Handpenningslån

Så gör du för låna till handpenningen

Utskriftsvänlig PDF

När du köper en bostad måste du betala en handpenning, som oftast är 10 procent av bostadens värde. Handpenningen betalas vanligtvis för att bevisa att du är en seriös köpare. Handpenningen kan finansieras på olika sätt, antingen genom dina egna besparingar eller ett handpenningslån. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet frikopplat från ditt bolån.

Handpenningen kan finansieras på flera sätt

Bostadsaffärer kan gå väldigt fort och ofta ska du betala handpenningen bara några dagar efter att kontrakten har skrivits på. Det gör att det kan bli svårt för vissa att skaffa pengar till handpenningen. Men det finns flera sätt att finansiera handpenningen inför en bostadsaffär:

 1. Handpenningslån. Ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet, vilket gör att det ofta har en sämre ränta än bolånet. Trots detta är det ett mycket bra alternativ för många som annars inte skulle kunna genomföra en bostadsaffär.
 2. Besparingar. Har du besparingar som täcker handpenningen är det allra oftast det bästa alternativet. Lägg dock inte alla dina pengar i bostaden så att du inte klarar dina levnadskostnader efter bostadsköpet.
 3. Låna av bekanta. Om du kan låna av en bekant får du ofta bättre villkor. Det finns dock flera nackdelar i att blanda in vänner eller familj i dina affärer, och det är inte säkert att någon vill låna ut pengar till dig.

Få hjälp att hitta bästa räntan på handpenningslån

Det finns många kreditgivare som erbjuder handpenningslån. Det är därför bra att jämföra dessa innan du lånar för att få den bästa räntan. Flera tjänster på nätet hjälper dig jämföra handpenningslån hos olika långivare helt kostnadsfritt. Här är några vi rekommenderar:

 • Jämför villkor från 35 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Sveriges största låneförmedlare
Till Lendo
Lånekoll
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Jämför även kreditkort
 • En kreditupplysning från UC
Till Lånekoll
Sambla
 • Över 25 banker jämförs samtidigt
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Sambla
 • Jämför lån från över 20 banker
 • Erbjuder låneskydd i upp till ett år
 • Tar en kreditupplysning från UC
Till Lendo

Oftast behöver du ta handpenningslån hos samma bank som du tecknar ditt bolån. Om du tror att du kommer att behöva ta ett handpenningslån är det därför bra att ansöka om det i samband med att du undersöker dina möjligheter till bolån.

Hur du väljer att finansiera handpenningen är i slutändan upp till dig, men för dig som vill ta ett handpenningslån finns det flera saker att tänka på.

Handpenningslån är ett tillfälligt lån utan säkerhet

Ett handpenningslån tar du när du ska skriva under ett köpekontraktet på en bostad och betala handpenning, men inte har pengarna just nu. Det blir framför allt relevant om du ska sälja din gamla bostad, men inte har fått pengarna än när handpenningen ska betalas.

Handpenningslånet är ett tillfälligt lån som ska betalas tillbaka i samband med att du får tillträde till din nya bostad. I regel betalar du av handpenningslånet på tillträdesdagen, men senast en kort tid efter den dagen.

Tänk på! Handpenningslånet ska du betala tillbaka på tillträdesdagen eller kort därefter.

Du betalar ränta på handpenningslånet fram till tillträdesdagen

Löptiden för handpenningslån brukar vara som högst 6 månader. Under den tiden betalar du ränta på lånet. Däremot behöver du inte amortera.

Tänk på! Oftast tillkommer vissa avgifter när du tecknar ett handpenningslån. Titta därför på den effektiva räntan där avgifterna är inräknade.

Till skillnad från ett bolån är handpenningslånet ett lån utan säkerhet. Därför är räntan på handpenningslånet oftast rörlig och förhållandevis hög jämfört med bolåneräntan.

Ett handpenningslån har flera specifika villkor

Det finns också andra särskilda villkor att tänka på för dig som ska ta ett handpenningslån. Har du koll på alla dessa punkter bör det inte vara några problem att hitta en långivare och få ditt handpenningslån beviljat.

 • Avgifter. Det finns ofta någon typ av avgift när det gäller handpenningslån. Se därför till att även räkna med denna när du funderar på att låna.
 • Avtal. För att få ett handpenningslån krävs ofta att du kan uppvisa pappersarbetet som styrker ditt bostadsköp, samt att du har sålt eller ska sälja din gamla bostad. Kom därför förberedd till banken!
 • Mäklare. Bankerna kan också kräva att en mäklare har varit med och värderat bostaden och förmedlat den. Köper du privat är det därför smart att kolla upp det innan.

Skulle du av någon anledning inte kunna få lån hos din bank kan du ofta ta ett vanligt privatlån för att finansiera handpenningen. Villkoren för ett handpenningslån och ett privatlån är ofta ganska lika. Räntan för ett privatlån kan vara lite högre, men å andra sidan är kraven inte lika strikta och du är inte tvungen att betala tillbaka lånet i samband med kontraktskrivning.

Handpenningslånet kan finansiera en del av kontantinsatsen

Kravet på kontantinsats innebär att 15 procent av bostadens värde måste finansieras på annat sätt än med bolånet. Eftersom handpenningslånet är frånkopplat bolånet går det alltså att räkna in handpenningslånet som en del av kontantinsatsen.

I regel går det till så att du betalar handpenning på 10 procent av köpeskillingen i samband med kontraktskrivning. När du sedan ska flytta in i bostaden betalar du resten av köpeskillingen, varav minst 5 ytterligare procent måste utgöras av egna medel.

Exempel: Karin ska köpa en lägenhet för 1 miljon kronor. Hon blir beviljad ett bolån på 850 000 kronor och behöver därmed betala 150 000 kronor i kontantinsats. Inför kontraktskrivning tecknar Karin ett handpenningslån på 10 procent av bostadsvärdet, det vill säga 100 000 kronor, som hon betalar i handpenning. När sedan resten av köpeskillingen ska betalas använder hon besparingar på 50 000 kronor för att täcka resten av kontantinsatsen.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att handpenning och kontantinsats inte är samma sak. Handpenning är en förskottsbetalning på bostaden och för säljaren spelar det ingen roll om den finansieras med egna pengar eller med ett lån.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

8 Relaterade frågor & svar

Caroline skriver:

Hej!
Kan man ta handpenningslånet på en bank men sedan det faktiska bolånet på en annan bank (om man exempelvis inte blir nöjd med den ränterabatt som banken erbjuder?) Vi var tvungna att ta ett handpenningslån då vi inte hade fått sålt vår bostad ännu, banken ville dock inte diskutera ränterabatt tills vi var längre fram i tiden då räntan kunde förändras. Nu känner vi dock att det börjar bli hög tid att diskutera ränta. Vi flyttar in i den nya lägenheten i oktober.

Erik Hammarstedt skriver:

Hej Caroline!
Ja du kan ta bolånet hos en annan bank, men den banken kommer se ditt handpenningslån via kreditupplysningen som alltid tas. Gällande ränterabatten så är det troligtvis mer fördelaktigt att ha både lånen hos samma bank.

Hoppas detta hjälp dig besvara dina funderingar!

Aron skriver:

Hej, jag skriver kontrakt ikväll, men tänkte att jag, med hjälp av en utomstående mäklare, skall värdera upp lägenheten nästa vecka, så att jag kan baka in HELA köpeskillingen i det vanliga bolånet.
Måste jag ändå betala en hanpenning på kontantinsatsen vid kontraktsskrivningen?
Och är det troligt att banken går med på detta, om den verkligen blir värderad så pass högt att köpeskillingen med marginal bara motsvarar 90% av lägenhetens bedömda värde?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Aron: Nej, det är inte troligt alls att banken går med på det. Det är inte ens troligt att den blir uppvärderad.

Tänk såhär, en vara (vad det än må vara, tex bostad) är värd det någon är beredd att betala för den. Inbakat alla faktorer. Har du köpt en bostad på den öppna marknaden för 2 Mkr så är den värd 2 Mkr. Sen kan du ha gjort ett kap eller inte. En värdering kan inte bli mer exakt än vad marknaden bestämmer och den har just bestämt värdet till 2 Mkr.

Har du dock köpt den i någon specialaffär där du känner säljaren och fått ett specialpris, då kanske det är lite annorlunda men räkna absolut inte med det.

madelen skriver:

hej. jag skulle vilja veta lite om handpenningslånet, vi ska köpa en bostadsrätt för 1095000kr. men vi behöver handpenningslån för att det sista nu ska gå igenom. hur betalar vi tillbaka det. vi lånar till bostaden och 10% måste vi betala i handpenning. hur lång tid har man på sig? eller läggs det in automatiskt i bolånet så man har flera år på sig att betala tillbaka?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Madelen: Handpenninglånet brukar vara mellan 1-3 mån och är relativt dyrt (relativt bolånet). I dagsläget (under finanskrisen) är det extremt få banker som lånar ut till 100 % av bostadens värde så det kan nog bli svårt att få det inbakat i bolånet. Har du inte råd att betala handpenningen nu så har du förmodligen inte råd att betala det sen. Men som alltid – det lönar sig alltid att fråga banken!

Okänd besökare skriver:

hejsan, vi är mitt uppe i husletandet, och har fastnat på det här problemet med handpenning. Vi kommer själva att betala lagfart och pantbrevskostnad på vår tänka bostad, och funderar bara på om det verkligen kan vara så bra, att man lånar dom här x-tra till handpenningen, och att dom sedan faller in i det totala bolånet? Låter väl kanske för bra för att vara sant? Blev rädd att vi va tvunga att hitta ytterliga 73.000 till nästa vecka.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

”För bra för att vara sant” är väl en sanning med modifikation. Man lånar ju bokstavligen huset upp till taknocken. Det är väldigt praktiskt såklart, framförallt om man, som många, inte har såna summor tillhanda.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen