Pantsättning

Vad det innebär att pantsätta sin bostad och när det används

Utskriftsvänlig PDF

När du får ett bolån beviljat anger du ditt hus eller din bostadsrätt som pant. Pantsättningen innebär att bostaden står som säkerhet för bolånet. I praktiken kan banken därför sälja din bostad om du inte sköter dina betalningar. Att pantsätta en bostad är mycket vanligt och görs för alla bostäder där det finns ett bolån.

Pantsättning är vanligt förekommande

Att en bostad du planerar att köpa är pantsatt är helt normalt. Att bostaden är pantsatt innebär helt enkelt att den nuvarande ägaren har ett bolån där bostaden fungerar som säkerhet. De allra flesta bostadsägare i Sverige har någon form av bolån. Det är därför viktigt att du som köpare kontrollerar om bostaden är pantsatt.

Tänk på! Köper du en bostad är det viktigt att du får alla tidigare pantbrev överlämnade.

Om säljaren inte löser in sina lån och överlämnar pantbreven till dig som ny ägare är de fortfarande gällande. Det är därför viktigt att du får tillgång till alla pantbrev som finns upprättade på bostaden.

Pantsättning krävs när du finansierar bostaden med bolån

För att kunna belåna din bostad kräver banken att du kan ange din bostad som pant. Utan pantbrev har banken ingen säkerhet i lånet du har tagit för att finansiera köpet. Bolån erbjuds av en mängd olika svenska långivare. Det är alltid en bra idé att jämföra långivare innan du bestämmer dig för hur du vill finansiera din nya bostad.

Tips!

Compricer – Få hjälp att jämföra bolåneräntor

  • Förhandlar om räntan åt dig
  • Hjälper dig med frågor om bolån
  • Mycket bra service och hög kundnöjdhet
Till Compricer

Pantbrev bevisar att bostaden står som säkerhet för lån

Om du pantsätter till exempel ett värdefullt smycke på en pantbank fungerar det som så att du lämnar in smycket till pantbanken som säkerhet för ditt lån. Vid bolån är bostaden det som pantsätts. Av förklarliga skäl går det inte att lämna in din bostad rent fysiskt som pant. Istället lämnar du in ett pantbrev.

Pantbrevet är ett bevis på att du har gjort en inteckning i din bostad. Pantbrevet är utfärdat på ett visst belopp och du behöver lämna in pantbrev till banken som motsvarar lånebeloppet. Om det inte finns pantbrev utfärdade för bostaden du köper som motsvarar beloppet behöver du upprätta ett nytt pantbrev.

Exempel: För att finansiera sitt husköp ansöker Göran om ett bolån på 850 000 kr. Det finns pantbrev utfärdade på huset av den tidigare ägaren som vid försäljningen löser in sina lån och överlämnar de existerande pantbreven till Göran. De redan existerande pantbreven motsvarar en summa på 750 000 kr. Göran måste alltså upprätta nya pantbrev
till ett värde av 100 000 kr och lämna in till banken tillsammans med de gamla pantbreven som säkerhet.

Endast fastighetsägare kan ansöka om pantbrev

Lantmäteriet upprättar nya pantbrev för fastigheter. Oftast hjälper banken dig att skicka in en ansökan om inteckning till Lantmäteriet i samband med att du får ditt bolån beviljat. Det är bara den som är fastighetsägare och som har lagfart på fastigheten som kan göra en ansökan om inteckning.

En ansökan om inteckning innebär en viss avgift för dig. Dels tar Lantmäteriet ut en fast expeditionsavgift på 375 kronor för varje inteckningsärende. Utöver det ska du också betala en stämpelskatt som beräknas på pantbrevsbeloppet. Stämpelskatten för pantbrev är idag 2 procent av pantbrevsbeloppet.

Tänk på! Du ansöker bara om pantbrev till hus, inte till bostadsrätter. I stället kan du behöva betala en avgift till bostadsrättsföreningen om du pantsätter en bostadsrätt.

Det finns däremot inga pantbrev för bostadsrätter. Då behöver du i stället meddela bostadsrättsföreningen om att du har pantsatt bostadsrätten så att lånet kan registreras i lägenhetsförteckningen. En del bostadsrättsföreningar tar ut en avgift för detta.

Räkna ut avgiften för ansökan om inteckning

kr
kr

Avgift pantbrev

Mäklare och säljare kan begära register över pantbrev

Det är Lantmäteriet som för register över de pantbrev som finns utfärdade på bostäder. Du som spekulant kan inte begära ett utdrag om en bostad du ännu inte äger. Det kan däremot en mäklare som har ett förmedlingsuppdrag att sälja bostaden.

Den nuvarande ägaren av bostaden kan förstås också begära ut ett utdrag ur pantbrevsregistret. Har du frågor som rör ägarskap och pantbrev kan det vara en bra idé att vända dig till experterna på Lantmäteriet.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

6 Relaterade frågor & svar

Sofie skriver:

Hej,
Kan man ta en pant på sin nuvarande bostadsrätt för att del-finansiera ett köp av en bostadsrätt? Dvs. Den nya bostadsrätten kostar 600 000:- Jag har 300 000:- i kontanter och lägger in ett pantlån på 300 000 i den nya bostaden?
Mvh, Sofie

Evelina skriver:

Hej Sofie,

Det beror helt på om banken godkänner ett lån på den nuvarande bostadsrätten för att finansiera köpet av en ny bostadsrätt. Jag skulle alltså rekommendera dig att höra med banken i fråga om detta.

Mikael Robertsson skriver:

Hej

Jag funderar att öka pantsättningsgraden på vår Villa. Idag så finns det pantbrev på totalt 1620 000 skr, villan är värderad av Swedbanks mäklare till 5 200 000 Skr

Vi har kvar lån på 1450 000 Skr

Vi är egna företagare och tillsammans drar vi in ca 400-500 000 Skr /år innan skatt

Vi har inga kreditlån,

Vi räknar med att ta ut pantbrav på ytterligare 800 000 skr, hur går jag till väga för att därefter kunna låna på panten ?

Daniel skriver:

Hej Mikael,

Nästa steg för dig är att kontakta den bank du tänkt låna hos så hjälper de dig med låneprocessen mer ingående. Lycka till!

hans skriver:

kan man överlåta sina bundna bolån till en köpare av ens BR?
om inte, hur lång tid har man på sig att hitta (köpa) ny bostad/säkerhet för sina lån?
(Handelsbanken)

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

I samband med att du säljer din bostad löser du dina lån. Köparen behöver därför inte ta över dina lån och du behöver heller inte känna att du måste hitta en ny bostad för lånen. De är kopplade till den bostad du bor i.

Om lånen är på säg 5 år och du vill flytta idag kan du lösa ut dem i förtid. Då kan du dock behöva betala en viss summa beroende på hur räntan rört sig.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen