Handpenningslån

Så gör du för låna till handpenningen

Utskriftsvänlig PDF

En handpenning tas när du köper en bostad. Handpenningen betalas vanligtvis för att bevisa att du är en seriös köpare. Handpenningen kan finansieras på olika sätt, antingen genom dina egna besparingar eller ett handpenningslån. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet frikopplat från ditt bolån som tas för att täcka de 10% av bostadens värde som normalt är handpenningen.

Handpenningen kan finansieras på flera sätt

Bostadsaffärer kan gå väldigt fort och ofta ska du betala handpenningen bara några dagar efter att kontrakten blivit påskrivna. Det gör att det kan bli svårt för vissa att skaffa fram dessa pengar, men inför en bostadsaffär finns det flera sätt att finansiera handpenningen:

 1. Handpenningslån. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet vilket gör att det ofta har en sämre ränta än bolånet. Trots detta är det ett mycket bra alternativ för många som annars inte skulle kunna genomföra en bostadsaffär.
 2. Besparingar. Har du besparingar som täcker handpenningen är det allra oftast det bästa alternativet. Lägg dock inte alla dina pengar i bostaden så att du inte klarar dina levnadskostnader efter bostadsköpet.
 3. Låna av bekanta. Om du kan låna av en bekant får du ofta bättre villkor. Det finns dock flera nackdelar i att bland in din närhet i dina affärer och det är inte säkert att någon heller vill låna ut pengar till dig.

Hur du väljer att finansiera handpenningen är i slutändan upp till dig, men för dig som vill ta ett handpenningslån finns det flera saker att tänka på.

Jämför handpenningslån och hitta bästa räntan

Consector
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Jämför även kreditkort
 • En kreditupplysning från UC
Till Consector
Sambla
 • Över 25 banker jämförs samtidigt
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Sambla
 • Jämför lån från över 20 banker
 • Erbjuder låneskydd i upp till ett år
 • Tar en kreditupplysning från UC
Till Lendo

Ett handpenningslån har flera specifika villkor

För dig som ska ta ett handpenningslån finns det särskilda villkor och saker att tänka på:

 • Lån utan säkerhet. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet och har därför oftast en rörlig och förhållandevis hög ränta.
 • Avgifter. Det finns ofta någon typ av avgift när det gäller handpenningslån. Se därför till att även räkna med denna när du funderar på att låna.
 • Privatlån. Skulle du av någon anledning inte kunna få lån hos din bank kan du ofta ta ett vanligt privatlån. Detta eftersom villkoren för dessa ofta är snarlika.
 • Avtal. För att få ett handpenningslån krävs ofta att du kan uppvisa pappersarbetet som styrker ditt bostadsköp. Kom därför förberedd till banken!
 • Mäklare. Bankerna kan också kräva att en mäklare har varit med och värderat bostaden och förmedlat den. Köper du privat är det därför smart att kolla upp det innan.
 • Jämför. Det finns flera kreditgivare som ger handpenningslån, se därför till att jämföra dessa så att du får den bästa räntan för ditt lån.

Har du koll på alla dessa punkter bör det inte vara några problem att hitta en kreditgivare och få ditt handpenningslån beviljat.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

8 Relaterade frågor & svar

Caroline skriver:

Hej!
Kan man ta handpenningslånet på en bank men sedan det faktiska bolånet på en annan bank (om man exempelvis inte blir nöjd med den ränterabatt som banken erbjuder?) Vi var tvungna att ta ett handpenningslån då vi inte hade fått sålt vår bostad ännu, banken ville dock inte diskutera ränterabatt tills vi var längre fram i tiden då räntan kunde förändras. Nu känner vi dock att det börjar bli hög tid att diskutera ränta. Vi flyttar in i den nya lägenheten i oktober.

Erik Hammarstedt skriver:

Hej Caroline!
Ja du kan ta bolånet hos en annan bank, men den banken kommer se ditt handpenningslån via kreditupplysningen som alltid tas. Gällande ränterabatten så är det troligtvis mer fördelaktigt att ha både lånen hos samma bank.

Hoppas detta hjälp dig besvara dina funderingar!

Aron skriver:

Hej, jag skriver kontrakt ikväll, men tänkte att jag, med hjälp av en utomstående mäklare, skall värdera upp lägenheten nästa vecka, så att jag kan baka in HELA köpeskillingen i det vanliga bolånet.
Måste jag ändå betala en hanpenning på kontantinsatsen vid kontraktsskrivningen?
Och är det troligt att banken går med på detta, om den verkligen blir värderad så pass högt att köpeskillingen med marginal bara motsvarar 90% av lägenhetens bedömda värde?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Aron: Nej, det är inte troligt alls att banken går med på det. Det är inte ens troligt att den blir uppvärderad.

Tänk såhär, en vara (vad det än må vara, tex bostad) är värd det någon är beredd att betala för den. Inbakat alla faktorer. Har du köpt en bostad på den öppna marknaden för 2 Mkr så är den värd 2 Mkr. Sen kan du ha gjort ett kap eller inte. En värdering kan inte bli mer exakt än vad marknaden bestämmer och den har just bestämt värdet till 2 Mkr.

Har du dock köpt den i någon specialaffär där du känner säljaren och fått ett specialpris, då kanske det är lite annorlunda men räkna absolut inte med det.

madelen skriver:

hej. jag skulle vilja veta lite om handpenningslånet, vi ska köpa en bostadsrätt för 1095000kr. men vi behöver handpenningslån för att det sista nu ska gå igenom. hur betalar vi tillbaka det. vi lånar till bostaden och 10% måste vi betala i handpenning. hur lång tid har man på sig? eller läggs det in automatiskt i bolånet så man har flera år på sig att betala tillbaka?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Madelen: Handpenninglånet brukar vara mellan 1-3 mån och är relativt dyrt (relativt bolånet). I dagsläget (under finanskrisen) är det extremt få banker som lånar ut till 100 % av bostadens värde så det kan nog bli svårt att få det inbakat i bolånet. Har du inte råd att betala handpenningen nu så har du förmodligen inte råd att betala det sen. Men som alltid – det lönar sig alltid att fråga banken!

Okänd besökare skriver:

hejsan, vi är mitt uppe i husletandet, och har fastnat på det här problemet med handpenning. Vi kommer själva att betala lagfart och pantbrevskostnad på vår tänka bostad, och funderar bara på om det verkligen kan vara så bra, att man lånar dom här x-tra till handpenningen, och att dom sedan faller in i det totala bolånet? Låter väl kanske för bra för att vara sant? Blev rädd att vi va tvunga att hitta ytterliga 73.000 till nästa vecka.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

”För bra för att vara sant” är väl en sanning med modifikation. Man lånar ju bokstavligen huset upp till taknocken. Det är väldigt praktiskt såklart, framförallt om man, som många, inte har såna summor tillhanda.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen