Överbryggningslån

Hur du kan köpa en ny bostad innan du sålt din gamla

Utskriftsvänlig PDF

Ett överbryggningslån är ett lån utan säkerhet som ska säkerställa att du kan betala för den nya bostaden innan du fått pengar från försäljningen av din gamla bostad. Det fungerar som en brygga över glappet vid byte av bostad. Oftast ges överbryggningslån med vissa villkor. Exempelvis att både köpet och försäljningen ska vara klara med undertecknade avtal innan du får lånet.

Ta ett överbryggningslån när du byter bostad

Ett överbryggningslån är enbart aktuellt då du både ska sälja och köpa bostad. Det fungerar genom att banken ger ett lån för handpenning och/eller kontantinsats (utan säkerhet) som du betalar i samband med att du får pengar vid försäljning av din gamla bostad.

Exempel: Claes har sålt sin gamla bostad och köpeavtalet är påskrivet. Däremot kommer pengarna för den gamla bostaden betalas ut först då de nya ägarna får tillträde om 3 månader. Claes har även köpt en ny bostad och ska betala för denna redan om 2 månader. Eftersom den tidigare försäljningen ska finansiera det bostadsköpet ansöker han om ett överbryggningslån så länge.

Vid ett överbryggningslån kräver banken ofta ett intyg på dels den bostad som ska köpas, dels försäljningen av din gamla bostad. Oftast kan den bank som gett dig bolån även ge dig ett överbryggningslån, därför kan det vara aktuellt att diskutera överbryggningslån med din banktjänsteman redan då du ansöker om ett lånelöfte för den nya bostaden.

Ansök om överbryggningslån via en låneförmedlare

Om du inte kan få överbryggningslån från den bank du har bolån hos kan du i stället vända dig till en annan långivare. De låneförmedlare vi rekommenderar är:

 • Jämför villkor från 35 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Sveriges största låneförmedlare
Till Lendo
 • 30 olika banker jämförs
 • Erbjuder även kreditkortsjämförelse
 • En kreditupplysning från UC
Till Lånekoll
Sambla

 • Jämförelse mellan över 40 banker
 • Stor erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Sambla
Freedom Finance

 • Jämför villkor från 30 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Freedom Finance

Betala tillbaka efter försäljning

Ett överbryggningslån är endast avsett för att ge dig mer likviditet för köpet av din nya bostad. Därför är det viktigt att känna till att återbetalningstiden ofta är relativt kort. Villkoren skiljer sig åt beroende på vilken bank som beviljat lånet.

Tänk på! Återbetalningstiden för ett överbryggningslån skiljer sig åt, vanligtvis är det mellan 3–6 månader. Kolla alltid återbetalningstiden för ditt överbryggningslån så att det inte kommer som en chock när du väl flyttat in.

Vissa kräver återbetalning först när din gamla bostad är såld, men vissa har även en fast återbetalningstid som exempelvis tre månader. Vissa kan även ha en återbetalningstid på ett halvår. Kolla därför upp villkoren för just ditt lån så att det inte kommer som en överraskning när du väl flyttat in.

Ett överbryggningslåns villkor kan ändras

Det finns flera omständigheter som kan ändra villkoren för ditt överbryggningslån, se därför till att meddela banken om något av detta händer.

 • Tillträde till din sålda bostad ändras. Om det av någon anledning blir så att det datum som den nya ägaren ska ta över din bostad ändras krävs att du meddelar banken detta.
 • Prisändringar. Om priset på den bostad som du säljer ändras måste du meddela banken detta så att de kan ta detta i beräkning. Även om priset på den bostad som du ska köpa ändras behöver du meddela banken detta så att överbryggningslånet täcker förändringen.
 • Ändringar i köpet. Om försäljningen av bostaden eller köpet av den nya inte längre blir av måste du omedelbart meddela detta till banken. Överbryggningslån gäller som tidigare nämnt enbart då du köper och säljer bostad, därför gäller inte lånet om inte detta uppfylls.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen