Bolån utan fast anställning

Hur du utan fast anställning kan teckna ett bolån

Utskriftsvänlig PDF

Att vara projektanställd, vikarie, säsongsanställd eller frilansa blir allt vanligare. Ett vanligt missförstånd är att det inte är möjligt att få ett bolån utan fast anställning. Det är fullt möjligt att få bolån under andra anställningsförhållanden men det kan kräva mer arbete för dig som låntagare.

Din återbetalningsförmåga är det viktiga

Olika moderna anställningsformer blir vanligare. Dessa behöver inte betyda att du har osäker ekonomi men de kan ändå innebär en risk för långivaren. När en långivare ska bevilja ett bolån tittar de på din återbetalningsförmåga. De gör alltså en bedömning huruvida du kommer klara av att betala de kostnader som bolånet innebär så som ränta, amortering etc.

Tänk på! Om du inte har en fast anställning tänker långivaren att bolånet innebär en större risk. Detta beror på du bedöms ha större risk att förlora din inkomst på grund av din anställningsform.

Därmed finns en risk att du inte kommer kunna betala för bolånet. Att inte ha en fast anställning behöver inte innebära att du har sämre ekonomi, däremot kan långivaren göra bedömningen att det är mer riskfyllt att bevilja dig ett bolån. Det är därför din uppgift att visa långivaren att du kommer kunna hantera ett bolån.

Tips!

Compricer – Få hjälp att ansöka om bolån utan fast anställning

 • Jämför banker och räntor helt kostnadsfritt
 • Tar endast en kreditupplysning
 • Få personlig rådgivning hela vägen av din ansökan
Till Compricer

Förbered dig inför mötet med långivaren

När du ansöker om ett bolån är anställningsform en av många saker långivaren tittar på. Ska du förhandla med en långivare om ett bolån utan fast anställning bör du gjort din research inför förhandlingen.

 1. Gör upp en budget för hur mycket bostaden du vill köpa kan kosta. Innan du vet hur mycket bolån du behöver måste du göra en budget för hur mycket din bostadsaffär kan komma att kosta. Hur du gör denna bedömning kan du läsa mer i guiden om bolån.
 2. Beräkna hur stort bolån du behöver ansöka om. När du vet hur mycket bostaden ungefär kan komma att kosta kan du även räkna ut hur mycket du behöver låna. Behöver du verkligen låna maxbeloppet eller kan du ta ett mindre bolån än så?
 3. Visa hur du kommer finansiera kontantinsatsen. Beroende på hur stort bolån du ansöker om behöver du betala en viss andel i kontantinsats. Denna är alltid minst 15 % och när du ansöker om bolån bör du kunna visa hur du ska finansiera den.
 4. Gör en kalkyl för hur du ska betala alla kostnader varje månad. långivareerna gör alltid sin bedömning av din återbetalningsförmåga baserat på en högre månadsränta och alla andra kostnader samt att du ska klara av dina levnadskostnader. Gör därför själv en ärlig kalkyl och visa långivaren för att visa att du har koll på din privatekonomi.
 5. Boka in ett möte där du träffar långivaren personligen. Att boka in ett möte personligen är oftast bättre då du verkligen kan förklara din situation och förklara för långivaren varför du kommer vara en bra kund. Ta med de dokument som behövs för att visa detta och vässa din övertalningsförmåga.
 6. Nöj dig inte med en långivare. Har du ingen fast anställning kan du behöva räkna med en något högre ränta eftersom du innebär en större risk för långivaren. Trots din situation behöver du dock inte nöja dig med första bästa långivare. Tänk på att du trots allt kommer generera intäkter till den långivare du har ditt bolån hos, därför kan det vara bra att vända dig till flera långivareer.
 7. Påvisa din återbetalningsförmåga med bevis på din ekonomiska situation. När du ska träffa långivaren för att förhandla kan det vara bra att ta med dokument som visar på:
 • Tidigare genomförda kreditupplysningar
 • Besparingar eller annan typ av säkerhet
 • Dina förväntade inkomster framöver
 • Hur du skött tidigare lån och skulder
 • Anställningsvillkor

Ett tips kan vara att genomföra en kreditupplysning på dig själv. Då får du all information som långivaren kommer ha som underlag för din ansökan och kan förbereda dig på alla punkter långivaren kommer ta upp. Har du ingen fast anställning kommer detta förmodligen vara den största frågan, därför kan dina anställningsvillkor komma att bli viktiga.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen