Ta bolån som egenföretagare

Hur du som egenföretagare kan låna till bostadsköp

Utskriftsvänlig PDF

Att vara egenföretagare innebär alltid risker för dig som privatperson. Detta är något som också bankerna vet om och därför kan det ibland vara svårare för egenföretagare att få sitt bolån beviljat jämfört med någon som har en fast anställning. Det finns dock en hel del du som egenföretagare kan göra för att öka din chans till ta ett bolån.

Visa företagets tidigare lönsamhet hellre än framtida

Som egenföretagare är du förmodligen van vid att se möjligheter och potential i ditt företag. Bankerna tänker annorlunda. Banken premierar konsekvent lönsamhet över potentiell lönsamhet. Det banken bryr sig om är om du kommer att kunna betala räntorna och amortera på ditt bolån månad efter månad.

Tips! Att ansöka om bolån som egenföretagare kan liknas med en förhandling av en stor affär. Din uppgift är att övertyga banken om att du kommer klara av bolånet samtidigt som du försöker pruta på räntan för lånet.

När du förhandlar med banken är det alltså inte av något större värde att påpeka hur enormt stor lönsamhet ditt företag kommer att ha i framtiden. Peka istället bakåt i tiden och visa att företaget redan varit lönsamt under en längre tid och att det troligtvis kommer att fortsätta vara det.

Jämför bolån för egenföretagare

Som egenföretagare kan de erbjudanden du får från bankerna skilja sig kraftigt. Det är också tidskrävande att jämföra ett stort antal banker om du ska kontakta alla själv. Med hjälp av en jämförelsetjänst som Compricer kan du som egenföretagare få hjälp att hitta bolånet med den lägsta räntan. Din personliga handläggare sköter hela processen, från jämförelse till ansökan, och kan svara på dina frågor som egenföretagare.

Tips!

Compricer – Hitta bästa bolåneräntan för egenföretagare

  • Jämför bolåneräntor från flera banker samtidigt
  • Tar endast en kreditupplysning från UC
  • Personliga handläggare som hjälper dig
Till Compricer

Bevisa för banken att du har en stabil ekonomi

För att du som egenföretagare ska få ett bolån måste du uppvisa att du har stabil ekonomi. Ett bra sätt är att ta med bokslut, gärna från flera år, som bevisar att lönsamheten är god. Ett annat är att försöka ta ut en anständig månadslön från företaget under en längre tid. Att visa upp att du har möjlighet att plocka ut lön visar på en konsekvent lönsamhet. Tar du ut utdelning utöver din lön är det bra att lyfta fram detta. Är utdelningen en stor del av din inkomst bör du kunna påvisa att motsvarande utdelningsutrymme är troligt även i framtiden.

Följande dokument kan vara bra att ta fram

  • Bokslut och årsredovisningar
  • Dokument som påvisar dina inkomster
  • Uppgifter om eventuell inkomstförsäkring eller andra säkerheter
  • Dokument som påvisar andra finansiella medel i form av sparande och fonder/aktier

Börja med att ansöka om ett lånelöfte

Första steget mot ett bolån är att att ansöka om ett lånelöfte. Med ett lånelöfte kan du i lugn och ro börja leta efter din nya bostad utan att behöva oroa dig för finansieringen. Det är i samband med lånelöftet som du behöver bevisa för banken att din och ditt företags ekonomi är stabil.

Framhäv dina möjligheter att klara dig vid en konkurs

Inget företag är 100 % säkert att klara sig bra. Oförutsedda händelser, starkare konkurrens eller bara ren och skär otur kan göra att också ditt företag en dag går i konkurs. När du förhandlar med banken kan du därför påvisa att du har kvaliteter som gör att din ekonomi inte står och faller med ditt företagande. Har du en studiebakgrund som gör att du enkelt kan få en anställning vid behov bör du framhäva den. På så sätt är det inte lika riskabelt för banken att ge ut bolån till dig som egenföretagare.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen