Renoveringslån

Allt om renoveringslån och när det används

Utskriftsvänlig PDF

Ett renoveringslån är ett lån med eller utan säkerhet för att du ska kunna rusta upp din bostad. Ett renoveringslån utan säkerhet är ett vanligt privatlån och har i regel en något högre ränta. Det går även att ta renoveringslån som bakas in i bolånet för att du ska få en lägre ränta.

Olika sätt att finansiera renoveringen

Innan du tar ett renoveringslån kan det vara bra att fundera på om du kan finansiera renoveringen på något annat sätt.

 • Besparingar. Har du besparingar som täcker renoveringskostnaderna kan det vara ett bra alternativ. Se bara till att inte lägga så mycket pengar på att renovera din bostad att du får svårt att få dina lånekostnader att gå ihop.
 • Låna av bekanta. Det är ofta billigare att låna av bekanta, men det är också jobbigt att blanda in närstående i dina affärer. Tänk efter noga innan du lånar av familj och vänner.

Utöver de här alternativen finns det alltså renoveringslån, som i många avseenden är mycket fördelaktigt.

Räkna ut kostnaden för ett renoveringslån

Med hjälp av vår kalkylator kan du räkna ut månadskostnaden för ett renoveringslån. Kalkylatorn inkluderar inte eventuell amortering.

kr
%
kr

Månadskostnad

Hitta bästa räntan på renoveringslånet

 • Jämför villkor från 35 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Sveriges största låneförmedlare
Till Lendo
 • Låna upp till 500 000 kr för renovering
 • Jämför över 20 banker på en gång
 • Hitta bästa räntan enkelt
Till Lånekoll
Sambla

 • Över 25 banker jämförs samtidigt
 • Mångårig erfarenhet av låneförmedling
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Sambla
Freedom Finance

 • Jämför villkor från 30 banker
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Endast en kreditupplysning från UC
Till Freedom Finance

Du kan ta renoveringslån med eller utan säkerhet

För dig som ska ta ett renoveringslån återstår fortfarande ett val: om du ska låna med eller utan säkerhet. Vilket alternativ du ska välja beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden.

Renoveringslån utan säkerhet – ett privatlån för att renovera

Att ta ett renoveringslån utan säkerhet innebär att du tar ett privatlån. I praktiken fungerar det exakt som vilket lån utan säkerhet som helst. I det här fallet lånar du pengarna till ett specifikt syfte.

Innan du tar ett renoveringslån bör du beräkna kostnaderna för renoveringen noggrant, så att du inte tvingas avbryta renoveringen innan den är klar. Räntan för ett privatlån är högre än för ett bolån, men å andra sidan betalar du tillbaka lånet på kortare tid. Se även till att jämföra de olika långivarna innan du tar lånet så att du får de bästa villkoren för ditt renoveringslån.

Tänk på! Om du ska renovera inför försäljning bör du vara säker på att det höjda bostadsvärdet är värt de extra månadskostnaderna för renoveringslånet.

Fördelar och nackdelar med renoveringslån utan säkerhet

 • Det går snabbt och enkelt att ta ett privatlån för renoveringen.
 • Räntan är högre för renoveringslån utan säkerhet.

Renoveringslån med säkerhet – en utökning av ditt bolån

Tar du ett renoveringslån med säkerhet innebär det att du utökar ditt bolån. Det betyder att du oftast får en betydligt bättre ränta eftersom beloppet nu ingår i samma villkor som bolånet. Du kan baka in renoveringslånet i bolånet om du har tagit ett bolån som är mindre än 85 procent av bostadsvärdet.

Men om du tecknade ditt bolån innan amorteringskravet infördes och du nu väljer att utöka det kan du bli tvungen att amortera. Du kommer också att behöva amortera ett större belopp än tidigare om du utökar ditt bolån. Var därför försiktig med detta och kontrollera att din ekonomi klarar en sådan ökning av månadskostnaderna.

Tänk på! Att baka in renoveringslånet i bolånet kan göra att du måste amortera mer per år. Kolla upp så att du har råd med den extra kostnaden.

Fördelar och nackdelar med renoveringslån med säkerhet

 • Det är billigare att ta renoveringslån med säkerhet.
 • Du kan omfattas av hårdare amorteringskrav om du utökar ditt bolån.

Beräkna din belåningsgrad

Om din belåningsgrad är under 85 procent av bostadens värde kan du öka din belåningsgrad för att finansiera en renovering.

kr
kr

Belåningsgrad

Välj rätt renoveringslån för din ekonomi

Om du i slutändan väljer mellan renoveringslån med eller utan säkerhet beror på hur mycket du behöver låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden. Har du låga månadskostnader kan ett renoveringslån utan säkerhet vara överkomligt och det är ofta mycket enkelt att ta. Det är också ett bra alternativ om du inte har möjlighet att utöka ditt bolån.

Du som ska göra en omfattande renovering eller inte har råd med ett lån utan säkerhet kan försöka baka in renoveringslånet i bolånet. Det ger flera ekonomiska fördelar, framför allt en lägre ränta. Men det sätter även bostaden som säkerhet för ett större lån. Se även till att kolla upp amorteringskravet och hur det potentiellt skulle kunna påverka ditt renoveringslån.

Evelina

Boende-skribent

evelina.grenehed@boupplysningen.se

13 Relaterade frågor & svar

Sylvia Jansson skriver:

Hej! Jag har precis (juli) köpt ett hus (mitt första) byggt 1966 för 400 000 kr i område ca 3 mil från stad där husen går för ca 1-1,5 milj. Kontantinsats på 100 000 kr och själva lånet på 300 000 kr. Huset var rökskadad (tobak – sanering gjord) och är i behov av diverse renoveringar. Jag har rivit väggar (skapat mer öppen planlösning) tak, golv och målat/tapetserat så att det är beboeligt. Bytt el etc etc. Men nu är det som så att jag vill ta lån för att riva ut köket totalt och sätta in nytt. Taxeringsvärdet är 500 000+ ca, och huset har pantbrev på 300 000 kr (är ej insatt i vad pantbrev egentligen är och vad det innebär). Nu till min fråga: jag vill låna 150 000 kr och ha huset som säkerhet. Dvs ta ett renoveringslån och baka in i befintligt bolån. Hur tycker du att det ser ut för mig? Tittar man på taxeringsvärde eller vad? Och nästa fråga: bör jag göra en omvärdering av huset av mäklare inför renoveringslån? (Baserat på det jag faktiskt gjort med egna pengar/arbete är jag övertygad om att jag ökat värdet. Såg riktigt fruktansvärt ut vid besittning men nu uppdaterat med nya tapeter, målning osv) Ser fram emot ett svar!

Med vänlig hälsning Sylvia

Filip Svensson skriver:

Hej Sylvia,
Det är svårt att svara på vilka möjligheter du har att få ett lån. Banken kommer alltid se till din betalningsförmåga när de tar ett beslut. För att baka in lånet i ditt befintliga bolån får dock din totala belåningsgrad inte överstiga 85 procent av bostadens värde.

Vad gäller en omvärdering skulle jag rekommendera dig att först ta dit en mäklare för att göra en generell värdering (en sådan kan du dock inte använda för att lägga om ditt bolån). På så sätt kan du få ett uppskattad värde. För att få göra en mer omfattande värdering krävs det att det skett en avsevärd värdeförändring, vanligtvis handlar det då en omfattande om- eller tillbyggnad.

Nicklas skriver:

Hej,
Jag försöker bilda mig en uppfattning kring en större renovering på bostadshuset i en jordbruksfastighet. Vi kommer att köpa en Jordbruksfastighet inom familjen till en kostnad av 1,7Mkr. Av den kostnaden är Bostadshus + Ekonomibyggnader värderade till 1,425Mkr, resterande är värderad åkermark. Bostadshuset är i stort behov av en renovering, samt en utbyggnad på 30kvm. Frågan är väl egentligen två delad. Tittar banken på helheten eller endast bedömningen av värdet på Bostadshuset? Och kan banken ta hänsyn till det nya värdet på fastigheten efter renoveringen och basera storleken på lånesumman efter detta? Jag räknar med renoveringskostnader på 1,5-2,0Mkr och försöker bilda mig en uppfattning på hur mycket jag kommer att behöva själv för att genomföra dessa ingrepp.
Tacksam för all input jag kan få.
Med Vänlig Hälsning

Filip Svensson skriver:

Hej Nicklas,
När banken ska göra en bedömning tittar man på hela jordbruksfastigheten och inte bara värdet av bostadshuset. Din lånesumma kommer sedan baseras på jordbruksfastighetens nuvarande kostnad, alltså inte vad den beräknas vara värd efter renoveringen. Lycka till!

J:J skriver:

Hej köpte ett hus för 2900000. Har renoverat väldigt mycket för egna (olånade pengar) och nu är bostaden värd närmare 4000000.
Dock så lånade jag kontantinsatsen av mina föräldrar och vill nu belåna huset för att betala tillbaka detta. Kan man förklara detta för banken eller skall man ”renovera” för pengarna.

Vad är ok`?

Filip Svensson skriver:

Hej,
Om jag var du skulle jag förklara för banken hur det ligger till. Jag skulle inte rekommendera dig att ljuga om att du ska renovera när du inte ska det. Men skulle du få ett nej är ett alternativ att ta ett privatlån för att betala tillbaka kontantinsatsen. Lycka till!

ingrid madison skriver:

Har ett bolån på 1000015 värde 2200000 behöver utöka lånet med 50000

Filip Svensson skriver:

Hej Ingrid,
Skulle du vilja utöka ditt bolån skulle jag rekommendera dig att kontakta din bank för att se om detta är möjligt för dig. Lycka till!

Mak skriver:

Hej!

Ett hus med marknadsvärdet på 4 100 000 kr, med en kontaktinsats på 650 000 kr och ett bolån på 3 500 000 kr. Undrar om man har rätt till att höja bolånet och hur mycket?
Undrar över det totala bolånebeloppet.

Tacksam för hjälp!
Med vänlig hälsning /Mak

Peter skriver:

Hej Mak,

Utefter vad jag förstår är du intresserad av ett renoveringslån med säkerhet. Du kan totalt höja bolånet till en belåningsgrad av 85 procent av det totala marknadsvärdet. Ett så kallat bolånetak. I ditt fall är bolånet mer än 85 procent av husets marknadsvärde och det går därför inte att höja. Däremot kan du se över möjligheten till ett privatlån. Lycka till!

Mats skriver:

Betyder detta att man i princip kan köpa en lägenhet med belånade pengar, betala kontantinsatsen (15%), och direkt därefter ta ett privatlån/renoveringslån för att renovera lägenheten så jag slippa tömma mina bankkonton helt vid ett köp med efterföljande renovering?

Exempel; säg att jag lånar 1 300 000kr för att köpa en bostadsrätt. Jag betalar kontantinsatsen på 15%, 195 000kr. När jag väl har tillträde till bostadsrätten tar jag renoveringslån/privatlån på 200 000kr istället för att betala kontant. På så sätt kan jag behålla en del kontanter på banken.

Detta låter ju väldigt förmånligt om det är möjligt…

Christoffer - BoUpplysningen.se skriver:

Hej Mats,

Så, du köper en bostadsrätt för 1.3 Mkr och betalar 195.000 kr av dessa kontant. När du flyttat in och vill renovera kan du, om du får lånet godkänt, låna ytterligare pengar för att renovera bostaden för säg 200.000 kr. Dessa är ju förstås utöver dina 1.3 Mkr så totalt kommer du ha lagt ut 1.5 Mkr, varav c:a 1.3 Mkr är belånade. Din kontantinsats är ju betald och fås inte åter på något sätt men har du ytterligare kontanter på banken kan du förstås låta de vara kvar. Om det är förmånligt för dig eller inte är dock tveksamt, privatlån kan vara dyra och du betalar flera procentenheter mer i ränta än vad du får för dina sparade pengar på banken.

Jag är lite osäker på om jag förstått dig rätt så återkom gärna om detta inte riktigt var tydligt.

Skånebo skriver:

Nej, mycket bra och tydligt förklarat. Hälsningar en känd skånebo.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen