Erik Thedéen, generaldirektör FinansinspektionenFinansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tror inte att det skärpta amorteringskravet är orsaken till att bostadspriserna sjunkit. Foto: Pressbild/Fi.se

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Finansinspektionen (FI) har fått hård kritik sedan beslutet om ett strängare amorteringskravet fattades. Flera kritiker pekar bland annat på dålig tajming med tanke på fallande bopriser. FI:s generaldirektör Erik Thedéen försvarar dock beslutet.

Kritik mot tajmingen

Från den 1 mars införs det höjda amorteringskravet. Den låntagare med ett bolån på mer än 4,5 procent av sin egen bruttoinkomst kommer behöva amortera minst en procent mer. Det skärpta kravet gäller dock bara nya bolån.
Många har varit kritiska till beslutet, däribland oppositionen. Man menar att tajmingen är dålig och att en skärpning av amorteringskravet bör vänta tills dess att bostadsoron lagt sig. Bara under perioden september-november förra året sjönk bostadspriserna i landet med åtta procent.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen är dock fortsatt positiv till beslutet som formellt togs i slutet av förra året.
– Min bild är att det här kommer att införas, det kommer att ligga under lång tid och det kommer i långa loppet att skapa en mer stabil utveckling, berättade Thedéen i en intervju med DI.

Finansinspektionens generaldirektör positiv till amorteringskravet

Trots boprisfall och osäkerhet kring priserna 2018 tycker Thedéen att amorteringskravet kom i precis rätt läge.
– Det farliga med ett bostadsprisfall är om det drar med sig ekonomin ned i lågkonjunktur. Men att priser går upp och ned är i sig inget konstigt. Vi ser att svensk ekonomi går oerhört starkt, säger han.
– Tajmingen har betydelse, det erkänner jag. Men den viktiga tajmingen är med den samlade ekonomiska utvecklingen. Och då är vi inne i en global uppåtgående trend, jag skulle vilja säga högkonjunktur. I den meningen är tajmingen väldigt god.
FI-chefen hävdar även att liknande åtgärder har införts av kollegorna i Europa, som själva upplevde boprisfall som en följd av finanskrisen.
– När jag pratar med mina irländska, engelska och nordiska kollegor, då är bilden att vi måste bygga motståndskraft. Det är det som är mitt fokus. Inte enskilda utfall för bostadsmarknaden. Man kan konstatera att det fall i bostadspriserna vi sett under hösten sker efter 30 procents uppgång på tre år och en dubblering av priserna på tio år, säger Erik Thedéen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]