Lånelöfte

Så ansöker du och ökar dina chanser att få ett bolån

Ett lånelöfte är ett skriftligt besked från en långivare om hur stort bolån du kan ansöka om. Du behöver ett lånelöfte för att veta hur mycket du kan köpa bostad för och vad du har råd att buda på när det blir dags för budgivning. Mäklaren kan kräva ett lånelöfte vid budgivning för att veta att du kan betala så mycket som du budar för.

Du kan ansöka om lånelöfte online

När du ska börja gå på visningar av bostäder är det dags att ansöka om lånelöfte. På så vis får du besked om vad du har råd med inför en eventuell budgivning.

De flesta långivare erbjuder möjligheten att ansöka om lånelöfte direkt på nätet. Du skriver bara in uppgifter om dig, vilken typ av bostad du söker och eventuell medlånsökande. Därefter skickar du in ansökan och får svar direkt på skärmen, oftast inom några minuter.

Att göra en ansökan online i stället för på ett bankkontor är därför ett smidigt sätt att få en uppfattning om vilken budget du har att röra dig med.

Tips! Du kan använda våra kalkylatorer för att räkna ut hur stort bolån du behöver och månadskostnaden för ditt bolån.

Hur länge gäller lånelöftet?

Ett lånelöfte brukar gälla i tre eller sex månader. Vad som gäller beror på vilken bank du väljer. Om det tar längre tid än så att hitta en bostad som du vill köpa behöver du ansöka om lånelöfte på nytt, med en ny kreditupplysning.

Tips! Under den tid som lånelöftet är giltigt kan du göra ändringar i din ansökan utan att det tas någon ny kreditupplysning.

När du väl har hittat en bostad och vunnit en budgivning kontaktar du banken innan kontraktskrivning för att omvandla lånelöftet till ett bolån. Det är först då som den slutgiltiga kreditbedömningen görs.

Kan jag ansöka om lånelöfte hos flera banker?

Det går att ansöka om lånelöfte hos flera olika banker, men då bör du vara medveten om att varje bank tar en kreditupplysning på dig. Generellt sett kan flera ansökningar om lånelöfte uppfattas som ett tecken på att du har sämre betalningsförmåga.

Har du förhållandevis normal ekonomi och kredithistoria är den negativa effekten av ett par extra ansökningar om lånelöfte i princip obefintlig när det gäller bolån. Har du däremot gjort flera ansökningar kombinerat med faktorer som höga skulder och betalningsanmärkningar kan det bli svårare att få en låneansökan beviljad.

Då görs bara en enda kreditupplysning på dig som flera banker får ta del av, och därmed ökar dina chanser att få lånet beviljat. Dessutom ger det dig möjlighet att jämföra flera långivare för att hitta det bästa lånelöftet för dig.

Tips!

Compricer – Få hjälp att få det bästa lånelöftet

  • Hjälper dig att förhandla om bolåneräntan
  • Tar endast en kreditupplysning
  • Mycket bra service och hög kundnöjdhet
Ansök om lånelöfte

Vad kan jag få i lånelöfte?

Vad du kan få i lånelöfte baseras på din inkomst och ekonomiska situation. En tumregel är att lånelöftet kan vara omkring fem gånger din årsinkomst. Men lånelöftet påverkas också av andra faktorer, exempelvis om du har andra lån eller betalningsanmärkningar.

Oavsett vilket lånelöfte du får kan du som högst beviljas ett bolån på 85 procent av bostadens slutliga försäljningspris. Resterande 15 procent måste betalas som kontantinsats.

Det här tittar banken på när du ansöker om ett lånelöfte:

  • Stadigvarande inkomst. För att du ska få lånelöfte behöver banken bedöma dina möjligheter att betala tillbaka lånet. För det krävs det att du eller din medsökande har en tillsvidareanställning eller på annat sätt kan visa på stadigvarande inkomst sedan några år tillbaka.
  • Betalningsanmärkningar. Alla banker tar en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett lånelöfte för att se om du har betalningsanmärkningar. Hos en del banker är det möjligt att få ett lånelöfte trots betalningsanmärkningar, men det beror också på vad skälet till betalningsanmärkningen är.
  • Omkostnader och skulder. Om du har andra lån som du behöver betala av påverkar det din betalningsförmåga, och därmed bankernas bedömning av vilket lånelöfte du kan få. Banken tittar även på vilka omkostnader du har och hur det påverkar din förmåga att betala tillbaka lånet.
  • Folkbokförd i Sverige. Långivare kräver i regel också att du behöver vara folkbokförd i Sverige för att ansöka om ett lånelöfte.

I vissa fall kan du behöva bevisa att du har möjlighet att finansiera kontantinsatsen på 15 procent. Det är bankens ansvar att följa de krav som gäller på kontantinsats och därför vill de veta att du har en plan för hur kontantinsatsen ska finansieras. Detta kan du exempelvis visa med ett säljkontrakt för din gamla bostad eller lånebesked om du ska låna till kontantinsats.

Banken kan neka bolån trots lånelöfte

Vanligtvis får du låna den summa du har fått lånelöfte för, men eftersom lånelöftet inte är bindande kan du aldrig vara helt säker. Banken har rätt att neka ett bolån de har gett lånelöfte för. I de undantagsfall där det sker beror det i regel på någon av följande faktorer:

  • Din ekonomiska situation har ändrats. Om du exempelvis blir uppsagd, får förändrad lön eller andra arbetstider är det inte säkert att banken garanterar samma summa. Anmäl därför alla ändringar i din ekonomiska situation till den berörda banken.
  • Bostaden håller inte som säkerhet. Innan banken beviljar bolånet måste de veta vilket objekt de har som säkerhet. Om banken bedömer att bostaden du vill köpa inte är tillräcklig som säkerhet för bolånet kan de vägra att låna ut pengar. Var därför mycket tydlig mot din bank med vilket objekt du ska köpa och skriv inte kontrakt utan att bolånet är helt klart.

Eftersom lånelöftet inte är bindande ska du aldrig skriva på ett köpeavtal förrän du har fått ett klart besked om bolån från banken. Om du ändå måste göra det ska du tala med mäklaren om att få med en klausul i avtalet om att köpet bara är giltigt om låneansökan godkänns. Om en sådan klausul inte finns och du skulle ångra ditt bostadsköp efter att du har skrivit på kontraktet kan du bli skadeståndsskyldig.

Tänk på! Det är skillnad på lånelöfte och bolån. Lånelöftet är en fingervisning om vad du kan få låna och är knutet till dig och din ekonomi. Bolånet är det belopp som du slutligen beviljas att låna och avgörs i stället av bostadens värde. Bolånets storlek kan alltså skilja sig från lånelöftet.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

322 Relaterade frågor & svar

Aide skriver:

Hej,

om man redan har skulder i form av blanco, hur ställer sig banken till dessa när man ansöker om bolån? Gemensam ekonomi är bra men mina egna utgifter varje månad är höga pga samlingslån, endel gamla och endel nya för att få bättre månadskostnad. Handpenning kan vi lösa till ca 20% och belåna 80%. Behåller jag mina befintliga skulder eller kan bolånebanken ta hand om dem också?

Evelina skriver:

Hej Aide,

Banken tar med befintliga skulder i beräkningen när du ansöker om bolån. De tittar på hur mycket pengar ni har kvar efter att du har betalat av på dina befintliga lån för att avgöra er förmåga att betala tillbaka även på bolånet.

Dina befintliga skulder finns kvar när du ansöker om bolån. Du kan välja att samla alla dina lån hos samma bank som du söker bolån hos, men det påverkar egentligen inte bankens bedömning.

Urban skriver:

Kan ni tipsa om någon bank som skulle kunna ge ett lånelöfte trots att man har inkomst i annan valuta än SEK? Arbetar för FN och min grundlön är i USD men kommer in som SEK till mitt konto.

Evelina skriver:

Hej Urban,

Får du din lön i USD och ansöker om lånelöfte i SEK betraktas detta som ett lån i utländsk valuta. Har du redan ett konto hos en svensk bank kan du höra med dem om de erbjuder sådana lån. Annars kan det vara bäst att kolla med storbanker, till exempel Swedbank och SEB, för de verkar erbjuda lån i utländsk valuta i större utsträckning än mindre långivare. Tyvärr har vi i nuläget ingen sammanställning över vilka banker som erbjuder lån i utländsk valuta.

Rasmus skriver:

Hej!

Får man bara låna exakt så mycket som man äger av lägenheten?

Till exempel Hans ska köpa en lägenhet där han bara ska stå på 50 % av en lägenheten.
Lägenheten är värd 1000 000. Men har fått bolån på 700 000, får han bara låna 500 000 dvs så mycket han äger av lägenheten eller får han låna 700 000?

Om Hans bara får låna det han äger av lägenheten, vilka lösningar finns? Finns det möjlighet att baka in renoveringsplaner i bolånet? Eller andra lösningar utan att nödvändigtvis skriva om kontraktets ägardelar.

Alexandra skriver:

Hej,
Hans får låna till hela beloppet om han vill om han har fått det beviljat av banken. Obs! Även om lägenhetens värde är 1 000 000 kronor kan man inte låna på hela beloppet, utan upp till 85 procent av bostadens värde.

Om Hans ansöker själv om bolån får han låna till hela beloppet om han har fått det beviljat av banken. Men den bedömningen gör banken individuellt, så han behöver kontakta banken för att höra vad som är möjligt att låna i det fallet.

Om Hans och den andra delägaren har fått ett gemensamt bolån på 700 000 beviljat från banken, är Hans del av lånet 350 000 kronor. Då är både Hans och medlåntagaren återbetalningsskyldiga.

Men jag råder dig att ta kontakt med din bank eftersom ett bostadslån i de flesta fall är individuella och bygger på tidigare nämnda faktorer. Det är upp till varje bank att avgöra hur mycket du får låna.
Här kan du få tips om du vill låna pengar till renovering http://www.boupplysningen.se/finansiera/renoveringslan

Robert skriver:

Hej!
Jag vill gärna ha lägsta möjliga bolåneränta och för att få det har jag förstått att man ska jämföra många olika banker, minst fem stycken har jag läst. Men för att förhandla om bolåneränta måste man väl först ha ett lånelöfte? Det innebär alltså att jag behöver ansöka om lånelöfte från minst fem olika banker men då tar alla kreditupplysning på mig och mina chanser att få ett bolån minskar? Hur ska jag tänka?

Evelina skriver:

Hej Robert,

Om du använder dig av en jämförelsetjänst som Compricer eller Mitt bolån kan du ansöka om lånelöfte i samband med att du jämför räntor. Då får du förslag på vilken ränta du kan få hos olika banker, utifrån informationen du har fyllt i. Därefter kan du gå vidare med din ansökan om lånelöfte hos den bank som du tycker verkar bäst.

När du jämför räntor på det sättet tas bara en kreditupplysning, vilket alltså inte sänker dina chanser att få bolån. Det är därför det sätt att jämföra som vi på Boupplysningen rekommenderar.

Felix skriver:

Hej!
Jag och min sambo bor med vår ett år gamla son i en bostadsrätt i en attraktiv förort till stockholm, vi vill nu flytta till något större då familjen växt och vi planerar fler banditer.
Jag har nyligen påbörjat en ny anställning vilket resulterar i en provanställning som löper ut nästa år. Hur ser våra möjligheter ut gällandes att få ett lån? Vi har fått höra från banken att vi måste sälja vår nuvarande bostad innan vi kan bli beviljade ett nytt lån. Min sambo har stadig inkomst samt fast aställning och tjänar ca 30000 netto.
Mvh Felix

Evelina skriver:

Hej Felix,

Om banken menar att ni behöver sälja bostaden före ni kan få lån, har de gjort den bedömningen utifrån er gemensamma ekonomi och marknadsläget i området där ni söker bostad. Därför är det det som gäller om ni vill ansöka om bolån hos just den banken.

Det kan dock hända att andra banker kan göra en annan bedömning. Ett tips är därför att kolla era möjligheter hos andra banker och se var ni har störst chans att få lånelöfte och så småningom bolån. Exempel på tjänster som låter er jämföra låneerbjudanden gratis är Compricer, Consector, Mitt Bolån och Sambla.

Karl-Erik skriver:

Hej

Jag och min fru håller på att leta bostadrätt. Då vi har en obelånad villa och pengar på banken så behöver vi troligtvis inte låna alls utom för den tid som det tar från det att vi har köpt vår nya bostadsrätt tills vi har sålt vår villa, kanske några månader. Behöver vi ändå ha ett lånelöfte för att kunna gå in i en budgivning?

Evelina skriver:

Hej Karl-Erik,

Om ni inte har tänkt ta bolån för bostaden, behöver ni ändå kunna visa hur ni har tänkt finansiera bostaden. Om ni kan visa för mäklaren och säljaren att ni har möjlighet till detta utan att ta lån, bör ni kunna ge er in i budgivningen utan ett lånelöfte.

Ann-Therese skriver:

Jag har bolånelöfte från två banker. Är på gång att köpa bostadsrätt, eventuellt skriva kontrakt denna månad. Men tillträdet är inte förrän till våren. Måste jag jag redan nu bestämma bank och skriva låneavtal? Om jag gör det kan jag ”binda räntan” nu. Eller kan banken inte bestämma ränta innan köpet? Om jag inte skrivet låneavtal nu, hur länge innan köpet kan jag vänta?

Evelina skriver:

Hej Ann-Therese,

Har du bestämt dig för att köpa bostadsrätten och ska skriva kontrakt är det dags att bestämma vilken av bankerna som du vill ta bolånet hos. Lånelöftet är nämligen ingen garanti för att du får bolån, utan du måste ge banken uppgifter om bostaden du vill köpa för att få klartecken om bolånet. Du bör se till att få ditt bolån beviljat innan du skriver på kontraktet för bostaden.

Det är i samband med att du tecknar lånet som du binder räntan, om du bestämmer dig för att göra det.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Anne Johansson skriver:

Hej! Påverkas mitt lånelöfte av en längre sjukskrivning (7 mån). Jag har samma tjänst kvar och är tillbaka på arbetet.

Daniel skriver:

Hej Anne,

Med tanke på att du är frisk idag och tillbaka i arbetet har jag svårt att se att det skulle påverka bankens bedömning av din betalningsförmåga. Jag har svårt att se att en bank skulle avslå en låneansökan på grund av en tidigare sjukskrivning. Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte inte är bindande för banken. Det är möjligt att banken gör en annan bedömning idag jämfört med vad den gjorde för sju månader sedan, inte minst med tanke på att världsläget ser väldigt annorlunda ut idag jämfört med hur det såg ut för sju månader sedan.

Lycka till!

Yanbo skriver:

Hi
I am a Researcher at Karolinska Institutet and has income with Swedish korna, I am considering buying an apartment around Stockholm. My wife (has Sweden social security number) has a job in China but now in Sweden, if I include her as a co-applicant, what type of documents should we provide to approve her income?

Thank you very much!

Daniel skriver:

Hello Yanbo,

I would advice you to contact your bank directly with this question. Best of luck!

Daniel

Jonas skriver:

Hej,

Jag och min sambo planerar att köpa en bostadsrätt tillsammans.
Ägarfördelningen kommer vara 50/50.

Min första fråga är, kan man ta varsitt bolån på samma bostad?

Min sambo har en son från en tidigare relation. Om vi tar ett gemensamt bolån och min
sambo skulle gå bort. Skulle detta då innebära att jag måste betala hela lånet
men hennes son kommer ändå äga 50% av lägenheten? Om så är fallet, går det att gå runt detta
på något sätt, testamente? försäkringar eller måste man gifta sig?

MVH
Jonas

Filip Svensson skriver:

Hej Jonas,
Jag är tveksam till att det kommer gå att ordna två bolån. Med största sannolikhet kommer banken ge er ett lån som ni båda är betalningsansvariga för. Men jag skulle ändå rekommendera er att prata med banken och fråga.

Vid ett eventuellt dödsfall tar du över hela lånet. Din sambos son har rätt till hälften av bostadens värde i och med att sambos inte ärver varandra.
För att du inte ska stå med lånet för hela bostaden men endast äga hälften av den skulle jag rekommendera dig att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa er med vilket typ av avtal ni bör upprätta.

Linda skriver:

Hej!

Jag och sambon har hittat en nyproduktion som har beräknad inflytt hösten 2020. Vi ska boka möte med banken om lånelöfte nästa vecka, men enligt kalkylerna bör vi få lånelöfte för bostaden. MEN, eftersom att inflytt och köp inte sker förrän om lite mer än ett år, vad händer om jag blir gravid under tiden?

Om vi får lånelöfte och får köpa bostaden, så betalar man ca. 100.000 kr nu i början. Sen betalar man resten nästa år när bygget börjar närma sig slutet. Då ville bostadsrättsföreningen ha ett lånelöfte som är max 1 månad gammalt, så måste alltså ta ett nytt lånelöfte då. Men om jag är gravid – eller precis fått barn, kan banken ångra sig då när vi redan betalat lite av bostaden + antagligen skrivit kontrakt?

Är gravidplanerna något vi bör nämna för banken redan nu? Har räknat lite och vi kommer klara oss ekonomiskt även med barn, men är rädd att banken ska neka oss lånelöfte då.

Väldigt tacksam för svar!

Filip Svensson skriver:

Hej Linda,
Ett lånelöfte är inte bindande utan något banken kan dra tillbaka om er ekonomiska situation förändras. Det kan därför vara bra att redan nu nämna gravidplanerna, bara för att vara på den säkra sidan.

Jakob skriver:

Hej!

Jag har en fråga kring ett scenario och hur ni resonerar om det skulle inträffa.

Vi har ett lånelöfte från banken och har nu hittat ett hus som vi jättegärna vill ha. Det är visning i helgen och vi kommer med all säkerhet att buda. Om vi vinner budgivningen så har jag förstått det som att vi hör av oss till banken så att de kan kolla marknadsvärde etc etc. Om saker ser bra ut så planerar vi att skriva på kontrakt med säljare och mäklare.

Dock är jag ju idag anställd hos Arbetsförmedlingen och ingen här vet alls hur framtiden kommer att se ut. Varsel har ju lagts i början på året men vi vet inte än vilka som drabbas av det. Vad händer om jag skulle bli uppsagd om 1-2 mån, alltså EFTER det att vi skrivit kontrakt med säljarna men INNAN vi skrivit på skuldebreven hos banken? Hur resonerar banken kring en sån situation? Det kan inte vara helt ovanligt tänker jag? När jag kollar försäkrings om utgiftsskydd så står det i villkoren att man INTE får vara medveten om varsel om uppsägning för att kunna teckna. Då antar jag att jag inte kan teckna en sån försäkran, stämmer det? Hur ska jag tänka/göra?

/Jakob

Kan du vara snäll att höra av dig så snart du kan så jag kan få klarhet i detta och att vi inte gör något dumt i det här.

Tack!

Mvh Jakob Strand, 0725 – 83 78 03

Filip Svensson skriver:

Hej Jakob,
Det är absolut inte en lätt situation och det är ju så att ett lånelöfte inte är bindande och det finns situationer då banken inte beviljar bolånet i slutändan. Det jag skulle rekommendera er att göra är att först prata med banken och höra vad de har att säga om situationen. Sedan är det även möjligt att skriva in en klausul i köpekontraktet som säger att det bara är giltigt om ni får bolånet beviljat. På så sätt skyddar ni er från att ingå ett bindande avtal innan ni vet om banken beviljar lånet eller inte.

Elias skriver:

Hej!

Jag och min sambo bor i en hyresrätt och funderar på att köpa. Hon har 2 år kvar att studera på högskola och jag har jobbat 3 år. Jag tjänar 33000 ~ per månad med stadig löneutveckling. Enligt flera bankers lånekalkyler skulle vi endast få låna ett par 100k. Om jag själv ska låna får jag låna ~ 2miljoner. Kan jag köpa en lägenhet själv och sedan flyttar min sambo in?

Filip Svensson skriver:

Hej Elias,
Ja, du och din sambo kan flytta ihop och bo tillsammans även om det är du som köper lägenheten. Tänk dock på att om du köper bostaden med avsikten att ni ska bo där tillsammans kommer den utgöra samboegendom om inget samboavtal upprättas.

Anneli skriver:

Hej!
Min sambo och hans ex äger en bostadsrätt tillsammans och är mitt uppe i en försäljning utav bostaden. Man har kommit så långt i processen nu att köparen har skrivit under kontraktet tillsammans med mäklare.

Efter underskriften uppdagas det att föreningen nekar köparen då hon ej har inkommit med lånelöfte samt inte har möjlighet att betala handpenningen från banken.
Affären har nu stannat upp helt.

Informationen om att kvinnan nekats har bekräftats av ordförande i styrelsen – men enligt mäklaren så skyller dom på att det är banken som dragit ut på processen och att det är därför allt fryst.

I nuläget sitter dom kvar med lägenheten där inflyttningsdatumet skulle ha varit idag (19/12-18) och får ingen ny information i ärendet varken via någon bank/ mäklare eller från föreningen.

Klausulen i avtalet beskriver att köparen går fri från samtliga skyldigheter till skadestånd om föreningen nekar.
Dom har kontaktat mäklaren återigen och bett om uppdatering i ärendet men allt dom får tillbaka är att man ska undersöka och återkomma. Till den punkten nu när dom känner sig uppgivna och utelämnade i processen och därför vill reklamera mäklarens tjänster. Då får dom till svar att dom kommer att bli tilldelade en straffavgift i enlighet med mäklarens avtal.

Så i nuläget står dom med en köpare som skrivit kontrakt, men som dragit sig ur affären tack vare att den ekonomiska aspekten inte hållits.
En förening som nekat kvinnan tillträde då hon endast studerar och därför tjänar för lite.
Och en mäklarfirma som inte sett till att lönelöfte/ handpenning funnits vid tiden då avtalet skrevs under.

Vad kan dom göra/ vem kan dom vända sig till för att få rätt i det här ärendet där dom nu förlorat allting?

Med vänlig hälsning Anneli

Filip Svensson skriver:

Hej Anneli,
Tyvärr har jag inte tillräckligt med juridiska kunskaper för att ge dig ett bra råd. Det du kan göra är att be din sambo kontakta mäklarens branschförbund. Nästan alla mäklare är antingen anslutna till Mäklarsamfundet eller Fastighetsmäklarförbundet. Du kan även be din sambo rådfråga en jurist om vilka möjligheter som finns. Lycka till!

Ylva skriver:

Hej!
Jag och min sambo har båda fasta jobb med bra löner så har inte haft något problem att få de lånelöften vi ansökt om. Nu har min sambo tagit tjänstledigt i 6 månader för att medverka i en ”starta-företags”-utbildning. Måste vi nämna detta när vi söker lånelöfte/bolån?
Mvh
Y

Evelina skriver:

Hej Ylva,

Ja, alla förändringar som kan påverka er ekonomi bör ni meddela till banken. Detta för att få ett så säkert besked som möjligt om vad ni kan låna.

Christian skriver:

Hej!
Vi har vunnit budgivningen på en lägenhet och skrivit på kontrakt.
Banken har godkänt allting och vi har kommit överens om hur alla lånen ska vara räntesatta och bundna.
Tillträdesdagen är den 21a Januari, men jag har fått ett nytt jobb som jag kommer att ta med start 18e februari.
Min uppsägningstid är endast 1 månad, så om jag säger upp mig idag så kommer jag inte vara anställd vid tillträdesdagen.
Är detta ett problem?
Vi kommer definitivt inte ha problem då jag får en högre lön och har mycket pengar sparade för att täcka den väldigt korta perioden mellan 21 januari och 18e februari som jag inte har anställning.

Hur ser banken på detta? Kan de neka lånet vid tillträdsdagen om jag inte fortfarande är anställd hos min nuvarande arbetsgivare?

Mvh
Christian

Filip Svensson skriver:

Hej Christian,
Det bör inte vara några som helst problem att du inte hinner börja på det nya jobbet innan tillträdesdagen. Jag kan dock inte svara på hur banken ser på det så jag skulle ändå rekommendera dig att kontakta dem och höra vad de har att säga. Lycka till!

Alyaa skriver:

Hej
Jag fick låna löfte från SBAB , och dem frågade after upplåtasavttal och slutfakture, jag skrev på avtalet ,
After bankan backa ur sig från lånelöfte.
Hur det ska hjälpe mig ,special är nyprudction

Filip Svensson skriver:

Hej,
Tyvärr är det så att ett lånelöfte inte är bindande och banken kan därmed dra sig ur. Av den anledningen bör man inte skriva på något avtal innan man fått ett klart besked om bolån.
Om du nu ändå skrivit på ett avtal skulle jag rekommendera dig att kontakta andra banker för att se om någon kan bevilja dig ett bolån.

Richard Eriksson skriver:

Hej!
Jag har en hypotetisk fråga:
Jag ämnar stå ensam på ett kontrakt för nybyggnation där huset blir klart om 7 månader och min sambo förväntas föda om ca 6-7 månader (osannolikt att hon föder efter huset står). Jag hörde talas om någonting som kallas spärrförbindelse. När behöver jag meddela banken om att förhållandena har ändrats? Inget barn är ju fött ännu och om jag skriver på allt (spärrförbindelsen) innan barnet föds borde det väl vara i sin ordning? Sedan kan jag ju meddela banken när barnet är fött. När är jag skyldig att meddela banken om att jag kommer att ha ett barn till?

Filip Svensson skriver:

Hej Richard,
Om du misstänker att er ekonomiska situation kommer att förändras är det bra att tala med banken. Samtidigt är det en avvägning du får göra. Visserligen vill banken veta hur er ekonomiska situation ser ut, men att veta vad som kommer hända långt fram i tiden tror jag inte banken har något intresse av. Det finns ingen specifik gräns för när du behöver berätta om förändringar i ekonomin.

Reda skriver:

Hej,
Om man får lånelöfte och sedan sparar ihop mer pengar så att man har möjlighet att få ett nytt löfte för större lån, hur funkar det? Får man säga upp det första löftet och ansöka om ny eller hur gör man i detta fall? Får man göra ändringar inom ett halvt år då den första löftet gäller?

Filip Svensson skriver:

Hej Reda,
Ett lånelöfte är aldrig bindande vilket betyder att det är fritt fram för dig att ansöka hos en annan bank om du tror att du kan få ett bättre erbjudande där. Min rekommendation är att du tar hjälp av en låneförmedlare, exempelvis MittBolån. En låneförmedlare kontaktar flera banker och på så vis kan du vara säker på att du får det bästa tänkbara erbjudandet. Lycka till!

Reda skriver:

Hej,

Kan man ändra det vid samma bank också?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Jag skulle rekommendera dig att kontakta banken och förklara att du lyckats spara ihop mer pengar för att se om banken är villig att låna dig mer pengar. Lycka till!

Angelica skriver:

Hej, vi är två vuxna med två barn, som har goda inkomster, båda 35 000 (han mer då bonus och liknande utgår, hans årsinkomst brukar ligga på 500 000 men grundlönen är 420 000), jag har fått en fast anställning från januari med den inkomsten jag nämnde ovan, 35 000, som jag alltså kommer tillträda strax efter vi flyttat (om bolånet går igenom) Jag har ett annat jobb nu med lägre inkomst, men vill såklart söka bolånet med min kommande löneinkomst. Vi har inte tänkt oss något dyrt hus, då det är en ”billigare” kommun som attraherar. Kontantinsats på 200 000. Inga betalningsanmärkningar men tyvärr har båda lån. Jag har lån, på 300 000 (inga slarvlån utan de har gått till avsett ändamål), och han har 300 000 (bland annat csn). Jag har några frågor: Hur ser bankerna dessa lån sinsemellan? Är det något man alltid uppger själv, eller kan skulderna kontrolleras? Jag kan ju tycka att de verkligen är hanterbara och vi betalar ungefär 3000 kr var i månaden. Med en inkomst på tillsammans över 50 000 efter skatt har vi god marginal i vår budget. Vi tänker oss ett hus på max 1 miljon. Skulle vi kunna få det lånet? Hur räknar bankerna och sedan undrar jag även om han kan vara medlånesökande och jag stå som ensam ägare på huset? Det finns vuxna barn sedan tidigare förhållande på hans sida som jag inte är så sugen på att förlora huset till. Kan man vara medlånesökande utan att sedan stå på huset som ägare (endast jag?) Med vänlig hälsning

Filip Svensson skriver:

Hej Angelica,

Vad gäller om skulderna kan kontrolleras eller inte så beror det på. Tas en kreditupplysning från UC kommer endast skulder från kreditgivare som använder sig av UC att synas där. CSN-lånet kommer exempelvis inte finnas med i en kreditupplysning. Däremot kommer ni med största sannolikhet behöva uppge det själva i samband med låneansökan.

Om ni skulle kunna få lånet eller inte kan jag tyvärr inte svara på utan det är upp till banken att göra den bedömningen. Men nog borde ni ha rätt så goda förutsättningar.

Vad gäller din sista fråga är den mer komplicerad än man först kan tro. Visst är det möjligt att stå som medlåntagare utan att själv stå som ägare till huset. Att stå som medlåntagare för ett lån avseende ett hus man inte äger kan dock föra med sig en hel del nackdelar. Om ni dessutom vill göra detta för att inte riskera att förlora huset till barnen i det tidigare förhållandet så blir det en juridisk fråga. För att få svar på den skulle jag istället rekommendera er att kontakta en jurist inom arvsrätt.

Annica skriver:

Hej, jag och min pojkvän ska köpa lägenhet ihop. Jag har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt och han äger sin bostadsrätt. Vi har olika banker. Han behöver sälja sin lägenhet för att få ut en kontantinsats till vårt gemensamma boende. Tar vi ett gemensamt lånelöfte eller varsitt? Och när är det lämpligast att göra det, före eller efter hans försäljning av sin lägenhet?

Filip Svensson skriver:

Hej Annica,
Ni ansöker om ett gemensamt lånelöfte och det går att göra både före och efter försäljningen av din pojkväns bostad. En rekommendation är att kontakta och fråga vad banken ni tänkt ansöka om lånelöfte hos tycker är bäst. Lycka till!

Emma skriver:

Om jag ska börja studera cirka 1 vecka innan tillträde och vara tjänstledig. Kan banken neka lånet då? Ska jag berätta eller inte? Jag ska endast vara tjänstledig 3 månader och sedan gå tillbaka till min fasta tjänst och kommer jobba så mycket de går under hela studieperioden är endast tjänstledig för att kunna bygga mitt schema själv utifrån när jag har obligatoriska lektioner mvh Emma.

Filip Svensson skriver:

Hej Emma,
Om banken kommer bevilja lånet eller inte är jättesvårt att svara på. Du bör dock inte undanhålla denna information. Var ärlig och förklara din situation. Lycka till!

Pinglan skriver:

Hej! Jag och min sambo har fått ett lånelöfte på 2,5 milj, med hans far som medlåntagare då vi båda var provanställda då vi ansökte om löftet. Nu har jag olyckligtvis blivit uppsagd innan vi faktiskt hunnit ta lånet (vi har tillträde till vår nya bostad i september). Min fråga är hur detta påverkar lånelöftet. Finns det risk att vi inte får något lån beviljat, trots medlåntagare? Vi behöver endast låna 1 milj.

Filip Svensson skriver:

Hej,
Det är svårt att svara på om det kommer påverka ert lånelöfte men den risken finns. Ett lånelöfte är aldrig en garanti för att man i slutändan kommer att få låna. En förändrad ekonomisk situation kan få banken att dra tillbaka lånelöftet. Men anser banken att ni fortfarande kan betala tillbaka lånet behöver det inte heller betyda någonting.

Mats Eriksson skriver:

Jag har en lägenhet värderas ca 175000 skulle behöva låna 160000 kan man ha lägenhet som säkerhet har prövat det vanliga lånen men har för många UC så det är stop

Peter skriver:

Hej Mats!

Om den lägenhet du har inte är belånad så bör du kunna ta ett lån med bostaden som säkerhet. För många kreditupplysningar kan dock ställa till det, precis som du beskriver. Ofta kan mindre banker vara mer flexibla och tillmötesgående när det kommer till att låna trots många upplysningar, så min rekommendation är att kika runt bland dem och hoppas att du kan få lånet du behöver där.

Lycka till!

Elis skriver:

Ni rekommenderar att man skall skriva in i avtalet att man har rätt att häva köpet ifall man inte får bolån. Allt för att slippa betala skadestånd till säljaren.

Men hur tänker ni där. Säljaren har säkerligen haft stora utlägg inför försäljningen, man betalar för styling mm och sliter som ett djur med städning mm. Och när man har sålt kanske man flyttar sina grejer till sitt nya boende.

Om köparen då backar ur, då behöver man börja om, och då behöver man sannolikt fylla huset med möbler igen då det är svårare att sälja ett omöblerat hus, man får börja om allt, och så får man ha kostnader för dubbla boenden som man inte räknat med. Det kan kosta mellan 10-15000 per månad.

Bara för att köparen ska kunna dra sig ur och på er rekommendation göra det utan att det kostar dem ngt.

Men varför skall säljaren stå för allt detta, vore intressant om ni kunde förklara det?

Det är så korkat att ni sitter och ger sådana här rekommendationer till köparna som om de var underlägsna säljarna i affären, den som är köpare i en affär är oftast säljare i en annan. Båda parter är helt vanliga människor. Den ena skall inte få större skydd än den andra eller av sådana här instanser få tips omnhur man oskadd går tillbaka på ett avtal medan den andra får stora utgifter för det.

Daniel skriver:

Hej Elis,

Stort tack för din feedback!

Jag ser att vår text inte är helt tydlig i det här fallet. Ofta är klausuler om hävanderätt förenade med en rätt för säljaren att erhålla visst skadestånd om hen behöver häva köpet. Anledningen till att klausulen är bra att ha är att både köparen och säljaren från början ska vara införstådda i exakt vad de kan förvänta sig att behöva betala/få betalt om affären skulle spricka på grund av bristande betalningsförmåga.

Det är fördelaktigt för säljaren så att hen inte vidtar åtgärder som kostar betydligt mer än skadeståndsbeloppet. Det är också positivt för köparen som vet vad hen behöver betala om banken inte godkänner bolånet.

Vi ska uppdatera texten under veckan för att förtydliga detta.

Förvirrad skriver:

Hej,

jag undrar om banken kan häva ett redan beviljat banklån? T.ex. om jag skulle ha blivit av med jobbet innan tillträdesdagen då lånet betalas ut? Och kan banken kräva tillbaka ett redan utbetalt lån om det visar sig att man inte berättat hela sanningen i sin ansökan men ändå kan betala av lånet ?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om du redan fått lånet beviljat och utbetalt kommer banken inte dra tillbaka lånet. Om det däremot är ett lånelöfte det handlar om så är det aldrig någon garanti för att du kommer få låna. Skulle den ekonomiska situationen förändras kan banken dra tillbaka ett lånelöfte.

Amir skriver:

Hejsan
Jag har fått lånelöfte för att köpa en nyproduktion.
Kommer banken att göra ännu en ny kreditupplysning vid dagen när man ska skriva på alla lånepapper och få nycklarna till nya huset?

Filip Svensson skriver:

Hej Amir,
Det är ingenting jag känner till att bankerna gör. Men är du osäker skulle jag rekommendera dig att kontakta din bank. Lycka till!

anna andreasen skriver:

hej,jo jag har en fråga,en vän till mig har fått ett lån på en bank bilån,hans vuxna barn är emot det kan dom bara ringa till banken o stoppa det,pengarna är utbetalda

Filip Svensson skriver:

Hej Anna,
Att din vän beviljats ett lån är mellan honom och banken. Hans barn kan alltså inte ringa banken och stoppa det.

Christine skriver:

Hej! Vi har ett hus som vi ska sälja och är köpare till en bostadsrätt. Vi går ifrån med vårt hus i vinst och tänkte gå ner i utgifter pga av min makes sjukdom. I slutändan när alla avgifter och skatt är betalda efter försäljning slutar det med att vi kommer att ha lite mindre än 1milj. i lån. Min frågeställning när vi väljer detta trodde vi att det var svårt att få lånelöfte, men nu visar det sig att det inte var det enklaste pga osäkerhet med min man i framtiden, Han har i dagsläget inget jobb och lär inte kunna jobba fram till pension pga svåra sjukdomen. Banken fokuserar enbart på min makes lilla inkomst sjukpeng istället för min trygga stabila inkomst. Hur är det möjligt att inte få hjälp med att byta till billigare boende i detta fall? Mvh Christine

Peter skriver:

Hej Christine,
Banken gör en uträkning på er betalningsförmåga. Efter alla boendekostnader ska ett hushåll även ha råd med andra utgifter. I sin kalkyl tar banken även hänsyn till eventuella räntehöjningar och er förmåga att trots det kunna betala boendekostnader och andra utgifter. Det är troligtvis anledningen till att ni inte fått något lånelöfte. Men jag skulle rekommendera er att vända er till en låneförmedlare, dessa kontaktar flera banker på en gång och återkommer sedan med erbjudanden. Lycka till!

Jonathan skriver:

Hej!

Tar bankerna hänsyn till provision?
Jag har en grundlön på 23.500 kr med rörlig provision på 0-25% baserat på kvartalsreulstatet. Historisk sätt har det inte gått under 10%. Om jag kan uppvisa på historisk provision, tar banken hänsyn till det och jag får långa mer än vad 23.500 hade gjort?

Tack på förhand!

Peter skriver:

Hej Jonathan,
Om banken tar hänsyn till historisk provision vågar jag tyvärr inte svara på. Det kan vara olika från olika banker. Jag skulle rekommendera dig att kontakta olika banker, förklara din situation och se vad de säger. Lycka till!

Kennet skriver:

Hej!

Min flickvän och jag fick lånelöfte, vann en budgivning, banken godkände köpet, och då skrev vi köpekontrakt på objektet. Min flickvän har en fast anställning men jag är projektanställd (forskare, disputerad ingenjör) och min anställning tar snart slut. Banken har varit medveten om den här situationen hela tiden, och vi har fått varierande svar från dem genom hela processen: vissa rådgivare visste att en forskare ofta får tidsbegränsade anställningar och var positiva till lånet, medan andra fokuserade mest på anställningsformen och därför var mer negativa.

Till slut blev köpet som sagt godkänt, och nästa steg är att ha ett fysiskt möte ca 1 månad innan tillträdesdagen (för att diskutera räntan osv).

Vi undrar om det finns en risk att banken ändrar sig då, t ex ifall jag skulle vara utan anställning vid den tidspunkten (trots att vi har varit tydliga med vår situation hela tiden). Om det händer måste vi dra oss ur kontraktet då och säkerligen betala stora skadestånd till säljaren. Vi kommer att betala handpenningen väldigt snart, och efter det finns det ingen möjlighet för oss att backa. Finns det en risk att banken inte ger oss lånet till slut?

Mvh,
Kennet

Peter skriver:

Hej Kennet,
Du skriver att banken godkände köpet. Om det är detsamma som att ni fått ett klart besked om bolån ska det inte vara några problem att ni skrivit på ett köpeavtal.
Om ni bara fått ett lånelöfte finns risken alltid att banken ändrar sig. Om er ekonomiska situation ändras är det inte säkert att banken garanterar samma summa. Däremot kan det bara vara till er fördel att ni varit tydliga med banken om er situation från första början. Lycka till!

Wicky skriver:

Hej!

Jag och min pojkvän har tänk att köpa en bostadsrätt ihop. Vi ska då ansöka om lånelöfte. Är det en fördel att ansöka personligen på banken eller kan man lika gärna ansöka på webben? Är det någon skillnad?

Peter skriver:

Hej Wicky,
Jag skulle rekommendera er att ansöka på webben och då ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare jämför nämligen flera olika banker samtidigt. På så sätt kan ni välja den bank som kan erbjuda er det bästa erbjudandet. Lycka till!

Hicham skriver:

Hej . Jag Har Precis fått ett fast jobb på 100% som bussförare . Jag skrev ett kontrakt på en lägenhet som är ny produktion och den kostar 1,9 miljoner .
jag har ingen anmärkning eller lån tidigare . jag har ingen barn . jag är 33år gammal .
jag har insatsen på 340,000 tusen . är det möjligt att få lån från min bank, vill ha lite information . mvh Hicham

Peter skriver:

Hej Hicham,
Det är flera faktorer som avgör om du kan få ett bolån eller inte och det är inget vi kan svara på. Däremot är det till din fördel om du inte har någon anmärkning eller lån tidigare, samt att du arbetar 100 procent. En rekommendation är att du kontaktar en låneförmedlare. En låneförmedlare kontaktar sedan flera olika banker för att du ska kunna få det bästa erbjudandet efter dina ekonomiska förutsättningar. Lycka till!

Tom skriver:

Hej!

Jag har precis tagit examen och fått en provanställning, min sambo har en tidsbestämd anställning och jobbar 80% idag, vi har ca 20% kontantinsats av de lånet vi vill ta och tjänar tillsammans ca 45-50 000 brutto i månaden. Vi har inga skulder/betalningsanmärkningar de enda som jag har är CSN-lånet. Är det helt omöjligt för oss att få ett lån eftersom jag kommer precis från skolan och bara har en provanställning och min sambo har en tidsbestämd på 80%?

Peter skriver:

Hej Tom,
Långivaren brukar titta på låntagarens återbetalningsförmåga och icke fasta anställningsformer kan innebära en risk. Det behöver dock inte betyda att du har osäker ekonomi. Med det sagt är det inte omöjligt att beviljas ett bolån. Din uppgift blir istället att visa långivaren att du klarar av ett bolån. På Boupplysningen kan du få tips hur du ökar dina chanser att få bolån utan fast anställning. Lycka till!

Adrian skriver:

Hej, jag är idag behov att köpa min första bostad. Är 25 år och har fast anställning sedan nästan 2 år tillbaka. Jag har för närvarande studielån (900sek/mån) och ett billån på 80 000 sek. Har hyffsat bra lön efter senaste revisionen 37 000sek/mån. För närvarande ensamstående och har inga större utgifter. Dock saknar jag insats och har 10 st. kreditupplysningar…

Jag har läst i flera sidor om att många tar ett privatlån till dessa 5 till 15 % insats. Och i det syftet ansökte jag om ett lån på 150 000 sek (för att lösa billånet och utöver ha 60 000 sek till insats)… OBS jag har ännu inte tagit lånet, men det är beviljat och en kreditupplysning har redan gjorts… nu efter att ha ringt Mittbolån så förklarade de att jag gjorde allt i fel ordning och effektivt efter att ha ansökt bolån så blev det nekat (enligt de pga. för många kreditupplysningar OBS att jag om 3 månader kommer att ha 6 st mindre kreditupplysningar, så jag antar och hoppas att mina chanser till då är bättre)

Min fråga är… har jag gjort så fel? Jag kommer fortfarande bara att ha studielån + ett lån med avbetalning på ca 1900 sek, så som jag har i nuläget men under en längre tid (10 istället för 5 år)…

Slutfråga är då följande: Ska jag ta lånet (som ändå är beviljat), lösa billån och ha resterande 60 000 till insatsen? eller är det helt dumt att ta lånet eftersom det effektivt kommer att eliminera mina chanser att få bolån om 3 månader då jag har mindre kreditupplysningar?

Det säger sig själv att jag har lite bråttom med bostadsfrågan, annars skulle jag självklart spara pengar och ett par år köpa bostad… med då bättre förutsättningar.

Tack i förhand!

/en lite vilsen bostadsaspirant

Peter skriver:

Hej Adrian,

Jag skulle inte rekommendera dig att ta lånet du beviljades för att betala av billånet. Det är aldrig bra att ta ett lån för att betala av ett annat lån. Ett tips däremot kan vara att höra av sig till Mittbolån igen. De kan hjälpa dig med dina framtida frågor och funderingar i jakten på en bostad. Lycka till!

Maria skriver:

Hej, Jag äger idag en fastighet och har lån på knappt 70% av lägenhetens värde. Jag skulle med den ekonomin jag har idag kunna öka mitt lån med ca. 1miljon. Jag bor själv och funderar på att skaffa barn på egen hand. Hur påverkar ett barn mitt bolån? Sänks beloppet jag får lån på mycket då jag har ett barn att försörja? Anledningen att jag frågar är om det är klokare att byta till en större lägenhet innan jag blir gravid för att få en bättre lägenhet istället för att vänta tills jag fått barnet.

Peter skriver:

Hej Maria,

När banken ger lånelöften tar de hänsyn till dina ekonomiska förutsättningar i sin helhet. Att försörja ett barn innebär ökade utgifter vilket i sin tur påverkar din förmåga att betala tillbaka på lånet negativt vilket banken då tar hänsyn till. Det kan påverka till exempel hur stort lån banken godkänner och hur bra ränta du får på lånet. Det är omöjligt för mig att säga exakt hur det skulle påverka dig i just din situation. Har du en god ekonomi som inte påverkas nämnvärt av att försörja ett barn kommer banken troligtvis inte påverkas särskilt mycket i sin bedömning. Innebär ett barn en stor ekonomisk uppoffring för dig gör banken sannolikt en annan bedömning. Lycka till!

Anna skriver:

Hej
Vi har ett bra lånelöfte pga helt ok inkomst men framför allt för att min sambo jobbar skift. Vi skall köpa och sälja men min sambo funderar på att börja studera och få CSN, med alla extra tillval då vi har 3 barn och bor i radhus idag. utbildningen är ganska kort, 60 veckor, och ger garanterat jobb efteråt.
Min fråga är. Om man köper något med lånelöftet vi har idag som grundar sig på våra inkomster idag, vad händer om sambon har börjat studera innan tillträde? Kollar banken upp en gång till? om ja,m vad kan hända om de ser att våra inkomster inte ser ut som när vi fick lånelöftet? Kan de neka oss?

Peter skriver:

Hej Anna,

Lånelöftet baseras på de uppgifter du och din sambo lämnat till banken. Om er betalningsförmåga förändras innan ni får lånet beviljat har banken all rätt att neka er lånet. Banken gör i regel en prövning av detta när ni gör er slutliga låneansökan. Kom ihåg att det både ligger i ert och bankens intresse att ni har möjlighet att betala av lånet även under perioden som din sambo studerar. Det korta svaret är alltså att ja, banken kan neka er ett lån eftersom lånelöftet inte är bindande. Lycka till!

V Phan skriver:

Hej,

Jag och min sambo funderar på att köpa en lägenhet inne i Göteborg. Priset ligger på ca 1.5 miljoner. Jag är tillsvidareanställd och har en lön på över 30.000 kronor per månad. Jag och min sambo har bott tillsammans sedan juli, i min lägenhet som jag har hyreskontraktet men nu tänker vi alltså köpa eget inne i Göteborg.

Hon studerar på universitetet och får ut ungefär 10.000 kronor från CSN. Men SBAB räknar inte CSN som en inkomst, så SBAB enligt deras kalkyl som de har på hemsidan så kan vi inte beviljas något lån alls.

Däremot om vi ändrar i kalkylen, så att jag står som ensamstående så kan lånet bli beviljat. Nu kommer vi till den viktiga punkten. Kan jag/vi ange i ansökan att jag är ensamstående och inte sambo? Kan SBAB efter lägenhetsköpet upptäcka att jag har gett dem felaktig information? I UC står inget om jag är gift eller sambo, SBAB kan endast se om de typ googla på min adress, då kan de se vilka som folkbokföra sig på adressen och därmed upptäcka det, men kan de göra så?

Och kan jag göra så som jag beskrev? alltså ange att jag är ensamstående i ansökan?

Peter skriver:

Hej!

Generellt är det aldrig en god idé att inte ange sin korrekta levnadssituation när det gäller lån. Att SBAB upptäcker detta kan vara osannolikt, men det är oavsett inget jag rekommenderar. Att få sitt lån beviljat när den ena studerar kan vara svårt men inte omöjligt. Min rekommendation är därför att du vänder dig till andra långivare för att se om någon av dessa kan bevilja ert lån.

Hoppas detta svarade på din fråga och att ni får får ert bolån beviljat!

V Phan skriver:

Låt oss säga att jag anger att bara jag som ska söka och stå på lånet, och jag är ensamstående. Men om SBAB upptäcker detta, kan de tvinga mig att sälja bostaden och betala tillbaka lånet? Jag menar jag betalar ju ränta och amortering och fullföljer min plikt som lånetagare. Men räcker det med att jag hade angett felaktiga uppgifter för att de ska tvinga mig sälja bostaden? Jag tycker detta låter så dumt, för jag och min sambo vi är inga gifta makar, jag har ingen försörjningsplikt gentemot henne och vi delar ju ekonomin – jag i form av lön och hon i form av CSN. Hon betalar ju för sina kostnader och jag för mina + lånet. Det känns så konstigt och dumt för med henne så blir det bara en utgift i låneansökan.

Om SBAB upptäcker detta senare, är det en grund för hävning av låneavtalet? Kommer de tvinga mig att sälja bostaden och betala tillbaka, trots att jag fullföljt min plikt och betalat varje månad?

Peter skriver:

Hej igen,

Egentligen borde du kunna ansöka och stå på lånet ensam men då även vara ensam köpare av bostaden. Om SBAB frågar om civilstånd bör du dock uppge att du lever som sambo, för att undvika att lämna osanna uppgifter. Förmodligen kommer de inte ifrågasätta varför endast du ska låna och köpa bostaden. Detta går ju i princip att likställa med att du köper en bostad och tar in en inneboende. Jag har svårt att tro att långivaren då skulle fråga varför din framtida inneboende inte ska stå på lånet.

Dock rekommenderas det starkt att ta hjälp av en jurist för att internt skriva ett avtal mellan dig och din sambo gällande hur lånet ska betalas och ägarförhållande av bostaden. Detta är viktigt för både dig och din sambo.

Gällande folkbokföring borde det inte vara något problem när lånet väl är beviljat och bostaden är köpt. Återigen kan du likställa detta med att du äger en lägenhet och tar in en inneboende. I detta fall har den inneboende också rätt att folkbokföra sig på adressen.

Mariann skriver:

Hej!

Vi har ett lånelöfte klart men har en undran ang mitt anställningsavtal.
I det står det att jag jobbar minst 50% men i själva verket jobbar jag minst 70% och uppåt.
Kommer banken räkna på 50% eller kommer de räkna på det jag faktiskt jobbar?

Mvh, M

Peter skriver:

Hej Mariann!

I och med att banken endast kan se att du jobbar minst 50 %, är det mer troligt att de kommer utgå ifrån detta värde. Nu ser dock din ekonomiska situation annorlunda ut än vad den gör i anställningsavtalet. Det du därför bör göra är att anmäla denna ändring i ekonomin till banken som ärendet berör. På så sätt kan de få se att du nu jobbar 70 % och över.

Hoppas att detta svar hjälpte dig!

Mika skriver:

Hej !
Jag och min kille hade sökt lånelöfte tillsammans som står sambo , lånet blev ej beviljad och andra gången han sökte då var det godkänt . När han ringde till sab bank då kunde dem ej godkända O höja lånelöfte för vi sökte tillsammans , finns det möjlighet O söka en annan banker ?

Peter skriver:

Hej Mika!

Det finns alltid möjlighet att vända sig till andra banker om man fått avslag på en låneansökan. Om ni skulle vilja ansöka hos fler banker samtidigt så finns tjänster som MittBolån som hjälper er med det.

Lycka till!

Mika skriver:

Om han söker själv på lån men blev ej godkänt på första lånelöfte för vi skrev sambo men kan andra banker ser på uc oxå att vi har sökt lånelöfte tillsammans ? Han tänkte söka själv lånelöfte O hoppas att det inte syns på andra banker ?

Peter skriver:

Andra banker kan endast se att en förfrågan om kreditupplysning har gjorts, inte detaljerna i er ansökan. De andra bankerna kan alltså inte se att ni tidigare ansökt som sambos.

mustafa skriver:

Hej! Jag har 1 miljon kronor sparade & undrar om jag kan ta ett lån med dom pengarna i & med att jag har ett bolån på 2,5 miljoner. Vill kunna ta ett lån på 2 miljoner med dom pengarna för att investera i fastigheter! Undrar om man kan ha flera bolån & om man kan ta ett lån även om man har ett lån

Peter skriver:

Hej Mustafa!

Man kan absolut har flera lån samtidigt. Det enda du bör tänka på är att banken/långivaren alltid gör en kreditupplysning när du ansöker om ett nytt lån. På kreditupplysningen ser långivaren dina övriga skulder, och har du många andra skulder kan långivaren bedöma att det är för riskabelt att ge dig ytterligare lån. Med 1 miljon kronor i sparade pengar bör det dock inte vara något problem att ta ytterligare ett lån, även om det självklart även beror på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt (inkomst, civilstånd, anställningsform osv.)

Hoppas mitt svar var till hjälp och lycka till!

Melina skriver:

Hej!

Jag får 25 500 kr efter skatt i lön och har fått lånelöfte ifrån länsförsäkringar på 995 000 kr.
Lgh som jag vill köpa kostar 1 195 000 kr.
kontantinsats på 200 000 kr.

Är det inte lite orimligt och få såhär lågt lån?

Ebba skriver:

Hej Melina,

Det är svårt att svara på eftersom banken gör en helhetsbedömning av din ekonomi. Det innebär att de även tittar på andra faktorer än inkomst. Dessutom måste bankerna tänka på att en låntagare ska klara av en eventuell räntehöjning, särskilt i dagsläget då räntorna är låga.

Det du kan göra är att vända dig till andra banker för att se om någon kan erbjuda dig ett större lånelöfte. Du kan exempelvis ta hjälp av tjänsten MittBolån.se. Tänk dock på att ett större lån även innebär högre ränta och amortering.

Helena Pongratz skriver:

Hej har fått två lånelöfte ett på Sparbanken på 600.000 och ett hos SBAB på 300 000 kan jag vara smart och försöka använda båda två? Så det blir 900 000.

Daniel skriver:

Hej Helena,

Spontant tror jag inte att det är en bra idé. Jag utgår från att du har fått lånelöftena under förutsättningen att du inte har några andra lån. Att försöka realisera ett lånelöfte efter att dina ekonomiska förutsättningar förändrats väsentligt gör att banken troligtvis gör en annan bedömning av hur säkert det är att låna ut pengar till dig. Om du bestämt behöver låna just 900 000 kr råder jag dig att kontakta bankerna och förklara din situation. Lycka till!

Andreas skriver:

hej
En kommentar och en fråga.
Min fru jobbar sen 2012 som musiklärare, men utan musiklärarbehörighet, mao projekt-anställd. Enl. regeringen så måste alla lärare vara behöriga för att få en fast/tillsvidareanställning. I hennes fall 4,5år på musikhögskolan. Som 40+ person känns det inte aktuellt att plugga så länge för att få den fasta tjänsten. I andra ämnen I skolan kan man dra nytta av yrkeserfatenhet I kombination av pedagogik kurser. Men inte som musiklärare. Så till min fråga. Varför kräver banker osv. fast anställning, eller egenföretagare för att bevilja bolån? Som fast anställd eller egenföretagare finns ingen större trygghet ur ett återbetalningsperspektiv, än som projektanställd. Fast tjänst är ett förlegad anställningsform, hur kommer det sig att inte bankerna tittar på inkomst historik och återbetalningsförmåga istället? Kanske fel forum att spy galla över bankers synsätt, men jag fattar inte resonemanget. Finns det moderna banker som ser helheten? Har du något tips. Vi får avslag pga en anställningsform, inte ur ett ekonomiskt perspektiv.

Ebba skriver:

Hej Andreas,

Att få avslag på bolån på grund av anställningsform är du inte ensam om. Då vi har fått frågor om detta förut har vi nu valt att samla våra bästa tips på en och samma sida. Den hittar du på bolån utan fast anställning.

Hoppas informationen på sidan är till hjälp och att det ordnar sig för dig och din fru!

Annika skriver:

hej,
jag och min sambo har fått lånelöfte på 3milj men tror att vi kan hitta en lägenhet för 2.6 milj Men då är det av renoveriungsbehov, får ,man ta ut mer på lånet än 2.6.

står även i bostadsanonnsen att lägenheten är ett renoveringeobjekt.

Daniel skriver:

Hej Annika,

Jag är lite osäker på vad exakt du menar här men jag ska försöka svara ändå. Till att börja med beviljar banker endast lån till en belåningsgrad om högst 85 % av köpesumman. Vill du köpa en lägenhet för 2 600 000 kr får du alltså maximalt ut 2 210 000 kr som bolån och de pengarna får endast gå till köpesumman av bostaden. Däremot kan du alltid ansöka om ett så kallat renoveringslån som då är separerat från ditt bolån. Du kan läsa mer om renoveringslån i vår artikel om renoveringslån.

Patric Bodin skriver:

Hej.
Jag tänker sälja mitt hus privat och har hittat en köpare, men dom får inte lån av banken om inte mäklare är inblandad.
Varför är det så?
Finns d ngt annat sätt att lösa detta?
Mvh
Patric

Det kan ha att göra med att en mäklare kan validera tex att värdet på bostaden är marknadsmässigt. Rent teoretiskt sett kan det vara så att du säljer bostaden för ett pris som är långt över marknadsvärdet vilket gör att belåningsgraden (gentemot bostadens marknadsvärde) blir högre än vad banken accepterar.

Niklas skriver:

Nu har jag provat att skaffa lånelöfte hos Swedbank och SEB utan resultat.
Jag studerar med studiebidrag ca 7000:- (EJ studielån) och jobbar extra och tjänar där mellan 5-7 000 kr/månaden. Efter utbildningen kommer jag att få en fast tjänst i vården ganska snabbt, men det kan jag inte styrka pappersvägen.
Min sambo har en fast tjänst och får 19600kr före skatt.
Ingen av oss har betalningsanmärkningar.
Vi har dessutom sparat drygt 40 000 till en kontantinsats, och allt vi vill låna är 250 000 till ett fritidshus.
Men det blir fortfarande inte beviljat. Varför vill bankerna bara ha lyxfällan-fall som skiter i att betala? Helt sjukt!

Jag förstår att det är irriterande, framförallt för att ni ska belåna en såpass liten summa. När bankerna räknar på kostnaderna för ett lån så räknar de med ett extremfall med en ränta på 7-7.5% och en amorteringstid på hela lånet på 50-65 år och att ni fortfarande klarar av att betala räntorna då.

Det banken kan ta hänsyn till är bara de fakta som finns just nu. Att du kommer få ett fast jobb i vården är inget som man vet och det är således inget man kan ta med i beräkningen. Även om det inte är mycket ni behöver låna så är er gemensamma inkomst rätt låg, sett till genomsnittet i Sverige, och det är det som påverkar era möjligheter att få lån.

Det kan vara så att ni kan få ett privatlån för att köpa ert fritidshus. Man kan ta privatlån upp till 350.000 kr. Det blir dyrare men ni kan ju ta privatlånet tills att du börjat jobba och då kan ni förhoppningsvis omvandla det till ett bolån.

Tobias skriver:

Hej jag är nybörjare på det här med lägenhetsköp och har i dagsläget en lägenhet som jag räknar med att kunna sälja med ca 600.000 kr i vinst efter att jag räknat bort skatter och mäklararvode.

Jag har förvisso fått lägenheten värderad av en mäklare men exakt hur stor vinst jag gör vid försäljning vet jag ju inte förrän jag sålt lägenheten. Så nu undrar jag hur man gör när man ansöker om lånelöfte, ska jag ”chansa” på att jag får 600.000 och ansöka om resten som jag behöver för lägenhetsköp? Eller ska jag helt räkna bort vinsten jag kommer att göra och söka för hela beloppet som lägenheten kostar?

En annan fråga som angränsar till den ovanstående:
Jag ansökte nyligen om ett lånelöfte hos Handelsbanken och fick då fylla i vad min nuvarande bostad var värd. Men fick avslag eftersom de tolkat det som att jag skulle köpa ytterligare en lägenhet och behållla min gamla.

Skulle jag låtit bli att fylla i att jag ägde en lägenhet och utgått från att jag redan sålt den? Eller är det ens möjligt att ansöka om ett lånelöfte innan man sålt den lägenhet man äger? Jag förstår inte riktigt hur man ska tänka.

Gällande de 600.000 kr i vinst så lär det vara så att du anger uppskattat värde på den bostad du har idag (dvs det värde som är uppskattat marknadsvärde före skatt och mäklaravgifter). Jag tittade på Handelsbankens webbtjänst för lånelöfte (som jag tolkar som att det var den du använde) men kunde inte komma så långt i processen att jag kunde se just detta. Du kan hursomhelst inte veta vad din bostad kommer att säljas för så det enda du kan ange är ju ett uppskattat värde, dvs det som mäklaren angav.

Det låter för övrigt konstigt att din nuvarande bostad kan misstolkas som något du tänkte behålla i en lånelöftesansökan. Jag ringde och pratade med Handelsbanken och det går absolut att ansöka om lånelöfte innan man påbörjar köp-och-sälj-processen så det är nog bara ett tekniskt misstag. Jag skulle nog se över om det inte är någonting du kan ha missuppfattat i lånelöfteansökan och om du inte kan hitta det så ring till Handelsbanken och be dem guida dig fram.

Stefan skriver:

Jag och min fru har lånelöfte från en av storbankerna och har skrivit kontrakt och lagt handpenning för en lägenhet. Saken är den att vi inte blivit tillfrågade om våra anställningsförhållanden förrän nu då jag ringde runt till olika banker. Jag är tillsvidareanställd men min fru har en visstidsanställning som går ut i augusti 2016 men muntlig överenskommelse och budgeterat för förlängning ytterligare ett år efter det. Hon är akademiker med god möjlighet att få jobb. Vi har ungefär lika mkt i lön. Nu är jag väldigt nervös för att ingen bank ska vilja bevilja ett lån till oss. Hur påverkar detta förhållande möjligheten att få lån?

Utan att veta exakt hur er ekonomi ser ut och vilket utrymme som finns så är min erfarenhet att det är sällan en bank backar från ett lånelöfte. Jag tror inte ni ska behöva vara oroliga alls.

Therese Karlsson skriver:

Hej. Jag har rent av panik! Läste detta nu och vi skrev på kontraktet för ett halvår sedan eftersom de nuvarande ägarna ville ha 6 månaders uppsägningstid. I övermorgon är det dags att ta lånet. Problemet är detta… När vi skrev på och blev beviljade lån så hade jag ej fast jobb men min sambo hade fast arbete. Nu ett halvår senare har han och många andra på företaget fått gå hem. Han fixade på en gång nytt jobb men har ej fast. Kommer vi kanske inte få vårt lån i övermorgon? Vi har inte behövt låna till kontantinsats utan enbart till resterande pengar. Snälla HJÄLP!

Ber om ursäkt för sent svara om detta då dagen för kontraktsskrivandet för dig ju redan har varit. Jag hoppas att det gått bra. Vad jag förstått i samtal med bankerna är att det är ganska sällan som de faktiskt ändrar sig, även om de ekonomiska förutsättningarna ändras. Jag har dock inga som helst siffror på detta och informationen jag har tillgodo är endast de kommentarer jag får härifrån samt diskussioner med mäklare och banker. Det ÄR dock ovanligt att man blir av med sitt lånelöfte.

Vera skriver:

Hej!
Jag är fast anställt på ett mindre ort och letar jobb i en storstad (där oftast omöjligt att hyra utan man får köpa). Arbetsgivare oftast vill ha den nyanställde inom två-tre månader beroende på min uppsägningstid (vilken är 2mån förresten). Med andra ord jag ska redan ha ett boende innan jag börjar det nya jobbet. Då hamnar man i ett dubbelhyraläge, vilket jag tänkte fixa genom att hyra ut den nya lägenheten under den tiden jag letar efter det nya jobbet. Hur resonerar banken när jag söker ett lönelöfte till ett annan stad ”hemifrån” ?
tacksam för svar, mvh
Vera

Cecilia skriver:

Hej! Jag är i en knepig situation. Jag är provanställd o har världens vidrigaste arbetsplats, jag har kontaktat facket som ska hjälpa mig starta en process mot allt de gjort mot mig. Trots detta vidriga jobb så fick vi lånelöfte o de godkände att jag va provanställd. Vi har köpt en lägenhet o flyttar in den 1/10. Mitt jobb får mig att må psykiskt dåligt o nu orkar jag inte ta deras skit längre så funderar på att avsluta detta. Min inkomst kommer inte förändras pga detta då jag kommer tjäna samma med akassa. Får vi inte flytta om jag avslutar provanställningen?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Att avsluta sin anställning, även om det innebär att du får lika mycket pengar, innebär en kraftig förändring i din ekonomiska situation. Jag vet inte i hur stor utsträckning din bank enbart kommer bedöma din situation i termer av ”pengar in på kontot varje månad” men jag tror att de kommer väga in faktorn att du är arbetslös istället för arbetande i stor utsträckning ändå. Jag skulle definitivt ta upp detta med banken innan du säger upp dig så att du vet hur de reagerar! Se gärna till att få skriftligt på att de kommer att ge dig lån ändå! Det kan bli väldigt jobbigt om du ska flytta in och sen inte får det lån som ni förväntar er, pga att du då är arbetslös.

Maria skriver:

Hej!
Jag och min sambo har köpt en nyproduktion med tillträde nu i december 2014.
Vi har skrivit på förhandsavtal samt betalat in förskottet som begärts. Upplåtelseavtal skriva på i samband med inflytt och då betalas även kvarvarande belopp.

Nu är det så att min sambo blivit erbjuden en tjänst med fler timmar, dvs bättre betalt. Dock rör det sig till en början om en provanställning på 6 mån innan en tillsvidare tjänst upptättas. Kan detta påverka lånet som vi ännu inte fått utbetalat?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

När jag pratat med banker om liknande frågor så säger de att det inte ska påverka och att det ska mycket till att de drar tillbaka sitt lån. Det finns dock en liten risk att din man inte får sin provanställning förlängd och att han då blir arbetslös med nya (sämre) ekonomiska förutsättningar som följd. Med tanke på att detta kan ske så är det lika bra att slå en signal till banken och få det bekräftat att det inte påverkar er heller.

Ali skriver:

Hej Christoffer

Riktigt bra sida. Fått läsa till mig massa matnyttigt här. En fråga bara:

Säg att vi får ett lånelöfte på 3mkr. Bostaden vi köper hamnar på 2.7mkr. Får vi ändå låna upp till 3mkr utav banken (t.ex för renovering,betala tillbaka på blancolån vi tog för insats osv)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Ali,

Nej, det kan man inte. Lånelöftet avser det maximala beloppet man får låna men bara avsett gentemot bostadens värde, köper ni en bostad värd 1 Mkr så får ni förmodligen bara låna c:a 850’000 kr. Så, det går inte att göra som du skriver.

Natalie skriver:

Hej!
Jag är 23 år fast anställd sen ett halvår tillbaka med en fast lön på 22.000+ provision så det brukar landa på 25.000 kr före skatt.

Jag tänkte spara ihop till en kontantinsats och köpa en bostadsrätt till våren med lite hjälp av min pappa.

Min plan är att sen när lägenheten är köpt, hyra ut den och resa iväg som au pair i ett år.

Är det möjligt? Jag vill ut och resa och se världen, men vill även ha en trygg plattform att luta mig tillbaka till.

Med vänlig hälsning Natalie

Emil Vikström skriver:

Varför ska du köpa lägenheten innan du reser? Det låter som att det gör det extra bökigt om hyregästen vill att något ska fixas (du blir ju hyresvärd med ansvar!) eller om de säger upp kontraktet innan du kommer hem.

Dessutom kanske inte bostadsrättsföreningen godkänner din andrahandsuthyrning.

Onödig ekonomisk risk om du frågar mig.

Anna skriver:

Hej,
Jag ska få tillträde till min lägenhet i januari. Har inte gjort klart bolån. Har varit anställd hos ett bolag i 2år, men precis nu bytte jag jobb och är provanställd i 6 månader, 6 månader går ut i december och då blir jag tillsvidare anställd. Nya tjänsten ger mig mer betalt. Hur ska jag göra med mitt lånelöfte?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om jag förstår dig rätt har du alltså redan köpt en lägenhet som du kommer flytta in i i januari och i samband med det också betala resterande köpeskilling. Har du inte haft någon kontakt med en bank innan? Jag skulle boka möte med några olika banker och förklara situationen. Om de ger dig ett lånelöfte eller inte är egentligen ointressant då det inte är bindande för dem eller ens användbart för dig. Det kan dock vara bra att veta att banken ställer sig positiv till att låna ut till dig när du ska skriva på kontraktet i januari.

Helen skriver:

Hej.
Jag måste med anledning av skilsmässa söka ett bolån till en lägenhet. Nu läser jag att om man handlat på avbetalning kan man bli nekad. Jag har ett antal sådana köp bakom mig då jag tidigare arbetade deltid och det var bättre att betala av litet i taget. Dessa är dock betalda. Jag har inga betalningsanmärkningar och jag kommer att ha ca 700 000:- att lägga i kontantinsats. Finns det möjlighet att få lån?
Med vänlig hälsning, Helen

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut! Att du köpt saker på avbetalning har ingen (eller mycket liten) påverkan på om du får bolån. Det banken tittar på är om du har ett oansvarigt beteende och då räknas många faktorer in. Många köp på avbetalning i kombination med andra saker (många småkrediter etc) kan tillsammans ge en sämre bild av dig som låntagare men att köpa saker på avbetalning är i sig inget du behöver oroa dig för.

Payam skriver:

Hej!

Jag har skrivit på ett bokningsavtal för en lägenhet som jag ska flytta in i om ca 2 år. De vill ha en generell lånelöfte redan nu till hösten.

Jag har just nu ingen kontantinsats att redovisa då jag har precis fått min ingångslön efter studierna. Men tänkte ifall det skulle fungera att säga att man vill betala en högre kontantinsats eftersom man nu kommer få mindre lån bara för att få tillräckligt till lånelöftet som de vill ha in nu. För att sedan om två år när man ska flytta in har en högre lön och då kan man sänka kontantinsatsen och höja bolånet istället när man ska flytta in.

Vänlig hälsning
Payam

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Jag har läst igenom din fråga ett par gånger men kan tyvärr fortfarande inte riktigt förstå vad du menar. Kan du utveckla detta lite mer?

Amir skriver:

Hej,
Jag har fastjobb just nu och har fått ett lånelöfte men nu tänker jag köpa en lägenhet som bli färdig nästa höst dvs h2015.
Undrar vad kommer hända om jag förlorar fasta jobbet och får en tillsvidare anställning med lägre inkomst? kommer jag få lånet ändå när det närmar sig inflyttningen?

Med vänlig hälsning,
Amir

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag är lite osäker på detta men såvitt jag kommer ihåg så kan det faktiskt bli problem om din ekonomi förändras från att du skriver kontraktet till att du köper lägenheten. Såvitt jag vet är bankerna dock pragmatiska när det gäller detta. Jag skulle ringa banken och fråga hur de ställer sig inför detta scenario.

tobias skriver:

Hejsan! Har en anmärkning som går bort i januari 2015, vilket borde göra mig lite grönare för att ta ett hus lån, men har haft en skuld hos kf förra året som dock inte gav en anmärkning, är det någonting bankerna tar hänsyn till eller kommer jag att behöva vänta ytterligare tid för att bli godkänd hos en ”normal” bank?

Dilemmat är att vi nu kan låna via bluestep men det blir mycket dyrare och om det går att låna hos tex Handelsbanken när min anmärkning går bort i januari så är det värt att vänta tills dess…

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Såvitt jag vet så är det enbart existerande betalningsanmärkningar banken kan se, inte om man haft en skuld där sedan tidigare. Andra kunniga får gärna inflika angående detta men ett sätt att ta reda på detta är att ringa en bank som ni med största sannolikhet aldrig kommer att använda (där ni inte riskerar något) och höra vad de säger.

Sen håller jag med om att det är en bra idé att vänta tills ni kan ta ett billigare bolån. Tyvärr kan jag alltså inte ge något klart besked.

Lana skriver:

Hej

Jag har en tillsvidareanställning och min man har också det. Men min har utländsk arbetsgivare och hans skatt betalas av hans arbetsgivare i Kanada. Vi har kontourdrag och anställningsbevis för att bevisa att han har ett fast inkomst. Kan vi få en lånelöfte fast att hans skatt inte betalas här?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om inte banken har en policy gentemot att ge bolån till personer som tjänar pengarna utomlands så bör det inte vara några problem. Exakt hur de ser på saken kan jag dock inte svara på men ta med så många papper som styrker detta som möjligt. Ni har förmodligen en bättre chans om ni träffar banken ansikte mot ansikte, skulle jag gissa.

peter skriver:

Hej, jag äger idag en bostadsrätt och vill köpa en andra lägenhet till min syster som är student. Hon har redan sparat till insatsen. Hur ser banken på detta och när är det möjligt ekonomiskt? Min nuvarande lägenhet är värderad till 2 miljoner där 70 procent är lån och min inkomst är 400.000 per år brutto.Är det möjligt att ta lån på ca 0,5 miljoner tror du?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det kan egentligen bara banken svara på och jag svarar (numera) av princip inte på faktiska räknemässiga frågor. Det som du behöver kalkylera är att om du skulle ha råd att köpa motsvarande lägenhet (minus insatsen). Skulle du ha råd med detta och samtidigt leva ett ”normalt” liv?

Therese skriver:

Hej.
Jag äger en bostadsrätt sedan 6 år där jag då tog 95% lån av banken.
Idag när jag av ren nyfikenhet ville se vad jag skulle kunna låna för idag Då man får låna upp till 85% fick jag ett konstigt svar av banken där min lön räknas ska täcka min sambos leverne också trots att han har en egen inkomst men ej kan vara med och ansöka om lån pga. Anmärkning hos kronofogden ( som idag är betald men pricken
Finns kvar ett par år till).
Om banken ska räkna att jag har sambo
Borde väl hans inkomst räknas in också?
Annars bara räkna på mig att jag försörjer mig själv?

Gäller detta för alla banker?
Således borde jag ange att jag är ensamstående och då ev kalla min sambo för inneboende så de ej blandar in honom.

Med vänlig hälsning,
Therese

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Detta är mycket vanligt och gäller nog för de flesta banker (såvitt jag hört). Jag tror banken räknar med ”minsta gemensamma nämnare”, dvs att om personen inte kan räknas med som en bidragande faktor (pga betalningsanmärkningen) så är hen en faktor som ska försörjas – hur frustrerande det än kan kännas. Om du ansöker om bolån under falska premisser så finns det en risk att det kan slå tillbaka, och är inget jag kan rekommendera. Vad säger banken när ni pratat med dem?

Nanna skriver:

Hej!

Kan man få ett lånelöfte trots att man inte har ett jobb, men vet att man kommer att bli anställd (provanställning) inom några månader? Min sambo och jag vill nämligen gärna köpa en bostadsrätt runt 500 000. Vi har även en hel del sparat. Problemet är bara att jag och min sambo studerar, men sambon kommer få sin provanställning hos försvarsmakten i en annan stad i december, vilket innebär att vi måste flytta till en bostad direkt. Han har även en timanställning som väktare. Kan man få ett lånelöfte (innan anställningen) hos banken ändå? Vi har inga bet.anmärkningar o inga andra lån! Tacksam för svar! =)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag skulle gissa att det är lite svårt. I såna här lägen står påskrivna avtal högt i kurs och har din man ett påskrivet avtal med anställningsstart i tex juli (utan projektanställning) och kan dessutom påvisa lön fram tills dess så hjälper det ert fall. Har ni inget sådant är han nog i praktiken bara timanställd i bankens ögon och då kommer de med stor sannolikhet säga åt er att återkomma när din man fått sin anställning.

malin m skriver:

Hej! Jag och min man har fått lånelöfte. Detta går ut i juli. Vi söker aktivt hus just nu! Vi kommer dock få barn i slutet av maj. Vi har båda fasta heltidsanställningar. Jag undrar om der faktum att jag kommer gå på mammaledigher kan påverka om vi får lån eller ej?

Mvh Malin

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det kan eventuellt påverka eftersom er ekonomi förmodligen kommer att försämras temporärt. Mammaledighet är dock begränsad i tid så jag tror inte banken lägger alltför stor vikt vid det om er ekonomi är god i det stora hela.

Elisa skriver:

Hej.

Kan du hjälpa mig snälla jag är lite förvirrad
Vi sålde vårt lägenhet för en månad senare men jag och min sambo köpte igår lägenhet och vi har redan lånelöfte.
Det innebär att banken ger oss alla pengar vi behöver för lägenhet
tills pengarna kommer in på bankkonto från försäljningen av den tidigare lägenhet ?
Tack för hjälp.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Banken sätter in pengarna för köpeskillingen enligt ert bolån (tex 85% av bostadens värde) samma dag som ni köper er nya bostad. Ni måste dock betala den del som bolånet inte täcker (tex 15%), själva. Om ni kan påvisa att ni får in köpeskillingen från er tidigare bostad så är det mycket troligt att ni får ta ett kortsiktigt lån hos er nya bank men dubbelkolla det med dem så ni inte saknar en del av köpeskillingen den dag ni ska betala er nya bostad.

Anneli skriver:

Jag och min man tänkte köpa en bostad i Spanien för ca 100.000-150.000 €. Vi har sparat ihop 100.000 SEK på drygt ett år, nu funderar vi om vi ska ta ett blanco lån för att för att få ihop resten av kontantinsatsen innan vi söker lånelöfte. Hur länge bör man vänta mellan blanco lån och lånelöfte ?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Blancolånet vägs samman med alla andra faktorer i er ekonomi när ni tar ett bolån och ansöker om ett lånelöfte. Det bör inte spela någon roll om ni har blancolånet sedan tidigare eller om ni tar det i samband med ert bolån.

Roger skriver:

Jag förhandlade nyligen med banken om att få låna och upptäckte att det var mycket svårare än för några år sedan. Det största hindret för oss är att banken kräver att man ska ha ett påskrivet säljkontrat för att kunna få lån till den nya lägenheten. Detta trotts att jag har tillräckligt med pengar på kontona för att klara dubbel bosättning i åratal. Varför har bankerna blivit så mycket hårdare på denna punkten?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det har förmodligen att göra med ökad skuldsättning hos allmänheten och farhågor för obefogade bostadspriser. Du kanske har råd att betala räntor för två bostäder men du skulle eventuellt inte ha råd att finansiera två bostäder som skulle tappa kraftigt i pris samtidigt. Jag gissar att det har med saken att göra men det är spekulation från min sida.

Nina skriver:

Hej!
Jag ska ansöka om lånelöfte och har en fundering. Betalade en faktura på 600 kr till kronofogden åt min man genom min internetbank. Kommer min bankman tycka att det är konstigt när de ser den betalningen och kan de påverka deras beslut?
Jag själv har inga anmärkningar eller skulder och kommer att söka om lånelöftet på egen hand, utan att blanda in min man eftersom han har betalningsanmärkningar.
Jag är jättenervös över den här fakturan som jag betalade åt honom, och vad de kommer att säga. Det är ju en liten summa och har inte hänt förut men det är just det att det står kronofogden på listan av gjorda betalningar.
Vad tror du?
Tacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det ska inte vara några som helst problem att du gjort denna betalning då det är din man som drabbats. Däremot kan det påverka din låneansökan att din man har betalningsanmärkningar, om ni bor ihop. Er ekonomi räknas då samman, men exakt hur din bank kommer se på detta kan jag inte svara på.

Nina skriver:

Tack för svaret.
Menar du att det kan påverka hur mycket jag får i lånelöfte eller att jag inte kan få lånelöfte alls? Jag borde ju kunna få lånelöfte på egen hand för ja har inga anmärkningar och en kontantinsats på 250 000kr.
Har även en tillsvidareanställning och en lön på 22500kr.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om man är sambo brukar bankerna räkna samman bådas ekonomi och ta hänsyn till bådas förutsättningar. Vanligtvis handlar det till exempel om en person studerar eller arbetslös och man förväntas försörja den andra. Det är ganska komplext när det handlar om gemensamma lån där den ena har sämre förutsättningar, vilket är fallet med er. Såvitt jag tolkat de banker jag talat så räknas ekonomierna samman och man får ett lånelöfte/bolån baserat på det. Om en person har betalningsanmärkningar så påverkar det således den gemensamma ansökningen. Man kan inte välja att bara räkna med en person, om det passar bättre.

Min absoluta rekommendation är att testa och se, ringa och fråga. Det är mycket svårt för mig att svara på specifika fall och det finns inget egentligen att förlora.

Nina skriver:

Ok, tack så mycket för dina svar.
Ska givetvis gå till banken och prova!

Erik skriver:

Hej jag och min fru undrar om vi skulle kunna ta ett lånelöfte vi är båda fast anställda i kommunen men vi har en anmärkning som ska gå bort om 2 månader helt pch hållet men går det att ta ett lånelöfte redan nu eller måste man vänta 2 månader?

Tack i förhand!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Förmodligen måste ni vänta i 2 månader tills betalningsanmärkningen är borta ur systemet. Jag tror att de många banker har betalningsanmärkningar som ett absolut nej när de hanterar lån. Det kan eventuellt också skada er ansökan om ni ansöker om ett lån nu, banken ser att ni har en betalningsanmärkning (och ni får avslag) och sen ansöker igen. Jag skulle absolut vänta i 2 månader till!

Tobias skriver:

Hej!

Idag bor jag och min sambo i hyresrätt och vi har nyligen fått vårt första barn, vi känner att vi skulle vilja flytta till något lite större och smidigare boende.

Vi tittar på radhus i prisklasser runt 500.000kr (relativt billigt där vi bor)

Båda har tillsvidare med en brutto på ca 40.000/månaden
Vi har div. skulder på ca 350.000, t.ex bil och krediter – Hur tror du att detta kommer att påverka ett eventuellt lånelöfte? Vi är medvetna om att banken inte gillar krediter och vi jobbar med att få bort den.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Banker har väl egentligen inte något emot krediter om de är relevanta och förståndiga, skulle jag säga. Jag tror det beror enormt mycket på hur man tar krediter och när. Ett billån är ju tex en ganska normal kredit men om man lånat för konsumtion (tex resor) eller köper mycket på avbetalning kan det tyda på att man har ett lånebeteende som banker ser som mer riskabelt.

Jag tror ni bör ha relativt goda chanser till att lå ett lånelöfte men det är, som vanligt, mycket svårt att bedöma utan att ha en full insikt i er ekonomi.

Josefin skriver:

Hej!

Jag och min sambo funderar på att köpa en nyproducerad lägenhet. Kostnaden för den skulle ligga mellan 2,5-3 miljoner kronor. Jag är student med CSN-lån som i princip enda inkomst. Mina föräldrar kan gå in som borgenärer men vill helst inte ha sina lägenheter som säkerhet i ett lån. Han däremot har en årsinkomst på ungefär 450 000. Vi räknar med att kunna gå in med en halv miljon i kontantinsats. Tror du att det finns någon chans för oss att få lån?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är ofta problematiskt om ena parten i ett samboförhållande inte får lön utan lever på CSN-lån / a-kassa eller liknande. Banken räknar inte bara bort personen som någon som ”inte bidrar” utan snarare också som att den andra parten måste försörja denne med mat, kläder osv. Ekonomin räknas samman helt. Går den ekvationen ihop (och det är svårt för mig att säga utan att räkna närmare på det) så kan ni få lån. Det är möjligt att din sambos lön är tillräckligt för detta men jag kan inte svara på om ni kommer att få lånelöfte eller inte. Jag skulle ansöka och se!

Lina skriver:

Hej!
jag och min sambo funderar på att skaffa oss ett hus. Huset kostar 750000. Vi har inga tidigare besparing utan behöver även ta ett privatlån utöver bolånet. Jag är för tillfället mammaledig,men har en tillsvidare anställning med en lön på 18500:- före skatt. Min sambo är arbetslös och funderar på att börja plugga och då eventuellt ta ett studielån.
Jag undrar om det är lättare för oss att få ett lån om jag ansöker om lånen själv?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om ni är sambo så kommer din sambos ekonomi även tas i beaktande, oavsett om du tar lånet själv eller tillsammans med din sambo. Man kan inte ”komma runt” problemet på detta sätt. Anledningen är att man förväntas ha en gemensam ekonomi eller åtminstone en ekonomi som påverkar varandra.

Christian skriver:

Hej!

Jag och min flickvän tittar på bostadsrätter. Vi har fått lånelöfte hos en av de större bankerna, men man läser ju överallt att man ska pruta på räntor osv. Därför undrar jag hur detta egentligen går till. Det verkar tveksamt om man ska ansöka om lånelöften hos flera olika banker, men om man beslutar sig för att lägga bud på en bostad, finns det i så fall tidsutrymme för att jämföra olika banker med varandra och välja den bästa?

Min förhoppning/förmodan är att ett lånelöfte räcker eftersom det är bevis på att man får lånet som krävs för att köpa bostaden, och att man sedan efter att ha lagt bud har några dagar/veckor på sig att prata och förhandla med olika banker. Stämmer det?

Väldigt tacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej, det går att göra på båda sätten du beskriver, dock har du inte några veckor på dig efter att förhandla med andra banker. Är det så att du vinner budgivningen så kommer mäklaren/säljaren vilja skriva kontrakt så snart som möjligt, helst dagen efter och i samband med detta betalas oftast handpenningen.
Tipset är att gå till olika banker innan och förhandla. Börja hos en och se vad dem kan erbjuda. Ta med dig den informationen du får där till nästa och använd dig utav denna för att få bättre erbjudande hos nästa. Så gör du så hos alla banker du går till, kanske 4-5 st. Du kan även gå tillbaka till den du var hos först och säga vad de andra kan erbjuda och se ifall dem då kan ändra sig och mäta detta. Det går alltid att förhandla hos en bank, man måste bara ha lite kött på benen.

errica skriver:

Hej!, Jag undrar om man kan låna mer än vad lägenheten kostar? Dvs. om bostadsrätten kostar 800.000, lånet blir då 680.000, (85 %) och jag lånar 880.000 istället. går det eller jag måste låna de 200.000 i ett annat lån (privatlån)?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det går inte, man kan inte låna mer än vad bostaden är värd (eller numera högst 85%). Det är som du skriver, du måste låna de 200.000 kr som privatlån istället.

Maria skriver:

Hej,
Jag och min man har båda fasta jobb. Jag bor här i sverige och han bor och jobbar för tillfället i Holland. Nu vill vi köpa ett hus tillsammans här i sverige. Han tjänar ca 50 000kr/mån och jag 34000. Vi har 2 miljoner att lägga som insats. Jag har pratat med 2 banker hittills som inte kunnat ge oss lån pga att min man inte har något personnummer här i sverige. Vad behöver vi göra för att få ett lånelöfte?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Just detta med svenskt personnummer är inget jag känner till men jag kan tänka mig att det är så, eller uppenbarligen är det så baserat på vad du skriver. Min motfråga är ganska självklar, hur stor är chansen att han får ett svenskt personnummer inom en snar framtid?

Har bankerna påpekat att detta är en omöjlighet eller att det är bankens praxis? Det kan i såna fall vara möjligt att andra banker har annan praxis. Jag vet dock inget ”smart tips” som gör att ni kan förbi gå detta på något sätt, tyvärr!

Serod skriver:

Hejsan – Undrar om det ar mojligt att fa bolan i sverige om man bor och arbetar utomlands. Jag har bott och arbetat i Usa (New York) de senaste 4 aren och har tankt kopa en bostadsratt i stockholm. Jag ar for nuvarandet folkbokford i sverige, och att redovisa inkomst historik samt anstalnnings bevis etc. kommer inte vara nagra problem.

Vore jatte tacksam om nagon vet hur det ser ut pa den har fronten, dels dela med sig utav sin erfarnehet med banker etc..

tack pa forhand,
Serod

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är troligt att du skulle kunna få bolån skulle jag säga, om inte banken har en policy mot att låna ut till utlandsboende men det har jag svårt att tro. Massor av människor behöver, och har, en övernattningslägenhet i Sverige när de är hemma. Lättast är förstås att ringa en bank i Sverige och kolla hur de ser på din situation.

Om du planerar att hyra ut lägenheten i andrahand under din vistelse i USA så kan det dock bli problem med att bli medlem i bostadsrättsföreningen och/eller att få tillstånd till andrahandsuthyrning.

Anette skriver:

Jag har fått lånelöfte från en av storbankerna, det fick jag genom att gå och besöka dem på deras kontor. Sen gick jag ut på Swedbanks hemsida och försökte få ett lånelöfte där på samma belopp 1.5 MKr men nekades. Jag undrar varför? Kan det vara så att jag har för många kreditupplysningar på mig som gör att de nekar mig lånelöfte via nätet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, det är nog inte så troligt, i alla fall inte om det rör sig om lånelöften för bolån. Troligare är i såna fall att olika banker har olika kriterier och synsätt och att du kanske precis når över gränsen hos den ena banken och precis under hos den andra.

Johan skriver:

Hej

Jag undrar en sak angående våran situation. Jag är student samt har ett enklalånet på seb plus 2 kreditskulder som ligger på avbetalningsplaner. Jag har inga anmärkningar och har aldrig varit hos kronofogden. Som sagt har jag endast CSN (10 000 i månaden)som inkomst, samt lite extrajobb inom ramarna.

Min fru är fastanställd
på heltid på ett stort svenskt företag med en nettoinkomst på 15000/ i månaden.

Om vi ska söka bolån, är det bäst att hon gör det själv och att jag sedan köper in mig när jag studerat klart, eller skadar det inte att söka tillsammans ändå, trots min ganska dåliga ekonomiska situation.

Vore tacksam för svar.

Vi söker lån för ett hus mellann 2 och 2.5 miljoner

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Fabian,

Jag vet faktiskt inte hur ni ska gå tillväga för att få bolån för jag tror att ni kan ha mycket svårt att få bolån i dagsläget med den inkomst ni har idag och den ekonomiska situation du presenterar. Jag tror att det snarare stjälper, än hjälper, om du som student är med på lånet men jag är långt ifrån säker.

Jag skulle definitivt gå och fråga banken och höra vad de säger i detta fall men förbered er på negativa nyheter.

Malin! skriver:

Hej.

Jag ansökte om lånelöfte för ca 4 månader sedan (hade 90.000 sparat) fick då 1 miljon o lånelöfte. Har på 4 månader hunnit spara till 140.000 men behöver låna mer än 1 miljon, finns inte lägenheter under de priset i storstäder. Så jag undrar hur man får HÖGRE LÅNELÖFTE? Skue behöva typ 1,5 miljoner.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Malin,

Hur mycket du får låna är delvis en återspegling på din privatekonomi och betalningsförmåga. Ju bättre ekonomi du har, desto mer får du låna. Om du vill låna 1.5 Mkr så får du räkna bakvägen. Dvs, räkna på hur mycket räntan skulle bli per månad, en rimlig månadsavgift och så vidare. Därtill ska du ha råd att köpa mat, kläder, ha pengar för nöjen etc, råd att leva helt enkelt. På så sätt kan du också se om du behöver få en bättre månadslön för att få råd med detta. Då kan du få feedback för om du ska försöka få en löneförhöjning eller kanske till och med byta jobb för att få råd med en lägenhet.

Sara skriver:

Hej! Jag och min man bor i Karlskrona och har precis fått nytt lönelöfte. Kan vi börja ge bud på hus i andra ort? Funkar det om vårt lånelöfte är från Karlskrona? Tack för svar

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Bostäders värde, och värdebeständighet, kan skilja sig en hel del från ort till ort och jag misstänker att banken kanske inte godkänner ett lån på samma premisser i Karlskrona gentemot tex en liten ort i inre Småland med befolkningsminskning (vilket påverkar huspriserna negativt). Sett ur bankens perspektiv så är då ett hus i Karlskrona en säkrare investering och därför skulle det kunna skilja sig mellan orter. Det kan också vara så att banken enbart beviljar bolån till bostäder i Karlskrona (med omnejd) för att de har god kännedom om bostadspriser etc där, men det är en ren spekulativ tanke från min sida.

Det enklaste sättet att lösa detta på är att ni kontaktar banken och frågar hur de ser på bolån för de orter som ni ämnar köpa hus i.

Slutligen är det värt att poängtera att ett lånelöfte alltså inte är ett ”löfte”. Det är en preliminär bedömning av er belåningsförmåga och den typ av bostad ni är på väg att köpa. Om er belåningsförmåga ändras (tex om någon av er förlorar sitt arbete) eller om ni söker en helt annan typ av bostad så ändras premisserna för lånelöftet och ni riskerar att inte få bolånet, trots ”löftet”.

Maria skriver:

Hejsan, Jag har inte seriöst funderat på att söka lägenhet utan det har alltid varit ’nån gång’. Men när en vän sökte bostad så satt jag och kollade och såg en lägenhet som jag jätte gärna vill ha. Så jag ansökte om ett lånelöfte hos min bank via nätet och fick det. Jag inser att jag kanske gjorde bort mig för att jag ansökte om just den summan som lägenheten är listat på men det kan ju gå upp.

Visning på lägenheten är om en vecka och jag vet inte riktigt hur det hela funkar. Mina besparingar ligger i aktier som jag antar kommer att ta ett tag att sälja då de är med ett bolag i USA. Kommer jag att hinna sälja dessa, om jag väntar tills jag vet hur det går med lägenheten eller måste jag sälja dem nu så att jag har pengarna när det är klart? Jag vill helst inte sälja dem ifall jag inte får lägenheten för att de kan ju gå upp mer och kan vara värd mer ifall jag inte får denna men hittar en annan lägenhet senare.

Jag vill även inte ha lån med min bank för att jag har Nordea och de har topplån och väldigt dålig ränta. Men min vän sa till mig att inte söka lånelöfte hos alla på en gång för att när man får för många kredituplysningar gjorda på sig så skickar det upp varningsflaggor, stämmer detta? Jag har hört att det bästa är att man går från bank till bank för att få bättre avtal så det blir väll kreditupplysningar från alla?

Tack så mycket!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Maria,

Du behöver nog inte sälja aktierna innan du köper en lägenhet men du bör däremot se till att du är likvid nog att kunna betala handpenningen. Detta kan du göra genom att sälja lite av dina aktier, eller så kan du låna till detta av banken du sedan kommer använda dig av.

Angående det här med kreditupplysningar. Jag har hört om det från andra läsare och vet faktiskt inte i hur stor utsträckning det görs. Jag ska kolla upp detta och skriva en separat artikel om det då det är riktigt intressant om så verkligen är fallet. Det betyder ju att banken i princip säger: ”Om du nyttjar din rätt som konsument och försöker hitta ett billigare lån än vårt så får du inte låna.”. En anledning till att jag kan tänka mig att bankerna gör så är att det kan krävas en del manuell handpåläggning för varje lånelöfte och om en kund ”bara fiskar runt” så är det inte värt tiden om det är stor risk att personen ändå väljer en annan bank…Men jag ska kolla upp detta närmare!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nu har jag undersökt dessa med några banker och det finns en sanning i det du skriver om att det kan påverka negativt om man gör fler ansökningar om lånelöfte. Det är inte något starkt negativt utan något som ”vävs in i hela bilden”, men det påverkar.

Maria skriver:

Tack så mycket. Jag gjorde lite ’research’ innan jag valde 3 banker att be om lånelöfte. Fick svar från bättre bolån som sade att jag kunde få handpenningen från dem och sälja aktierna senare.

Clif skriver:

Strålande guide och sida det här! Tack på förhand!

Jag har dock en undran, exakt NÄR sker skälva OK av lånet från banken? Är det på tillträdes-dagen (då resten av köpesumman förs över) eller vid kontrakskrivningen? För säg att vi skriver på kontraktet men att tillträdesdagen är ca 2 månader framåt och att jag vid det laget förlorat mitt jobb. Jag vill ju inte skriva kontrakt och sen på tillträdesdagen inte få lånet!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Clif,

Det är vid tillträdesdagen som lånet skrivs. Detta innebär, tyvärr för din del, att banken kanske inte låter dig få lånet på tillträdesdagen vilket gör att du riskerar att inte kunna köpa lägenheten samt förlora kontantinsatsen. Jag skulle, eventuellt anonymt, ringa min bank och fråga dem utifrån de förutsättningar du angivit, hur de ser på saken. De kommer förmodligen ge ett generellt svar men som ändå kan ge dig en fingervisning på vilken risk du utsätter dig för.

Av just denna anledning bör man spela med öppna kort gentemot banken och inte mörka en eventuell uppsägning. Nu vet jag inte om du gjort det men om banken känner till att du kommer förlora ditt jobb och att du fått ett lånelöfte under dessa förutsättningar så bör det inte heller vara några problem. Då har ju inte läget förändrats.

Marita skriver:

Jag har en fastighet som har ett försäljningspris på 1 900 000 – 2 000 000 som jag planerar sälja. Jag har fått lånelöfte på 1 000 000 från bsnken. Vad händer om jag hittar och köper en lägenhet innan fastigheten hunnit bli såld.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Sedan ett par år tillbaka kräver vissa banker att man måste sälja sin nuvarande bostad innan man köper en ny. Med en mer trögrörlig arbetsmarknad (än för ett par år sen) finns det nämligen en risk att du inte får din nuvarande bostad såld för det pris du hoppas på vilket försätter dig (och därmed också banken) i en finansiellt riskfylld situation. Så dubbelkolla med banken om du får ett bolån utan att sälja din nuvarande bostad först.

Vissa banker kan dock tillåta detta och kan också erbjuda speciella lån för att täcka kostnaderna för dubbelt boende under tiden man säljer den tidigare bostaden. Men rådet är att absolut dubbelkolla vilka bestämmelser din bank har innan du skriver på ett nytt kontrakt!

Sofia skriver:

Hej!

Vi fick ett lånelöfte från vår nuvarande bank inför eventuellt husköp. Precis när vi skulle gå sa bankmannen att våra villkor hos dem kunde försämras om de kunde se att vi sökt lånelöfte hos andra banker (via UC).

Nu undrar jag om detta stämmer? Är det inte en konsuments rättighet att undersöka var man kan få de bästa villkoren?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

jag har hört ryktas om detta innan men aldrig hört att en bankman uttalat det så rakt ut. Min åsikt är att det i sak inte är fel av banken att ställa dessa villkor och även om du självklart har rätt att undersöka andra banker så har också banken rätt att ge ut sina lån till vilka de vill.

Med det sagt så är det dock förkastligt av banken att agera på detta sätt, tycker jag. De verkar helt klart vara rädda för konkurrens! I princip handlar det ju om att de säger att om du försöker undersöka marknaden, vilket varje konsument alltid bör göra, så får du sämre villkor. Jag skulle gärna vilja gräva djupare i detta, vilken bank handlar det om och vilket kontor?

Petra skriver:

Hej! Jag råkade ut för samma sak som någon annan här i tråden när det gäller att SBAB drog tillbaka sitt lånelöfte pga färre än 10 lägenheter i föreningen. Har som tur är inte skrivit kontrakt än dock! MEN jag började fundera över risken med en liten förening! Varför vill inte bankerna finansiera då? Jag har kollat årsredovisning och föreningen som bildades 2007 ser ut att vara ganska lågt belånade och ha en god ekonomi, är det något mer jag bör oroa mig för?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Petra,

Jag misstänker att det har att göra med att en mycket liten bostadsrättsförening är mer känslig för större kostnader etc. De kan inte få lika stora inkomster som en större bostadsrättsförening (vilket skapar en säkerhetsbuffert). Säg att det blir en stor skada på bostaden så är det bara 10 personer som kan skjuta till med pengar (via höjd månadsavgift) mot tex 50 i en medelstor/stor bostadsrättsförening.

Det bästa sättet är att kontakta banken innan man skriver på och berätta vad man har för intentioner. Ge dem åresredovisning och berätta om föreningen. På så sätt minskar du risken för att detta ska hända.

Antonio skriver:

Hej!

& tack för en supersida! Jag har fått jättemånga svar på funderingar jag haft bara genom att läsa tråden här, men har nu en egen fråga som snuddats här, men inte riktigt ställts på det här sättet.

Cenario: jag & min sambo har sålt våran lgh, fått ett lånelöfte hos SBAB, följt alla anvisningar & skrivit på kontrakt på ett nytt objekt. Nu är det så att min sambo blivit sjukskriven i denna veva & tillträdelsedagen är om 2 månader. Vi är väldigt oroliga ang detta då vi både sålt & skrivit på ett kontrakt på det lånelöfte vi fick innan hon blev sjukskriven. Värsta möjliga skulle ju vara ifall vi står där sen utan boende & ett påskrivet kontrakt som banken sen nekar utbetalning på. Vi vet att vi kommer att kunna betala våra lånekostnader etc utan problem då vi räknat upp & ner på allt, även ifall hon är sjukskriven, men det kanske inte banken vet, då dom inte känner oss personligen.

Då vi inte vet ifall hon kommer att kunna återgå till sitt arbete innan tillträdet är våra frågor följande.

Ifall hon kan återgå till jobbet innan tillträdelsedagen, kommer det då att kunna påverka bankens beslut gällande utbetalning av lån på tillträdelsedagen att hon varit sjukskriven under denna period?

Vad exakt kollar banken på innan lånet betalas ut, dvs på tillträdelsedagen ifall hon fortfarande skulle vara sjukskriven det datumet? Jag menar dom har ju redan gjort en kreditupplysning osv innan vi fick lånelöftet, inte sant? eller dubbelkollar dom sånt på dagen? Är superoroliga & hoppas på ett snabbt svar!

Åter igen tack för en jättebra sida!

Bästa hälsningar
Antonio

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Antonio,

Jag kollade detta med Handelsbanken (och jag är ganska säker på att andra banker har samma åsikt) och det är ju så att banken gör en helt ny koll (kreditupplysningen, eventuell koll med arbetsgivare etc) i samband med att man påbörjar lånet och de förutsättningar som finns då. Att vara sjukskriven påverkar ju förstås era ekonomiska förutsättningar och kan vara en orsak till att lånet inte går igenom. Det är mycket svårt att skydda sig mot denna typ av problem också.

Sen går det alltid att föra en diskussion med banken och framförallt då det kontor där man fått lånelöftet ifrån. Om din sambo är tillbaka från sjukskrivningen så är det förstås en stor fördel och jag tror inte att banken avslår ett lån för att din sambo då varit sjukskriven. Mitt råd är att göra tydliga, djuplodande och explicita beräkningar för er privatekonomi och hur ni skulle kunna hantera eventuella ekonomiska scenarion. Se till att ni har (ekonomiska) svar på hur ni skulle hantera en längre tids sjukskrivning, skaffa bevis på hur säkert ditt eget jobb är osv.

Se alltså till att bygga ett ”case” med så många och så övertygande fakta ni kan komma över. Testa dessa sedan mot någon som kan ge er kritiska svar och täpp till dessa luckor. På så sätt kan ni vara så väl förberedda som ni bara kan inför den dagen. Om ni själva är övertygade om att ni kan hantera det ekonomiskt så handlar det ”bara” om att övertyga banken om detsamma. Se då till att ni har tänkt på det banken kommer fråga er om.

Antonio skriver:

Hej Christoffer!

& tack så mycket för ditt snabba konkreta svar & din reaserch! Ok jag förstår, hoppas & tror som sagt att hon är tillbaka till 100% innan tillträdelsedagen. Undrar dock fortfarande ifall det är just på tillträdelsedagen banken utför den nya kollen eller kan det vara så att dom kollar det innan? Undrar även exakt vad dom kollar på då, är det mest att man fortfarande har sin anställning kvar, eller skulle dom T.ex kunna se att min sambo fått mindre pengar, exempelvis ifrån försäkringskassan dom senaste månaderna? Som du säger går säkert de flesta banker tillväga på samma sätt, men exakt vad kollar dom på som rutin på tillträdelsedagen & är det just på den dagen kollen görs eller görs den även tidigare??

Tack återigen!
Antonio

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Det är tyvärr ingenting jag vet och jag kan tänka mig att det skiljer sig från bank till bank. Jag vet inte vilka register de använder för att se statusen på era anställningar eller om de ringer till era arbetsgivare osv. Ett förslag är att ringa till banken (kanske ett annat kontor) och fråga detta, men ni behöver ju inte uppge era namn.

Antonio skriver:

Ska pröva att ringa banken då & kolla ifall jag får ut någon info i ärendet.

Återigen tack för hjälpen!

Linn skriver:

Hej!
Jag har jobbat utomlands i flera àr inom ”artist-yrke” och har därför en pendlande inkomst. Vissa mànader kan jag fà in stora summor pengar och ibland mindre. Jag har ungefär 500.000:- sparade pà fransk bank och ungefär 100.000:- sparade pà svensk bank. Jag skulle vilja köpa en lägenhet för ca 1,8milj.

Hur skulle det gà för mig att fà ett lànelöfte?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Linn,

Banker skyr generellt sett risker och en pendlande inkomst är troligt att de ser som en risk. Ibland kan det hjälpa om man kan påvisa flera års stabil inkomst men räkna med att det kommer bli ganska svårt för dig att få ett lånelöfte och bolån trots att du har en gedigen kontantinsats. Bankerna ser oftast på två risker i samband med att de bedömer en låntagare: 1. riskerar personens bostad att bli mindre värd än vad lånet är? 2. kommer låntagaren att kunna betala sina räntor varje månad, år ut och år in?

Eftersom du kan lägga in en såpass hög kontantinsats så är risken för #1 mindre men då din inkomst fluktuerar så är risken för #2 påtaglig.

Ett sätt som kanske kan fungera är att du startar ett konto hos banken med låsta medel för räntor. Säg att du använder dig av 400 000 kr som kontantinsats och sätter in 200’000 kr på ett ”räntekonto” som får stå som säkerhet för att du betalar dina räntor samt är pengar du inte kan ta ut. Det är en annorlunda lösning som är långt ifrån säker att en bank accepterar men kan vara en lösning på ditt problem.

Hör gärna av dig och meddela vad banken sa om detta förslag. Notera att detta är förmodligen något du måste ta med en personlig bankman och inget du kan lösa enkelt via ansökan om lånelöfte över nätet.

Boel skriver:

Hej!
Vilken information får mäklaren om mitt lånelöfte när den ringer banken? Berättar banken om vilket belopp jag har lånelöfte på (och därmed även (eventuellt) mitt maxbud)?
Eller ringer mäklarn till banken och säger ”Boel har lagt ett bud på x kr för en lägenhet med månadsavgift på y kr, är det okej med er?”

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej,

Mäklaren får, pga banksekretessen, ingen information alls. De kan alltså inte ringa till banken och fråga vad du har lånelöfte för. Det enda sättet mäklaren kan få reda på vilken summa ditt lånelöfte är på är om du berättar det eller om du godkänner till din bank att mäklaren kan ta del av dessa uppgifter. Mäklaren kan alltså inte heller ringa in och bekräfta om du har backning för ditt lån.

Om du däremot sen skriver på ett kontrakt för en köpesumma vars bolånedel överskrider det du har lånelöfte för kan du riskera att inte få ditt bolån och därmed också förlora handpenningen.

Cissi skriver:

Hej. Frågan har snuddats innan, men jag vinklar den lite annorlunda.
Om vi vinner en budgivning och får ok med banken, vi skriver kontrakt och bestämmer datum för tillträde i nya lägenheten.
När det så är dags för tillträde och överföring av pengarna ska ske till säljaren så visar det sig att någon av oss fått en ny anställning. Hur ställer sig banken till det? Kan de se det och blir lånelöftet återkallat då? Trots att den nya anställningen innebär mer lön?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Om den nya anställningen är en provanställning kan det eventuellt bli så att banken ändrar sig. Utifrån bankens perspektiv är ju arbetssituationen mer osäker nu än den var då. Att personen tjänar mer är egentligen ointressant om lönen var tillräcklig innan. Antingen har ni tillräckligt med pengar, och har råd med er tillvaro, eller inte. Banken är framförallt intresserad av två saker:

1. Har ni råd att betala de löpande hyrorna. Idag och med eventuellt ökade räntekostnader?
2. Vilka risker finns det?

I ert fall har ni ”fått godkänt” på båda punkterna eftersom ni har ert lånelöfte. Med de nya förutsättningarna har ni VG (vilket är ”overkill”) på #1 men kan riskera IG på #2. Båda måste vara godkända för att banken ska ge er lån.

johan skriver:

Hej,

vad händer om priset på bostaden blir lägre än lånelöftet?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du får låna till den belåningsgrad banken har ”lovat” dig, men inte mer. Om du ska köpa en bostad för 1 Mkr och får lånelöfte som täcker ett bottenlån på 850.000 kr (85%). Säljs sedan bostaden för 800.000 kr får du låna 85% av det värdet, dvs 680.000 kr. Du får alltså inte låna 850.000 kr!

Carl skriver:

Hej,
Jag fick ett lånelöfte på SBAB för köp av borätt. Glad i hågen gick jag och köpte mig en borätt. Dagen innan Kontraktskrivning ringde jag SBAB för att fråga om vi var på banan. Svaret var JA, margnialer var väldigt goda. Jag tjänar 50.000/mån och min Sambo 28.000kr/mån. Naturligtvis inga betalningsanmärkningarna. När vi skrivit kontraktet så ringer jag SBAB för att aktivera lånet, DÅ säger helt plötsligt handläggaren NEJ, vi beviljar inte lån till föreningar med under 10 medlemmar. Det var ju lite sent att meddela det nu när mäklare skrivit i kontraktet att jag har ett bindande bolönelöfte. (Mäklaren borde väl i så fall vetat att det inte finns bindande bolånelöften?)Jag fick då prata med handläggarens chef som sa samma sak. Jag bad henne då plocka fram informationen om var detta fanns i skrift. Hon visste inte och bad att få återkomma. Det tog henne två timmar att hitta informationen på SBAB´s hemsida. (Men ingen i lånelöftet). Hur ska vi kunna veta att de har dessa villkor när de själva knappt kan hitta informationen? För oss kom det som en blixt från klar himmel att de underkände föreningen. De hade under mina 3 samtal +ansökan inte nämnt ett enda ord om föreningen. Får de göra hursomhelst? Jag har nu ett borätt som jag inte kan fullfölja affären på, men jag kan inte bryta kontraktet utan kontraktsbrott. SBAB är ju endå en statlig bank. Föreningen är en Innegård centralt i en stad 1 timme från stockholm och varken hårt belånad eller i dåligt skick, snarare tvärtom. Tycker du detta är rimligt av en statlig bank att ”lura” sina tilltänkta kunder? /förvirrad och ledsen

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag förstår att du är både förvirrad och ledsen, det är en riktigt jobbig situation SBAB har försatt dig i. Det gör mig rentav förbannad att SBAB (och förmodligen andra banker också) 1. har såpass bra koll på vad de gör att de kan ge raka besked, och det tidigt 2. inte kan backa när de insett att de gjort ett såpass stort misstag och vilka skador det ger dig. Sen har de kanske inte lurat dig även om effekten blivit att du känner dig lurad. De har klantat sig och bör står för sitt kast, anser jag.

Jag vet inte exakt vad man kan göra juridiskt här men jag gissar att det är svårt att bedriva rättssak mot dem. Jag tror däremot att det kan vara mer effektivt att kontakta media. Det är ett skandalöst beteende tycker jag och det finns ett nyhetsvärde i historien så jag tror du har goda chanser att få historien hörd. Börja med att kontakta en journalist som skriver på bostadssidorna, om du får ett positivt gensvar kontakta då SBAB igen och meddela att du kommer gå ut i media om de inte ser över din situation igen inom X dagar. Om så inte sker ser du till att historien publiceras och att SBAB får svara på kritiken offentligt. Med lite flyt kan du få en konkurrerande bank att gå in som en ”räddande ängel” och sno goodwill från SBAB genom att ge dig ett bolån.

Carl skriver:

Hej,

Tack för ditt svar! Det har nu gått ett par dagar sen vi fick nobben av SBAB, pga av föreningen. Jag har fått ett lån av min lokala bank, efter att ha berättat om SBAB. Min banktjej sa ”du kan lita på Swedbank”. Kanon. Ang att gå till media har jag lite dåliga erfarenheter av det, sen tidigare. Du ska veta att det frestar men vet inte om jag orkar vara ansiktet utåt! Visst SBAB satte oss i en riktigt farlig situation, och det tar ett tag innan jag kommer att komma över det. Nordbanken blåste mig i början på 90-talet och det sitter i än. Tack en än gång för ditt stöd och för en bra sida.

Rose skriver:

Hej. Mina vänner säger att man måste ha varit fastanställd i ett år för att kunna få bolån, stämmer det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag kan inte svara för vad alla banker har för kriterier men det låter inte logiskt. Man har i princip samma anställningstrygghet som fast anställd efter en dag som fast anställd efter ett år. Med ”i princip” menar jag att man enligt LAS (tror jag att det är) riskerar att bli uppsagd först enligt sist in, först ut-principen. Så ur en säkerhetssynpunkt har man lite större anställningssäkerhet ju längre man varit anställd. Jag vet dock inte om bankerna resonerar på samma sätt.

Såtillvida du inte är provanställd, vilket är en helt annan sak, så ska det inte spela någon roll om du bara varit fast anställd i en dag. Du bör kunna få bolån ändå, förutsatt förstås att din ekonomi är i ordning.

Sanna skriver:

hej! jag ska skriva kontrakt imorgon, jag har en handläggare på banken som har räknat på mina uppgifter innan, jag upptäckte nu att det kan hända att dom inte kan bevilja ett lån när man skrivit på kontraktet!
jag är fast anställd och tjänar ca 20 200 brutto i månaden, lägenheten kostar 615000 och jag lägger en kontantinsatts på 150000 kr, jag blev orolig nu att dom kanske inte godknner det sen, tidigare så räknade dom med 600 000 och jag skulle betala 200 000 i kontantinsatts, jag blev orolig att dom inte kommer godkänna mina nya uppgifter nu!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Risken finns att de inte kommer godkänna om du låg precis på gränsen innan men i slutändan handlar det om relativt små summor (65.000 kr om jag förstod dig rätt) och jag tror inte att en bank försätter dig i den prekära situationen. Därtill blir kostnaden för lånet obetydligt mer. Du behöver nog inte vara orolig!

Snart klar civilingenjör skriver:

Hej!
Jag är snart färdig civilingenjör. Jag kommer att vara fast anställd från och med senast februari, men inget avtal är ännu klart. Hur brukar banker se på detta?
Jag har hittat min drömlägenhet och har pengar till en handpenning på ca 28%. Kan jag då ta ett lån redan nu för att kunna köpa lägenheten?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Då du inte är fast anställd än så är det i princip att likställas med att du inte har ett fast jobb. I princip skulle ju företaget kunna dra tillbaka er överenskommelse av olika anledningar och då är du ju utan arbete. Det är inte förrän du är fast anställd (efter eventuell provanställning) som du anses ha en fast, ”säker”, anställning. Jag tror med andra ord att du kommer få mycket svårt att få lån innan dess.

Caroline skriver:

Hej. Jag och min man håller på att köpa hus och kontraktet är påskrivet och handpenningen betald. Vi får tillträde inom en månad och ska skriva på lånen samma dag. Idag gick det dock ut ett varsel på jobbet där vi båda arbetar. Kan banken neka oss lån i detta läge? Om vi blir uppsagda vill säga. Vi har ett lånelöfte och tagit ett handpenningslån och skrivit på avtalet.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det har funnits personer som kommenterat här på BoUpplysningen och beskrivit hur de fått problem av just detta slag. Jag är lite osäker på exakt vad banken kollar upp just på dagen för utfärdandet av lånet men det kan eventuellt krävas ett arbetsintyg. Att ni blivit varslade påverkar ju er potentiella betalningsförmåga så det påverkar ju också era lånemöjligheter men om banken får reda på det (eller om ni måste intyga att så är fallet) är jag osäker på. Jag har helt enkelt inget bra råd att ge.

Erika skriver:

Hej
Jag undrar om du kan säga på ett ungefär vilken summa jag skulle kunna få lånelöfte på. Jag tjänar 300 000kr/år(tillsvidareanställning),har tre barn och ska lösas ut från både en tomt och ett hus med tomt, vi är idag gifta så vi äger allt tillsammans. Svårt att säga vad värdet är men på tomten ungefär 250 000 och vi har idag lån på 150 000 och huset med tomt är värt ungefär 1 200 000 och där har vi lån på 1 000 000. Jag har tyvärr inte mycket sparade pengar.

Sophia skriver:

Hej! Vi håller på och letar lägenhet och ska ansöka om lånelöfte. Jag har en fast anställning, men är för tillfället mammaledig. Kommer vara mammaledig 1 år till framåt. Nu undrar jag när jag ansöker om lånelöfte vilken inkomst jag ska ange? Min föräldrapenning eller min lön som jag kommer ha om ett år igen? Mvh Sophia

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hur du än gör blir det ju lite fel. Du kommer kanske inte få det lånelöfte du ”förtjänar” med din föräldrapenning. Jag skulle definitivt ringa banken och fråga dem. Problemet med om du anger din vanliga lön är att du kanske inte får lån sen när de visar sig att du inte har den lönen i dagsläget.

Angelica skriver:

Hej!

Jag och min sambo började leta hus nu i sommar. Vi har hittat ett hus där vi vunnit budgivningen. Problemet är att vi fick lånelöfte på 85% men i dagarna fick min sambo reda på varsel på sitt arbete (där han hade fast). Vi ska ingå ett avtal om huset i veckan och jag känner mig klämd i situationen om det är information av betydelse för banken eller inte. Det står i lånelöftet att där återbetalningsmöjligheterna försämras. Vi har räknat på det och ser att kostnaden ser detsamma ut som i vår lägenhet.

Frågan jag ställer mig är. Skriver vi på ett avtal med mäklaren nu och min sambo sedan inte arbetar i november då vi ska betala huset (arbetar oktober ut)kan banken helt neka oss lånet då?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag skulle vara mycket försiktig med att skriva ett avtal på huset då risken är stor att banken förändrar möjligheterna för ert lån. Arbete och fast inkomst är en av de allra viktigaste faktorerna och att din man riskerar att förlora arbetet är något som banken inte kommer att se positivt på. Det kan innebära att ni skriver på ett kontrakt och sen inte får lån och kan då (beroende på kontrakt) behöva betala skadestånd osv.

Jag skulle absolut prata med banken om det och se hur de ser på situationen. Kom ihåg att ett lånelöfte INTE är ett löfte om lån.

Magnus skriver:

Hej. Jag befinner mig i ett lite ovanligt läge och skulle uppskatta all hjälp jag kan få. Jag bor i villa värderad till ca 3.000.000 kr i ett storstadsområde, dvs lätt att både sälja och hyra ut. Jag har pga sjukdom inte kunnat arbeta och har ingen inkomst. Ingen sjukpenning el ersättning.

Jag har gjort om huset till 2 fristående lägenheter o hyrt ut ena o självbott i andra. Pga vissa orsaker relaterade till min sjukdom blev jag med betalningsanmärkning och när jag ville höja mitt lån för att kunna göra renovering på huset fick jag nej och blev därmed tvingad att ta lån på en av ocker-bankerna till 10% ränta. Nu har jag ett lån där på 1.200.000 kr.

Jag skulle om en 5 års period kunna stycka av min tomt och erhålla 1-1,5 mkr men ej före. Kan ej berätta varför. Jag kan lätt erhålla 16.000-17.000 kr per månad om jag hyr ut båda lägenheterna och få in netto säg 11-12.000. Jag har 6000 kr/mån i pension från min avlidne far. Jag har inget arbete dock. Och där är problemet. Jag skulle vilja få råd hur jag kan lösa detta.

Jag vill få nytt lån på en av de vanliga bankerna på 1.300.000 kr. Eller behålla villan genom att tex sälja den till mitt eget företag och sedan i företagets namn hyra ut den. Allt för att kunna (högst troligen) om 5 år stycka av tomten och få 1-1,5 mkr). jag vill alltså behålla villan i 5 år till och sedan kan jag förmodligen stycka av tomten.

Men hur gör jag? Ensamstående, inga barn. Min egna boendekostnad räknar jag med till 5.000 kr/mån för boende. Alla andra kostnader därutöver tillkommer. Om jag ber en vän som har ett företag att anställa mig med 25.000 kr/mån innan skatt, räcker det för banken att bevilja mig mitt lån? (att han sedan inte betalar ut lön till mig är en helt annan sak..) Finns det andra sätt att lösa detta på?

Jag skulle genom uthyrning av båda lghtrna dra in 11.000 kr/mån o jag har dessutom 6000 kr/mån till, dvs totalt i hand 17.000 kr/mån.

Tot skulder f.n. är 1.200.000 kr. Jag vill alltså lösa detta.

Jag klarar mig gott o väl men tyvärr så anser inte banken att de pengarna jag får in genom uthyrning är pengar de kan ta med i beräkningen…

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Magnus, tack för en ordentlig redogörelse! Ett klargörande: Behöver du detta lån för att kunna behålla huset alltså? Är det så att du inte kan behålla huset om du inte får lånet?

Anledningen till att bankerna inte räknar in uthyrningskostnader är (förmodligen) att det inte är lika säkra som en lön. Det är lättare att bli av med en hyresgäst än en anställning. Det bör dock bara sätta en ”rabatt”, säg att 11.000 kr förmodade inkomster är 5.000 kr ”säkra” men jag vet inte om det är så banken räknar.

Grundproblemer, är som du säger, att du är arbetslös samt har betalningsanmärkning, vilket är två faktorer som gör det svårt för många att få lån. Generellt brukar jag hänvisa till de få banker som lånar ut till personer i din ekonomiska situation men jag tror även för dig att det dels kan bli svårt och dels för dyrt (räntorna är betydligt högre).

Att din kompis anställer dig utan att betala vet jag inte om det är lagligt att göra. Jag tror dock att det är något som kommer tillbaka och biter dig i baken en anann dag och gör saken värre, det är alltså inget jag rekommenderar.

Tyvärr är jag ganska rådlös inför din situation och kan inte hjälpa dig. Att få ett arbete skulle förstås hjälpa din situation men det vet du förstås mer än någon annan.

Anette E skriver:

Jag ska köpa en bostadsrätt i Stockholm och undrar när jag ska förhandla om ränta och andra lånevillkor. Skaffar jag ett snabbt lånelöfte via nätet innan jag börjar leta lägenhet och kontaktar sen olika låneinstitut och förhandlar när jag väl har vunnit en budgivning? Eller hinner man inte det utan förhandlar med flera låneinstitut direkt?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Du bör skaffa ett lånelöfte innan du ger dig ut och budar, annars är det möjligt att du inte får lägga bud. Sen när du vunnit en budgivning kommer det förvisso gå undan men du kan/bör då ringa runt till olika banker och se vad de kan erbjuda dig. Du har också möjlighet att göra detta från att du betalat kontantinsatsen till att du betalar hela köpesumman.

sofia skriver:

Hej! Jag har nu en heltidstjänst med ca 23000bruttolön. Jag har också ca 200000 att använda som kontantinsats. I nuläget hade jag antagligen kunnat köpa en lgh, men jag funderar på att börja studera i sept. Jag undrar om det är helt kört att få lånelöfte som student? Jag vet att jag kan ha kvar mitt nuvarande jobb som extrajobb. Om jag hade fått ett lånelöfte nu, är risken då stor att de tar tillbaka det när jag blir student?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, det är nog dessvärre så. Eller snarare handlar det inte så mycket om att ta tillbaka ditt lånelöfte utan snarare att du inte får låna det du har lånelöfte för eftersom dina ekonomiska förutsättningar har förändrats. Du kan däremot köpa en lägenhet nu under sommaren, att din ekonomiska situation förändras sen spelar ingen roll då. Innan du gör något sådant bör du dock se till att du verkligen har de ekonomiska förutsättningarna även som student. Att du har en bostad och lån är en sak, att du har råd att betala för dem med studiemedel är en helt annan sak. Banken kan också fråga vad du har för planer osv och de kanske inte gillar att du ska plugga till hösten, det kan också vara värt att tänka på.

TommyGråHår skriver:

Först – bra sajt!

Jag och min fru (36 och 34 år) vill bygga hus. Har fem barn i åldrarna (10,8,6,4,2). Jag har fast jobb i trygg bransch (IT, Stockholmsområdet) med lön på ca 50′. Problemet är att vi har velat bygga hus länge men då frugan varit hemma med barnen (alltså inget dagis) så har vi bara haft en inkomst att stå på och detta har banken varit väldigt avig inför (och det förstår man även om man inte gillar det).

Nu är vi i en ny situation där vi inte ska ha fler barn samt att min fru har fast jobb 50% och just nu har ett 2 årsvikariat på 50%. Hennes bruttolön på 100% skulle jag säga ligger ngnstans kring 22′. Så tillsammans brutto ca 72′ (utan vik 60′) och ovanpå detta har vi ju barnbidrag på 8′. Har ett blanco på ca 220′ och CSN på ca 150′ var. Inga betalningsanmärkningar ever. Ca 50′ sparat, bor i hyresrätt idag. Det summerar nog ganska exakt vår ekonomi.

Nu till mina frågor:

1. Hur tror du våra utsikter ser ut till att få lånelöfte på kring 3 miljoner?

2. Hur vill bankerna att man ska presentera sitt case, vad går de igång på? Typ ett excelblad eller bara muntligt snack? Medlem på ekonomisajt och utdrag därifrån?

Tacksam för svar (gärna direkt via mail med!)

—Tommy

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Tommy,

Det är lite för svårt att säga specifikt. Jag föreslår att du börjar med att fylla i dina uppgifter i kalkylen här på sidan. Jag använde den själv när jag köpte min senaste bostad och visade med tydlighet vilka pengar jag hade och vad jag tänkte köpa. Den visade sig vara mer avancerad än bankens egen och när hon väl förstod detta gick hon med på mina förslag (att höja lånelöftet).

Börja alltså med att räkna på detta själv. Bli först övertygad själv om att ni klarar detta ekonomiskt (även med höjda räntor). Visa sen exakt hur och varför ni kommer klara det, för banken, så får de svart på vitt. Kommer de med invändningar, ta hänsyn till dem och återkom med en ny kalkyl. Det handlar till viss del om förtroende men väldigt mycket om siffror för banken också.

Evelina Wikström skriver:

Hej! Jag och min man vill köpa hus, alternativt köpa tomt och bygga hus. Min man har ett blancolån på ca 110000 kr och sedan har vi kreditlån på ca 80000 kr. Jag har även ett csn lån på ca 40000 kr. Vi har tyvärr inga sparade pengar. Hur ser möjligheten ut för oss ändå att få ett bolån? Kan man baka in tidigare lån i bolånet och använda ett nytt blancolån som kontantinsats? Vi är båda fastanställda med en årsinkomst tillsammans på ca 800000 kr.
Mvh/ Evelina

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ni har alltså lån på 230 000 kr med varierande räntor sedan tidigare. Dessa går inte att baka in ett bolån eftersom ni måste ta ett fullt bolån (dvs för hela köpesumman). Hade ni bara behövt låna säg 670 000 kr för en bostad ni köper för 1.1 Mkr hade ni kunnat låna 900 000 kr istället och då bakat in era privatlån/csn-lån i bolånet men det går alltså inte nu.

Ni har ju trots allt en god sammanlagd inkomst men eftersom ni också måste ta blancolån för kontantinsatsen så bör ni nog ställa er frågan om ni vill ta denna finansiella risk. Ni kommer ju verkligen ha mycket lån då. Samma fråga kommer även banken ställa sig och det är möjligt att ni kommer att få svårt att få lån. Men som alltid gäller: man kan alltid kolla!

Natalia skriver:

Hej Christoffer. Hur stor chans har man egentligen att få ett beviljat bolån? I dagens läge har många lån/krediter sen innan, t.ex. jag och min sambo. Vi båda har fasta jobb, inte direkt några sparade pengar. Däremot är vi beredda att sälja bilen och lägga in dom pengarna i lägenheten el. huset. Har du några tips? Mvh

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Natalia, Det du frågar är en väldigt generell fråga som är svår att ge ett direkt svar på. Dessa generella frågor är det jag försöker beskriva i de olika guiderna på sidan. Läs igenom dem först och återkom gärna med mer specifika frågor så hjälper jag dig gärna. Det jag kan säga om er situation är väl annars att ni ska ha ”normala” chanser att få beviljat bolån. Om bilintäkten täcker 15% av köpesumman är det förstås utmärkt.

sepide skriver:

Hej!

Jag och min pojkvän har bestämt för att köpa en bostadsrätt. Vi har varit på bank och fått lånelöfte ej skriftligt men däremot en skrifligt bostadskalkylkering som visar att vi klarar av det ekonomiskt. (vet ej om detta är lånelöftet) Men nu är det så att endast jag har handpenning och undrar om man måste göra upp med någon jurist om denna handpenning innan man skriver kontrakt för lägenheten eller om man kan göra det efteråt? Det är som sagt mina pengar och vill garantera att om det skulle hända att vi skiljer oss eller liknande att jag kommer få tillbaka dessa då?

Tack på förhand!
/ Sepide

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Sepide, jag brukar vara försiktig med att ge juridiska råd eftersom jag inte är tillräckligt insatt i ämnet och för att det kan vara en snårskog och därtill stora pengar som kan riskeras. Därför uppmuntrar jag oftast frågande om att antingen ställa frågan i ett juridiskt forum (tex juridikfokus.se) eller kolla med en jurist direkt.

Angående ert lånelöfte så är det upp till mäklaren om han godkänner detta dokument som bekräftelse på att ni får låna, det kan dock vara tveksamt.

Patrik skriver:

Hej. Tänkte fråga er angående banklån, det är så att min fru inte har fast anställning utan har kontrakt till ett viss datum men jag har då fast anställning och undrar ifall banken hade låtit oss ta ett lån på 400.000 och vi har 15% till bostaden vi vill gärna köpa?? Ha det gott o tack för er hjälp

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är svårt för mig att svara på eftersom jag inte har full insyn i er ekonomi (betalningsanmärkningar, skulder, löner etc) men ett bolån på 400 000 kr är inte speciellt mycket och det ska man normalt klara med en fast anställning såtillvida att man inte har väldigt låg lön. Om frågan gäller ett privatlån så är det lite annorlunda, framförallt om ni också har ett bolån utöver det. De flesta privatlån/blancolån kan man också bara låna upp till 350 000 kr.

Patrik skriver:

Det ända vi betalar av är CSN vilket ligger på 500 kr i månaden. Finns inga betalningsanmärkningar. På kontraktet ligger min lön på 17870 kr men jag drar ut varje månad mellan 20 000 och 22 000 kr innan skatt. Och det gäller ett bolån. Till ett radhus. När jag har pratat med banker så vill de inte ha något med oss att göra tills min fru har fast jobb tills vidare, finns det något tips du kan ge.? Finns det något man kan göra ir måste man vänta på att min fru får fast? Kan man ha borgensman eller något? Tack för alla svar

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ok, när du frågade först tänkte jag inte på att din lön förmodligen även måste supporta din fru ekonomiskt också och då blir situationen en helt annan. Då kan även mindre bolån vara problematiska, åtminstone sett ur ett bankperspektiv. Har ni en borgensman som går i god för lånet ska det vara en helt annan sak. Då blir ju denna skyldig att betala om ni inte har råd. Annars är de inte så mycket att göra än att eventuellt kolla fler banker. Jag rekommenderar inte att ni använder er av de dyrare mer tillåtande bankerna i det här fallet, det blir bara dyrt i längden och försätter er egentligen bara i en alltför dyr sits.

Att du får ut mer kan vara relevant att ta upp, framförallt om du kan visa det tex med din förra deklarerade årsinkomst.

Patrik skriver:

Tack för svaret! Har du tips om vilka banker man kan använda sig av?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Prova någon av de större.

Malin Jansson skriver:

Hej

Vi är på väg att köpa ett hus privat, alltså utan mäklare. Har ett lånelöfte hos Skandiabanken men när jag pratade med dem nu kom det fram att man inte får lån hos dem om inte husaffären går via mäklare. Är det så hos alla banker? Har ni några tips och råd kring hur man löser situationen?

Hade tänkt undvika att mäklare tar cirka 50 000 för arbete som till stor del redan är gjort.

Tack!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag har inte hört talas om detta innan men det låter inte helt orimligt. Att anlita en mäklare är, utifrån bankens perspektiv, säkrare och innebär mindre risk. Just Skandiabanken har ju som affärsidé att göra sina åtaganden och ärenden enkla, vilket gör att de har lån utifrån en exakt modell och förmodligen också striktare regler än andra banker. Detta för att man ska få så lite administration som möjligt och därmed hålla kostnaderna nere.

Andra banker har ju mer personlig service och kan nog se detta ur ett annat perspektiv. Oavsett vilket så innebär det ett visst riskmoment att inte anlita mäklare, vilket gör att vissa banker kan dra öronen åt sig.

Robert skriver:

Hej, tack för bra infosida.
Jag är inte riktigt med på vad du menar att banken tar mer risk genom att man inte använder sig av en mäklare. Om ni har uppgift om vad mäklarens skyldigheter är så hänvisa gärna till detta för om jag förstår det rätt så är mäklaren endast en förmelar tjänts det vill säga har inget ansvar för den affär de deltar i? Vad för ”garantier” får banken genom att jag använder mig av en mäklare?
Tack för ert svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det jag menar är att om man använder sig av en etablerad mäklare så är det en riskfaktor mindre för banken då det är ”gängse bruk”. Ur ett bankperspektiv är det tryggare med en etablerad och erfaren mäklare som hanterar försäljningen. Det handlar då mer om praktiska risker snarare än någon faktisk garanti från mäklaren, att man som oerfaren kanske råkar göra misstag. Jag tror dock inte att denna risk är speciellt påtaglig, andra faktorer är viktigare.

Emma skriver:

Hej!
Har en fråga om lånelöfte.
Jag har jobbat sedan 2008 på mitt jobb, och till stor del haft fast anställning, men avslutade med en visstidsanställning på 3 dagar. Detta tror jag dock inte syns i mina bankkonton. Jag har fått nytt jobb, som jag börjar den 23/4. Jag har därför 2 veckors arbetslöshet.
Såklart har jag lyckats hitta en bostadsrätt jag vill ha just nu, och sökte idag lånelöfte. Blir orolig när banken skriver att de kan kontakta min arbetsgivare… för jag har ju slutat, men kommer ha nytt fast (6 mån provanställning visserligen) jobb från 23/4. Kan detta påverka min chans till lån, även om lånelöftet går igenom?
Tacksam för svar

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är aldrig en bra idé att försöka finta banken och hålla saker dolda. Därtill är ett lånelöfte inte något egentligt löfte så de kan mycket väl ändra sig i samband med att du ska lösa ut lånet när du ska köpa din bostad, om de inser att din ekonomiska situation inte är som du sagt att den ska vara. Jag tror det är bättre att spela med öppna kort, du har ju trots allt jobb. Visst har du provanställning men det är bättre att du inte får lånelöfte än att du står med ett påskrivet kontrakt och inget lån.

Tobbe skriver:

När och hur är det läge att jämföra banker? Vi har hittat en bostadsrätt som ser intressant ut, och om den verkar bra även på visningen lär vi lägga bud. Vi har också lånelöfte från SBAB. Jag skulle vilja jämföra deras erbjudande med andra – men ju fler kreditupplysningar desto sämre villkor för lånet sägs det ju. När är det läge att kontakta andra banker – före eller efter budgivning? Det kan ju bli rätt ont om tid mellan bud och kontrakt om man vinner. Är det någon poäng med att kontakta flera banker innan man vunnit en budgivning?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jag har faktiskt aldrig hört talas om detta, att det är sämre med fler kreditupplysningar, annat än via kommentarer här på BoUpplysningen. Det betyder dock inte att det inte existerar. Min generella rekommendation är dock att kontakta fler banker om man inte är nöjd med ett lånelöfte man fått från en bank. Jag skulle nog kontakta de andra bankerna innan budgivningen.

Ska kolla upp detta om flera kreditupplysningar skulle påverka och återkomma också.

Karin skriver:

Hej!
Jag och min sambo funderar på att köpa lägenhet, vi bor för närvarande i hyresrätt. Jag har jobb, men inte tillsvidareanställd, sambon studerar. Vi har råd med kontantinsatsen till de lägenheter vi tittar på, men vår ekonomiska stabilitet är ju ganska osäker i en banks ögon, trots att summan vi skulle behöva betala varje månad i en bostadsrätt (både ränta, amortering och avgift) knappt överskrider det vi betalar nu i hyra.

VI har möjlighet till en bra borgenär, eller att en av våra föräldrar står med på lånet (elller innebär det samma sak?)

Är det helt kört? eller gör borgenären samt att vi inte behöver privatlån till de sista 15 procenten att vi ändå har möjlighet att köpa?

Tack på förhand

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Att ni har pengar till kontantinsatsen är ju positivt och det låter inte helt kört, om än kanske inte helt lovande heller. Ur en banks ögon kan det nog vara så att ni har för hög risk på grund av att du inte är tillsvidareanställd. De ser på er återbetalningsförmåga idag och imorgon och vad som skulle kunna göra att ni inte får råd att betala. Om det är så att du kunnat påvisa att du haft projektjobb (om det är så att du är projektanställd tex) eller liknande under en lång tid så kan det vara en fördel. När ni pratar med banken är det främst din jobbsäkerhet ni måste bevisa.

Använder ni borgenär för hela lånet så är det en helt annan sak. Då tar ju borgenären risken och då ska det inte vara några problem.

Karin skriver:

Tack!

Göran skriver:

Hej.
Jag och min svåger funderar på att ta ett bolån tillsammans för att köpa en lägenhet som vi sedan ska renovera upp. Är det möjligt att ta ett bolån tillsammans och får vi isåfall ett högre lånelöfte än om vi bara hade varit en person?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Visst är det så. Men kolla med bostadsrättsföreningen också så att de inte sätter käppar i hjulet, för jag antar att ni inte kommer bo där båda två.

Mari skriver:

Jag och min sambo bor i hyresrätt och vill nu köpa hus. Han är egenföretagare sedan 1 år tillbaka, så vad han tar ut i lön varierar. Men minimum får vi gemensamt ut 45 000 brutto (jag 26 000 och han åtminstone 19 000. Vi har 180 000 sparat. I veckan ansökte vi om lånelöfte på nätet via vår bank för att se om det var helt kört. Men vi fick det beviljat utan problem! I ansökan hade vi skrivit att vi ville låna 2,3 miljoner till en köpesumma av 2,6 miljoner. Men det var ju en miss från vår sida då vi inte har så mkt kontant och kontanterna vi har dessutom måste räcka till lagfart osv också. Många hus vi är intresserade av ligger på runt 2,6 miljoner, så billigare än så lär vi inte hitta. Hur ska vi göra? Kan man lämna in en ny ansökan med nya uppgifter trots att man fick det beviljat för ett par dagar sedan? Jättetacksam för svar!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ja, absolut. Det är bara att skicka in en ny ansökan. Om det krävs så kan ni ju skriva att detta är en andra ansökan eftersom ni gjorde en miss i er första.

Sofie skriver:

Hej! Vet inte än vilken bank jag ska välja till min vid köp av bostad. Kan jag skaffa lånelöfte från två banker under samma period?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Visst kan du göra det men det är relativt meningslöst eftersom lånelöftet inte är bindande. Tar du ett lånelöfte hos Swedbank tex kan du fortfarande välja tex SEB när du sen tar lånet. Det finns en liten risk att det inte har samma syn på din ekonomi men du behöver bara ett lånelöfte för att kunna lägga bud.

Kim skriver:

Hej!
Jag köpte en lägenhet år 2009 som jag sedan sålde och gick med vinst i januari 2011. Efter detta flyttade jag utomlands och har pluggat ett år. Nu om en månad flyttar jag tillbaka till Sverige och har hittat min drömlägenhet. Jag tippar på att den kommer gå upp till 2milj kronor och jag har en kontantinsats på 100 000, alltså 5 procent.

Nu till min riktiga fråga, jag kommer att bli fastanställd direkt hos min mammas företag när jag kommer tillbaka (har jobbat för henne tidigare och har gått väldigt bra). Eftersom hon vet vad jag går för får jag en direkt fastanställning, men måste jag ha varit fast anställd en speciell tid för att få bolån? De resterande 10 procenten som krävs för kontantinsatsen skulle jag ta ett privatlån för. Har ej någon som kan gå i borgen för mig. Vad är mina chanser?

Tacksam för svar!

Anna Andersson skriver:

Hej!
Jag och min man äger en bostadsrätt i Stockholm nu. Vi gav 2,5 milj för den, men vi borde få ut ca 4,5 milj i dagsläget vid en försäljning. Vi kommer förmodligen att skiljas. Jag undrar om jag kan få lånelöfte för att köpa en lägenhet? Jag har tyvärr inget sparat (bara ca 15 000 kr…) så jag antar att jag måste låna hela beloppet? Men jag får ju loss pengar vid en försäljning av den gamla, gör det nån skillnad?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Anna: Det beror mycket på hur förutsättningarna blir för den lägenhet ni äger tillsammans idag och hur stora lån ni har på den lägenheten. Om man utgår ifrån att ni idag har lån för 2 Mkr så får ni då alltså ut 2.5 Mkr kontant. Om det delas lika har du lite drygt 1 Mkr (efter skatt etc) som du då teoretiskt sett kan använda som insats till en ny lägenhet. Detta göra att du förmodligen bara behöver låna ungefär 30-50% (beroende väldigt mycket på vilken typ av bostad du köper) av köpesumman. Så länge du har ett jobb med fast inkomst och inte har några betalningsanmärkningar ska det förmodligen inte vara några problem att få lånelöfte/bolån, förutsatt förstås att de antaganden jag gjort är rimliga.

Markus skriver:

Hej, jag har en fråga. Min fru och jag har båda fasta jobb uppe i Göteborg, men vill nu flytta till Skåne. Vi har med nuvarande ek situation fått lånelöfte på 2,7 milj. Det hus vi hittat kostar ca 1,5 milj. Problemet är ju dock att vi inte har några jobb på det nya stället. Det kommer vi säkert att få förstås, men eftersom jag tänkte ta tjänstledigt och min fru kommer vara mammaledig till hösten så är ju hennes ersättning den enda som vi absolut har. Kommer banken köpa detta och bevilja oss det lån på drygt 1,2 som vi behöver?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Markus: Att ni får ett lånelöfte med er nuvarande ekonomiska situation behöver innebär inte att ni kan använda er av det vid köp i framtiden när er ekonomiska situation ändras kraftigt. Jag tror att banken kommer att se på er som en familj som har en mammaersättning som enda inkomst (oavsett tidigare inkomster) och då kan det nog bli svårt att få det lån ni har. Jag skulle inte förlita mig på det lånelöftet ni har nu. Notera att detta, som vanligt, är ett generellt svar utan vetskap om era andra typer av inkomster och förmögenheter.

Sandra80 skriver:

Hej,
Vi funderar på att köpa lägenhet men just nu så studerar jag men min man har fast arbete med bra inkomst. Min fråga är går det bra att han endast tar lån eller måste båda ansöka om lån.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sandra80: Det går bra att endast din man tar lånet, såtillvida att han ensam har tillräckligt god ekonomi för att stå för kostnaderna (i bankens ögon).

Sarah skriver:

Hej!

Jag och min sambo vill köpa lägenhet på annan ort om ca 1,5 år. Då kommer jag förhoppningsvis ha ett heltidsjobb (pluggar idag) men kommer nog vara provanställd. Min sambo har fast heltidsjobb idag men vill börja plugga efter flytten. Problemet är att min sambo förmodligen måste säga upp sig innan vi ansöker om lån (han har lång uppsägningstid), kommer banken se att han är under uppsägningstid? Finns det någon risk att de ringer hans chef och kontrollerar hans anställning (och då upptäcker att han sagt upp sig) ? Vi vill ju bättra på våra chanser att få lån genom att få det att se ut som att vi båda har heltidsjobb… Vi vet själva att vi har ekonomin för att köpa lägenhet, men det kan ju vara svårt att övertyga banken om det när man har billån och csnlån dessutom.

Mvh Sarah

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sarah: När ni väl har fått bolånet beviljat och utbetalt spelar det ingen roll om vad ni väljer att göra, så länge ni betalar era avgifter i tid till banken. Om ni tar ett bolån i just det skede när ni båda har fast inkomst så är det ju förstås mer troligt men ni måste vara försiktiga så att ni inte chansar och tar för stora kostnader. Tänk om du inte får jobb på direkten, till exempel? Ta med riskerna i beräkningen. Det är förstås inte att föredra att föra banken bakom ljuset om era avsikter. Banktjänstemän är ju duktiga på att se över risker och de kan ju faktiskt hjälpa er att se till att ni inte hamnar i ekonomiska svårigheter.

En sak ni bör vara försiktiga med är att förlita er på ett lånelöfte ni får med er nuvarande inkomst och sen försöka köpa bostad med det lånelöftet. Banken gör nämligen ytterligare en koll av er ekonomi i samband med den slutgiltiga bedömningen av lånet. Har er ekonomiska situation ändrats då är det inte säkert att ni får det lån ni fått löfte om. Det är dock inte speciellt troligt att de skulle höra av sig till din mans arbetsgivare för att se om han har sagt upp sig.

Bella skriver:

Hej,
Vi bor i en hyresrätt idag där planer för ombildning till bostadsrätt finns. Går allt vägen kan ombildning ev stå klar inom ett år. Kan vi då söka lånelöfte, säg i början på nästa år? Anledning till att vi vill söka i förväg är pga att vi ska ha barn i maj 2012 och då blir det knepigare att få lån. Men tänkte då att om man har ett lånelöfte från tiden man jobbat kanske detta funkar bättre? Eller så är jag ute och cyklar 🙂
En annan fråga. Vi med många andra har dragit på oss en del krediter genom åren och har även ett billån. Hur mkt försämrar detta våra chanser till att få ett lån?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Bella: Det kan vara vanskligt att skaffa lånelöftet innan. Som du säger kan det tänkas att det blir svårare att få lån men tänk på att ett lånelöfte inte är ett löfte om lån (namnet är missvisande). Banken kan utställa ett lånelöfte på en viss summa men sen i slutändan inte ge er det lånet ändå för att er livssituation ändrats i och med barnet. I värsta fall kan ni hamna i en situation (vilket BoUpplysningens besökare kommenterar om då och då) att ni skriver på kontraktet och sen inte får bolånet, vilket kan göra er skadeståndsskyldiga. Så spela med öppna kort gentemot banken.

Era lån och krediter ni har räknas in i den allmänna sammanställningen om er ekonomi. Det är klart att det inte är bra om ni har för mycket skulder gentemot era inkomster men de allra flesta människor har lite skulder. Ni kan också vända det till er fördel genom att flytta dessa krediter till er nya bank.

Christian skriver:

Hejsan.

Jag och min fru vill köpa en gård för att starta upp och driva ett artistpensionat. Gården får kosta ca 500k-1m kr har vi tänkt.

Vi har ingen kontantinsats men kan eventuellt låna den biten av våra föräldrar.

Min fru har ett års vikariat och tanken är att vi ska bedriva verksamhet och jobba båda två på gården när hennes vikariat går ut. Jag har ingen inkomst utan jobbar med detta projekt på heltid just nu.

Hur ställer sig banken till detta? Vi har en projektbeskrivning och kan skriva ihop en företagsplan om det behövs. Och hur ändras läget om man har borgenär?

Tack!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Christian: Vad spännande med ett artistpensionat! Det här är ju egentligen ett affärsbeslut och ett företagarlån så det handlar inte så mycket om bolån på det sätt som vi beskriver här. Banken kommer att ge er ett företagarlån baserat på risker osv baserat på er affärsidé och affärsplan där en av era investeringar är ett hus. Om ni har en borgenär så blir det mesta lättare, då är det ju den personen som borgar för att ni kan betala ert eventuella lån.

Jag är dock osäker på frågor relaterade till företag och bostadsköp, vilka konstellationer som fungerar på vilket sätt osv. Tyvärr. Det finns dock inga problem med att kolla med banken och höra vad de säger.

Christian skriver:

Tack för det svaret. Jag får nog gå till banken och höra hur dom vänder sig till detta.

Jag skulle också vilja fråga hur det fungerar om man skulle vilja köpa ett äldre hus i syfte att renovera upp det och sälja det vidare efter ca 1 år. Tar banken hänsyn till detta vid lån eller hur fungerar det? Och skulle man kunna starta upp ett företag eller t.ex. en ekonomisk förening som man köpte fastigheten genom och gjorde själva köpet till en affärsverksamhet för att sedan ta vinsten till att antingen göra om processen en gång till med ett nytt hus eller investera vinsten i artistpensionatet? Jag hoppas du följde min tankegång där 🙂

Du kanske är helt fel person att fråga men kan man starta upp ett ”renoveringsföretag” och renovera upp några hus för att sedan använda pengarna till att investera i ett artistpensionat? Där är väl kärnan i frågan 🙂

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Christian: Tyvärr är det nog så. Det är ju en affärsidé på samma sätt som att sälja möbler i platta paket 🙂 Det är också så banken kommer att se på det, även om de självklart bedömer affärsidén med bostadsmarknaden som en variabel för hur stor chans den har att lyckas osv.

Sonja skriver:

Måste tillägga att vi båda har fast jobb och kontant insatsen till husköpet!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sonja: Det är naturligtvis fördelaktigt. Men i fråga om bankens upplevda risk med att ha er som låntagare så är det förmodligen inte någon specifik fördel som gör att betalningsanmärkningen ses över, utan snarare ett förmodat grundkrav från banken.

Sonja skriver:

Hej!
Jag har en fråga om lånelöfte och bolån. Jag och min sambo vill köpa hus och har hittat ett som passar och vill ta ett bolån tillsammans!
Jag har varit sambo förut som satte mig i stora skulder eftersom han spelade bort våra pengar. Han beställde även saker i mitt namn som jag rök på att betala!
När vi flyttade isär dök än det ena inkassot efter det andra in och även krav från kronofogden!
Jag försökte betala så mycket som möjligt som ensamstående 2 barns mamma och vissa krav kunde jag inte betala med en gång!
Sedan 1,5 år är allt betalt men 2 anmärkningar finns registrerade.
Mannen jag ska ta bolån med har inga skulder och har aldrig haft en skuld! Vi har ca 37 000 varje månad när vi slår ihopa våra löner!
Min fråga är då…kan vi ta lån tillsammans? Hur stora är oddsen att vi får lån? Kan jag överhuvudtaget vara medsökande?
Ringde Nordea men de sa blankt nej! Att han får ta lån ensam el hitta någon prickfri medsökande på lånet!
Jag skäms oerhört och önskar jag kunnat lösa det innan, men det har inte varit lätt!

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sonja: Den situation du beskriver tror jag inte är helt ovanlig, att man har fått betalningsanmärkningar på grund av orsaker man har haft mycket svårt att kontrollera.

Bankerna har allt som oftast riktlinjer och regler de följer för att kunna ge enhetliga besked och ge sina banktjänstemän tydliga riktlinjer. Där kan en betalningsanmärkning innebära ett blankt nej då det kan vara ”riktlinjer uppifrån”.

Utifrån bankens perspektiv kan jag tänka mig att banken resonerar såhär (notera att detta endast är generella spekulationer och absolut inget som har med Nordea specifikt att göra):

Många som har en betalningsanmärkning har en mer eller mindre bra förklaring och bankerna har nog hört de flesta. Som partner i ett f.d. förhållande med en beroende kanske du till och med kan identifiera dig lite med den situationen?

De kanske också resonerar som så att ”ingen rök utan eld”, att personer som fått en betalningsanmärkning kanske hamnar i situationer och med personer där det är större risk att få betalningsanmärkning. För att uttrycka sig krasst, man kan få en betalningsanmärkning för att man har dålig ekonomi eller för att man är för blåögd och bådadelarna är en riskgrupp för banken.

Problemet är ju att även om de filtrerar bort de som konsekvent faktiskt har svårt med ekonomin och som i slutändan aldrig skulle betalat sin skuld, så filtrerar de även ibland ”hederliga” personer som har god ekonomi.

Om jag vore er skulle jag ringa till olika banker och se om någon annan bank har bättre förståelse för er situation. Försök ge konkreta bevis på att betalningsanmärkningen inte var ”ditt fel” om du kan. Ju mer du tänker dig in i bankens syn på hur du skulle kunna vara en del av en riskgrupp, desto bättre argument kan du komma med.

Du kan också kolla med Bluestep där de har en lite mer positiv syn på betalningsanmärkningar.

Molle skriver:

hej hej.

Jag undrar om det är helt kört för mig med ett vanligt bolån.
Jag är föräldraledig och inget fast jobb att gå tillbaka till i nuläget. Jag har min mor som medsökande. Hon har bra inkomsteroch äger bland annat ett hus på 6 miljoner samt lite annat.

mvh

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Molle: Det låter kanske inte optimalt men långt ifrån kört, framförallt om du har din mor som medsökande. Prova att ansöka om ett lånelöfte så får du en fingervisning.

robyn skriver:

Hej!

Jag och min sambo vill köpa hus! Men vi har lite funderingar som jag vore tacksam om du kunde svara snabbt på!

Vi vill alltså köpa hus nu, vi har båda fast arbete och en inkomst tillsammans på 37 tkr efter skatt i månaden.
Vi bor just nu i en dyr hyresrätt och vill alltså komma ner i månadskostnad.
Min sambo har ett lån på 45 tkr hos swedbank sedan tidigare, samt två krediter, en hos netonet på 13 tkr och ett på 15 tkr hos volvo. Jag har ett studielån på 23 tkr.

Jag har även två betalningsanmärkningar, för ett skadestånd och tandläkarräkning, MEN dessa kom in i mitt namn när jag var nyss fyllda 18 år och jag hade ingen aning om att de inte blev betalda, mina föräldrar sa att de blev betalade och sedan tänkte jag inte mer på det först 1,5 år senare när jag fick krav brev ifrån fogden. Min mamma har även gått med i barnbokklubbar osv, och inte betalat skolkorten sen min skoltid, och när jag blev myndig gick dessa skulder över på mitt namn och till inkasso. Jag har idag betalat alla dessa skulder och är nu skuldfri, men som jag förstår det så har jag alltså betalningsanmärkningar, FAST jag inte har gjort något fel. jag sköter min ekonomi klanderfritt och sparar mycket pengar. Jag har för tillfället 14 000 ihop sparat på mitt privata konto, och det har jag sparat ihop sen nov 2010. Min fråga är: HUR SER BANKEN PÅ ALLT DETTA?

Kan jag pga av mina föräldrars misstag blev misstrodd till att vara medsökande på ett bolån tillsammans med min sambo? Hur ska vi gå tillväga? Vad är dina råd?

FInns det någon chans att man får ett lån så man kan köpa ett hus? man ser ju folk hela tiden som får lån! fast de inte ens har fast arbete och de som tjänar mindre än oss. sabbar mina betalningsanmärkningar allting för oss?

VÄLDIGT tacksam för svar!
MVH

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Robyn,

Jag tror att det är ganska många som är i samma sits som du, att man fått betalningsanmärkning under förhållanden som man inte riktigt kunde styra över. Det är till exempel inte ovanligt att man får räkningar till fel adress som hinner gå till Kronofogden.

Jag tror att banken eventuellt kan ha lite översyn med detta men räkna inte med det. Alla som har betalningsanmärkningar kan säkert motivera varför just de råkade drabbas och bankerna kan eventuellt vara lite luttrade. Min rekommendation är att prova hos er vanliga bank. Fungerar inte det så kommer ni förmodligen kunna få lån hos till exempel BlueStep, som är specialiserade på bolån för personer som inte kan få lån någon annanstans.

Tommy skriver:

Jag och min familj är på väg att flytta till annan ort och jag har sökt efter lånelöfte på Swedbank via internet på 2.3mlj 2ggr under senaste 2mån men båda gånger fått nekat, jag är inte säker att jag fyllt i allt rätt med taxeringsvärde eftersom jag inte har fått tag på något sånt på min befintliga bostadsrätt sen också att den bostad jag sökt på kommer att omtaxeras iom en försäljning pga att det ligger en bostad till på denna mark.. Krångligt…
Men till min fråga, jag har läst inläggen tidigare men inte kommit fram till något konkret svar om det spelar någon roll att man sökt om lånelöfte tidigare om jag nu skulle boka tid på banken och ansöka en gång till?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Tommy: Jag kan tänka mig att bankerna för någon form av registrering på tidigare ansökningar för att underlätta administrationen så det kan spela roll, men jag vet inte.

Däremot skulle jag definitivt testa att ringa banken och kolla. Nätansökan är snabbt och smidigt men om man tycker att man ”borde” fått men inte får det bör man diskutera helhetslösningen med banken för att höra vad de säger.

Jan B skriver:

Tacksam för ”Snabbt” svar
Jag har i Oktober fått ett lånelöfte i min bank.
Det har varit många turer med mäklare och bank efter att jag äntligen hittad ett billigt hus. Allting verkade klart och kontraktet blev påskrivet i förra veckan och handpenningen blev betald. Tillträdesdagen är den 5 Januari 2011. Nu idag ca 3 veckor innan tillträde så ringer bankmannen upp mig och säger att det inte är säkert att jag får lånet pga ett annat mindre lån som jag tog redan för 1 år sedan. Kreditprövning tog banken på mig redan i Oktober 2010, de frågade tom om jag ville låna en större summa än den begärda vilket jag avböjde.
Vad gör jag nu? är inte bankens ord värt någonting.

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Jan B: Tyvärr inte men jag förstår att du är missnöjd! En banks ord är bara så mycket värd som du som potentiell kund eller som eventuell missnöjd kund är värd. I det här fallet har de inga plikter eller löften, som beskrivet innan.

De har bedömt dig som en kund som de inte kan ta hand om enligt sin riskbedömning. Den är förmodligen på gränsen eftersom du först fick godkänt och sedan avslag.

Har du provat andra banker?

mibjorn skriver:

hejsan!

jag och min sambo ska nu köpa bostadsrätt och har fått ett lånelöfte (som jag nu förstått inte är ett löfte om lån men en bit på väg). De förutsättningar vi har fått är att vi får låna 1 350 000, vi lägger en kontantinsats på 250 000, alltså maxpris 1 600 000 och maxhyra 3000kr/mån.

Nu till min fråga: Hur kan vi röra oss inom dessa ramar? Om vi köper en lgh för 1 400 000, kan vi då lägga en lägre kontantinsats eller måste vi då söka om ett nytt lånelöfte? Och om vi hittar en lgh med 3500kr i hyra men till ett lägre pris går det bra ändå?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Mibjorn: När jag pratade med min bankman i samband med mitt lån så var jag i samma sits. Det var dock då underförstått att det är månadskostnaden som är intressant, inte slutpriset egentligen. Med andra ord ska det inte var några större problem om priset går upp 100 000 kr om månadshyran går ned i samma ”storleksordning”.

Det går dock inte att helt jämställas eftersom ett högre pris påverkas av räntan/räntebanan medan månadsavgiften påverkas av tex husets skick. Detta kan påverka lite, lättast är att bara fråga er bankman och få en muntlig överenskommelse. Det brukar inte vara några konstigheter…

Sofia skriver:

Hej,

Jag ska under den närmaste veckan tala med olika banker om lån och lånelöfte. Jag är i stort sett en exemplarisk låntagare (kontantinsats, god ekonomi, borgensman osv), men jag jobbar frilans så jag har inte ”papper” på stadig inkomst.

Kan du ge tips på hur jag övertygar banken om att jag är en lönsam kund?
Tack!

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Sofia: I ditt fall handlar det framförallt om papper och bevis på det du faktiskt tjänar.

En bank kommer att tänka såhär:

– Tjänar hon tillräckligt för att klara bolånet idag
– Tjänar hon tillräckligt för att klara bolånet imorgon (då räntan är högre)
– Hur pålitlig är hennes inkomst? Kan det komma dippar i inkomsten som gör att hon får dåligt med pengar vissa år.

Dessa frågor bör du kunna svara på i form av papper. Det är klart att det kan vara svårt att visa hur det kommer se ut för dig om några år men du bör se till att ha papper på vad du tjänat historiskt sett de senaste åren. Visa också vilka risker och framtidsutsikter du förutspår för dig och din marknad.

Tänk på att en bank är inte lika intresserad av att höra hur stora vinster och framgångar du kan få (dvs vilken uppsida du kan skaffa) utan snarare hur lågt det kan gå när det går dåligt…

Du kan börja med att kolla med banker som BlueStep och Freedom Finance (se tex http://www.boupplysningen.se/banker-och-bolan/bolan-trots-betalningsanmarkning/) så att du vet att du kan få ett lån, det sätter dig i en lite bättre position när du pratar med andra banker.

Charlie skriver:

Hej!

Jag har precis avslutat mina studier i Lund, och har därför börjat kika på lägenhet. Jag har fått ett jobb där jag är provanställd i 6 månader. Jag ringde min bank (swedbank) och förklarade läget för dom, och de menade att de ville se att jag fått in lön för 3-6 månader för att ens tänka på att ge mig ett lånelöfte.

Sedan vände jag mig istället till SBAB som beviljade lånelöftet direkt över internet, men när jag ringde upp och ville bekräfta att allt var korrekt, så kom det fram att när man är provanställd så lånar de inte ut pengar alls.

Jag blir lite förundrad, då jag tänker mig in i situationen för t.ex. många av mina kamrater i Lund, som får jobb i t.ex. Stockholm och flyttar upp och inte har någonstans att bo. Ska de bo på hotell i 3-6 månader, eller är det bara att tacka nej, och se till att få jobb på en ort där till exempel föräldrarna bor.

Tacksam för svar

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Charlie: Det låter ganska normalt det du skriver, tycker jag. Tänk dig in i bankens situation – de kan ju inte veta om du får förlängt efter provanställningen. Får du sparken och blir arbetslös så kan det ju bli väldigt svårt för dig att betala dina räntor.

Det kan låta hårt, men att bo i bostadsrätt är ingen mänsklig rättighet. I flera länder i Europa är det endast något man gör långt senare i livet. Dessförinnan är det hyreslägenheter, andrahandskontrakt, inneboende etc som är ens alternativ.

Ha tålamod och var aktiv på andrahandsmarknaden så du får någonstans att bo fram till att du får din fasta anställning. Lycka till!

årengår skriver:

Hej!
Jag har nyligen (ett år har gått) betalat mina skulder som jag haft både hos KF och inkassoföretag.
Jag är förtidspensionerad sedan 94 och jag har inga hyresskulder.
Nu vill jag köpa mig min egna bostad, jag har inte dessa 10% som man ska ha, men hyran jag betalar nu som ensamstående är på 5000kr och min inkomst efter skatt är ca 11300 i månaden så jag skulle ju tjäna på att köpa mig en liten bostad.
Banken frågade om jag har någon betalningsanmärkning, jag har ett inkassobolag som jag betalar in 2200kr i månaden fortfarande till men jag kan betala hela skulden (3500kr) direkt om så vore och det är allt jag har kvar i skulder, och lån har jag inga.
Hur ser mina chanser ut tro? Jag har ju visat att jag vill betala och göra rätt för mig, jag har Handelsbanken.
Kan jag utan att skämmas be om ett Lånelöfte till en bostadsrätt?
mvh, åren de går

Edit: En rättelse, jag betalar in 200kr var månad till det inkassobolaget jag fortfarande har en skuld till men jag kan betala in resterande belopp nu direkt som är ca 3 500.

Det tänker jag också göra.

Vad tror ni? Jag har inget annat, inga sms-lån eller konstigheter, bara en dyr hyra i en lägenhet jag inte trivs i.
mvh

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

årengår: Du kan alltid fråga en bank utan att skämmas för du har inget att skämmas för. Ibland gör livet krumbukter som gör att man hamnar i jobbiga ekonomiska situationer.

Det bör dock påpekas att du har en del som talar emot dig:
– Din förhållandevis låga inkomst/pension
– Din historia av betalningssvårigheter
– Att du inte kan sätta in en kontantinsats

Har du bra kontakt med din bankman som verkligen förstår din situation så finns det kanske en möjlighet att låna en mindre summa men jag tror att det kan bli mycket svårt. Faktumet att du inte har en kontantinsats skulle jag nog till och med säga att det är snudd på omöjligt eftersom inga banker idag ger 100% finansiering (officiellt i alla fall).

Det kan dock alltid löna sig att ringa Handelsbanken och se med dem.

Henrik S skriver:

Vi har idag lån på 2,3 milj på ett hus byggt 2005. Vi har dock funderingar på att köpa gård och har hittat ett objekt där budgivningen nu är igång. Högsta bud ligger nu på 2 450 000. Vi har av vår nuvarande bank fått lånelöfte på 2,2 milj. Alltså är vi inte med i leken. Banken motiverar lånelöftet som så att ca 63 000 går till lagfart/papper, och att vi ska ha 200 000 i kontant insats + mäklare+ ev. vinstskatt (belopp?). Vårt hus som vi bor i idag är värderat till ca 2 795 000. Vi skulle gärna vilja lägga ett bud på gården på 2 500 000. Är det en rimlig tanke? Finns det någon bank som skulle gå med på det? Huset som vi tittat på har gammal standard (byggt 1929, renoverat 1970), men vi har resonerat att vi ändå skulle kunna leva med det och renovera efter hand.
Mvh, blivande bönder?

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Henrik S: Det är helt klart värt att försöka med flera banker men med tanke på att det är en relativt skakig bostadsmarknad nu och det inte är sällan som bostäderna går under sitt ”värderingspris” så kan ni nog inte räkna kallt med att få era 2.795 Mkr.

Det är bankens/bankmannans uppgift att ha foten på bromsen och se till att köparen inte hamnar i en situation där köparen, och därmed, banken hamnar i en svår ekonomisk sits.

Jag vet inte om er betalningsförmåga så därför är det svårt att säga vad ni ”borde” få lån för men jag tycker inte att 2.2 Mkr låter orimligt egentligen. Men som sagt, det är alltid värt att prova andra banker.

Inger skriver:

Hej.

Hur ser möjligheterna ut att få stå med som medsökande, då man ansöker om ett lånelöfte fast man har skulder/betalningsanmärkningar. Har fast jobb med hyffsad lön. Den som ansöker om lånet i huvudsak har inga betalningsanmärkningar och har även fast jobb med bra lön. Hur ser chanserna ut för oss?

Mvh

Christoffer – BoUpplysningen.se skriver:

Inger: Du kan alltid ansöka om ett lånelöfte, sen är frågan om du får igenom det en annan sak. Därefter är det ytterligare en fråga om ni får ett lån. Notera att ett lånelöfte är missvisande, det är inte ett löfte om lån!

I ert fall så låter det kanske inte så lovande med tanke på betalningsanmärkningar. Du skriver att din medsökande ”i huvudsak har inga betalningsanmärkningar”. Vad betyder det?

Jag tror dock att det kan bli svårt för dig att vara medsökande med tanke på din betalningsanmärkning. Det finns dock banker som har lättare regler och du hittar dom här http://www.boupplysningen.se/tips/bolan-trots-betalningsanmarkning/. Det är dock en helt annan prisbild det handlar om för dessa typer av lån.

Lena skriver:

Hej,

Vet du vilka banker som lånar ut för att köpa fastigheter som klassas som jordbruksfastigheter? Vi planerar att
köpa en hästgård och många av de vi tittat på är klassade som detta.

En annan sak, hur ser bankerna på att man har andra blancolån? Vi har 10% av kontantinsatsen, men tar de ändå stor hänsyn till att man har andra lån? Vi tjänar hyfsat båda två och enligt Swebanks kalkyl på nätet har vi 10000:- över när allt är betalt om vi skulle köpa en gård i den prisklassen vi tänkt oss.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Lena,

Först och främst skulle jag nog prova med de lite större bankerna (Handelsbanken, SEB, Swedbank) gällande jordbruksfastigheter. De borde ha erfarenhet av det mesta.

Gällande blancolån så tar bankerna absolut hänsyn till dessa. Sen behöver det inte betyda att ni inte får låna, absolut inte, men det tas med i kalkylen och risken.

Johan skriver:

Hej!

Jag planerar att flytta hemmifrån snart och köpa mig en bostad i Göteborg. Bor just nu i Stockholm med min far i en hyresrätt.

Till saken hör att jag inte har någon taxerad inkomst utan spelar poker, och har gjort så framgångsrikt i ca 1,5 år. Jag vinner ca 40 000 i månaden inkl semester, ev. sjukfrånvaro, etc, och detta är lågt räknat.

Jag planerar att gå in med 200-300 tusen i kontantinsats på en lägenhet från 600 000 till 1.300 000. Hur tycker du jag bäst ska bete mig för att få lånelöfte/lån? Har du några andra råd?

Mvh,
Johan

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Johan: Skattar du för pengarna så kan du ju påvisa en stark inkomst vilket är till din fördel, möjligheten att kunna lägga in en stor handpenning också.

Däremot kan jag tänka mig att bankerna, som är ganska riskaversiva, att de kommer dra öronen åt sig då poker = risk, även om du stadigt tjänar pengar på det. Du skulle ju rent teoretiskt kunna förlora 200 000 över en natt och ställa in betalningarna.

Du kommer definitivt behöva hitta rätt bankman, ring runt och prata med olika banker och ett tips är nog att prata med en ung bankman som förstår online-poker bättre.

Fredrik skriver:

Hej.
Jag och min sambo letar efter villa.
Vi har på ganska kort tid sparat ihop ca 75.000kr och kan säkert få loss några kronor till om det blir nödvändigt.
Jag undrar om banker fortfarande ger 100% i lån, man har ju trots allt lagfarter och pantbrev och sådant att betala när man köper hus. Hur går jag till väga om jag vill ha en sån kalkyl med de förutsättningar vi har? Alltså Hur mycket vi skulle få låna, och sen leta boende efter det.
totala lån vi har är på bil, motorcykel och en tv. ca 100.000kr.
Kort och gott så är tillgångarna större än lånen.
kostnaden på boendet nu är ca 4.000kr och vi sparar 5000kr var i månaden, så bevisligen kan vi ju klara oss med en boendekostnad på 14.000kr vilket måste räknas som väldigt högt?
vilken bank ska jag då vända mig till? I tidigare inlägg står det att man tydligen inte ska kolla runt bland bankerna längre eftersom fler kreditupplysningar är en nackdel.
Tack för hjälpen
Fredrik

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Fredrik,

Jag har precis uppdaterat Bokalkylen med en kalkyl där man kan räkna ut hur mycket man har råd att köpa utifrån vissa givna förutsättningar (insats, max kostnad etc).

Du kan också hitta motsvarande kalkyl (om än lite bantad) på http://www.kalkyleramera.se/boende-och-bolan/bolanekalkylator

Hoppas det hjälper!

Sofia skriver:

Vi fick ett lånelöfte av DnbNor för ca en månad sedan. Vi hittade en bostadsrätt och lade ett bud som var på ca 80% av vad vi fått lånelöfte på. Säljaren accepterade och jag kontaktade banken för att göra allting klart med lånet. Allt var okej, sa dem då, vi skulle bara skicka in arbetsgivarintyg så var det klart. Vi ordnade med arbetsgivarintyg och beställde även en besiktning av lägenheten. Dagen innan kontraktskrivning hade jag fortfarande inte hört något från banken, trots att det hade gått 3 dagar sen jag mailade arbetsgivarintygen. Jag ringde upp och fick då höra att vi inte skulle få något lån. Det enda som har ändrats i vår ekonomi sen vi fick lånelöftet var att vi har sålt vår bil och har nu 185000:- MINDRE i skulder än vi hade då.
Det var nån högre kreditchef som tyckte att vi hade för mycket blancolån och därför inte skulle få låna, trots att kalkylen gick ihop i övrigt.

Vi är såklart otroligt besvikna, eftersom anledningen till att man vill ha ett lånelöfte är att man ska slippa såna här situationer. Dock fattar vi att det inte är något vi kan göra åt saken. Jag undrar dock om vi skulle kunna kräva banken på de ca 900:- kronorna som vi har lagt ut på besiktningen? De gav oss intrycket att allt var klart och vi hade som sagt bättre ekonomi när det var dags att låna än när vi fick lånelöftet. Har vi nån chans att få tillbaka de pengarna?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sofia: Det är en tråkig historia du berättar och som du kan läsa ovan är det många som råkat ut för samma sak. Misstaget i det hela är att man missförstår ett lånelöfte som vad det låter som Ett Löfte om att få Låna. Det stämmer dock inte…det är bara ett kreditintyg från bankens sida och säger ingenting om att du egentligen ska få låna.

Så tyvärr, jag tror inte du har speciellt stor chans att få tillbaka dina pengar men om du lyckas så skriv gärna vad du sa och gjorde. Jag tror många andra vill veta också…

Har du kollat med andra banker?

S_P skriver:

Hej! Vi står inför en nybildning av bostadsrättsförening och jag har fast anställning men sambon studerar.
Vi har fått nej från Handelsbanken och undrar om det finns något sätt vi kan få igenom lånet ändå?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

S_P: Har ni fått nej ang lånelöfte eller lån? Prova med en annan bank. Alla banker har olika syn på saker och ting. Freedom Finance har mer generösa regler också.

S_P skriver:

Nej till lån. Handelsbanken verkade ha fördelaktigast deal för bostadsrättsföreningen. Dock så vill de andra i BRF byta bank med eftersom vi var de enda som fick nej där.
KAn någon annan stå på lånet, ungefär som borgenär vet inte hur det fungerar riktigt, men vi har en person som kan stå istället för min sambo?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

S-P: Helt ärligt så vet jag inte hur det fungerar med borgenärer och så. Detta är ju i slutändan upp till banken så kolla med dem vad de säger, det är ju trots allt de som tar beslutet om de känner att de har tillräckligt stor säkerhet för att låna ut. Men det ÄR svårare att låna nu!

Nina: Alla bud som den spekulanten la ska tas bort så det är i princip det bud som ni la över #3 i budgivningen som ska vara det högsta. Sen är det upp till säljaren om han vill sälja. Ofta brukar man komma överens om en deal med säljaren när det blir så här.

H_C skriver:

Jag sitter och försöker verkligen vira huvudet kring begreppen, har alltid hyrt förut och tänkte nu köpa en lägenhet. Men ang. lånelöftet blir jag lite förvirrad.
Ska jag försöka få ett lånelöfte på 750 000 trots att lägenheten i starten bara ligger på 550 000 kr?
Ett Prelimenärt är ju trots allt bara ett prelimenärt besked. Snart kommer visningarna och jag vet inte om jag kan låna ihop pengarna?!

Är det ”säkert” att söka lånelöfte från flera banker?
Läste precis att det var några som blivit nekade hjälp för att de sökt prelimenära besked hos andra banker?
Och vad ska man påpeka ifall man vill spela ut banker mot varandra?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

H_C: Hej, jag tycker absolut att du ska försöka få ett lånelöfte på 750 000. Det finns inget att förlora på att ha ett för högt lånelöfte, du binder dig ju inte för något.

Visst kan man söka från flera banker men det är kanske lite onödigt. Det är mest om du tex inte får såpass högt lånelöfte som du hoppas på från din bank som det kan vara värt att få flera.

mk skriver:

Hejsan!

Jag och min tjej bor ihop idag i en andrahandslägenhet men är nu uppsagda från den eftersom paret vi hyr av skall tillbaka till stan.

Då vill vi köpa en lägenhet men har ett dilemma. En av oss har en betalningsanmärkning sedan snart 2 år. Hur påverkar detta vårt köp? Vi funderar lite på att låta en av oss köpa lägenheten och sedan låta den andra flytta in(dvs. bo inneboende/hyra rum eller liknande). Men vad kan det ställa till med för problem gentemot banken och föreningen vi hyr av? Hur väl kollar banken vilka som bor i lägenheten? Bryr sig föreningen om att det bara är den ena av de boende som står på kontrakten?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

mk: En betalningsanmärkning kan självklart påverka möjligheten att kunna ta lån men det finns låneinstitut som ger lån till personer med betalningsanmärkningar (tex Bluestep). Bankerna tar dock ofta hänsyn till helheten så det behöver inte vara kört även hos de vanliga bankerna.

Om den ena personen har tillräckligt bra ekonomi för att kunna stå för hela köpesumman så kan självklart denna göra det. Att sedan den andra personen bor där också bryr sig knappast banken om.

Ni kan också med största sannolikhet ansöka till bostadsrättsföreningen tillsammans oavsett vem som betalat för lägenheten. Detta kan ni fråga ordföranden om.

Kolla också upp artikeln om sambolagen här på KöpaBostad-guiden.

Sofia skriver:

Hej!
Vi köpte ett nybyggt (inflytt i februari 2009) hus för 5.1 miljoner i april 2008 och hade fått lånelöfte från banken på samma summa. Huset ligger i ett område med många lika hus (som alla byggs av samma byggherre).
Efter sommaren var många hus fortfarande osålda och därför sänkte byggherren priset på husen till 4.8 milj. Vårat grannhus som fortfarande är osåld kostar alltså 300 000 mindre än vad vi köpte vårat för.
Nu hävdar banken att vårat bara är värt 4.8 och att de därför bara vill låna ut 4.8 till oss, trots tidigare lånelöfte på 5.1. Är det rimligt? Har du något tips vad vi kan göra?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Sofia: Ett lånelöfte är inte ett löfte om lån egentligen utan bara utsago om din betalningsförmåga. Ganska förvillande!

När det gäller själva utlåningen sedan gör banken en bedömning över hela situationen och räknar både in din betalningsförmåga och objektets värde. Att banken gör på detta sätt är alltså rimligt om än tråkigt.

Om banken hade lånat ut 5.1 Mkr till er hade belåningsgraden i teorin blivit 106 % vilket är en mycket hög risk för banken.

carina skriver:

jag har skivet på ett köpekontrakt hade med mig ett lånelöfte på färs o frosta som var ut skrivet på internet
jag är väldigt tydlig med att fråga om detta gäller till hundra %
så vi skriver på .Nu får vi inte lånet för att banken inte godkänner bostadsrättsföreningen. har inte betalt in handpengen i tid för vi vet inte vad vi ska göra.ska prata med en annanbank om 2 dagar .kontraktsbrott enl mäklaren. i kontarkter står där att lånelöftet är säkert men det såg inte vi .På pappret från banken står där att det är premilnärt. mäklaren menar att vi får lov att låna men inte till just det objektet så det är bara att söka ny bank . mäklaren har varit mycket o trevlig när vi tycker att hon inte hjälpt till mer. vad händer om vi inte får lån i en annan bank blir vi skadeståds skyldiga

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Carina:
Jag vet tyvärr inte tillräckligt för att kunna svara på din fråga. Det låter dock inte som banken gjort något fel, de måste kunna ställa ut preliminära lånelöften för de kan aldrig ge absoluta lånelöften i förskott. Din situation är nog ett bra exempel på det, om brf är konkursfärdig så påverkar det ju klart lägenheterna däri – och därmed också deras risktagande.

M skriver:

Kan man få ett lånelöfte utan att ha en specifik bostad på gång? Dvs måste man ange var någonstans man ska köpa osv.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

M: Nej, man behöver inte ha en specifik bostad på gång.

Malin skriver:

Hur lång tid efter att man utfärdat ett lånelöfte gäller det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det ska stå angivet i lånelöftet och det är olika för olika låneinstitut. SBAB (som jag själv använt) har sex månaders giltighetstid.

Okänd besökare skriver:

Skulle vilja veta om när man fårr lånelöfte från banken, muntligt, om dom sen kan ta tillbaka det?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt i teorin men ofta kan det vara mycket svårt att bevisa detta.

Ett löfte avgett i maj kanske inte heller gäller längre i september och räntorna gått upp mycket. Då ändras ju risken för banken. Skriftliga lånelöften brukar specificera detta.

Okänd besökare skriver:

Vad innebär inte bindande? Löfte?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Att det inte är bindande innebär att även om man får ett lånelöfte från tex. SEB så måste man inte ta ett lån hos dem sedan. Man binder sig inte för något när man tar ett lånelöfte.

Okänd besökare skriver:

Vi ansökte om ett lånelöfte på SBAB. dom sa att vi kunde låna en viss summa och sen när vi skulle låna den summan så fick vi bara låna 75000:- mindre än dom hade sagt och skrivit på lånelöftet at vi fick låna. Ett skriftligt löfte är väl ändå ett löfte. Då ska man ju få låna det som står på det.

Okänd besökare skriver:

Hej !
jag har en fråga om man vill ta lånelöfta .jag jobbar som vid behöv Tillsvidareanställning och min man jobbar heltid Tillsvidareanställning jag undrar om vi få lånelöfte.

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Jobbar man som tillsvidareanställd har man oftast lättare att få igenom ett lånelöfte (och få ett lån) än om man tex är projektanställd eller provanställd. Allt handlar om hur din privatekonomi ser ut. Du kan alltid ansöka och se vad de säger! Det kostar inget.

Okänd besökare skriver:

jag har en lånlöfte från en bank, men har inte handpenning. om jag får huset, kan banken säga nej till min lånansökan när de ser att jag har ändra min uppgifter? jag menar att när jag ta ut en till lån(För hanpenning)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Det är inte så mycket banken som säger nej men har du inte tillräckligt med pengar när du ska betala för lägenheten så är det likadant som när du köper mjölk utan pengar: du får inte köpa lägenheten då.

Okänd besökare skriver:

Jag har fått ett lånelöfte på hus, men vill ge mindre för huset. Får jag ändå låna hela summan till huset?

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Nej, du kan inte låna för mer än vad bostaden kostar. Låneinstituten lånar bara ut till max 100 % (och oftast högst till 90 %) av bostadsvärdet.

Köper du en lägenhet för 1 Mkr så kan du alltså inte låna för 1.1 Mkr trots att lånelöftet räcker till det. Du måste hela tiden ha bostaden som säkerhet.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen