Samla flera dyra lån till ett billigt

Hur du samlar dina lån och varför detta är fördelaktigt

Utskriftsvänlig PDF

Att samla lån innebär att du klumpar ihop alla dina separata lån till ett enda mer förmånligt lån, exempelvis ett bolån. Genom att göra det får du en bättre överblick av dina avbetalningar och dessutom lägre räntekostnader. Med det nya bolånetaket finns det inte alltid utrymme för att utöka ditt bolån. Det finns dock andra alternativ för att samla dina lån.

Genom att samla dina lån kan du minska utgifter

Är det så att du har flera olika lån spridda på olika lånegivare och med olika lånekostnader kan du förmodligen spara pengar genom att samla ihop dina lån till ett gemensamt. Att samla lån kan också innebära att du omförhandlar exempelvis ett nuvarande bolån.

Tips! Även om du bara har ett enda lån skadar det aldrig att se över vilka villkor du har på ditt lån. Du kan exempelvis minska dina kostnader rejält genom att omförhandla ditt bolån.

Särskilt lönsamt blir det om din nuvarande ekonomiska situation blivit bättre sedan du ansökte om lånen. Är du i en starkare ekonomisk sits idag ser banken inte det som ett lika stort risktagande att låna ut pengar till dig och du har ett bättre utgångsläge för att förhandla ner räntan.

Samla dina lån enkelt med en låneförmedlare

 • En av Sveriges största låneförmedlare
 • Ansök samtidigt hos över 30 långivare
 • Samla lån på upp till 600 000 kr
Samla lån
 • Fler än 25 bankers villkor jämförs
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Samla lån
 • 20 banker jämförs samtidigt
 • Jämför både kreditkort och bolån
 • En kreditupplysning från UC
Samla lån
 • Jämför villkor från över 20 banker
 • Möjlighet att få ett års låneskydd
 • Tar bara en kreditupplysning från UC
Samla lån

Samla dina lån – steg för steg

 1. Gör en rejäl inventering av vilka lån du har idag. Skriv upp i en tabell där du anger vem som är lånegivare, hur stort lånet är och till vilken ränta du lånat till. Var noggrann och se till att du verkligen får med alla dina lån – ju fler smålån du kan slå ihop, desto bättre.
 2. Kontakta dina långivare. När du vet vilka lån du har och till vilka belopp kan du höra av dig till dina långivare. Be om att få uppgifter om vilken summa du måste betala för att slutbetala respektive lån eller avbetalning. Genom att göra detta hos samtliga långivare och sedan addera alla summor till en klumpsumma vet du hur mycket pengar du behöver låna.
 3. Nu börjar jakten på en ny långivare. Använd din tabell som du gjorde i steg ett och räkna ut till vilken snittränta du har på dina lån idag och börja sedan leta efter en långivare som erbjuder ett lån med mer förmånlig ränta. Har du ett bolån som har en lägre belåningsgrad än 85 % är din bästa chans att få bra villkor att försöka höja detta.


Att konsolidera lån är inget du bara ska göra en gång, utan du bör ständigt försöka se över dina lånekostnader, omförhandla och pruta på räntorna. Räntekostnad är en stor utgift, särskilt vid bostadsköp. Därför bör du göra allt du kan för att minska denna utgiftspost så du kan göra annat för pengarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen