Renoveringslån

Allt om renoveringslån och när det används

Utskriftsvänlig PDF

Ett renoveringslån är ett lån med eller utan säkerhet för att du ska kunna rusta upp din bostad. Ett renoveringslån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och har i regel en något högre ränta. Det går även att ta renoveringslån som bakas in i bolånet för att du ska få en lägre ränta.

Olika sätt att finansiera en renovering

Innan du tar ett renoveringslån kan det vara en god idé att tänka kring andra möjliga finansieringsmöjligheter. Exempelvis kan du finansiera en renovering genom dessa alternativ:

 • Besparingar. Har du besparingar som täcker renoveringskostnaderna kan det vara ett bra alternativ. Se bara till att inte lägga så mycket pengar på att renovera din bostad att du får svårt att få dina lånekostnader att gå ihop.
 • Lån av bekanta. Kan du låna av bekanta blir detta ofta billigare, men det är också jobbigt att bland i närstående i dina affärer. Tänk efter noga innan du lånar av familj och vänner.

Utöver dessa alternativ finns alltså renoveringslån, som i många avseenden är mycket fördelaktigt.

Rekommenderade låneförmedlare

 • Jämförelse av lån från 20 olika banker
 • Jämför även kreditkort
 • En kreditupplysning från UC
Gå till Consector
 • Över 20 banker jämförs samtidigt
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Gå till Zmarta
 • Jämför lån från över 20 banker
 • Erbjuder låneskydd i upp till ett år
 • Tar en kreditupplysning från UC
Gå till Lendo

Renoveringslån med eller utan säkerhet

För dig som ska ta ett renoveringslån återstår fortfarande ett val, om du ska låna med eller utan säkerhet:

 • Renoveringslån utan säkerhet. Att ta ett renoveringslån utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån. I praktiken fungerar det exakt som vilket lån utan säkerhet som helst, bara att du har tagit det till ett specifikt syfte. Att tänka på innan du tar ett renoveringslån är dels att beräkna kostnaderna för renoveringen noga så att du inte tvingas avbryta innan renoveringen är klar. Se även till att jämföra de olika långivarna innan så att du får de bästa villkoren för ditt renoveringslån.
 • Renoveringslån med säkerhet. Tar du ett renoveringslån med säkerhet innebär det att du utökar ditt bolån. Det innebär dels att du oftast får en betydligt bättre ränta eftersom att beloppet nu ingår i samma villkor som bolånet. Tänk dock på att om ditt bolån var tecknat innan amorteringskravet och du nu väljer att utöka det så kan du bli tvungen att amortera. Det gäller att vara mycket försiktig med detta eftersom att många hushålls ekonomi inte skulle klara av en sån ökning av månadskostnaderna.

Exempel på ett renoveringslån med säkerhet: Anne köpte ett hus för 15 år sedan till ett marknadsvärde av 1 500 000 kr. Hon betalade själv kontantinsatsen på 225 000 kr men tog ett bolån för resten på 1 225 000 kr. Hon har inte amorterat något sedan köpet. Sedan dess har värdet på huset ökat drastiskt och marknadsvärdet bedöms nu vara 3 000 000 kr. Det gör att Annes belåningsgrad numera är ungefär 41 % och hon har därför möjlighet att höja bolånet upp till en belåningsgrad av max 85 %. I Annes fall innebär det att det totala lånebeloppet får vara max 2 550 000 kr (85 % av 3 000 000).

Välj rätt renoveringslån

Hur du i slutändan väljer mellan renoveringslån med eller utan säkerhet beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden. Har du låga månadskostnader kan ett renoveringslån utan säkerhet vara överkomligt och det är ofta mycket enkelt att ta.

För de som ska göra en omfattande renovering eller inte har råd med ett lån utan säkerhet kan man försöka baka in renoveringslånet i bolånet. Det ger flera ekonomiska fördelar, men det sätter även bostaden som säkerhet för ett större lån. Se även till att kolla upp amorteringskravet och hur det potentiellt skulle kunna påverka ditt renoveringslån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 Relaterade frågor & svar

ingrid madison skriver:

Har ett bolån på 1000015 värde 2200000 behöver utöka lånet med 50000

Filip Svensson skriver:

Hej Ingrid,
Skulle du vilja utöka ditt bolån skulle jag rekommendera dig att kontakta din bank för att se om detta är möjligt för dig. Lycka till!

Mak skriver:

Hej!

Ett hus med marknadsvärdet på 4 100 000 kr, med en kontaktinsats på 650 000 kr och ett bolån på 3 500 000 kr. Undrar om man har rätt till att höja bolånet och hur mycket?
Undrar över det totala bolånebeloppet.

Tacksam för hjälp!
Med vänlig hälsning /Mak

Peter skriver:

Hej Mak,

Utefter vad jag förstår är du intresserad av ett renoveringslån med säkerhet. Du kan totalt höja bolånet till en belåningsgrad av 85 procent av det totala marknadsvärdet. Ett så kallat bolånetak. I ditt fall är bolånet mer än 85 procent av husets marknadsvärde och det går därför inte att höja. Däremot kan du se över möjligheten till ett privatlån. Lycka till!

Mats skriver:

Betyder detta att man i princip kan köpa en lägenhet med belånade pengar, betala kontantinsatsen (15%), och direkt därefter ta ett privatlån/renoveringslån för att renovera lägenheten så jag slippa tömma mina bankkonton helt vid ett köp med efterföljande renovering?

Exempel; säg att jag lånar 1 300 000kr för att köpa en bostadsrätt. Jag betalar kontantinsatsen på 15%, 195 000kr. När jag väl har tillträde till bostadsrätten tar jag renoveringslån/privatlån på 200 000kr istället för att betala kontant. På så sätt kan jag behålla en del kontanter på banken.

Detta låter ju väldigt förmånligt om det är möjligt…

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Mats,

Så, du köper en bostadsrätt för 1.3 Mkr och betalar 195.000 kr av dessa kontant. När du flyttat in och vill renovera kan du, om du får lånet godkänt, låna ytterligare pengar för att renovera bostaden för säg 200.000 kr. Dessa är ju förstås utöver dina 1.3 Mkr så totalt kommer du ha lagt ut 1.5 Mkr, varav c:a 1.3 Mkr är belånade. Din kontantinsats är ju betald och fås inte åter på något sätt men har du ytterligare kontanter på banken kan du förstås låta de vara kvar. Om det är förmånligt för dig eller inte är dock tveksamt, privatlån kan vara dyra och du betalar flera procentenheter mer i ränta än vad du får för dina sparade pengar på banken.

Jag är lite osäker på om jag förstått dig rätt så återkom gärna om detta inte riktigt var tydligt.

Skånebo skriver:

Nej, mycket bra och tydligt förklarat. Hälsningar en känd skånebo.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen