Flytta ihop

Tips till er som planerar att flytta ihop

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta ihop kan vara ett stort steg, både i relationen och i livet självt. Det finns en del saker som är bra att ha koll på i förhand. På så sätt blir flytten blir mycket smidigare för dig och din partner, både ur praktisk och juridisk synpunkt.

Vad innebär det att vara sambo?

Begreppet sambo används generellt i en ganska bred betydelse, men det finns en rent juridisk definition, som är bra att ha koll på.

Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. (Sambolag (2003:376))

Enligt sambolagen är man juridiskt kopplad till sin sambo och ses i vissa fall som en enhet. Att vara sambo har mest rent juridiska konsekvenser vid ett eventuellt uppbrott.

Skriv er på samma adress och teckna hemförsäkring

Gör en flyttanmälan så att ni båda är skrivna på adressen. Om du flyttar in hos din partner, eller tvärtom, kan det även vara bra att berätta detta för hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Se till att hemförsäkringen gäller er båda. Teckna en ny hemförsäkring om ni inte har någon eller kontakta försäkringsbolaget och berätta att ni ska flytta ihop.

Tips!

Insplanet – Hitta en billig hemförsäkring

  • Sveriges största försäkringsförmedlare
  • 18 års erfarenhet av försäkringar
  • Få professionell rådgivning
Till Insplanet

Skriv en inventarieförteckning

Oavsett om ni upprättar samboavtal eller inte, så gör en inventarielista. Det är en förteckning över era egendomar och vem som äger vad.

Tänk på! Tydliga regler och rutiner kan verka tråkiga. Dock underlättar det enormt mycket vid en eventuell separation.

Det kan kännas konstigt att ta vid så mycket åtgärder för ett eventuellt uppbrott när man precis flyttat in, men på det stora hela kommer det göra att ni båda känner er mer bekväma i samboförhållandet och kan lita på varandra.

Ha koll på de juridiska konsekvenserna

En juridisk konsekvens av att vara sambo är att den ena parten kan begära bodelning om samboförhållandet tar slut. Det innebär i regel att parterna delar lika på allt som kan avses gemensam egendom. Detta är oftast stor del av bohaget och inte minst själva bostaden om någon av parterna äger denna. Tumregeln är att om något använts för gemensamt bruk så blir det en del i bodelningen.

Tips!

Lexly – Rekommenderade tjänster för att upprätta samboavtal

  • Skapar juridiskt korrekta samboavtal
  • Anpassa efter ert unika förhållande
  • Färdigskrivna avtal till ett fast pris
Till Lexly

Vill ni inte att sambolagen ska gälla, och att ni vid ett eventuellt uppbrott bara har rätt till era “egna” saker, så skriv ett samboavtal. Ni har möjlighet att avsäga er hela eller delar av bodelningsbestämmelserna genom att skriva ett sådant avtal.

Samboavtal behöver inte registreras utan gäller mellan de två parterna från att avtalet skrivs. Ett samboförhållande tar juridiskt slut när parterna flyttar isär, när den ena parten dör eller när den ena parten ansöker om bodelningsförättare, rätt att få bo kvar i bostaden eller om att överta det gemensamma boendet.

Upprätta en sambobudget

Precis som i ett singelhushåll är det smart att upprätta en budget, men denna gång en gemensam sådan. Hur mycket ska ni avsätta till gemensamma utgifter? Ska ni båda betala lika mycket av boendekostnaderna? Ska ni skaffa ett gemensamt matkonto? Att ha tydligt översikt över inkomster och utgifter är bra både för ekonomin och förhållandet. Det är ett enkelt sätt att undgå bråk och orättvisor.

3 saker att tänka på när ni gör en gemensam budget

  1. Är fördelningen av gemensamma kostnader rättvis?
  2. Ger budgeten utrymme för ett gemensamt sparande?
  3. Har den ena parten större utgifter än den andra?

Ha en tydlig ansvarsfördelning

Precis som en budget så kan en tydlig ansvarsfördelning vara ett sätt att undgå bråk i förhållandet. Sätt er ner och prata igenom eran inställning till hushållssysslor, tvätt, matlagning, städning och liknande, och hitta en lösning där båda känner sig nöjda. Om en part känner sig missnöjd kommer det ge upphov till bråk och osämja.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen