unga vuxna sitter i ett gemensamt vardagsrumBoendeformen coliving blir allt vanligare i Sverige. Colive och Stena Fastigheter är två aktörer som satsar stort. Foto: Halfpoint/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

I andra delar av världen är coliving redan en relativt vanlig boendeform, och nu börjar trenden växa sig stark även i Sverige. Företaget Colive såväl som Stena Fastigheter satsar stort på delningslägenheter i syfte att lätta på bostadsbristen och skapa en trygg och social tillvaro för unga vuxna. Det skriver SvD Näringsliv.

Bostadsmarknaden i Sverige är rätt tuff. Särskilt för unga vuxna som längtar efter att ta steget mot sin första egna lya, men kanske inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs. Boendeformen coliving, av SvD beskrivet som ett modernt kollektiv, sägs kunna vara en av lösningarna på både bostadsbrist och ensamhet bland landets unga vuxna.

Colive vill erbjuda trygg boendeform

Ett av företagen som specialiserat på denna form av boende är företaget Colive.De har just påbörjat sin största satsning hittills, och etablerar tillsammans med fastighetsbolaget Wallenstam nu 17 delningslägenheter i ett tiovåningshus i Haninge, Stockholm. Innan de boende kan flytta in får de svara på ett hundratal frågor, till exempel sömnvanor, arbetstider och umgängespreferenser, och utifrån svaren matchar Colive ihop de fem eller sex personerna som ska dela lägenhet. 

Det rör sig om cirka 100 hyresgäster i åldrarna 20-35 år, som förutom de delade lägenheterna har en gemensam tvättstuga, ett yogarum och ett större vardagsrum till sitt förfogande.

– Många unga vuxna flyttar in till storstäderna och har både svårt att hitta bostad och träffa vänner. Vi ville hitta en trygg boendeform för dem, som samtidigt ger dem en social kontext, säger Katarina Liljestam Bayer, medgrundare och operativ chef på Colive, i en kommentar till TT.

Stena Fastigheter har äntrat colivingmarknaden

Men det finns fler aktörer som satsar på den nya bostdstrenden. Stena Fastigheter har redan ett tjugotal delningslägenheter i Stockholm och Göteborg, men ska till 2022 bygga 18 nya lägenheter i närheten av Colives hus i Haninge. Företagets mål är att inom en femårsperiod ha ungefär 300 delningslägenheter.

Intresset för delade lägenheter har ökat i Sverige, och Stena Fastigheters kommunikations- och hållbarhetschef Cecilia Fredholm Vaarning, menar att man från företagets sida ser coliving som en möjlighet att komplettera sitt uppdrag på bostadsmarknaden. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]