Flytta hemförsäkring

Utskriftsvänlig PDF

När du ska flytta är det viktigt att du anmäler din flytt till försäkringsbolaget. Om inte kan din försäkring sluta att gälla. Många hushåll har onödigt dyra försäkringar så vid en flytt kan du ta tillfället i akt att se över dina försäkringar.

1. Se över dina försäkringar

En viss del av att flytta är att ta hand om olika administrativa delar, som försäkring. Om du bott i din bostad länge har du förmodligen en hemförsäkring som du bara betalar för och sällan ser över villkoren. Inför flytten kan det därför vara bra att sätta dig ner och se över de olika försäkringar du betalar för i dagsläget.

Tips! Det kan vara bra att se till att din hemförsäkring skyddar mot eventuella olyckor och skador som sker i samband med flytten.

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna du kan ha. Om du vill byta försäkringsbolag kan det vara bra att fråga om vad som gäller vid själva flytten. Alla hemförsäkringar gäller inte vid flytt men i vissa fall kan du teckna ett flyttskydd. En del försäkringsbolag låter även hemförsäkringen gälla för både din tidigare och din nya bostad under en viss tid.

Hitta en billigare försäkring

I samband med flytt kan det vara ett perfekt läge att se över sina nuvarande försäkringar. Med hjälp av en jämförelse kan du ställa din nuvarande försäkring mot de försäkringar som andra försäkringsbolag erbjuder. Ofta finns det pengar att spara, och vill du inte byta försäkringsbolag kan du använda konkurrenternas priser till att förhandla om din egen försäkring.

Tips!

Insplanet – Få hjälp att jämföra hemförsäkringar

  • Hjälper dig hitta en billigare försäkring
  • Lång erfarenhet av försäkringar
  • Över en halv miljon kunder varje år
Till Insplanet

2. Kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag

Om du vill behålla din gamla hemförsäkring ska du kontakta ditt försäkringsbolag och berätta om din flytt. De kommer antagligen ställa en del frågor om din nya bostad. Det finns nämligen många faktorer med boendesituationen som påverkar hemförsäkringen. Se till att ha all information om bostaden samlad så du kan uppge korrekta uppgifter. Om inte finns det risk att hemförsäkringen inte gäller.

3. Teckna nya försäkringar

Om du vill teckna en ny hemförsäkring är det viktigt att du gör detta på rätt sätt. I regel kan du endast byta hemförsäkring på huvudförfallodagen. Ska du flytta innebär det inte att du automatiskt har rätt att säga upp hemförsäkringen. Detta beror på vad som står i ditt nuvarande försäkringsavtal. Ska du flytta ihop med någon som redan har en hemförsäkring, eller flytta utomlands, ska du dock ha rätt att säga upp hemförsäkringen eftersom ditt försäkringsbehov då upphör.

Steg för att byta hemförsäkring

  1. Jämför hemförsäkringar för att hitta en som passar dig
  2. Ansök om din nya hemförsäkring så den är beviljad innan du säger upp din gamla
  3. Avsluta din gamla hemförsäkring hos ditt försäkringsbolag och be om en skriftlig bekräftelse

Att byta försäkring bör du göra i god tid. Står du utan en försäkring så kan det bli dyrt om du råkar ut för en olycka. Detta gäller inte bara din bostad och ägodelar utan även dig personligen. En hemförsäkring även täcker saker som stöld och överfall.

4. Se om du behöver andra försäkringar

Beroende på vilken bostadstyp du ska flytta till kan det finnas ett behov att teckna andra försäkringar. Vilka försäkringar som krävs till vilken bostadstyp kan du läsa mer om under hemförsäkring.

Säga upp eller flytta abonnemang På flyttdagen

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

2 Relaterade frågor & svar

Lisa skriver:

Hej,

Jag har en fråga angående tillfälligt boende under ca 2 månaders tid. Jag hittade denna kommentar under rubriken ”Folkbokföring”.

11 Maj, 2017 Kl. 10:23
Hej Johan!

I paragraf 8 i folkbokföringslagen står det: ”Om en person under en på förhand bestämd tid av högst ett år regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på en annan fastighet än den där han eller hon har sin egentliga hemvist, anses detta inte leda till ändrad bosättning.”.

Om du bor i mindre än ett år på en adress så behöver du med andra ord inte ändra din folkbokföringsadress. Du kan istället göra som du själv föreslog, alltså vara folkbokförd på adressen du frånträder till dess att du tillträder det nya boendet.

Glöm dock inte att göra en adressändring (ej samma sak som byte av folkbokföringsadress) så att du får din post till rätt bostad.

Lycka till med flytten!”

Däremot undrar jag hur det fungerar med hemförsäkring under denna period. Om möbler och bohag finna magasinerade hos firma (eller någon annanstans, ex. vän/släkting) och jag är skriven på en adress jag inte längre bor på (där någon annan flyttat in), hur fungerar det med försäkringen under den perioden jag ”står utan boende”?

Tack så länge!

/Lisa

Evelina skriver:

Hej Lisa,

Det säkraste är att du frågar ditt försäkringsbolag om detta när du kontaktar dem inför flytten. De kan ge bäst svar på hur du ska göra för att hemförsäkringen ska vara giltig under hela flyttprocessen, och hur hemförsäkringen påverkas av din folkbokföring och att möblerna är magasinerade.

Hör gärna av dig igen om du får svar på din fråga, det kan vara intressant för fler av våra läsare att veta!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen