Bolån trots betalningsanmärkning

Hur du som har en betalningsanmärkning kan få bolån

Utskriftsvänlig PDF

Att ansöka om bolån trots betalningsanmärkning behöver inte vara så svårt. Idag finns det flera långivare som har specialiserat sig på att bevilja bolån åt personer som får ett automatiskt nej hos traditionella banker. Du som låntagare kan påverka din ansökan genom att bevisa att du klarar av bolånet. I denna artikel får du tips på vad du ska tänka på om du har betalningsanmärkningar.

Långivare gör riskbedömning när de beviljar bolån

Anledningen till att långivare väljer att inte bevilja bolån till personer med betalningsanmärkningar är att en betalningsanmärkning ses som ett tecken på att personen inte haft ordning på sin ekonomi. Att låna ut pengar innebär alltid en risk och långivarna är därför noga med vem de lånar ut till. Att du har en betalningsanmärkning behöver dock inte betyda att du har det dåligt ekonomiskt ställt. Du kan mycket väl ha betalat av skulden som betalningsanmärkningen beror på och i övrigt inte ha några ekonomiska problem.

Tänk på! En betalningsanmärkning innebär en notering om att du inte skött dina betalningar gjorts hos kreditupplysningsföretagen. En betalningsanmärkning försvinner i regel tre år efter dagen som anmärkningen registrerades.

Oavsett vilken långivare du vänder dig till för att få bolån när du har betalningsanmärkningar krävs det att du kan visa upp god ekonomi. Det långivaren vill se är att du kommer kunna hantera bolånet och de kostnader samt amorteringar som bolån innebär.

Tips!

Compricer – Få hjälp att ansöka om bolån med betalningsanmärkning

  • Jämför ett stort antal banker
  • Endast en kreditupplysning
  • Mycket bra service och kundnöjdhet
Till Compricer

Ansök hos långivare med individuella prövningar

Faktumet att det finns en hel del ekonomiskt starka personer som av någon anledning fått en betalningsanmärkning har gjort att vissa långivare specialiserat sig på att göra individuella prövningar vid bolåneansökningar. Med hjälp av en individuell prissättning kan långivarna anpassa en ränta som motsvarar den risk dessa grupper faktiskt har.

Genom att vända dig till en långivare som gör en individuell prövning har du större möjlighet att påvisa att din ekonomiska situation är hållbar. Förhoppningsvis förstår långivaren att du kommer kunna hantera ditt bolån trots att du har en betalningsanmärkning.

Du kan behöva räkna med en aningen högre ränta

Eftersom marknaden för den här typen av lån är mindre och färre konkurrerar om kunderna innebär det ofta att dessa långivare ofta har högre räntor än de traditionella. Dina begränsade valmöjligheter talar inte till din fördel och det är svårt att pruta räntan när du är i denna relativt utsatta position.

I vissa fall kan du ta ett extra samtal med din vanliga långivare och beskriva läget och eventuellt få låna där ändå. Detta gäller framförallt om du inte känner att det finns någon riktig anledning för dig att anses vara i en ”riskgrupp”. Försök tänka som långivaren tänker: Skulle du låna ut pengar till dig själv? Vad skulle du se som positivt eller negativt i din ekonomiska situation? Har du en väldigt god ekonomi är chansen större att du får en lägre ränta. Ett tips här kan vara att läsa vår artikel om hur du prutar på räntan – samma principer gäller på de här långivarna.

Ansök om bolån på nätet och få svar snabbt

Det enklaste sättet för dig att veta om du har möjlighet att få ett bolån är att kontakta aktörerna som erbjuder lånen. Kom ihåg att en betalningsanmärkning försvinner efter tre år och du kommer med största sannolikhet ha en bättre utgångspunkt när betalningsanmärkningen är borta.

Få hjälp att jämföra långivares räntor

Det går inte att svara definitivt på om du kan få bolån trots betalningsanmärkningar eller ej eftersom detta helt och hållet beror på din ekonomiska situation och vilken långivare du vänder dig till. Det bästa du kan göra för att få ett bolån är helt enkelt att börja kontakta långivare och se vem som kan erbjuda dig ett bolån.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

55 Relaterade frågor & svar

Julia Stenberg skriver:

Hej!

Jag och min sambo ska gifta oss nästa månad, och har planerat att köpa en lägenhet om ett år. Vi har ca 100 tusen sparat i nuläget och kommer antagligen ha ungefär 200 tusen om ett år. Vi arbetar båda heltid, där jag tjänar mer än min sambo.

Min sambo drog tyvärr på sig en betalningsanmärkning i vintras. Det var ingen stor summa det gällde, den har vi redan betalat tillbaka. Däremot kommer den ju synas i tre år framöver i upplysningen som banken tar.

Jag undrar vilket alternativ som är bäst: att jag tar ett eget bolån (om det går trots att vi är gifta), eller att han står med som medsökande trots sin betalningsanmärkning?

Evelina skriver:

Hej Julia,

Troligen är det bästa alternativet att ni båda står med på lånet, om det rör sig om en mycket liten betalningsanmärkning. Dock är det i slutändan upp till banken att avgöra, så mitt tips är att ta ett möte med dem och förklara situationen.

Saken beror också på hur stort bolånet är. Man får bara låna upp till 4,5 gånger av sin totala årsinkomst. Om du själv inte når upp till det hjälper det att din sambo står som medsökande på lånet, även om han har en betalningsanmärkning.

Edd skriver:

Hej,
Vi är ett gift par som tillsammans äger ett hus på ca 5milj och har för avsikt att sälja detta för att flytta in i ett mer centralt beläget område. Vi räknar med att det kan säljas för omkring 6 miljoner.
Jag har dragit på mig en betalningsanmärkning hos kronofogden för ett par månader sedan.
Vi har båda fast anställning och tjänar omkring 70tusen i månaden tillsammans. Finns det en chans att vi kan få beviljat huslån om vi går in med mer än 50% av kontantinsatsen i samband med försäljningen av huset? Gör bankerna ingen avvägning om man skulle kunna betala lejonparten av insatsen kontant och därmed minska de månatliga kostnaderna radikalt i det nya boendet. Man kan ju tycka att detta skulle kunna spela till vår fördel? Vill mycket ogärna nyttja Nystart Finans o.dyl. då vi skulle få mycket sämre lånevilkor. Vill helst få detta möjligt med vår befintliga bank.

Evelina skriver:

Hej,

Banken som ni söker lån hos väger olika faktorer mot varandra när de avgör om ni kan få lån eller inte. Som du säkert har läst i texten ovan gör banken en riskbedömning där betalningsanmärkningar tas med, men också din ekonomiska situation i övrigt. Gör din bank en individuell prövning vid låneansökningar har ni större möjlighet att visa att ni skulle klara av lånet.

Mer än de råd som vi tagit upp här på sidan kan jag tyvärr inte ge dig, utan det är mellan er och banken som det avgörs om ni kan få ett lån eller inte.

Kristoffer H skriver:

Hur ser de traditionella bankerna på om man vill flytta ett bolån från t ex Blue Step efter att anmärkningen är borta? Även om man då har en ren UC så signalerar ju ett bolån hos Blue Step att man har haft det svårt att få bolån innan. Hur stor är risken att man inte får flytta bolånet till en traditionell bank med bättre villkor och ränta?

Filip Svensson skriver:

Hej Kristoffer,
Tyvärr kan jag inte ge något bra svar på din fråga. Det är svårt att veta hur bankerna resonerar. Bedömningen bankerna gör får man ju dock hoppas baseras på kundens betalningsförmåga och inte var kunden tidigare haft sitt bolån.

Haider skriver:

Hej!
Jag undrar om jag har betalningsanmärkning och har beviljats till sanering till år 2022.Om min fru har skaffat inkomst o vill söka till bostadslån. Kan hon själv söka till ett bostadslån utan någon problem med kronofogden? Kan kronofogden säga till oss att vi har sanering och vi måste betala skulden först innan vi söker till lånet?

Filip Svensson skriver:

Hej Haider,
Ja, din fru kan ansöka om ett bolån även om du har skuldsanering, det är inget Kronofogden kan stoppa henne från att göra.

Fast i andrahandsträsket skriver:

Hej. Jag skuldsanerar efter en husbrand och är klar våren 2020. Sista året har jag bott i andra hand för 12000:-/månaden som ju är sedvanligt i Stockholm numera. Jag är betalningsstark med fast inkomst tjänar cirka 29000:- i månaden före skatt. Jag undrar nu vilka möjligheter jag kan tänkas ha att kunna köpa en bostadsrätt via Bolån + kontantinsatslån via t.ex Bluestep. Enligt deras kalkyl skulle ett lägenhetsköp för 1.8-2 miljoner ju bli billigare varje månad än det jag betalat i hyra senaste två-tre åren…!?!

Filip Svensson skriver:

Hej,
Tyvärr kan inte jag svara på vilka möjligheter du har att få ett lån då det alltid görs en individuell bedömning, men kan du visa på god betalningsförmåga är det självklart ett plus. Min rekommendation är istället att du vänder dig till Bluestep för att få ett klart besked om du kan få ett lån och med vilka villkor. Lycka till!

ali skriver:

Hej!
jag gjorde skuld sanering för två år sedan. Jag är en pensionär med 5500 kr netto efterskott, utan bostadbidrag ,och vill jag nu att köpa bostad,är skuldsanering förhindra köpet? oavsitt om jag betalar kontant, min fru ärvde en bit marken och sålde till ca 150000 kronnor.hon vill låna mig pengar att köpa bostad till kontant Cash pengar på ca 150000 kr.hon är inte i Sverige just nu hon fick begränsad uppehållstillstånd, anknytning, men kan inte få personnummer, på briset av bostaden till oss, jag bor hos min son ensam. Kan vi köpa lägenhet? Kan skuldsanering g påverkar negativt? hur vi kan ha en chans att få bostad, jag är i kö för att hyra ut lägenhet men det är lång väg och behöver några år och frun uppehållstillstånd upphör I oktober det här året. Hon är sjuksköterska med några år erfarenhet och hon ska bli av stor utnytt till svensksamhälle om hon får en chans att bo i Sverige. Tack MVH

Filip Svensson skriver:

Hej Ali,
En skuldsanering pågår vanligtvis i fem år och från den dag du beviljades skuldsanering tillkom även en betalningsanmärkning. Den försvinner först efter fem år. En betalningsanmärkning försvårar absolut dina möjligheter att få ett lån till en bostad.

Om du fortfarande skuldsanerar tror jag inte heller du kan få köpa en bostad. Detta då Kronofogden har som utgångspunkt att en person måste sälja sin bostadsrätt innan skuldsanering kan beviljas. Lycka till!

Antonio skriver:

Hej! Har en fråga hur funkar det när man har utmätning på lönen hos kronofogden funkar det att ta bolån finns det någon möjlighet? kan ha sambon som medsökande men vill helst ta själv .. tack på förhand Med vänlig hälsning, Antonio

Peter skriver:

Hej Antonio!

Att få lån med skuld hos Kronofogden är svårare och du får räkna med en högre ränta men långivare som till exempel Bluestep ser till hela din ekonomiska situation och nekar dig inte automatiskt bolån på grund av din skuld eller betalningsanmärkningar.

Lycka till med bolånet!

Jonte skriver:

Hej. Jag och min sambo vill köpa en nyproduktions lägenhet tillsammans. Jag har en betalningsanmärkning som går ut i november och vi får därför inte något lånelöfte. Inflytt och betalning av lägenheten är först om ca 1år. Men mäklaren vill se ett lånelöfte nu och vi behöver också betala in 150.000kr om en månad. Skulle det fungera att vi skaffar ett lånelöfte av en långivare som tillåter betalningsanmärkningar för att visa upp för mäklaren och sedan i november när min anmärkning har försvunnit från UC söka ett löfte på en vanlig storbank?
Vi har för övrigt god ekonomi med fasta jobb och några hundra tusen sparade.

Tack på förhand mvh jonte

Johan skriver:

Hej Jonte!

Jag ser inte att det ska vara några problem. Med tanke på er goda ekonomi och sparkapital bör det heller inte innebära någon ekonomisk risk. Den enda risk som eventuellt finns är om ni inte får lånelöfte hos en storbank, trots att din betalningsanmärkning då bör vara borta. Dock innebär detta endast att ni får högre ränta (lån hos långivare som tillåter betalningsanmärkningar har vanligtvis det) än vad ni önskat.

Lycka till med bostadsköpet!

Raul skriver:

Hej,

Jag har en betalningsanmärkning 2013.01.03 som går ut 2016.01.03. Jag har idag fått lånelöfte från Bluestep med 6,20% ränta. Jag har varit i kontakt med min bank, först genom telefon och förklarat min situation. Då tyckte bankmannen att man kunde titta individuellt på min plan att köpa en bostadsrätt och bokade därför ett möte för bolån. När jag besökte Swedbank fick jag ett blankt nej av banken. Jag förklarade att jag önskade en individuell prövning då anmärkningen går ut om ca 4 månader. Hon hade ingen lust att göra någon individuell ansökan och jag blev maktlös.

Jag undrar nu om huruvida är bankerna snälla mot sina kunder som alltid skött sina betalningar mot banken och övriga räkningar. Jag har idag en bra lön och har handpenning klar. Jag önskar låna 1,700,000 kr.

Kan jag be min bank att titta på mitt ärende individuellt igen?

Tack på förhand!

Jag vet att bankerna är väldigt strikta när det gäller betalningsanmärkningar och rent generellt får man i princip aldrig bolån med betalningsanmärkning. Det spelar väldigt liten roll att man skött betalningarna sedan dess (det är förstås klart att det är negativt att misssköta betalningarna!). Att sköta sina betalningar räknar banken med att man ska göra så det är inte något som hamnar på ”pluskontot”.

Som direkt svar på din fråga så är det alltså: Nej, bankerna är inte snälla mot kunder som alltid skött sig. Har man en betalningsanmärkning så är man i princip alla fall ”svarlistad”. Det finns en (liten) möjlighet att du kan få lån hos någon annan storbank men det jag skulle göra är nog att ta ett lån med BlueStep idag och sen lägga om lånet om ett halvår när din betalningsanmärkning löpt ut. Kolla först med BlueStep redan nu så att du vet hur du gör för att lösa ut det och se till att det inte blir dyrt (du bör tex inte ta ett bundet lån).

Charlotta Arvidsson skriver:

Hej,

Jag och min mamma har sålt vårt hus och är igång med att köpa nytt. Det nya boende kommer innebära sänkta lån för oss båda. Från ca 2.800.000kr för min del till ca 1.500.000, max 2000.000 kr i det nya boendet. Jag har varit kund i banken sedan 1998 och har alltid skött mina inbetalningar till banken. Hade en period då jag fick Borrelia, var sjukskriven och ingenting fungerade…missade räkningar och hamnade efter/fick betalningsanmärkningar och det tog ett tag att komma på fötter igen. Lånet till min bank har jag allltid betalt. Jag har fast jobb och en bruttoinkomst på 36.000 kr. Hur tror du chanserna ser ut att de kan har ”överseende” och kan godkänna nytt lån för det nya huset?

MVH Charlotta

Jag vet inte i vilken utsträckning banken bortser från detta men jag vet att många har väldigt strikta policys gentemot betalningsanmärkningar och det spelar ingen roll hur bra anledning man än haft. Det finns självklart alltid undantag men utgångsläget är förmodligen svårt för dig. Jag skulle kolla med banken och höra vad de säger. Se till att prata direkt med en bankman!

Martha skriver:

Det är väl inte svårt för banken att göra en bedömning! Jag tillhörde den gruppen som fick en betalningsanmälan från en ren miss när jag tog ett jobb utomlands. Man det åt sidan, om man:
1. Har inga lån, allt är betald
2. inte har någon skuld, det som orsakade betalningsanmälan har betalats 2 år sen
3. Har det kontanta insatts som krävs och till o med mer än det.
4. har ett fast jobb
5. Har ett relativ hög inkomst runt 32 000kr/mån.
Kan ni då talar om för mig hur jag anses vara ett risk för banken???
Bluestep, freedomfinans……. ett bluff! De gör inget för en utöver vanliga banker. Hade jag haft en annan fastighet eller borgenär så hade jag fått på en vanlig bank också. Skäms på er banker, som sagt det är bara den elita få som räknas, som vanligt.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är inte ovanligt att man får en betalningsanmärkning just på grund av en miss, tex vid flytt. Påminnelser kan skickas till fel adress etc vilket gör att man inte ens märker att man missar att betala en räkning. Bankerna kan ha svårt att göra en personlig bedömning för var och en om exakt varför någon fick en betalningsanmärkning och för att få det hanterligt så agerar många banker som så att de konsekvent avvisar personer med betalningsanmärkningar från lån. Sen är det i många fall orättvist när det dras så skarpa linjer, det kan jag absolut hålla med om.

Mikaela skriver:

Hej!
Jag har några frågor.
Jag och min sambo vill gärna köpa hus snart.
Vi har båda stadiga fasta inkomster, lägenhet på varsitt håll. Jag har ett billån sen innan som jag har betalat av som planerat och skött mig
Min sambo, har en betalningsanmärkning på 1000 kr hos kronofogden, pga att han missade brevet och missade förfallodatumet.
Mina frågor är:
1. Kan han ringa inkassobolaget och förklara, så han inte får pricken?
2. Hur mycket kommer det att påverka?
3. Är det säkrast att ha en borgensman?
4. Är det bäst att bara jag står på lånet, eller är det okej att båda står på det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

1. Detta kommer inte hjälpa över huvud taget. Inkassobolaget har ingenting med betalningsanmärkning att göra, det har endast Kronofogdemyndigheten.
2. Det kommer förmodligen ha stor påverkan på era chanser att få bolån. Allt beror ju förstås på hur er bank ser på er totala situation men mestadels har bankerna en hård policy gentemot betalningsanmärkningar.
3. Om ni har en borgensman (medlåntagare) så bör det förändra situationen då det är denna person som står som säkerhet för lånet. Denna person måste dock ha ekonomisk täckning för detta. I princip ska personen ha ekonomi att köpa huset själv.
4. Er ekonomi räknas sammans om ni ska bo ihop, i bankens synvinkel, så ni måste söka tillsammans.

I ert fall handlar det om att påvisa att ni har en skötsam ekonomi, tillsammans, trots denna betalningsanmärkning. Det är relativt vanligt (baserat på de kommentar jag får här) att betalningsanmärkningar kommer ifrån rena missar och inte pga dålig ekonomi. Det är dock mycket svårt för en bank att göra någon bedömning av, de kan bara gå på hårda fakta (att han har en betalningsanmärkning). Man kan ju tex tänka sig att de som missköter sin ekonomi kan säga samma sak och att de därför bara kan utgå ifrån svartvita faktum: betalningsanmärkning eller ej.

Claes skriver:

Hej,

Jag har blancolån på 230 k. Jag vill verkligen flytta till en bostadsrätt då hyresrätterna är så dyra i förhållande att jag betalar ”rakt ut i luften” OM jag sparar ihop så jag har till en insats till en lägenhet 15/25% av totala värdet. Blir man beviljad lån då? Eller måste man bli av med sitt blancolån först? Inga betalningsanmärkningar eller dyligt sedan tidigare.

Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Att du har möjlighet att betala din kontantinsats är närmast ett grundkrav för att du ska få bolån. Om du sparar ihop till en kontantinsats men har kvar ditt blancolån så är din situation i princip densamma som en person som har 0 kr och vill ha ett bolån, dvs det är möjligt men är oftast svårt.

Jakob skriver:

Hej!

Vi har precis sålt vårat hus och gjort en rejäl vinst där jag planerar att gå in med 120.000 som kontantinsats i en bostadsrätt. Jag har precis nu blivit arbetslös men kommer att ta ut föräldraledigt inom kort om jag inte lyckas skaffa jobb snart. Jag jobbar inom en bransch där det finns rikligt med jobb så jag är inte särskilt orolig för att inte få jobb. Det är bara en övergångsperiod och det är den jag är orolig för gällande lån. Jag har varit kund länge hos banken, alltid skött mina åtaganden och inbetalningar och haft drygt 400.000 i årsinkomst. Jag har fått lånelöfte på en viss summa och min fråga är nu om min nuvarande situation skulle kunna skapa problem gällande bolån. Det finns ett stort, ömsesidigt förtroende mellan mig och min bankman och hon har aldrig krävt arbetsgivarintyg eller dylikt för tidigare lån efter jag alltid har haft stadig inkomst och skött mig. Detta är ju både en moralisk och juridiska frågeställning eftersom lånekontraktet baseras på att jag har en stadig inkomst. Kan banken ha överseende med en kortare arbetslöshet om min situation ser ut som den gör?

Jag skulle också kunna gå in med lägre kontantinsats men betala mer i ett blancolån och ha en buffert ifall saker verkligen skulle strula till sig med jobb av någon outgrundlig anledning. Hur ställer sig banken till detta? Skulle jag behöva en borgenär i värsta fall eller kan det kanske lösa sig ändå?

Hyresrätt är väldigt svårt att skaffa sig i den stad dit jag ska flytta eftersom de flesta hyresvärdar kräver arbetsgivarintyg eller dyl och det hjälper mig inte i situationen. Om det inte går att lösa med banken så kommer jag vara bostadslös så detta känns viktigt att lösa på bästa sätt men samtidigt vill jag inte sätta mig en knipa ekonomisk situation. Jag har själv kalkylerat på olika scenarior och vet att jag inte utan problem löser dessa med A-kassa samt inkomstförsäkring från facket.

Tacksam för svar och tankar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag tror nyckeln i din situation ligger i dels din goda kontakt med din bankman och dels hur väl du kan presentera din ekonomi. Att vara arbetslös är alltid en risksituation ur bankens perspektiv. Det tär ofta på ens personliga ekonomi och urlakar sparkonton. Det är viktigt att du kan övertyga, och på något sätt påvisa, att det kommer vara lätt för dig att få ett nytt jobb. Detta underlättas förstås av din goda relation med bankmannen. Annars kan det vara svårt för en bankman att bedöma vem som säger ”Det kommer vara jättelätt för mig att hitta ett nytt jobb så skriv under på lånet” och verkligen har god grund för det. Du vet att du kan få ett nytt jobb relativt enkelt så det gäller att bankmannen förstår det också.

Utöver det så är det också bra om du kan ta fram siffror och underlag på hur din ekonomi ser ut efter försäljningen och kanske själv räkna lite på ett ”skräckscenario” där du är arbetslös i sex månader, utan att det påverkar din betalningsförmåga. Försök att redan från början ha svar på eventuella invändningar i din kalkyl.

Att lösa det med blancolån tror inte jag är någon bättre idé. Jag skulle nog inte ens ta upp detta med banken. I princip handlar det ju om samma pengar (låna nu eller låna sen), om du måste ta blancolån till kontantinsatsen måste du ju förmodligen ta blancolån för att betala för ditt leverne och den situationen kommer aldrig att vara bra.

jeanette skriver:

Kan jag ta ett bostadslån på 1,5 milj med min sambo om jag har en anmärkning hos kronofogden på mitt aktiebolag? vi har sparat ihop kontantinsats på 100.000:- jag har en bra årsinkomst och inga privata anmärkningar. Min sambo har inga anmärkningar.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag tror inte att banken undersöker detta och ett aktiebolag är ju dessutom en annan juridisk person så jag har mycket svårt att se att det skulle kunna påverka. Rent teoretiskt kan ju en betalningsanmärkning i ett företag bero på vem som helst av de anställda och en ägare kan ju inte stå personligt ansvarig för detta. Inte ens en ansvarig VD skulle ju få personliga problem att få lån för skuldsättningen i det bolag som hen är anställd i. Det kan ju finnas undantag för enmansbolag men jag har svårt att tänka mig det.

Detta är mitt eget resonemang och jag har inte pratat med någon bank om det men jag skulle inte vara orolig för att det ska påverka.

jeanette skriver:

tack för svaret och hjälpen!

Andy skriver:

Om jag med betalningsanmärkning men min sambo inte har det och tillsammans har vi en väldigt bra inkomst, samt att vi gör vinst på vårat nuvarande boende och kan slänga in det i kommande husköp. Vad tror du om dessa chanser?!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Har en person i ett samboskap en betalningsanmärkning så påverkar det de gemensamma chanserna också. Jag kan, som vanligt, inte ge någon bedömning direkt baserat på enstaka fall. Den generella bedömning är att man i dagsläget har svårt att få bolån där ena parten har en betalningsanmärkning. Mitt förslag är att man frågar ett antal banker och hör vad de säger.

Julle skriver:

Hej, jag har efter en jobbig separation och skilsmässa dragit på mig fem stycken anmärkningar. De är på mycket små belopp och kom till pga misstag och missförstånd under en mycket turbulent tid. Jag är normalt en ansvarstagande person och betalar alltid mina räkningar i tid. Har under en tid hyrt ett hus i Sthlm som är väldigt dyrt och bestämt mig för att köpa en lägenhet. Jag kan lägga cirka 30% kontant och har en bra inkomst. Dock har min bank sagt nej och vill att jag ska vänta tills anmärkningarna är borta. Men de jag hyr av kommer snart hem och jag är på tok för snål för de dyra låneinstituten. Nu har min far lovat att hjälpa till med bankkontakt i sin stad. Han är välbeställd och har mkt goda kontakter. Men han är för gammal för att gå i borgen. Han har ett möte med banken nästa vecka. Finns det möjligheter för mig? Kan hans bank (som känner vår familj väl) se dessa misstag genom fingrarna och bevilja? Det som skett och skett och kommer aldrig hända igen. Jag var pressad av en situation pga en man som behandlade både mig och mina barn på ett fruktansvärt sätt. Hade under detta halvår fullt sjå med att få tillvaro och vardag att gå ihop.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Julie,

Det är mycket tråkigt det som hänt mig och jag gissar att det, tyvärr, inte är en alltför ovanlig situation heller: att man drabbas av betalningsanmärkningar när man går igenom en jobbig period i livet. Hur mycket banken tar hänsyn till detta är näst intill omöjligt att säga. Om bankmannen känt er familj länge kan det vara till din fördel men jag skulle inte ha för höga förhoppningar. En bankman kan tänka såhär att: ”Visst inträffade dessa betalningsanmärkningar under en jobbig period i livet, men betyder det att vi inte får våra pengar om hon kommer in i en ny jobbig period? Sköter hon bara sin ekonomi när allt är normalt?”. Det kan jag förstå är otroligt frustrerande då detta säkerligen var en unik period i ditt liv men ur bankens perspektiv hör de kanske motsvarande typ av historia flera gånger om och det är då svårt att se för vilka som detta inträffar för regelbundet och för vilka det är något helt unikt. Av en sådan anledning tror jag att banken tar det säkra före det osäkra och undviker att bevilja dig ett lån, men det är förstås bara min spekulation. Det enda sättet att verkligen veta är att boka ett möte med din pappas bankman.

caroline skriver:

Hej !

Jag undrar om det är möjligt att ta ett lån hoss blustep för att betala av skulder och krediter. Jag äger ingen bostad men sambon gör, kan jag ha hans bostad som säkerhet för lånet eller jag måste också äga bostaden ?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, du måste själv stå som ägare för något du använder som säkerhet. Rent teoretiskt skulle kanske din sambo kunna ta ytterligare lån på sin bostad och du lånar via honom men som du beskriver det kommer inte fungera. Om du har dyra krediter kan du kolla med tex Lendo.

namsom skriver:

Förutom Bluestep, finns det andra banker som lånar ut med betalningsanmärkning?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Har du kollat med Freedom Finance? De ger också bolån till personer med betalningsanmärkningar.

Wiju skriver:

Betalningsanmärkning men ingen skuld. Kan banken se till det?
Bra inkomster för oss båda. Ska söka bolån ( inte stort, ca 1,3 mil) och ett eventuellt köp av hus skulle dessutom mer än halvera vår boendenostnad.
Har inga skulder hos kronofogden. Haft ärenden som gått dit men återkallats då skulden betalts men anmärkningen står kvar.
Hur tror du chansen ser ut för oss?
Borgenär kanske krävs?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nya bolån till personer med betalningsanmärkningar är svårt rent generellt. Det spelar mindre roll om man betalt sin skuld till Kronofogden även om det förstås är positivt. Bankerna ÄR mycket restriktiva med att ge ut bolån till personer med betalningsanmärkningar. I vissa fall kan de göra specialfall men då krävs ofta att bankmannen gör en ordentlig grundgenomgång och rapport av låntagarens ekonomi. För att det ska vara mödan värt så krävs att ekonomin i övrigt verkar vara i 100% ordning och har varit så en längre tid, sen beror det på vad betalningsanmärkningen berodde på osv. När man har en betalningsanmärkning är det helt enkelt ”mycket man måste bevisa” innan man får lån igen.

Med borgenär är dock situationen annorlunda. Då är det ju borgenären (tror man använder definitionen ”medlåntagare” oftare numera) som står för all risk vilket ändrar allt.

Elin skriver:

Hej!

Jag och min sambo har fått erbjudande om att köp ett mindre hus (renovobj) med tillhörande mark för hästhållning för 500tusen men behöver självklart låna till för att renovera. Vi är ganska unga och utan barn.
Vi har kontantinsatsen, fasta jobb med stadig inkomst över 20tusen i månaden. Men.. min sambo har haft en betalningsnamärkning som försvinner först maj 2014. Kan vi ändå gå till banken för att försöka få lån till den här bostaden eller är det helt kört? Vi har borgenär om så behövs men frågan är om dom tar hänsyn till det.
Hoppas ni kan hjälpa oss hur vi ska gå
vidare!

Vi ser verkligen potential i detta hus / gård.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Om ni har en borgenär så bör det gå bra. Då är det borgenären som står för risken och inte ni, ur bankens perspektiv. Notera då att borgenären måste klara av att betala för sin egen bostad plus ert lån.

Sinzi skriver:

Jag och min sambo har ansökt om bolånelöfte hos Sbab för en nyproducerad bostadsrätt på ca 2 995 000. Jag är fastanställd sedan ca 2 år tillbaka och tjänar ca 25.000/månad före skatt. min sambo har sitt enskit företag sedan 2006 och tjänar ca 24.000 före skatt (intäkter utan moms minus kostnader delat på 12). Sbab har svarat och tycker att efter deras kalkyler så tjänar han 17.000 efter skatt eftersom de har räknat bort 25% för egenavgifter. Hur är detta möjligt? Vi räknar att han tar in 20.000 efter skatt och moms varje månad. Tillsammans så har vi en hushållsinkomst på 40.000/månad efter skatt. Det känns som dikriminering mot egena förtagare. Hur räknar de andra bankera? Är den enda utvägen att han säger upp företaget och blir fastanställd??
Mycket tacksam för svar.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om din sambo ”tjänar” 24.000 före skatt så måste han ju både betala sociala avgifter/arbetsgivaravgifter till sig själv och sen dras ju löneskatt på det. Jag tycker det låter rimligt som SBAB beräknar det.

Att få 24.000 kr över som egenföretagare är inte samma sak som att få en lön på 24.000 kr!

Sen är det också ofta svårare för egenföretagare att få lån då det ofta finns en bolagsrisk (något kan göra att bolaget går sämre eller går i konkurs) som inte finns i samma utsträckning som anställd.

Jag tror inte att ni får speciellt annorlunda svar från de andra bankerna. Jag rekommenderar er istället att prata med företagets revisor/ekonomiansvarig för att reda ut detta, för jag vet att det är lite krångligt.

Nina skriver:

Hej! Jag har fått betalningsanmärkningar i två omgångar (pga att jag inte betalat räkningarna i tid!). Nu skulle jag vilja flytta ihop med min kille till en större lägenhet. Vi äger var sin bostadsrätt värderad till ca 2500 resp. 3500 tkr, har båda fasta tjänster och bruttoinkomst på ca 75 tkr/månad tillsammans. Min kille har inga betalningsanmärkningar. Vad tror du om våra chanser att få lån i vanlig bank trots mina betalningsanmärkningar?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Många banker ger av princip inte bolån till personer som har betalningsanmärkningar och om ni planerar att båda stå på bolånet (vilket jag antar att ni planerar) så kan det förmodligen bli svårt. Alternativet är att bara din pojkvän står för bolånet men det innebär ju andra, komplicerade frågor (hur ni fördelar avdragsrätten för räntekostnaderna, om han ens kan låna tillräckligt mycket osv).

Exakt hur en specifik bank kommer att reagera på just er situation är dock svårt att svara på. Har ni en personlig bankman att tala med är det förstås en bra början.

majasan skriver:

Jag har en bostadsrätt värd 2.500.000 kr. Min syster önskar köpa in sig så att hon äger halva bostaden. Hon har idag en högt uppsatt tjänst och därmed hög lön. Problemet är att hon fått anmärkningen ”missbrukare” pga massor med gamla kreditskulder som hon nu ordnat upp. Är det möjligt för henne att få ett gemensam bolån med mig?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det är möjligt om än svårt. Många traditionella banker säger rakt av nej till personer med betalningsanmärkningar. Banker som BlueStep (som nämns i texten) är dock villiga att ta den risken. Denna ökade risk innebär högre kostnader och därmed också högre priser (= högre räntor). Räkna med att du också måste ta ditt bolån hos samma långivare och därmed, förmodligen, öka dina lånekostnader.

Emma skriver:

Hej!
Jag och min sambo äger idag en bostadsrätt vilken har ökat rejält i värde under våra 3 år här. Nu är vi sugna på att flytta till något större då vi nu är 4 st istället för 2 som när vi flyttade in, men min sambo har dessvärre dragit på sig en betalningsanmärkning. Det var under en period då han blev uppsagd och jag hade föräldrapenning och vi hade några tuffa månader innan allt löste sig. I dag har vi stabil ekonomi då vi båda har fasta arbeten (tillsammans är vår inkomst 65000/mån brutto) och kommer dessutom att kunna gå in med en del pengar i nästa bostad. Men kommer vi kunna få ett nytt lån med hans betalningsanmärkning?
Mvh Emma

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

En betalningsanmärkning försvårar chansen att få nya lån men er goda månadsinkomst och möjligheten att lägga in en stor del egna pengar talar till er fördel. Jag skulle prata med den bank ni har idag för de känner ju till er betalningshistorik och kan förmodligen se att ni betalat räntor och amorteringar även under den tid då ni fick er betalningsanmärkning. Risken finns dock att banken säger blankt nej på grund av företagsmässiga principer, i såna fall får ni försöka med andra banker och eventuellt tex BlueStep.

Roger skriver:

Hej om hyresrätten jag bor i omvandlas till bostadsrätt kan jag då få köpa den trots betalningsanmärkningar till samma ränta som mina grannar?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, förmodligen inte. Dina betalningsanmärkningar påverjar inte priset men det påverkar dina möjligheter att låna till bostaden. Detta gör att du förmodligen får använda dig av några få låneinstitut som erbjuder bolån för personer med betalningsanmärkningar och de har oftast högre ränta än vanliga banker.

robyn skriver:

vart tog alla kommentarer vägen inne på den här sidan? alla frågor? MIN fråga jag ställde? struntade ni bara i att svara på den och tog bort alla???

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Robyn: Du ställde frågan under artikeln ”Lånelöfte” och jag har svarat på den där också. Kanske borde flytta den hit dock eftersom det är mer relevant för denna artikel.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen