Låneförmedlare

Så kan du minska din lånekostnad

Utskriftsvänlig PDF

En låneförmedlare jobbar med att matcha låntagare och banker. Genom en kreditupplysning och sitt breda kontaktnätverk med långivarna kan låneförmedlaren jämföra räntor och villkor för samma lån åt den som söker.

Denna information ges sedan till låntagaren gratis, eftersom avgifterna hämtas direkt från långivarna. Låneförmedlare kan även ta hänsyn till speciella förhållanden, som att du inte vill ha kreditupplysningar från UC eller att du för tillfället saknar inkomst.

Låneförmedlare hjälper dig jämföra långivare

Tidigare har det varit mycket svårt för låntagare att jämföra olika långivare. Det beror delvis på att det har tagit lång tid att gå igenom alla villkor, men även att det har tagits flera kreditupplysningar. Eftersom kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet negativt har det därför inte alltid blivit en rättvis jämförelse.

Eftersom låneförmedlare agerar som en mellanpart för lånet kan de dels ta en enda kreditupplysning och dels göra bättre jämförelser. Det nära samarbetet med flera långivare gör att de kan få erbjudanden från flera banker och sammanställa information om dessa för att sedan skicka till dig.

Att söka lån via en låneförmedlare kan också vara ett sätt att minska kostnaderna för lånet. Det beror på att långivarna är medvetna om att de ligger i direkt konkurrens och därför kan vara beredda att sänka sina marginaler något.

Tre låneförmedlare vi rekommenderar

 • Jämför villkor från 35 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Sveriges största låneförmedlare
Till Lendo
 • Jämför privatlån hos upp till 30 banker
 • Hitta den lägsta räntan snabbt och smidigt
 • Jämför lån på upp till 600 000 kr
Till Lånekoll
Sambla
 • Samarbete med över 40 långivare
 • Över 200 000 nöjda användare
 • Jämför lån upp till 600 000 kr
Till Sambla
Freedom Finance

 • Jämför villkor från 30 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Freedom Finance

Bolån och renoveringslån kan förmedlas

I huvudsak används låneförmedlare för privatlån. En bidragande anledning till detta kan vara att räntorna skiljer sig mer med dessa lån. Men du kan även få större lån förmedlade. Exempelvis kan renoveringslån utan säkerhet och bostadslån jämföras med hjälp av en låneförmedlare.

Eftersom bolånet ofta är en av de största utgifterna i ett hushåll kan det vara en god idé att anlita en låneförmedlare för att jämföra de aktuella räntorna. Det är dock viktigt att ha i åtanke att den bank du har dina affärer hos i nuläget kan erbjuda en billigare ränta som en form av lojalitetsrabatt. Planerar du att ta hjälp av en låneförmedlare kan det därför vara klokt att även genomföra egna undersökningar.

Tänk på! Vid ansökan om bolån kan du ofta få ett rabatterat pris om du redan har affärer med en långivare.

Även renoveringslån kan ha flera olika utföranden. Ett vanligt renoveringslån som du kan jämföra hos en låneförmedlare är utan säkerhet, det vill säga att det är ett vanligt privatlån. Du kan även utöka ditt bolån för att genomföra renoveringar i vissa fall. En fördel med detta är att du kan få en lägre ränta eftersom du fortfarande har din bostad som säkerhet för lånet.

Nischade låneförmedlare kan hjälpa dig som har speciella omständigheter

För dig som har problem med att hitta en långivare på grund av tidigare betalningsanmärkningar eller liknande kan låneförmedlare underlätta. Vissa låneförmedlare söker sig nämligen till dig som tidigare har haft ekonomiska problem men nu har ordnat dessa. Eftersom många traditionella långivare inte ger lån till dessa kunder trots att de har ordnat upp sin ekonomi kan en låneförmedlare vara ett bra alternativ.

Förutom att söka lån med betalningsanmärkningar kan man söka upp långivare som inte använder UC som kreditupplysningsföretag. Anledningarna till att inte vilja ha ett visst kreditupplysningsbolag kan vara många, men vanligast är att man inte vill att det ska synas i registret inför ett större lån, som ett bolån.

Du som söker denna typ av lån ska dock vara säker på att du kan betala dessa i tid. Att inte kunna betala sina lån kan vara mycket problematiskt och ger ofta upphov till stora problem. Oavsett vilken långivare du anlitar ansvarar du själv för att säkerställa att du kan betala lånet.

Låneförmedlare tar kreditupplysning via UC

På senare tid har intresset av att låna pengar utan att få en kreditupplysning från Upplysningscentralen ökat. Du som vänder dig till en låneförmedlare kan självklart även få ett lån utan en kreditupplysning från UC.

Dels finns det de låneförmedlare som enbart använder sig av andra kreditupplysningsföretag, men du kan även fråga vid ansökan om detta är möjligt. Tänk dock på att en kreditupplysning alltid måste tas, det enda som skiljer sig år är vem som utför själva kreditupplysningen.

Tips på låneförmedlare för dig som söker lån

På Boupplysningen har vi ett antal partners inom låneförmedling. Dessa företag har olika långivare i sitt nätverk och kan även ha specifika inriktningar. Därför kan du enkelt hitta den låneförmedlare som passar dig bäst.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen