellen är genomsnittet av vad bankens kunder har fått för ränta den senaste månaden. Snittet räknas ut för sig för varje bindningstid.

Snitträntan i tabellen visar alltså inte exakt vad du kan förvänta dig för ränta på ditt bolån, eftersom räntan alltid sätts individuellt. Men du kan i alla fall få en bild av ungefär var räntan har legat den senaste månaden för den bindningstid du väljer.

Tänk på! Snitträntan är ett genomsnitt av alla bolånekunders ränta hos banken den senaste månaden, och därmed ett ungefärligt värde.

Hur hittar jag den bästa boräntan?

När du ska jämföra bankernas räntor får du den mest rättvisa bilden om du utgår från snitträntan. Det ger dig bäst bild av vilka räntor som kunder hos banken faktiskt har fått.

Det finns dock flera olika räntor som bankerna kan uppge. För att förstå vilket erbjudande som är bäst för dig behöver du därför hålla koll på vad de olika typerna av ränta innebär.

Olika typer av ränta

  • Snittränta. Genomsnittet av vad bankens kunder har fått för ränta den senaste månaden, beroende på bindningstid. Sedan 2015 är det krav från Finansinspektionen att alla banker ska redovisa genomsnittsräntorna på sina bolån varje månad. Anledningen är att du lättare ska kunna jämföra de faktiska räntorna som kunder hos bankerna har fått.
  • Historiska räntor. Historiska räntor är snitträntan för tidigare månader. Det gör att du kan få en bild av hur ränteläget har utvecklats över längre tid.
  • Listränta. Bankernas utgångspris för bolån, som de ofta presenterar som den gällande räntan. Det går i princip alltid att få rabatt på listräntan om man förhandlar med banken.
  • Effektiv ränta. Frågar du banken efter den effektiva räntan får du veta vad kostnaden blir om man räknar in andra avgifter än själva bolåneräntan, till exempel aviseringsavgift.

Förhandla bolåneräntan och få rabatt

När du har jämfört bankernas räntor är det dags att höra av dig till de banker som verkar intressanta och fråga vad de kan erbjuda dig. Då kan bankerna ge dig en klarare bild utifrån ditt bolån och din ekonomiska situation.

Det går i princip alltid att förhandla ner den ränta som bankerna först erbjuder. Av den anledningen är bankens snittränta, den faktiska räntan som kunderna har fått, i regel mycket lägre än listräntan som banken har som utgångspunkt vid förhandlingen. Se därför listräntan som ett inledande förslag som du sedan prutar på för att få ett lägre pris.

Vilken bolåneränta kan banken erbjuda mig?

Vilken ränta som du och banken kan komma fram till för ditt bolån beror på flera olika faktorer. Bland annat spelar det in hur mycket du vill låna, hur din ekonomi ser ut och hur lång bindningstid du vill ha på din ränta. Det samhällsekonomiska läget påverkar också vilken ränta banken erbjuder.

Detta påverkar räntan på ditt bolån

  • Hur stort bolån du tar och bostadens värde. Räntan påverkas av vilken belåningsgrad du har, det vill säga hur mycket pengar du lånar i förhållande till hur mycket bostaden är värd. Om du exempelvis skulle ha ett stort bolån som ändå utgör en låg andel av bostadens värde, blir räntan ofta lägre än om du lånar hela 85 procent av bostadens värde.
  • Bindningstiden på ditt bolån. Du kan välja rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Rörlig ränta är detsamma som tre månaders bindningstid och innebär att din ränta kan förändras var tredje månad. Bunden eller fast ränta innebär att du betalar samma ränta i det antalet år som du väljer att binda räntan, oavsett vad som händer med samhällsekonomin.
  • Din ekonomi. Banken baserar till stor del din ränta på dina förutsättningar att betala tillbaka ditt bolån. Om du har god ekonomi med hög inkomst och inga betalningsanmärkningar är chansen därför större att du kan få en lägre ränta. Om du däremot har en mer osäker ekonomi, till exempel om du har en tillfällig anställning eller har betalningsanmärkningar, kan det leda till att din ränta blir högre.
  • Andra ärenden hos banken. Om du redan är kund hos banken eller börjar spara hos dem i samband med att du tar bolån, kan en del banker erbjuda en lägre bolåneränta.
  • Riksbankens prognos och andra bankers räntor. Riksbanken sätter den så kallade reporäntan, som är räntan på bankernas egna lån hos Riksbanken, utifrån hur de tror att det ekonomiska läget kommer att utvecklas den närmaste tiden. Bankerna tar hänsyn till Riksbankens reporänta när de sätter sina egna räntor. Även konkurrensen med andra banker pressar bolåneräntorna hos varje bank.

Tips! Vissa banker erbjuder så kallade Gröna bolån. Det innebär att du kan få lägre ränta om du har en energieffektiv bostad.

Vad är prognosen för bolåneräntan framöver?

Vad räntan kommer att bli i framtiden går egentligen inte att förutse säkert. Man kan gissa sig fram utifrån ränteläget i dag, men eftersom en mängd olika faktorer och händelser i världen påverkar ekonomin är det inte möjligt att ge någon exakt prognos.

En bra utgångspunkt kan dock vara att hålla koll på Riksbankens prognoser. Deras bedömningar om det ekonomiska läget styr reporäntan, som i sin tur påverkar bankernas räntor.

Tänk på! Räkna alltid med att räntorna kan stiga framöver. På så sätt kan du vara beredd på att hantera risker för din ekonomi.

För att vara på den säkra sidan är det klokt att alltid ha marginal för att räntorna kan bli högre. På så sätt minskar riskerna för dig om det faktiskt skulle hända.

Vilken bank har lägst bolåneränta?

I tabellen ovan kan du se vilken bank som hade lägst genomsnittlig snittränta den senaste månaden. Det är en god indikator på vilken bank som kan erbjuda den lägsta bolåneräntan, även om det kan variera från månad till månad.

Vilken bank som erbjuder lägst bolåneränta för just dig går dock inte att säga säkert. Den ränta som just du får beror nämligen till stor del på vilket bolån du har och hur din ekonomi ser ut.

Tänk på! Bolåneräntan sätts alltid individuellt. Bara för att banken har erbjudit andra kunder en viss ränta kan du inte utgå från att du kommer få samma ränta.

Vanliga frågor om Aktuella bolåneräntor

Vilken bank har bäst bolåneränta?

Vilken bank som erbjuder den bästa bolåneräntan för dig varierar, eftersom räntan alltid sätts individuellt. Däremot kan du titta på vilken bank som har den lägsta snitträntan. Det tyder på att banken kan ha gett sina kunder lägre ränta den senaste månaden än andra banker.

Vad är en bra bolåneränta?

En bra bolåneränta är den lägsta bolåneräntan du kan få utifrån din ekonomi, storleken på ditt lån och marknadsvärdet på din bostad. Det går därför inte att säga generellt vilken ränta som är bra eller rimlig, utan du behöver jämföra vilka räntor som olika banker erbjuder.

Ska jag välja rörlig eller bunden bolåneränta?

Det beror på vad du föredrar. Rörlig ränta har ofta visat sig vara billigast i längden, men då behöver du ha ekonomisk marginal för om räntan skulle bli högre över tid. Med bunden bolåneränta vet du alltid vilken ränta du måste betala, så det är mer förutsägbart.

Hur kan jag se historik på bolåneräntor?

I vår tabell kan du se vilken genomsnittsränta som olika banker har haft på sina bolån den senaste månaden. Historik för bolåneräntor längre tillbaka går ofta att se på bankernas hemsidor.

Hur kommer bolåneräntan att utvecklas i framtiden?

Det är tyvärr svårt att förutsäga hur bolåneräntan kommer att förändras i framtiden. Riksbankens prognoser kan vara ett sätt att gissa hur räntan kommer att utvecklas.

Vad är en rimlig bolåneränta?

Vilken bolåneränta som är rimlig beror på din ekonomi och hur ränteläget ser ut när du tecknar ditt bolån. Du bör alltid förhandla med banken för att få en rimlig ränta på bolånet, eftersom den listränta som är utgångspunkten ofta är betydligt högre än räntorna som andra kunder faktiskt har fått.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen