Flytta isär

Så gör ni för att hantera avtal och bodelning

Utskriftsvänlig PDF

Att flytta isär kan vara en jobbig process. Förutom uppbrottet tillkommer även stressen med allt det praktiska. I den här artikeln kan du läsa om det som kan vara viktiga att tänka på om du och din partner ska flytta isär.

3 sätt att underlätta en separation

  1. Låt sorgeperioden ta slut innan ni tar tag i det praktiska
  2. Försök att hålla god ton och välj dina strider
  3. Var saklig och ta hjälp av en jurist om det behövs

1. Ta reda på vilka regler som gäller er

Då ni ska flytta isär finns det olika regler som gäller beroende på vilken typ av relation ni haft. Vid äktenskap gäller äktenskapsförord och/eller lagar som står i Äktenskapsbalken.

Har ni levt i ett samboförhållande finns det kanske ett samboavtal. Det är ett skriftligt avtal som upprättas mellan två parter i början av ett samboförhållandet där de skriver under på att de inte vill att hela eller delar av sambolagen ska gälla.

Tänk på! För att samboavtalet ska gälla är det viktigt att det upprättas innan ni flyttar ihop. Se också till att från början vara överens om vad ni skriver under i samboavtalet.

Ett samboavtal behöver inte registreras eller bevittnas utan gäller mellan er två från det att ni flyttar ihop tills det att ni flyttar isär, den ena parten dör eller den ena parten ansöker om bodelningsförrättare, rätt att få bo kvar i bostaden eller om att överta det gemensamma boendet. Om ett samboavtal inte upprättas gäller istället sambolagen.

Skillnader vid äktenskap och samboskap

Att flytta isär som sambo är en juridiskt och praktiskt enklare process då det egentligen bara är tal om en bodelning. Vid äktenskap måste ni ansöka om äktenskapsskillnad. Om ni har barn under 16 år eller om bara en av er vill skiljas så blir det mycket svårare och framförallt krävs då 6 månaders betänketid.

Äktenskap och samboskap skiljer sig bland annat på dessa sätt:

  • Gifta par ses som en juridisk person i fler avseenden än sambos.
  • Gifta par måste ansöka om skilsmässa vid separation.
  • I separation vid giftermål omfattas all egendom av bodelningen.

2. Genomför en bodelning

Då ett förhållande där två parter haft gemensamt boende upphör att gälla är det vanligt att genomföra en bodelning. Bodelning innebär något förenklat att ni delar lika på det som anses vara er gemensamma egendom.

Vid separation av äktenskap ska en bodelning alltid genomföras. Flyttar ni isär från ett samboförhållande är det inget krav men kan genomföras om någon av parterna kräver det. Du kan läsa mer om hur detta går till i artikeln om bodelning.

3. Bestäm hur ni ska göra med bostaden

Om ni har bott i en bostad som ni äger gemensamt är det viktigt att komma överens om vad som ska hända med bostaden. Kan ni inte komma överens kan det bli en rättslig prövning.

Tänk på! Vem som har rätten till bostaden efter en separation kan avgöras av vem som har störst behov av det. Det är inte alltid självklart att ni ska dela lika.

Bostaden ingår alltså, precis som det övriga bohaget, i en stor pott som delas lika. Här skiljer sig det dock om ni är gifta eller sambos. Är ni sambos och har köpt bostaden tillsammans för att bo i det så är reglerna identiska. Om den ena parten ägde bostaden innan förhållandet blir det något krångligare. Då kan synnerliga skäl krävas för att en part ska få överta huset.

Om du ska flytta isär med barn

Att flytta isär när ni har barn tillsammans kan vara svårt. Gemensam vårdnad är det vanligaste alternativet när två parter flyttar isär. Det behöver inte betyda att barnet bor exakt lika stor del tid hos båda av er utan egentligen bara att ni har gemensamt juridiskt ansvar. Bor barnet mer hos den ena föräldern ska den andra betala underhåll tills barnet fyllt 18 år.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

12 Relaterade frågor & svar

Emil skriver:

Hej
Jag går i tankarna att separera med min sambo, vi har byggt ett hus tillsammans för tre år sedan. Hela processen från byggstart till slutbesked har löpt som så att sambon har fått ett lån av sin ena förälder till den insats som behövdes för att få ett lån hos banken, dock betalar vi 50/50 på detta lån till denne föräldern. Jag hade ett eget kapital som översteg hälften av det lån som sambon fick av sin förälder och kan uppvisa kontoutdrag på samtliga transaktioner och besparingar som nyttjats till huset.

Nu till det knepiga, på vårt bolån står det att båda parter äger 50% var i bostaden vilket kanske inte är så knepigt ändå. då vi betalar ränta och amorterar från ett gemensamt hushållskonto där bådas inkomster landar. Men hur ser man på differensen mellan båda parters ekonomiska insats vid köp av huset? I det stora hela har jag ju gått in med 3/4 av insatsen då jag betalar lika mycket på hennes lån, är det något som tas i beaktning vid bodelningen?

Vi har även ett barn tillsammans och jag är den i förhållandet som har en ekonomisk möjlighet att bo kvar här på enbart min inkomst. Är detta till fördel för mig och barnet?

Evelina skriver:

Hej Emil,

Skaffade ni huset gemensamt spelar det ingen roll vem som har betalat hur mycket av kostnaden. Huset räknas som samboegendom eftersom ni byggde det för gemensamt bruk. Det innebär att ni båda har lika stor rätt till bostaden om ni skulle göra bodelning. Vill ni ändra på detta behöver ni skriva ett samboavtal.

Jag rekommenderar att du läser våra sidor om bodelning och samboavtal. Där skriver vi bland annat om hur fastighet och bolån hanteras vid separation.

Anna skriver:

Vi har bott i ett hus i 5 år som ägs av mina svärföräldar. Vi har stått för all renovering som nya fönster, och iordningställande av rum och trädgård, nytt kök och badrum mm. Nu har vi skiljt oss och delat upp våra ekonomiska tillgångar tillgångar men min exman säger att iom att vi inte äger huset så har jag inte rätt till något av det vi investerat. Kan det verkligen vara så att jag inte har rätt att få någon ersättning för mina investeringar i huset även om jag flyttar ut och min exman ska bo kvar. Vi har delat på investeringarna.
Mvh Anna

Daniel skriver:

Hej Anna,

Jag vågar faktiskt inte svara på hur du kan lösa det här. Jag rekommenderar dig dock verkligen att kontakta en familjerättsjurist. Som du skriver låter det orimligt att du inte skulle ha rätt till någon sorts ersättning för dina investeringar.

Återkom gärna och berätta hur det går så att vi kan hjälpa andra som har liknande funderingar i framtiden.

Lycka till!

Alejandra skriver:

Hej jag vill separera men inte min man.. han vägrar flytta ut , vi äger huset tillsammans men barnen ska bo kvar hos mig på heltid… han vill inte ta med sig något men vill heller inte flytta ut… vad kan jag göra

Evelina skriver:

Hej,

Är ni gifta kan du begära skilsmässa även om din man inte vill separera. Ni kommer då att ha en tidsbetänketid på 6–12 månader, därefter går skilsmässan igenom och då ska ni göra bodelning. Är ni sambor kan du begära bodelning redan nu utan någon betänketid.

Bodelning innebär att ni delar upp er egendom, däribland det gemensamma huset, och om det är du som får huset och köper ut honom måste han flytta. Vägrar han fortfarande flytta kan du kontakta Kronofogden för att få hjälp med avhysning.

Jag rekommenderar att ta hjälp av en bodelningsförrättare eftersom ni inte är överens om separationen. Mer om hur en bodelning går till kan du läsa om här: Bodelning

Jane skriver:

Hej.
Jag och min sambo vill separera och har gemensam bostadsrätt som vi vill sälja. Vi har kommit överens om ägodelar osv. Frågan är om det möjligt att hyra en lägenhet och bo i under försäljnings perioden som då är tanken att flytta in i när allt är över för min del.
Om det inte är möjligt, var kan man ställa undan alla möbler under försäljnings perioden som man kan hämta ut vid senare tillfälle? Jag har hört ordet magasin men har inte riktigt förstått hur det går till.

Evelina skriver:

Hej Jane,

Det går bra att hyra en lägenhet även om du äger en bostadsrätt, bara hyresvärden godkänner dig som hyresgäst. Hyresvärdar vill ibland inte att man ska ha två bostäder samtidigt, men om du klargör att du tänker bo i lägenheten permanent och är på väg att sälja bostadsrätten är det troligtvis inga problem.

Magasinering innebär att du hyr ett förråd att förvara dina möbler i under en viss tid, till exempel när du är mellan två bostäder. Du kan läsa mer om detta på vår sida om att hyra förråd.

Linda skriver:

Vi har varit gifta,men var den senaste tiden sambos. Hur funkar det. Har hyresvärden rätt att kasta ut mig och våra gemensamma barn. Endast han stod på kontraktet.

Evelina skriver:

Hej Linda,

Nej, hyresvärden har inte rätt att kasta ut dig och barnen om du och din sambo ska fortsätta vara sambor.

Är det så att ni ska flytta isär och du vill göra anspråk på lägenheten, ska hyresvärden eller hyresnämnden göra en prövning om vem som har störst rätt till lägenheten. Om era gemensamma barn ska bo med dig kan det påverka bedömningen så att du får behålla lägenheten, även om din sambo står på kontraktet.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Madeleine skriver:

Hej
Min sambo vill separera, men han gör inget med huset som vi köpte tillsammans, jag äger halva och kan inte skaffa lägenhet förens det blir klart.
Hur gör jag,

Evelina – Boupplysningen.se skriver:

Hej Madeleine,

Läs gärna vår artikel om bodelning om hur man kan göra med en gemensam fastighet vid separation. Vanligtvis går huset till den som har störst behov av det. Om ni inte kan komma överens om hur ni ska göra råder jag er att kontakta en jurist.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen