Bolånekalkyl

Se vad ett bolån kommer att kosta dig i månaden

Utskriftsvänlig PDF

En bolånekalkyl hjälper dig att räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta dig varje månad. Bolånekalkylen består av tre delar som alla hänger samman och påverkar din månadskostnad för bolånet: bolånets storlek, amortering och ränta. Genom att försöka påverka dessa delar kan du sänka dina månadskostnader. Med vår bolånekalkyl kan du räkna ut månadskostnaden för ditt bolån.

kr
%
%

Bolånekostnad

Bolånets storlek får inte överstiga 85 procent av bostadens pris

När du tar ett bolån för att köpa en bostad får bolånet utgöra högst 85 procent av köpeskillingen, det vill säga slutpriset för bostaden. Om du köper en lägenhet för 1 miljon kronor får lånet alltså inte vara mer än 850 000 kronor. Resterande 15 procent måste utgöras av en kontantinsats.

Ju större bolån du behöver ta, desto högre blir din månadskostnad. Bolånet är den enskilda faktor som påverkar din månadskostnad allra mest. Det påverkar både räntan och hur mycket du behöver amortera.

Försök därför ta ett så litet bolån du kan. När du är högt belånad är du som mest känslig mot räntejusteringar. Bara en liten justering av räntan kan påverka dig mycket om du är högt belånad.

Tänk på! Ta ett så litet bolån som möjligt för att sänka såväl räntekostnader som amorteringskostnader.

Räkna ut hur mycket du får låna

kr
%

Bolånets storlek

Amorteringskravet ska räknas med i bolånekalkylen

De allra flesta som tar ett bolån omfattas av amorteringskravet. I och med att det många gånger är ett krav att amortera räknas amorteringen med i bolånekalkylen.

Att amortera, det vill säga betala av lånet, är dock i sig ingen kostnad du betalar för lånet. Det går mer att likna vid ett obligatoriskt sparande, men i stället för att du kan ta ut pengarna när du vill finns de kvar i bostaden. Pengarna blir tillgängliga först när du säljer bostaden.

Amortering påverkas av din belåningsgrad och inkomst

Hur mycket du behöver amortera på ditt bolån påverkas av hur hög din belåningsgrad är. Belåningsgrad innebär hur stor del av bostadens totala värde som utgörs av bolånet.

  • Belåningsgrad 0–50 procent. Om din belåningsgrad är mellan 0 till 50 procent finns det inget lagstadgat krav på att du måste amortera.
  • Belåningsgrad 50–70 procent. Du måste amortera minst 1 procent på ditt bolån varje år.
  • Belåningsgrad 70–85 procent. Du måste amortera minst 2 procent på ditt bolån varje år.

Tänk på! Detta är bara minimikrav. Bankerna kan kräva att du amorterar mer.

Även din inkomst påverkar hur mycket du behöver amortera. Våren 2018 infördes det nya amorteringskravet som tar hänsyn till din inkomst i förhållande till ditt bolån. Om ditt bolån är mer än 4,5 gånger så stort som din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare en procent.

Beräkna din belåningsgrad

kr
kr

Belåningsgrad

Förhandla om räntan för att få ner månadskostnaden

När du lånar stora summor är det viktigt att du får en bra ränta. Förhandla alltid bolåneräntan med din bank och jämför bolåneräntan hos olika banker för att hitta den bästa räntan för ditt bolån. Det här är viktigt att tänka på både när du ansöker om bolån och när du vill sänka räntan för ett befintligt bolån.

Om din nuvarande bank inte kan erbjuda dig den ränta du vill ha ska du inte vara rädd för att se dig om efter en ny. Genom att få ner räntan några få punkter kan du spara tusentals kronor varje år på ditt bolån.

Tips!

Compricer – Få hjälp att förhandla ner bolåneräntan

  • Förhandlar ner bästa räntan åt dig
  • Jämför flera banker – endast en UC
  • Kostnadsfritt att jämföra
Till Compricer

När du förhandlar om räntan ska du titta på bankens snittränta, det vill säga den genomsnittliga räntan som andra kunder har fått. Bankerna presenterar även en listränta, men den används främst i marknadsföringssyfte och ligger vanligtvis några punkter högre än snitträntan. Det går därför oftast få en betydligt lägre ränta än listräntan.

Tips! Om du tjänar pengar och betalar skatt får du göra skatteavdrag på 30 procent av dina räntekostnader. Avdraget kan du få tillbaka antingen som en klumpsumma eller som en rabatt varje månad.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen